Yaksik / 약식
Esmer şekerin rengine bürünmüş, tarçın ve hünnap ile tat kazanmış düşük kalorili ve lezzetli bir tatlıdır.
Malzemeler
10 adet kestane, 2 su bardağı pirinç, 5 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı tarçın, 5 adet hünnap, 1 su bardağı esmer şeker, 3 yemek kaşığı susam yağı, 50 gr çam fıstığı
Yapılışı
Pirinçler yıkanarak su içerisinde bırakılır. Kestanelerin kabukları soyularak bir müddet sıcak su içerisinde bekletilerek zarları ayıklanır. Hünnapların çekirdekleri çıkartılarak kestaneler ile birlikte doğranıp karıştırılır.
Pirinçler düdüklü tencere içerisinde iki kaşık susam yağı ile birlikte hafifçe kavrulur. Daha sonra üzerine yarım litre su konularak şeker, hünnap - kestane parçaları ve soya sosu ile yüksek basınçta 30 dakika pişirilir. Daha sonra ısı azaltılarak 15 dakika daha pişirilir. Tencerenin havası yavaş yavaş boşaltıldıktan sonra tencere geniş bir kaseye boşaltılır. Susam yağı, tarçın ve çam fıstığı da eklenip karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
Pirinçler düdüklü tencere içerisinde iki kaşık susam yağı ile birlikte hafifçe kavrulur. Daha sonra üzerine yarım litre su konularak şeker, hünnap - kestane parçaları ve soya sosu ile yüksek basınçta 30 dakika pişirilir. Daha sonra ısı azaltılarak 15 dakika daha pişirilir. Tencerenin havası yavaş yavaş boşaltıldıktan sonra tencere geniş bir kaseye boşaltılır. Susam yağı, tarçın ve çam fıstığı da eklenip karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
Çeviri: 90_ Aslı
English
Yaksik is a variety of tteok or Korean rice cake made by steaming glutinous rice, and mixing with chestnuts, jujubes, and pine nuts.
Ingredients
10 chestnuts, 2 cups glutinous rice, 5 tablespoons soy sauce, 1 teaspoon cinnamon, 5 ounces raisins, 1 cup dark brown sugar, 3 tablespoons sesame oil, 50 gr. pine nuts.
Preparation
Wash glutinous rice and soak in water for overnight. Shell chestnuts and raisins, and cut into halves.
Drain rice, and place in a steamer basket. Sprinkle with ½ cup water during steaming and add the fruits. Add sesame oil and cinnamon, and mix thoroughly once more. Steam over high heat about 30 minutes until cooked.
Drain rice, and place in a steamer basket. Sprinkle with ½ cup water during steaming and add the fruits. Add sesame oil and cinnamon, and mix thoroughly once more. Steam over high heat about 30 minutes until cooked.
Translate: 90_ Aslı