yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
We're Talking in Korean (4)
Selamlar... Hatirladiginiz üzere 3. dersimizde 've, bu yüzden'i ögrenmistik. Ancak Korecede 've' demenin daha farkli yollari da var. Bugün onlardan iki tanesini görecegiz.

1.)

하고 [ha-go] = ile
* Bu ek, konuya bagli olmayan isimleri baglarken kullanilir. Yani yüklemli cümle kurmadan, ard arda gelen isimleri baglamaya çalisirken... Ve önemli bir nokta; 'hago' ektir. Ayri yazilmaz. Isme eklenir. Türkçede 'suyla süt' derken su'ya ekledigimiz -yla eki gibi. Tam manasi 'ile'dir. Türkçe'de ile hem 've' anlamina gelir. Hem de 'annemle gittim' gibi birliktelik anlami verir. Korecede de aynidir. Simdi örneklerle daha iyi anlayacaksiniz.

ÖR:
이거 [i-go] = bu
이거하고 이거 [i-go-ha-go i-go] = bunla bu
이거하고 이거 주세요. [i-go-ha-go i-go çu-se-yo] = Bunla bunu verin, lütfen.

2.)

(이)랑 [(i)rang] = ile
*Bu da isime eklenir. Ismin sonu sesli harfle bitiyorsa , eger sessiz harfle bitiyorsa da 이랑 gelir. Arkadaslar bunun manasi da 하고'yla aynidir. Ancak (이)랑 daha sevimli bir ifadedir.

ÖR:

우유 [u-yu] = süt
[ppang] = ekmek
우유랑 빵 [u-yu-rang ppang] = süt ve ekmek
우유랑 빵 샀어요. [u-yu-rang ppang sa-sso-yo] = Sütle ekmek aldim.

Simdi de birliktelik anlami olan örneklere bakalim.

친구하고 영화 봤어요.
[çin-gu-ha-go yong-hwa pa-sso-yo]
= Arkadasimla film izledim.
(영화(yonghwa) : film)

누구랑 갔어요?
[nu-gu-rang ka-sso-yo?]
= Kimle gittin?

* Eger 'birlikte gittim' demek isterseniz 같이'yi kullanin.
같이 [ka-çi] :birlikte, demektir.

친구하고 영화 봤어요.-----> 친구하고 같이 영화 봤어요
Arkadasimla film izledim.---------> Arkadasimla birlikte film izledim.

누구랑 갔어요? --------> 누구랑 같이 갔어요?
Kiminle gittin?---------------> Kiminle birlikte gittin?

Bazi basit cümleler:

# 남자친구하고 데이트할 거예요.
[nam-ca-çin-gu-ha-go de-i-ti-hal go-ye-yo]
= Erkek arkadasimla bulusacagim.

#선생님하고 밥을 먹을 거예요.
[son-seng-nim-ha-go pa-bil mo-gil go-ye-yo]
= Ögretmenimle yemek yiyecegim.

Bir dersimizin daha sonuna geldik. Smile Yarin haftanin günlerini ögrenecegiz insallah. Iyi günler Smile

tesekkürler
이거하고 이거 주세요. [i-go-ha-go i-go çu-se-yo] = Bunla bunu verin, lütfen. bu cümlede lüften yer alıyormu yer alıyorsa hangi kelime oluyorSmile)
(20-05-2012, Saat: 15:05)Dehamingo yazdı: 이거하고 이거 주세요. [i-go-ha-go i-go çu-se-yo] = Bunla bunu verin, lütfen. bu cümlede lüften yer alıyormu yer alıyorsa hangi kelime oluyorSmile)

lütfen geçmiyor. ama cuseyo yani veriniz derken zaten kibar bir şekilde rica etmiş oluyor.

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi