Tteokguk / 떡국
![[Resim: 9mD5JQ.jpg]](https://i.hizliresim.com/9mD5JQ.jpg)
Tteokguk genellikle et suyuna dilimlenmiş pirinç kekiyle yapılan bir çorbadır. Kore'de geleneksel bir Yeni Yıl yemeğidir. “Tteok” pirinç keki ve “guk” ise çorba anlamına gelmektedir. Tteok'un şekersiz ve uzun bir silindir şeklinde olan garaetteok diye adlandırılan çeşidiyle yapılır. Çorba için garaetteok (가래떡) ince ince oval bir şekilde kesilir. Bu beyaz oval şekil parlak ve müreffeh bir yeni yılı simgeler. Ayrıca Korelilerin geleneksel olarak yaşları doğum günleri yerine yeni yılda bir yıl yaş alırlar. Genellikele bir yıl daha yaşlanmak için bir kase tteokguk yenmesi gerektiği söylenir.
İçindekiler (4 kişilik):
*Et suyu
*4 fincan dilimlenmiş garaetteok (pirinç keki)
*230 gram dana döş
*1/2 orta boy soğan
*5 – 6 diş sarımsak
*3 taze soğan – beyaz kısımları
*1 – 2 çorba kaşığı soya sosu
*tuz ve toz biber
Süsleme için:
*Haşladığımız dana eti
*1/2 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
*1/2 çay kaşığı susam yağı
*tuz ve toz biber
*1 yumurta
*1 taze soğan
*1/2 gim (nori)(yaprak haline getirilmiş yosun)
Yapılışı:
![[Resim: Mdayna.jpg]](https://i.hizliresim.com/Mdayna.jpg)
Geniş bir tencerenin içine eti, soğanı, taze soğanı ve sarımsağı koyup 14 fincan suda kaynatın. Kaynamaya çıktıktan sonra ocağı orta ateşe alın ve üzerinde biriken tortuları alın. Kapağını kapatın ve eti ince ince kıymak için yeterince yumuşayana yaklaşık 1-1.30 saat kadar kaynatın. Soğuduktan sonra eti çıkarın.Sebzeleri atın. Tatlandırma için suya soya sosunu,tuzu ve toz biberi ekleyip karıştırın.
![[Resim: XPEoQ6.jpg]](https://i.hizliresim.com/XPEoQ6.jpg)
Yumurta garnitürü (jidan) yapmak için yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Pürüzsüz bir hale gelene kadar her ikisini de çırpın.Orta ateşte hafifçe yağlanmış yapışmaz tavayı ısıtın. Yumurtaları bir kaşık yardımıyla ince bir tabaka halinde tavaya dökün. Görünürde hiçbir sıvılık kalmayana kadar her iki tarafını da pişirin. (yumurtayı kahverengi yapmayın) Kısa, ince şeritler halinde dilimleyin.
![[Resim: QVplrV.jpg]](https://i.hizliresim.com/QVplrV.jpg)
Soğumuş eti 2.5-3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde dilimleyin ve sarımsak ve susam yağıyla karıştırın, tuz ve toz biberle tatlandırın. İnce çapraz şeritler halinde taze soğanı dilimleyin. Sıcak bir tavada gimi kızartın. Kızarttığınız gimi mutfak makası ile 2.5-3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesin yada elinizle ezin.
![[Resim: bBL2zV.jpg]](https://i.hizliresim.com/bBL2zV.jpg)
Malzemeleri kaynattığımız suya geri dönün. Dilimlenmiş pirinç keklerini kaynar suya atın ve yumuşayana kadar yaklaşık olarak 5-8 dakika kadar kaynatın. Dumanı tüten çorbanızı kepçe yardımıyla bir kaseye alın ve ince ince kıydığınız dana eti,yumurta, taze soğan ve gim şeritleriyle süsleyin.
English
Tteokguk is a soup made with sliced rice cakes, usually in beef broth. It’s a traditional New Year’s dish in Korea. “Tteok” means rice cake, and “guk” means soup. It’s made with garaetteok, which is unsweetened and shaped like a long cylinder. For the soup, garaetteok (가래떡) is sliced into thin oval shapes. The white oval shape symbolizes a bright and prosperous new year. Also, Koreans traditionally age another year on this day, rather than their birthday. It’s commonly said that one must eat a bowl of tteokguk to become one year older.
Ingredients (4 servings):
*Beef Broth
*4 cups sliced garae tteok (rice cake)
*230 grams beef brisket
*1/2 medium onion
*5 – 6 cloves of garlic
*3 scallions – white parts
*1 – 2 tablespoons soup soy sauce
*Salt and pepper to taste
Garnish:
*Beef removed from the broth
*1/2 teaspoon minced garlic
*1/2 teaspoon sesame oil
*salt and pepper
*1 egg
*1 scallion
*1/2 sheet gim (nori)
Preparation
In a large pot, bring the meat, onion, scallions and garlic to a boil in 14 cups of water. Reduce the heat to medium low, and skim off the scum. Simmer, covered, until the meat is tender enough for shredding, 1 to 1-1/2 hours. Remove the meat and cool. Discard the vegetables. Stir in soup soy sauce, salt and pepper to taste.
To make egg garnish (jidan),* separate the egg. Lightly beat the white by gently cutting it with a spoon. Stir the yoke with a spoon until smooth. Heat a lightly oiled nonstick skillet over medium low heat. Pour each egg part into a thin layer, tilting the skillet and/or spreading with a spoon. Cook each side briefly until no visible liquid remains. (Do not brown the egg.) Slice into short thin strips.
Shred the cooled beef into thin 1 – 1 1/2-inch long strips and combine well with garlic, sesame oil, and salt and pepper to taste. Slice the scallion diagonally into thin strips. Roast the gim on a hot skillet. Cut into thin 1 1/2-inch strips with kitchen shears, or simply crush them with hands.
Return the broth to a boil. Add the rice cake slices and boil until soft, usually about 5 – 8 minutes. Ladle the steaming soup into individual bowls and garnish with the shredded beef, egg, scallion and gim strips.
Kaynak / Source
![[Resim: 9mD5JQ.jpg]](https://i.hizliresim.com/9mD5JQ.jpg)
Tteokguk genellikle et suyuna dilimlenmiş pirinç kekiyle yapılan bir çorbadır. Kore'de geleneksel bir Yeni Yıl yemeğidir. “Tteok” pirinç keki ve “guk” ise çorba anlamına gelmektedir. Tteok'un şekersiz ve uzun bir silindir şeklinde olan garaetteok diye adlandırılan çeşidiyle yapılır. Çorba için garaetteok (가래떡) ince ince oval bir şekilde kesilir. Bu beyaz oval şekil parlak ve müreffeh bir yeni yılı simgeler. Ayrıca Korelilerin geleneksel olarak yaşları doğum günleri yerine yeni yılda bir yıl yaş alırlar. Genellikele bir yıl daha yaşlanmak için bir kase tteokguk yenmesi gerektiği söylenir.
İçindekiler (4 kişilik):
*Et suyu
*4 fincan dilimlenmiş garaetteok (pirinç keki)
*230 gram dana döş
*1/2 orta boy soğan
*5 – 6 diş sarımsak
*3 taze soğan – beyaz kısımları
*1 – 2 çorba kaşığı soya sosu
*tuz ve toz biber
Süsleme için:
*Haşladığımız dana eti
*1/2 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
*1/2 çay kaşığı susam yağı
*tuz ve toz biber
*1 yumurta
*1 taze soğan
*1/2 gim (nori)(yaprak haline getirilmiş yosun)
Yapılışı:
![[Resim: Mdayna.jpg]](https://i.hizliresim.com/Mdayna.jpg)
Geniş bir tencerenin içine eti, soğanı, taze soğanı ve sarımsağı koyup 14 fincan suda kaynatın. Kaynamaya çıktıktan sonra ocağı orta ateşe alın ve üzerinde biriken tortuları alın. Kapağını kapatın ve eti ince ince kıymak için yeterince yumuşayana yaklaşık 1-1.30 saat kadar kaynatın. Soğuduktan sonra eti çıkarın.Sebzeleri atın. Tatlandırma için suya soya sosunu,tuzu ve toz biberi ekleyip karıştırın.
![[Resim: XPEoQ6.jpg]](https://i.hizliresim.com/XPEoQ6.jpg)
Yumurta garnitürü (jidan) yapmak için yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Pürüzsüz bir hale gelene kadar her ikisini de çırpın.Orta ateşte hafifçe yağlanmış yapışmaz tavayı ısıtın. Yumurtaları bir kaşık yardımıyla ince bir tabaka halinde tavaya dökün. Görünürde hiçbir sıvılık kalmayana kadar her iki tarafını da pişirin. (yumurtayı kahverengi yapmayın) Kısa, ince şeritler halinde dilimleyin.
![[Resim: QVplrV.jpg]](https://i.hizliresim.com/QVplrV.jpg)
Soğumuş eti 2.5-3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde dilimleyin ve sarımsak ve susam yağıyla karıştırın, tuz ve toz biberle tatlandırın. İnce çapraz şeritler halinde taze soğanı dilimleyin. Sıcak bir tavada gimi kızartın. Kızarttığınız gimi mutfak makası ile 2.5-3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesin yada elinizle ezin.
![[Resim: bBL2zV.jpg]](https://i.hizliresim.com/bBL2zV.jpg)
Malzemeleri kaynattığımız suya geri dönün. Dilimlenmiş pirinç keklerini kaynar suya atın ve yumuşayana kadar yaklaşık olarak 5-8 dakika kadar kaynatın. Dumanı tüten çorbanızı kepçe yardımıyla bir kaseye alın ve ince ince kıydığınız dana eti,yumurta, taze soğan ve gim şeritleriyle süsleyin.
English
Tteokguk is a soup made with sliced rice cakes, usually in beef broth. It’s a traditional New Year’s dish in Korea. “Tteok” means rice cake, and “guk” means soup. It’s made with garaetteok, which is unsweetened and shaped like a long cylinder. For the soup, garaetteok (가래떡) is sliced into thin oval shapes. The white oval shape symbolizes a bright and prosperous new year. Also, Koreans traditionally age another year on this day, rather than their birthday. It’s commonly said that one must eat a bowl of tteokguk to become one year older.
Ingredients (4 servings):
*Beef Broth
*4 cups sliced garae tteok (rice cake)
*230 grams beef brisket
*1/2 medium onion
*5 – 6 cloves of garlic
*3 scallions – white parts
*1 – 2 tablespoons soup soy sauce
*Salt and pepper to taste
Garnish:
*Beef removed from the broth
*1/2 teaspoon minced garlic
*1/2 teaspoon sesame oil
*salt and pepper
*1 egg
*1 scallion
*1/2 sheet gim (nori)
Preparation
In a large pot, bring the meat, onion, scallions and garlic to a boil in 14 cups of water. Reduce the heat to medium low, and skim off the scum. Simmer, covered, until the meat is tender enough for shredding, 1 to 1-1/2 hours. Remove the meat and cool. Discard the vegetables. Stir in soup soy sauce, salt and pepper to taste.
To make egg garnish (jidan),* separate the egg. Lightly beat the white by gently cutting it with a spoon. Stir the yoke with a spoon until smooth. Heat a lightly oiled nonstick skillet over medium low heat. Pour each egg part into a thin layer, tilting the skillet and/or spreading with a spoon. Cook each side briefly until no visible liquid remains. (Do not brown the egg.) Slice into short thin strips.
Shred the cooled beef into thin 1 – 1 1/2-inch long strips and combine well with garlic, sesame oil, and salt and pepper to taste. Slice the scallion diagonally into thin strips. Roast the gim on a hot skillet. Cut into thin 1 1/2-inch strips with kitchen shears, or simply crush them with hands.
Return the broth to a boil. Add the rice cake slices and boil until soft, usually about 5 – 8 minutes. Ladle the steaming soup into individual bowls and garnish with the shredded beef, egg, scallion and gim strips.
Kaynak / Source