yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Webtoons Offer Space for Female-Led Narratives
#1
Webtoons Offer Space for Female-Led Narratives : Stories Highlight Harsh Realities Young Women Face in Modern Society

Webtoonlar Kadın Odaklı Anlatımlar İçin Zemin Sağlıyor: Hikayeler Modern Toplumda Genç Kadınların Yüzleştiği Acımasız Gerçekliklere Işık Tutuyor

[Resim: nW9p3a.jpg]

25 yaşındaki Lee soyisimli üniversite öğrencisi kız, akıllı telefonundan son çıkan webtoonlara bakıyor. Lee’nin favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”. Webtoonlar, genelde Naver ve Daum Kakao gibi portal internet sitelerinde çevrimiçi olarak yayınlanan internet çizgiromanları.

“Bir hikayeyi çizimlerle okumak gibi, ama bundan biraz daha fazlası. Bugünlerde webtoonlar yalnızca eğlence olmaktan öte daha çok mesaj içerikli. Favori webtoonlarım Kore’de bir üniversite öğrencisi kız olmanın nasıl olduğunu gösteriyor.” diyor Lee.

Webtoonlar Kore dijital kültürünün büyük bir kısmı halini aldı; Naver’a göre ortalama 7.5 milyondan fazla kişi bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından webtoon okuyor ve bu rakam Lezhin Comics, Toptoon ve Mr. Blue gibi diğer webtoon platformları eklendiğinde önemli derecede artıyor.

2002 yılında Yahoo tarafından ilk webtoon platformu “Cartoon World”ün açılmasından bu yana 15 yıl geçti. Webtoonlar; Kang Full’ün “Apartment”i filme uyarlanınca, 2006’da ciddi bir popülarite kazanmaya başladılar.

Bugünlerde, webtoon endüstrisi tek bir eser ya da yazar tarafından domine edilmiyor; bunun yerine pek çok yetenekli yaratıcı arasındaki sağlıklı rekabet farklı hikayeler ve taze fikirlerle dolu bir alan yaratıyor.

Kore’de Feminizm

Feminizim on yıllar, belki de yüzyıllardır tartışılmakta olan bir konu. Ancak yakın zamana dek, 2015’te oluşturulan radikal feminist internet sitesi “Megalia”nın ortaya çıkışının öncesinde, bu konu Kore’de açıkça ve şiddetle tartışılmamaktaydı. Genelde iddialarında barışçıl ve akademik bir dil kullanan önceki feminist hareketlerin aksine, Megalia “aynalama” olarak bilinen bir yöntem kullanarak geçmişte erkeklerin kadınlara karşı kullandıkları aşağılayıcı dili taklit ettiler – bu da cinsiyetler arasında çevrimiçi ortamda çetin savaşlara yol açtı.

Bu saldırgan cinsiyet savaşlarının Kore topraklarında sağlıklı bir feminist ideoloji gelişmesine yardım edip edemeyeceği bir yana, bazı ekstrem önlemlerin görece daha yumuşak feminist hareketlerin çok direnişle karşılaşmadan kabullenilmesi için zemin hazırladığı açıkça ortada. Radikal tarzdaki feminizm hareketleri genelde daha doğrudan olup Koreli kadınların gerçek deneyimlerinden dayanak alırken, dolaylı hareketle romanlar ve webtoonlar gibi hayali formatları kullanmaya yöneliyor.

Genç Koreli kadınların hayatlarını anlatan en popüler webtoonlar arasında favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si, “Mask Girl”ü ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”i var. Yazarları kendilerine açıkça feminist demedikleri halde, binlerce kadın hikayelerindeki karakterlerle kendilerini özdeşleştiriyor.

[Resim: Jl8Njq.jpg]

Hayal Ürünü mü Değil mi?

Bu üç webtoon’un her biri farklı tonlara sahip, ancak hepsi benzer şekilde sunuluyor – tamamen hayal ürünü olan ancak akla yatkın olaylar ve karakterlerle. Hikayelerdeki çatışmalar bazen ekstrem olabiliyor ancak hepsi okuycuların karakterin deneyimleriyle empati kurabileceği kadar gerçekçi oluyor. Hayatlarında tıpatıp aynı olayla karşılaşmamış olsalar bile, okuyucular ya benzer bir şey yaşamış ya da çevrelerindekilerin böyle bir olay hakkında konuştuğunu duymuş oluyorlar.

“Mask Girl”, karakterlerinin hepsinin ya tamamen ya da kısmen deli olduğu radikal olay örgüsüyle ünlü. Ana karakter Mo-mi, mükemmel bir vücut ancak çirkin bir surat ve çirkin bir zihinle doğmuş biri; Mo-mi’nin arkadaşı, başkalarını birini yalnızca yüzü güzel olduğu için sevdikleri için eleştirip aynı zamanda kendisi de patronunu model gibi hatlara sahip olduğu için seven ikiyüzlünün biri; Mo-mi’nin gizli hayranı, sapık zihniyetini çevrimiçi gizliliğin yarattığı güvenlik sayesinde dışa vuran sessiz bir adam.

Karakterler toplumun daha karanlık kısmını -açıklamak gerekirse cinayet, tecavüz, fuhuş, şiddet, ikiyüzlülük ve estetik ameliyat- gösterdiği için, hassas konulara girmeyen hikayelerden daha az popüler. Yine de, hikayeler günlük konuşmalara kolayca konu olmayacak tabular hakkında bir düşünce deneyi sunuyor.

Öte yandan, “My ID is Gangnam Beauty” ve “There is No Areum in the Engineering College” az çok normal olan bir üniversite öğrencisi kızı konu alarak kadınların günlük hayatlarında karşı karşıya kaldıkları üstü kapalı cinsiyetçiliği okuyuculara gösteriyor. “Gangnam Beauty” insanların gösteriş tutkusu yüzünden iki cinsiyet arasında ortaya çıkan çatışmalara odaklanırken, “There is No Areum in the Engineering College” üniversiteli bir kızın günlük uğraşlarını konu alıyor. Okuyuculara Kore toplumunu hasta eden sorunlardan söz etmek yerine, onlara bu sorunlar hakkında kendilerinin düşünmesini sağlayacak yer açıyorlar.

Ufak Bir Soru

“There is No Areum in the Engineering College”in ana karakteri Ha-ni normal bir mühendislik birinci sınıf öğrencisi olarak, üniversite hayatının sorunlarıyla uğraşıyor: fazla baskıcı bir baba, sapık gibi bir son sınıf okul arkadaşı, cinsiyetçi bir profesör ve bir türlü anlayamadığı koca bir yığın ödev. Ha-ni’nin hayatını daha zor yapan şey de, insanların kanıksamış oldukları örtülü cinsiyet önyargısı.

Korea JoongAnd Daily ile bir röportajında, “There is No Areum in the Engineering College”in hikaye yazarı; hikayenin adının, onun yani Lala Sister’ın Büyük Lala’sının (Lala Sister, yazarların takımının adı ve Büyük Lala hikayeyi yazarken Küçük Lala da karakterleri çiziyor) mühendislik fakültesindeki kız arkadaşına mühendislik fakültesinde Areum gibi bir karakter olup olmadığını sormasıyla ortaya çıktığını açıklamıştı.

Areum adı yerel Telekom sağlayıcısı KT’nin 2011’deki bir reklamından geliyor, reklamda güzel bir mühendislik öğrencisi kızın erkek sınıf arkadaşları tarafından çevrelenip seviliyor oluşu gösteriliyordu. O zamanlar reklam çok olaya yol açmadı. Ancak şimdilerde insanlar, bir kız öğrencinin görünüşüne ve erkeklere bağımlı olduğu reklamın kadını cinsiyetçi biçimde sunuşunu eleştiriyor. “There is No Areum in the Engineering College” başlığı alışılagelmiş cinsiyet ayrımına açık bir karşı geliş.

“Bu çizgiromanı feminizm hakkında konuşmak için başlatmadık ve bu nedenle feminist bir webtoon olarak da bilinmek istemiyoruz. Biz yalnızca cinsiyet eşitliğini nasıl sağlayabileceğimiz hakkında konuşmak istiyorduk,” diye açıkladı Büyük Lala. “en başta seriye başladığımız zaman, bir kadının gözünden anlatılan cinsiyet eşitliği hakkında bir çizgiroman olarak algılanacağından emindik. Ama insanlar, yalnızca karakterlerin ya da sahnelerin bir kısmına bakarak, bizi ‘Megaliacı’ ya da ‘kadınları cinsel olarak pazarlıyor’ olmakla itham etti.

“Hikayeyi olduğu gibş anlatmak istedik,” dedi Büyük Lala. Tüm karakterlerin düzgünce olgunlaştığı bir son çizmek istiyoruz, ama tıpkı bizim hikayelerimizde olduğu gibi, büyük ihtimalle iyiyle kötü arasında belirgin bir ayrım olmaksızın ya da problemlere ezber bozan bir çözüm getirmeksizin bitecek. Gerçeklik daha aptalca, salakça bir yönde ilerleme eğilimi gösteriyor. Bence bir çizgiroman her zaman ümit dolu şeylerden konuşmak zorunda değil.”

Tepkiler

Kendini cinsiyet tartışmalarına ve feminizm fikrine açık olarak gören Song soyadlı 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi “Kadınların pek çok şey yaşadığını biliyorum, ama bazen webtoonların erkekleri aşırı acımasız bir biçimde gösterdiğini düşünüyorum. Hepimiz bunu biliyoruz, o zaman neden bunu bu belli tarzda çiziyorlar?” dedi.

Mutlu ve çoğunluğu kadın olan sayesinde düşüncelerini dile getirebildikleri bu yeni tarza kucak açmış okuyucuların aksine diğerleri webtoonları ve yazarlarını taraflı cinsiyetçilik yaptıkları gerekçesiyle suçladılar. “Sinirli yorumlara kendimizi hazırlamıştık, ama tahminlerimizin ötesindeydiler. İnanılamayacak şekillerde bize saldırdılar ve hakaret ettiler.” dedi çizer Küçük Lala.

“Hikaye yazarı olarak olay örgüsüyle daha şok ilgileniyorum ve bu yüzden yorumlardan daha çok etkilendim. Bazı okuyucular daha anlayamadığım bir şeylere ‘açıklama’ talep ediyorlardı ve bu sırada eski eserlerimi de gündeme getiriyorlardı, bazıları da sürekli olarak eserimizi eleştiren konular açıp duruyorlardı,” dedi Büyük Lala. “Komik olan şu ki, gerçek adını kullanman gereken Facebook gibi sanal sosyal mecralarda, neredeyse tüm yazılar bizi övüyor ya da bize destek veriyorken anonim internet sitelerinde bize karşı korkunç yorumlar yağıyordu.”

İnsanlar sevse de sevmese de, webtoonların dijital çağda yeni bir sayfa açtıkları yadsınamaz. “There is No Areum in the Engineering College”in öykü yazarı neden ünlülerin herhangi bir sosyal ya da siyasal yorum yapmaktan kaçındığını anlamaya başladığını belirtirken şöyle ekledi “Bunun, tıpkı en başta birbirleriyle tartışan ama zamanla iletişim kurabilen ana karakterleri gibi, okuyucuların iletişim kurmasını sağlayan bir webtoon olmasını diliyoruz.”

