21-05-2016, Saat: 16:28
Yanggaeng / 양갱
Sweet Red Bean Jelly
Tatlı Kırmızı Fasulye Jölesi
![[Resim: VYyWWZ.jpg]](http://i.hizliresim.com/VYyWWZ.jpg)
Malzemeler
- 1 bardak azuki fasulyesi
- Su
- 1 bardak şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı vanilya
- 1 paket jelatin (7 gram: 2 tatlı kaşığı artı bir tatlı kaşığının çeyreği kadar jelatin tozu)
- Konserve kestane (isteğe bağlı)
Yapılışı
1) Süzgece alınan fasulye akan suyun altında yıkanır. Süzülür ve derin bir tencereye alınır. 6 bardak su eklenir ve orta ateşte 30 dakika kaynatılır.
2) Ateşten alınır ve 30 dakika daha bekletilir, böylelikle fasulyeler sıcak su içerisinde pişmeye devam edebilirler.
3) Orta ateşte tekrar bir taşım kaynatılır ve 1 saat pişirilir. Fasulyeler yeterince yumuşayacaklar ve böylece kolaylıkla ezilebilir hale geleceklerdir.
4) Ateşten alınır ve tenceredeki fasulyeler tahta bir kaşıkla ezilir.
5) Fasulyeye 2-3 bardak su ilave edilir ve bir kap üzerinde süzülür. Bir tahta kaşık ile aşağı doğru bastırılır ve süzgeç içerisinde ezilir, böylelikle fasulyenin ezilen kısmı aşağıya iner ve kabukları geride kalmış olur.
6) Kabuklar çıkarılır.
7) Süzgeç üzerine pamuklu bir bez konur. Fasulye ve su karışımı dökülür beze dökülür ve süzgeçten geçirmek için birkaç dakika bekletilir.
8) Birkaç dakika sonra pamuklu bez havaya kaldırılır ve iyice sıkılır, böylece suyu akacak ve fasulyeler sıkıştırılmış top gibi olacaktır.
9) Fasulye topu bir tencere içerisine konur ve şeker, tuz, vanilya ilave edilir. Tencere orta ateşte ısıtılır.
10) Fasulye ezmesi, şeker tamamen eriyinceye dek tahta kaşıkla karıştırılır.
11) Küçük bir kase içerisine jelatin tozu eklenir ve bardağın ¼'i kadar soğuk su ilave edilir. Bir kaşıkla iyice karıştırılır. Yarım bardak sıcak su eklenir ve jelatinin çözülmesi için iyice karıştırılır.
12) Tenceredeki fasulye ezmesine jelatin çözeltisi ilave edilir. İyice karıştırılır. Kurabiye kalıpları, mini kap pişirme kağıdı veya küçük kaplar içerisine dökülür.
13) Oda sıcaklığında 30 dakika kadar soğumaya bırakılır. Her kaba 3 adet kestane konur ve jöle katılaşıncaya kadar en az 3 saat buzdolabında soğumaya bırakılır.
14) Bir tatlı veya aperatif olarak servis edilir.
|| English ||
Ingredients
- 1 cup azuki beans
- water
- 1 cup sugar
- ½ teaspoon salt
- 2 teaspoons vanilla
- 1 pkg of gelatin (7 grams: 2 teaspoons plus ¼ teaspoon gelatin powder)
- canned chestnuts (optional)
Directions
1) Rinse the beans in a strainer under running water. Strain and put them into a heavy pot. Add 6 cups water and boil for 30 minutes over medium high heat
2) Remove from the heat and let sit for another 30 minutes so that the hot water in the pot can cook the beans.
3) Bring to a boil again, over medium heat, and cook for 1 hour. The beans will soften enough so that they can be easily mashed.
4) Remove from the heat and mash the beans with a wooden spoon in the pot.
5) Add 2-3 cups cold water to the beans and strain them over a bowl. Press them down with a wooden spoon and mash them in the strainer, so the beans go through and the skins are left behind.
6) Squeeze the skins and remove.
7) Put the strainer, lined with cotton cloth, over the pot. Pour the bean and water mixture through the cotton cloth and let it sit for a few minutes to sieve.
8) A few minutes later, lift out the cotton cloth and squeeze it tightly so the water goes out and the beans looks like a pressed ball.
9) Put the bean ball into the pot and add sugar, salt, and vanilla. Heat the pot over medium high heat.
10) Stir the bean paste with the wooden spoon for about 3-5 minutes until the sugar dissolves thoroughly.
11) Put the gelatin powder into a small bowl and add ¼ cup cold water. Mix well with a spoon. Add ½ cup hot water and mix well to dissolve the gelatin nicely.
12) Add the gelatin solution to the bean paste in the pot. Stir well. Pour it into cookie molds, paper baking mini loaf pans, or small cups.
13) Let it cool down at room temperature for 30 minutes. Plant 3 chestnuts in each pan and refrigerate at least 3 hours until the jelly is solid.
14) Serve as a dessert or snack.
Kaynak / Source
Sweet Red Bean Jelly
Tatlı Kırmızı Fasulye Jölesi
![[Resim: VYyWWZ.jpg]](http://i.hizliresim.com/VYyWWZ.jpg)
Malzemeler
- 1 bardak azuki fasulyesi
- Su
- 1 bardak şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı vanilya
- 1 paket jelatin (7 gram: 2 tatlı kaşığı artı bir tatlı kaşığının çeyreği kadar jelatin tozu)
- Konserve kestane (isteğe bağlı)
Yapılışı
1) Süzgece alınan fasulye akan suyun altında yıkanır. Süzülür ve derin bir tencereye alınır. 6 bardak su eklenir ve orta ateşte 30 dakika kaynatılır.
2) Ateşten alınır ve 30 dakika daha bekletilir, böylelikle fasulyeler sıcak su içerisinde pişmeye devam edebilirler.
3) Orta ateşte tekrar bir taşım kaynatılır ve 1 saat pişirilir. Fasulyeler yeterince yumuşayacaklar ve böylece kolaylıkla ezilebilir hale geleceklerdir.
4) Ateşten alınır ve tenceredeki fasulyeler tahta bir kaşıkla ezilir.
5) Fasulyeye 2-3 bardak su ilave edilir ve bir kap üzerinde süzülür. Bir tahta kaşık ile aşağı doğru bastırılır ve süzgeç içerisinde ezilir, böylelikle fasulyenin ezilen kısmı aşağıya iner ve kabukları geride kalmış olur.
6) Kabuklar çıkarılır.
7) Süzgeç üzerine pamuklu bir bez konur. Fasulye ve su karışımı dökülür beze dökülür ve süzgeçten geçirmek için birkaç dakika bekletilir.
8) Birkaç dakika sonra pamuklu bez havaya kaldırılır ve iyice sıkılır, böylece suyu akacak ve fasulyeler sıkıştırılmış top gibi olacaktır.
9) Fasulye topu bir tencere içerisine konur ve şeker, tuz, vanilya ilave edilir. Tencere orta ateşte ısıtılır.
10) Fasulye ezmesi, şeker tamamen eriyinceye dek tahta kaşıkla karıştırılır.
11) Küçük bir kase içerisine jelatin tozu eklenir ve bardağın ¼'i kadar soğuk su ilave edilir. Bir kaşıkla iyice karıştırılır. Yarım bardak sıcak su eklenir ve jelatinin çözülmesi için iyice karıştırılır.
12) Tenceredeki fasulye ezmesine jelatin çözeltisi ilave edilir. İyice karıştırılır. Kurabiye kalıpları, mini kap pişirme kağıdı veya küçük kaplar içerisine dökülür.
13) Oda sıcaklığında 30 dakika kadar soğumaya bırakılır. Her kaba 3 adet kestane konur ve jöle katılaşıncaya kadar en az 3 saat buzdolabında soğumaya bırakılır.
14) Bir tatlı veya aperatif olarak servis edilir.
|| English ||
Ingredients
- 1 cup azuki beans
- water
- 1 cup sugar
- ½ teaspoon salt
- 2 teaspoons vanilla
- 1 pkg of gelatin (7 grams: 2 teaspoons plus ¼ teaspoon gelatin powder)
- canned chestnuts (optional)
Directions
1) Rinse the beans in a strainer under running water. Strain and put them into a heavy pot. Add 6 cups water and boil for 30 minutes over medium high heat
2) Remove from the heat and let sit for another 30 minutes so that the hot water in the pot can cook the beans.
3) Bring to a boil again, over medium heat, and cook for 1 hour. The beans will soften enough so that they can be easily mashed.
4) Remove from the heat and mash the beans with a wooden spoon in the pot.
5) Add 2-3 cups cold water to the beans and strain them over a bowl. Press them down with a wooden spoon and mash them in the strainer, so the beans go through and the skins are left behind.
6) Squeeze the skins and remove.
7) Put the strainer, lined with cotton cloth, over the pot. Pour the bean and water mixture through the cotton cloth and let it sit for a few minutes to sieve.
8) A few minutes later, lift out the cotton cloth and squeeze it tightly so the water goes out and the beans looks like a pressed ball.
9) Put the bean ball into the pot and add sugar, salt, and vanilla. Heat the pot over medium high heat.
10) Stir the bean paste with the wooden spoon for about 3-5 minutes until the sugar dissolves thoroughly.
11) Put the gelatin powder into a small bowl and add ¼ cup cold water. Mix well with a spoon. Add ½ cup hot water and mix well to dissolve the gelatin nicely.
12) Add the gelatin solution to the bean paste in the pot. Stir well. Pour it into cookie molds, paper baking mini loaf pans, or small cups.
13) Let it cool down at room temperature for 30 minutes. Plant 3 chestnuts in each pan and refrigerate at least 3 hours until the jelly is solid.
14) Serve as a dessert or snack.
Kaynak / Source