27-07-2017, Saat: 3:15
Webtoons Offer Space for Female-Led Narratives : Stories Highlight Harsh Realities Young Women Face in Modern Society
Webtoonlar Kadın Odaklı Anlatımlar İçin Zemin Sağlıyor: Hikayeler Modern Toplumda Genç Kadınların Yüzleştiği Acımasız Gerçekliklere Işık Tutuyor
![[Resim: nW9p3a.jpg]](https://i.hizliresim.com/nW9p3a.jpg)
25 yaşındaki Lee soyisimli üniversite öğrencisi kız, akıllı telefonundan son çıkan webtoonlara bakıyor. Lee’nin favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”. Webtoonlar, genelde Naver ve Daum Kakao gibi portal internet sitelerinde çevrimiçi olarak yayınlanan internet çizgiromanları.
“Bir hikayeyi çizimlerle okumak gibi, ama bundan biraz daha fazlası. Bugünlerde webtoonlar yalnızca eğlence olmaktan öte daha çok mesaj içerikli. Favori webtoonlarım Kore’de bir üniversite öğrencisi kız olmanın nasıl olduğunu gösteriyor.” diyor Lee.
Webtoonlar Kore dijital kültürünün büyük bir kısmı halini aldı; Naver’a göre ortalama 7.5 milyondan fazla kişi bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından webtoon okuyor ve bu rakam Lezhin Comics, Toptoon ve Mr. Blue gibi diğer webtoon platformları eklendiğinde önemli derecede artıyor.
2002 yılında Yahoo tarafından ilk webtoon platformu “Cartoon World”ün açılmasından bu yana 15 yıl geçti. Webtoonlar; Kang Full’ün “Apartment”i filme uyarlanınca, 2006’da ciddi bir popülarite kazanmaya başladılar.
Bugünlerde, webtoon endüstrisi tek bir eser ya da yazar tarafından domine edilmiyor; bunun yerine pek çok yetenekli yaratıcı arasındaki sağlıklı rekabet farklı hikayeler ve taze fikirlerle dolu bir alan yaratıyor.
Kore’de Feminizm
Feminizim on yıllar, belki de yüzyıllardır tartışılmakta olan bir konu. Ancak yakın zamana dek, 2015’te oluşturulan radikal feminist internet sitesi “Megalia”nın ortaya çıkışının öncesinde, bu konu Kore’de açıkça ve şiddetle tartışılmamaktaydı. Genelde iddialarında barışçıl ve akademik bir dil kullanan önceki feminist hareketlerin aksine, Megalia “aynalama” olarak bilinen bir yöntem kullanarak geçmişte erkeklerin kadınlara karşı kullandıkları aşağılayıcı dili taklit ettiler – bu da cinsiyetler arasında çevrimiçi ortamda çetin savaşlara yol açtı.
Bu saldırgan cinsiyet savaşlarının Kore topraklarında sağlıklı bir feminist ideoloji gelişmesine yardım edip edemeyeceği bir yana, bazı ekstrem önlemlerin görece daha yumuşak feminist hareketlerin çok direnişle karşılaşmadan kabullenilmesi için zemin hazırladığı açıkça ortada. Radikal tarzdaki feminizm hareketleri genelde daha doğrudan olup Koreli kadınların gerçek deneyimlerinden dayanak alırken, dolaylı hareketle romanlar ve webtoonlar gibi hayali formatları kullanmaya yöneliyor.
Genç Koreli kadınların hayatlarını anlatan en popüler webtoonlar arasında favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si, “Mask Girl”ü ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”i var. Yazarları kendilerine açıkça feminist demedikleri halde, binlerce kadın hikayelerindeki karakterlerle kendilerini özdeşleştiriyor.
![[Resim: Jl8Njq.jpg]](https://i.hizliresim.com/Jl8Njq.jpg)
Hayal Ürünü mü Değil mi?
Bu üç webtoon’un her biri farklı tonlara sahip, ancak hepsi benzer şekilde sunuluyor – tamamen hayal ürünü olan ancak akla yatkın olaylar ve karakterlerle. Hikayelerdeki çatışmalar bazen ekstrem olabiliyor ancak hepsi okuycuların karakterin deneyimleriyle empati kurabileceği kadar gerçekçi oluyor. Hayatlarında tıpatıp aynı olayla karşılaşmamış olsalar bile, okuyucular ya benzer bir şey yaşamış ya da çevrelerindekilerin böyle bir olay hakkında konuştuğunu duymuş oluyorlar.
“Mask Girl”, karakterlerinin hepsinin ya tamamen ya da kısmen deli olduğu radikal olay örgüsüyle ünlü. Ana karakter Mo-mi, mükemmel bir vücut ancak çirkin bir surat ve çirkin bir zihinle doğmuş biri; Mo-mi’nin arkadaşı, başkalarını birini yalnızca yüzü güzel olduğu için sevdikleri için eleştirip aynı zamanda kendisi de patronunu model gibi hatlara sahip olduğu için seven ikiyüzlünün biri; Mo-mi’nin gizli hayranı, sapık zihniyetini çevrimiçi gizliliğin yarattığı güvenlik sayesinde dışa vuran sessiz bir adam.
Karakterler toplumun daha karanlık kısmını -açıklamak gerekirse cinayet, tecavüz, fuhuş, şiddet, ikiyüzlülük ve estetik ameliyat- gösterdiği için, hassas konulara girmeyen hikayelerden daha az popüler. Yine de, hikayeler günlük konuşmalara kolayca konu olmayacak tabular hakkında bir düşünce deneyi sunuyor.
Öte yandan, “My ID is Gangnam Beauty” ve “There is No Areum in the Engineering College” az çok normal olan bir üniversite öğrencisi kızı konu alarak kadınların günlük hayatlarında karşı karşıya kaldıkları üstü kapalı cinsiyetçiliği okuyuculara gösteriyor. “Gangnam Beauty” insanların gösteriş tutkusu yüzünden iki cinsiyet arasında ortaya çıkan çatışmalara odaklanırken, “There is No Areum in the Engineering College” üniversiteli bir kızın günlük uğraşlarını konu alıyor. Okuyuculara Kore toplumunu hasta eden sorunlardan söz etmek yerine, onlara bu sorunlar hakkında kendilerinin düşünmesini sağlayacak yer açıyorlar.
Ufak Bir Soru
“There is No Areum in the Engineering College”in ana karakteri Ha-ni normal bir mühendislik birinci sınıf öğrencisi olarak, üniversite hayatının sorunlarıyla uğraşıyor: fazla baskıcı bir baba, sapık gibi bir son sınıf okul arkadaşı, cinsiyetçi bir profesör ve bir türlü anlayamadığı koca bir yığın ödev. Ha-ni’nin hayatını daha zor yapan şey de, insanların kanıksamış oldukları örtülü cinsiyet önyargısı.
Korea JoongAnd Daily ile bir röportajında, “There is No Areum in the Engineering College”in hikaye yazarı; hikayenin adının, onun yani Lala Sister’ın Büyük Lala’sının (Lala Sister, yazarların takımının adı ve Büyük Lala hikayeyi yazarken Küçük Lala da karakterleri çiziyor) mühendislik fakültesindeki kız arkadaşına mühendislik fakültesinde Areum gibi bir karakter olup olmadığını sormasıyla ortaya çıktığını açıklamıştı.
Areum adı yerel Telekom sağlayıcısı KT’nin 2011’deki bir reklamından geliyor, reklamda güzel bir mühendislik öğrencisi kızın erkek sınıf arkadaşları tarafından çevrelenip seviliyor oluşu gösteriliyordu. O zamanlar reklam çok olaya yol açmadı. Ancak şimdilerde insanlar, bir kız öğrencinin görünüşüne ve erkeklere bağımlı olduğu reklamın kadını cinsiyetçi biçimde sunuşunu eleştiriyor. “There is No Areum in the Engineering College” başlığı alışılagelmiş cinsiyet ayrımına açık bir karşı geliş.
“Bu çizgiromanı feminizm hakkında konuşmak için başlatmadık ve bu nedenle feminist bir webtoon olarak da bilinmek istemiyoruz. Biz yalnızca cinsiyet eşitliğini nasıl sağlayabileceğimiz hakkında konuşmak istiyorduk,” diye açıkladı Büyük Lala. “en başta seriye başladığımız zaman, bir kadının gözünden anlatılan cinsiyet eşitliği hakkında bir çizgiroman olarak algılanacağından emindik. Ama insanlar, yalnızca karakterlerin ya da sahnelerin bir kısmına bakarak, bizi ‘Megaliacı’ ya da ‘kadınları cinsel olarak pazarlıyor’ olmakla itham etti.
“Hikayeyi olduğu gibş anlatmak istedik,” dedi Büyük Lala. Tüm karakterlerin düzgünce olgunlaştığı bir son çizmek istiyoruz, ama tıpkı bizim hikayelerimizde olduğu gibi, büyük ihtimalle iyiyle kötü arasında belirgin bir ayrım olmaksızın ya da problemlere ezber bozan bir çözüm getirmeksizin bitecek. Gerçeklik daha aptalca, salakça bir yönde ilerleme eğilimi gösteriyor. Bence bir çizgiroman her zaman ümit dolu şeylerden konuşmak zorunda değil.”
Tepkiler
Kendini cinsiyet tartışmalarına ve feminizm fikrine açık olarak gören Song soyadlı 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi “Kadınların pek çok şey yaşadığını biliyorum, ama bazen webtoonların erkekleri aşırı acımasız bir biçimde gösterdiğini düşünüyorum. Hepimiz bunu biliyoruz, o zaman neden bunu bu belli tarzda çiziyorlar?” dedi.
Mutlu ve çoğunluğu kadın olan sayesinde düşüncelerini dile getirebildikleri bu yeni tarza kucak açmış okuyucuların aksine diğerleri webtoonları ve yazarlarını taraflı cinsiyetçilik yaptıkları gerekçesiyle suçladılar. “Sinirli yorumlara kendimizi hazırlamıştık, ama tahminlerimizin ötesindeydiler. İnanılamayacak şekillerde bize saldırdılar ve hakaret ettiler.” dedi çizer Küçük Lala.
“Hikaye yazarı olarak olay örgüsüyle daha şok ilgileniyorum ve bu yüzden yorumlardan daha çok etkilendim. Bazı okuyucular daha anlayamadığım bir şeylere ‘açıklama’ talep ediyorlardı ve bu sırada eski eserlerimi de gündeme getiriyorlardı, bazıları da sürekli olarak eserimizi eleştiren konular açıp duruyorlardı,” dedi Büyük Lala. “Komik olan şu ki, gerçek adını kullanman gereken Facebook gibi sanal sosyal mecralarda, neredeyse tüm yazılar bizi övüyor ya da bize destek veriyorken anonim internet sitelerinde bize karşı korkunç yorumlar yağıyordu.”
İnsanlar sevse de sevmese de, webtoonların dijital çağda yeni bir sayfa açtıkları yadsınamaz. “There is No Areum in the Engineering College”in öykü yazarı neden ünlülerin herhangi bir sosyal ya da siyasal yorum yapmaktan kaçındığını anlamaya başladığını belirtirken şöyle ekledi “Bunun, tıpkı en başta birbirleriyle tartışan ama zamanla iletişim kurabilen ana karakterleri gibi, okuyucuların iletişim kurmasını sağlayan bir webtoon olmasını diliyoruz.”
Kaynak
Webtoonlar Kadın Odaklı Anlatımlar İçin Zemin Sağlıyor: Hikayeler Modern Toplumda Genç Kadınların Yüzleştiği Acımasız Gerçekliklere Işık Tutuyor
![[Resim: nW9p3a.jpg]](https://i.hizliresim.com/nW9p3a.jpg)
25 yaşındaki Lee soyisimli üniversite öğrencisi kız, akıllı telefonundan son çıkan webtoonlara bakıyor. Lee’nin favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”. Webtoonlar, genelde Naver ve Daum Kakao gibi portal internet sitelerinde çevrimiçi olarak yayınlanan internet çizgiromanları.
“Bir hikayeyi çizimlerle okumak gibi, ama bundan biraz daha fazlası. Bugünlerde webtoonlar yalnızca eğlence olmaktan öte daha çok mesaj içerikli. Favori webtoonlarım Kore’de bir üniversite öğrencisi kız olmanın nasıl olduğunu gösteriyor.” diyor Lee.
Webtoonlar Kore dijital kültürünün büyük bir kısmı halini aldı; Naver’a göre ortalama 7.5 milyondan fazla kişi bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından webtoon okuyor ve bu rakam Lezhin Comics, Toptoon ve Mr. Blue gibi diğer webtoon platformları eklendiğinde önemli derecede artıyor.
2002 yılında Yahoo tarafından ilk webtoon platformu “Cartoon World”ün açılmasından bu yana 15 yıl geçti. Webtoonlar; Kang Full’ün “Apartment”i filme uyarlanınca, 2006’da ciddi bir popülarite kazanmaya başladılar.
Bugünlerde, webtoon endüstrisi tek bir eser ya da yazar tarafından domine edilmiyor; bunun yerine pek çok yetenekli yaratıcı arasındaki sağlıklı rekabet farklı hikayeler ve taze fikirlerle dolu bir alan yaratıyor.
Kore’de Feminizm
Feminizim on yıllar, belki de yüzyıllardır tartışılmakta olan bir konu. Ancak yakın zamana dek, 2015’te oluşturulan radikal feminist internet sitesi “Megalia”nın ortaya çıkışının öncesinde, bu konu Kore’de açıkça ve şiddetle tartışılmamaktaydı. Genelde iddialarında barışçıl ve akademik bir dil kullanan önceki feminist hareketlerin aksine, Megalia “aynalama” olarak bilinen bir yöntem kullanarak geçmişte erkeklerin kadınlara karşı kullandıkları aşağılayıcı dili taklit ettiler – bu da cinsiyetler arasında çevrimiçi ortamda çetin savaşlara yol açtı.
Bu saldırgan cinsiyet savaşlarının Kore topraklarında sağlıklı bir feminist ideoloji gelişmesine yardım edip edemeyeceği bir yana, bazı ekstrem önlemlerin görece daha yumuşak feminist hareketlerin çok direnişle karşılaşmadan kabullenilmesi için zemin hazırladığı açıkça ortada. Radikal tarzdaki feminizm hareketleri genelde daha doğrudan olup Koreli kadınların gerçek deneyimlerinden dayanak alırken, dolaylı hareketle romanlar ve webtoonlar gibi hayali formatları kullanmaya yöneliyor.
Genç Koreli kadınların hayatlarını anlatan en popüler webtoonlar arasında favorileri Naver’ın “My ID is Gangnam Beauty”si, “Mask Girl”ü ve Daum Kakao’nun “There ise No Areum in the Engineering College”i var. Yazarları kendilerine açıkça feminist demedikleri halde, binlerce kadın hikayelerindeki karakterlerle kendilerini özdeşleştiriyor.
![[Resim: Jl8Njq.jpg]](https://i.hizliresim.com/Jl8Njq.jpg)
Hayal Ürünü mü Değil mi?
Bu üç webtoon’un her biri farklı tonlara sahip, ancak hepsi benzer şekilde sunuluyor – tamamen hayal ürünü olan ancak akla yatkın olaylar ve karakterlerle. Hikayelerdeki çatışmalar bazen ekstrem olabiliyor ancak hepsi okuycuların karakterin deneyimleriyle empati kurabileceği kadar gerçekçi oluyor. Hayatlarında tıpatıp aynı olayla karşılaşmamış olsalar bile, okuyucular ya benzer bir şey yaşamış ya da çevrelerindekilerin böyle bir olay hakkında konuştuğunu duymuş oluyorlar.
“Mask Girl”, karakterlerinin hepsinin ya tamamen ya da kısmen deli olduğu radikal olay örgüsüyle ünlü. Ana karakter Mo-mi, mükemmel bir vücut ancak çirkin bir surat ve çirkin bir zihinle doğmuş biri; Mo-mi’nin arkadaşı, başkalarını birini yalnızca yüzü güzel olduğu için sevdikleri için eleştirip aynı zamanda kendisi de patronunu model gibi hatlara sahip olduğu için seven ikiyüzlünün biri; Mo-mi’nin gizli hayranı, sapık zihniyetini çevrimiçi gizliliğin yarattığı güvenlik sayesinde dışa vuran sessiz bir adam.
Karakterler toplumun daha karanlık kısmını -açıklamak gerekirse cinayet, tecavüz, fuhuş, şiddet, ikiyüzlülük ve estetik ameliyat- gösterdiği için, hassas konulara girmeyen hikayelerden daha az popüler. Yine de, hikayeler günlük konuşmalara kolayca konu olmayacak tabular hakkında bir düşünce deneyi sunuyor.
Öte yandan, “My ID is Gangnam Beauty” ve “There is No Areum in the Engineering College” az çok normal olan bir üniversite öğrencisi kızı konu alarak kadınların günlük hayatlarında karşı karşıya kaldıkları üstü kapalı cinsiyetçiliği okuyuculara gösteriyor. “Gangnam Beauty” insanların gösteriş tutkusu yüzünden iki cinsiyet arasında ortaya çıkan çatışmalara odaklanırken, “There is No Areum in the Engineering College” üniversiteli bir kızın günlük uğraşlarını konu alıyor. Okuyuculara Kore toplumunu hasta eden sorunlardan söz etmek yerine, onlara bu sorunlar hakkında kendilerinin düşünmesini sağlayacak yer açıyorlar.
Ufak Bir Soru
“There is No Areum in the Engineering College”in ana karakteri Ha-ni normal bir mühendislik birinci sınıf öğrencisi olarak, üniversite hayatının sorunlarıyla uğraşıyor: fazla baskıcı bir baba, sapık gibi bir son sınıf okul arkadaşı, cinsiyetçi bir profesör ve bir türlü anlayamadığı koca bir yığın ödev. Ha-ni’nin hayatını daha zor yapan şey de, insanların kanıksamış oldukları örtülü cinsiyet önyargısı.
Korea JoongAnd Daily ile bir röportajında, “There is No Areum in the Engineering College”in hikaye yazarı; hikayenin adının, onun yani Lala Sister’ın Büyük Lala’sının (Lala Sister, yazarların takımının adı ve Büyük Lala hikayeyi yazarken Küçük Lala da karakterleri çiziyor) mühendislik fakültesindeki kız arkadaşına mühendislik fakültesinde Areum gibi bir karakter olup olmadığını sormasıyla ortaya çıktığını açıklamıştı.
Areum adı yerel Telekom sağlayıcısı KT’nin 2011’deki bir reklamından geliyor, reklamda güzel bir mühendislik öğrencisi kızın erkek sınıf arkadaşları tarafından çevrelenip seviliyor oluşu gösteriliyordu. O zamanlar reklam çok olaya yol açmadı. Ancak şimdilerde insanlar, bir kız öğrencinin görünüşüne ve erkeklere bağımlı olduğu reklamın kadını cinsiyetçi biçimde sunuşunu eleştiriyor. “There is No Areum in the Engineering College” başlığı alışılagelmiş cinsiyet ayrımına açık bir karşı geliş.
“Bu çizgiromanı feminizm hakkında konuşmak için başlatmadık ve bu nedenle feminist bir webtoon olarak da bilinmek istemiyoruz. Biz yalnızca cinsiyet eşitliğini nasıl sağlayabileceğimiz hakkında konuşmak istiyorduk,” diye açıkladı Büyük Lala. “en başta seriye başladığımız zaman, bir kadının gözünden anlatılan cinsiyet eşitliği hakkında bir çizgiroman olarak algılanacağından emindik. Ama insanlar, yalnızca karakterlerin ya da sahnelerin bir kısmına bakarak, bizi ‘Megaliacı’ ya da ‘kadınları cinsel olarak pazarlıyor’ olmakla itham etti.
“Hikayeyi olduğu gibş anlatmak istedik,” dedi Büyük Lala. Tüm karakterlerin düzgünce olgunlaştığı bir son çizmek istiyoruz, ama tıpkı bizim hikayelerimizde olduğu gibi, büyük ihtimalle iyiyle kötü arasında belirgin bir ayrım olmaksızın ya da problemlere ezber bozan bir çözüm getirmeksizin bitecek. Gerçeklik daha aptalca, salakça bir yönde ilerleme eğilimi gösteriyor. Bence bir çizgiroman her zaman ümit dolu şeylerden konuşmak zorunda değil.”
Tepkiler
Kendini cinsiyet tartışmalarına ve feminizm fikrine açık olarak gören Song soyadlı 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi “Kadınların pek çok şey yaşadığını biliyorum, ama bazen webtoonların erkekleri aşırı acımasız bir biçimde gösterdiğini düşünüyorum. Hepimiz bunu biliyoruz, o zaman neden bunu bu belli tarzda çiziyorlar?” dedi.
Mutlu ve çoğunluğu kadın olan sayesinde düşüncelerini dile getirebildikleri bu yeni tarza kucak açmış okuyucuların aksine diğerleri webtoonları ve yazarlarını taraflı cinsiyetçilik yaptıkları gerekçesiyle suçladılar. “Sinirli yorumlara kendimizi hazırlamıştık, ama tahminlerimizin ötesindeydiler. İnanılamayacak şekillerde bize saldırdılar ve hakaret ettiler.” dedi çizer Küçük Lala.
“Hikaye yazarı olarak olay örgüsüyle daha şok ilgileniyorum ve bu yüzden yorumlardan daha çok etkilendim. Bazı okuyucular daha anlayamadığım bir şeylere ‘açıklama’ talep ediyorlardı ve bu sırada eski eserlerimi de gündeme getiriyorlardı, bazıları da sürekli olarak eserimizi eleştiren konular açıp duruyorlardı,” dedi Büyük Lala. “Komik olan şu ki, gerçek adını kullanman gereken Facebook gibi sanal sosyal mecralarda, neredeyse tüm yazılar bizi övüyor ya da bize destek veriyorken anonim internet sitelerinde bize karşı korkunç yorumlar yağıyordu.”
İnsanlar sevse de sevmese de, webtoonların dijital çağda yeni bir sayfa açtıkları yadsınamaz. “There is No Areum in the Engineering College”in öykü yazarı neden ünlülerin herhangi bir sosyal ya da siyasal yorum yapmaktan kaçındığını anlamaya başladığını belirtirken şöyle ekledi “Bunun, tıpkı en başta birbirleriyle tartışan ama zamanla iletişim kurabilen ana karakterleri gibi, okuyucuların iletişim kurmasını sağlayan bir webtoon olmasını diliyoruz.”
Kaynak
"나 죽어도 부서지지 않아
죽어도 포기하지 않아
어둠 속에서 날개가 짓밟혀도
You know, I'm Unbreakable"
죽어도 포기하지 않아
어둠 속에서 날개가 짓밟혀도
You know, I'm Unbreakable"