Kaynak
"나 죽어도 부서지지 않아
죽어도 포기하지 않아
어둠 속에서 날개가 짓밟혀도
You know, I'm Unbreakable"
Cevapla
#2
Webtoons Offer Space for Female-Led Narratives : Stories Highlight Harsh Realities Young Women Face in Modern Society

[Resim: OL8Ng5.jpg]

Every morning when she wakes up, 25-year-old university student surnamed Lee checks out the latest webtoons on her smartphone. Lee’s favorites are Naver’s “My ID is Gangnam Beauty” and Daum Kakao’s “There is No Areum in the Engineering College.” Webtoons are web cartoons published online, typically on portal websites such as Naver and Daum Kakao.

“It’s like reading a story in pictures, but a little more than that. Webtoons these days have more messages than just entertainment. My favorite webtoons show what it’s like living in Korea as a female university student,” said Lee.

Webtoons have become a major part of the Korean digital culture; an average of over 7.5 million people read webtoons via computers and smartphones according to Naver, and that number grows substantially when including figures from other webtoon platforms such as Lezhin Comics, Toptoon and Mr. Blue.

It has been 15 years since the first webtoon platform called “Cartoon World” was started by Yahoo in 2002. Webtoons started garnering serious popularity in 2006, when Kang Full’s “Apartment” was made into a movie.

These days, the webtoon industry isn’t dominated by one single title or author, but healthy competition between multiple talented writers has created a space filled with diverse stories and fresh ideas.

Feminism in Korea

Feminism has been an issue discussed for decades, if not centuries. But it wasn’t until recently that the matter has become so fiercely and openly discussed in Korea, after the emergence of the radical feminist website “Megalia,” which was created in 2015. Unlike previous feminist movements which generally took a peaceful and academic tone in their arguments, Megalia used a method known as “mirroring” - imitating the derogatory language men have used against women in the past - which sparked vicious online battles between the sexes.

Whether or not hostile gender battles can contribute to nurturing healthy feminist ideology on Korean soil, it is evident that some of the extreme measures have paved the way for relatively more moderate feminist movements to be accepted without much resistance. While radical forms of feminism tend to be more direct, and rooted in the actual experience of Korean women, indirect forms tend to borrow fictitious formats such as novels and webtoons.

Among the most popular webtoons portraying the life of young Korean women are Naver’s “My ID is Gangnam Beauty,” “Mask Girl,” and Daum’s “There is No Areum in the Engineering College.” While the authors don’t publicly call themselves feminists, thousands of women identify with the characters in their stories.

[Resim: aG8pWO.jpg]

Fiction or non-fiction?

The three webtoons each adopt totally different tones, but they are presented in a similar manner, with incidents and characters that are all fictional but plausible. The conflicts in the stories are sometimes extreme, but they are all realistic enough that readers could empathize with the character’s experiences. Even if they haven’t come across the exact same situation in their lives, readers have either been through something similar, or have heard their peers speaking about the experience.

“Mask Girl” is infamous for its radical storyline, in which all the characters are either insane or semi-insane. The main character, Mo-mi, is born with a perfect body but an ugly face and an ugly mind; Mo-mi’s friend is a hypocrite who criticizes other people for only liking someone for their looks, who at the same time fancies her boss because of his model-like features; Mo-mi’s secret admirer is a quiet man who expresses his perverted mind behind the safeguards of online anonymity.

Since the characters show a slice of the darker side of society - namely murder, rape, adultery, violence, hypocrisy and cosmetic surgery - it is less popular than stories that do not touch on such sensitive issues. Yet, the stories provide a thought experiment on the taboos that are not easily discussed in daily conversations.

On the other hand, “My ID is Gangnam Beauty” and “There is No Areum in the Engineering College” revolve around a more-or-less ordinary female university student, showing readers the subtle moments of sexism women are forced to go through in their everyday lives. While “Gangnam Beauty” focuses on the conflicts that happen between the two sexes due to people’s vanity, “There is No Areum in the Engineering College” is about the daily struggles of a female university student. Rather than telling readers the problems that plague Korean society, both works chose to depict situations that highlight these problems, giving room for readers to think about the issues themselves.

A subtle question

As an ordinary engineering freshman, Ha-ni, the main character of “There is No Areum in the Engineering College,” struggles with obstacles in her college life: an over-bearing father, a stalker-like senior classmate, a sexist professor and a huge pile of homework that she just doesn’t understand. What makes Ha-ni’s life even harder is the latent gender prejudice that people take for granted.

In an interview with the Korea JoongAng Daily, the story writer of “There is No Areum in the Engineering College” explained that the title had been created when she, the Big Lala of the Lala Sister (Lala Sister is the team name of the authors; Big Lala writes the stories and Little Lala draws the characters) remembered having asked her female friend in the engineering department whether there really is a character like Areum in the engineering college.

The name Areum comes from an advertisement from local telecom provider KT in 2011, when it showed a pretty female engineering student surrounded and loved by her male colleagues. The commercial didn’t arouse much controversy back then. But nowadays, people criticize the advert’s sexist depiction of a woman, in which a female student is dependent on her looks and other boys. The title “There is No Areum in the Engineering College” is a full-on rebuttal to the conventional gender dichotomy.

“We didn’t start this cartoon to talk about feminism, and so we didn’t want to be recognized as a feminist webtoon. We only wanted to talk about how we could deal with gender equality,” explained Big Lala. “At first when we started the series, we thought that it would obviously come across as a cartoon about gender equality, shown through the eyes of a woman. But people branded us as ‘Megalian’ or ‘sexually commercializing women’ by looking at just parts of the characters or scenes.”

“We wanted to tell the story of the reality as it is,” said Big Lala. “We want to draw an ultimate ending where all the characters mature properly, but just as it was with our stories, it probably won’t end with a clear distinction between the good and the bad, or with a groundbreaking solution to the problems. The reality tends to flow to a much more stupid and idiotic direction. I don’t think a cartoon has to always talk about hopeful things.”

The reaction

A 23 year-old university student surnamed Song who considers himself open to gender discussions and the idea of feminism. “I know that women are going through a lot, but sometimes I felt that the webtoons were depicting men in an overly cruel way. We know all this, so why would they draw this in this specific way?” said Song.

Contrary to the happy, mostly female readers who embraced the new medium through which they could voice their opinions, others attacked the webtoons and the authors for being sexually biased. “We were prepared for angry comments, but they were beyond imagination. They attacked us and insulted us in ways that were just incomprehensible,” said Little Lala, the artist.

“I deal more with the storyline as the story writer, and so I was struck harder by the comments. Some readers demanded ‘explanations’ to things I didn’t even understand, even mentioning my past works, and some people kept consistently uploading posts criticizing our work,” said Big Lala. “The funny thing was, that on social media like Facebook, where you have to use your real name, almost all posts were complimenting and cheering us on, whereas on anonymous websites, we were bombarded with malicious comments.”

Whether people like it or not, it is undeniable that webtoons have opened up a new chapter in the digital age. While the story writer of “There is No Areum in the Engineering College” commented that she came to understand why celebrities refrain from making any social or political comments, she added, “We wish this could be a webtoon that makes readers communicate, just as the main characters who just argue with each other at the beginning will [eventually] come to communicate.”

Source
"나 죽어도 부서지지 않아
죽어도 포기하지 않아
어둠 속에서 날개가 짓밟혀도
You know, I'm Unbreakable"
Cevapla
#3
Yararlı bilgiler için teşekkür ederiz. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz Selin. ^^
Cevapla
#5
Webtoons Offer Space for Female-Led Narratives : Stories Highlight Harsh Realities Young Women Face in Modern Society
Translated by Ayten Selin DOGAN

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#6
Teşekkür ederiz. Smile
Remember us, remember that
we lived..
''VON''

[Resim: oODZk9.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi