yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
We're Talking in Korean (9)
Sonunda netim geldi ve derslere tam gaz devam ediyoruz. Fazla uzatmadan basliyorum.
Simdi Türkçede pek alisik olmadigimiz bir konu geliyor. Biidiginiz gibi Türkçede bir kalem, iki elma seklinde kombine ederiz sayilari ve isimleri. Ancak Korecede böyle degil.
Türkçe: Sayi + Isim
Korece: Isim + Sayi + Fis

'Fis' evet kulaga garip geliyor bir gramerde. Fis dedigimiz sey aslinda iste böyle ir seyin sayisini söylemek stedigimizde, o nesne için kullanacagimiz kelime demektir. Mesela, kalem: 연필 [yon-pil] için kullanilan fis: 자루 [ça-ru]. Ayni zamanda 자루 [ça-ru] biçak, tükenmez kalem, çanta gibi seylerin de fisidir. Korecede 100'e yakin fis var ama günlük hayatta bunlar pek fazla kullanilmaz. Onun yerine daha basit olanlar söylenir. Mesela Koreliler esyalar için ortak bir fis kullanirlar o da 개 [ke]. Aslinda Korecede 개 [ke] köpek demek. Ama ayni zamanda esyalar için kullanilan fis.

연필 한 자루 [yon-pil han ça-ru] = bir kalem
연필 한 개 [yon-pil han ke] = bir kalem

Ama 'ke' her sey için de kullanilmaz. Mesela araba için kullanilan fis
대 [te]'dir. Ve asla araba için 'ke'yi kullanamazsin.

Bu dersimizde en yaygin olan ve en çok kullanilan iki fisi ögrenecegiz. Bunlar: 개(ke) and 명(myong).

'nin esyalar ve çesitli seyler için kullanildigini gördük. da insanlar, kisiler için kullanilir. Simdi bu fislerin sayilarla kombine edilms halini görelim.

Sayi + 개 [ke]
1 = 하나 --> 한 개
2 = 둘 --> 두 개
3 = 셋 --> 세 개
4 = 넷 --> 네 개
5 = 다섯 --> 다섯 개
6 = 여섯 --> 여섯 개
7 = 일곱 --> 일곱 개
8 = 여덟 --> 여덟 개
9 = 아홉 --> 아홉 개
10 = 열 --> 열 개

Örnekler

bir elma = 사과 [sa-gwa] + 1 + 개 [ke] = 사과 한 개 [sa-gwa han ke]
iki tas = 돌 [tul] + 2 + 개 [ke] = 돌 두 개 [tul tu ke]
bes top = 공 [kong] + 5 + 개 [ke] = 공 다섯 개 [kong ta-sot ke]
Kaç sey = 몇 [myot] + 개 [ke] = 몇 개 [myot ke]

Simdi de insanlar için kullanilan 명 [myong]'a bakalim. Bu fisi 'kisi' gibi düsünün.

bir kisi = 한 명 [han myong]
iki ögrenci = 학생 [hak-seng] + 2 + 명 [myong] = 학생 두 명 [hak-seng tu myong]
üç arkadas = 친구 [çin-gu] + 3 + 명 [myong] = 친구 세 명 [çin-gu se myong]
Kaç kisi = 몇 [myot] + 명 [myong] = 몇 명 [myeot myong]

Insan demek Korecede 사람 [sa-ram] dir. Korecede genelde eger bahsediceginiz sayi 1, 2, 3 gibi küçük sayilar ise kisi yerine insan denir. Mesela iki kisi degil, iki insan...

-ÖRNEK-
Q: Kaç kisi var?
A: 10 kisi var.

= Q: 몇 명 있어요? [myot myong i-sso-yo?]
= A: 10명 있어요. [yol-myong i-sso-yo.]
= Q: 몇 사람 있어요? [myot sa-ram i-sso-yo?]
= A: 열 사람 있어요. [yol sa-ram i-sso-yo.] (Bu söylenis dogal degil.)
--> A: 두 사람 있어요. [tu sa-ram i-sso-yo.] (2 insan - sorun yok.)

Eminim kullanabilmek için daha çok fis ögrenmek istiyorsunuzdur.
Bazi fisler:
병 [pyong] = siseler için
마리 [ma-ri] = hayvan
대 [te] = araba, zimba, delgeç
권 [kwon] = kitap

Evet bu kadardi.Smile
Yeniden baslamamiza çok sevimdim ama okullarin açilmasi çok kötü oldu biraz zorlanacagim sanirim.
Allah'ı bulan neyi kaybetmiş, Onu kaybeden neyi bulmuştur.
(19-09-2011, Saat: 22:59)güneykore-521 yazdı: Yeniden baslamamiza çok sevimdim ama okullarin açilmasi çok kötü oldu biraz zorlanacagim sanirim.
Sen bide bana sor canim yaa bütün gün devlet nedir yasa kavramlar üzerinden yorum yap yap yap, gelince kafam kazan gibi oluyor. Ama Korece tüm yorgunlugumu aliyorSmile

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi