yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trashed Oppenheim Statue Shocks Art World: Busan District Claims Preservation Was
#1
Trashed Oppenheim Statue Shocks Art world: Busan District Claims Preservation Was Not Their Responsibility
Trashed Oppenheim Heykeli İle İlgili Sanat Dünyasını Şoka Sokan Açıklama: Busan İlçesi Hakların Korunmasında Sorumluluk Sahibi Değildir

[Resim: rOQ0m3.jpg]
2011 yılına ait bu dosya fotoğrafı, ünlü Amerikalı sanatçı Dennis Oppenheim'ın (1938-2011) Busan'daki Haeundae Plajında ​​yer alan "“Chamber" adlı heykelini yansıtmaktadır. Heykel, geçen ay Haeundae Bölge Bürosu tarafından yakın dönemin sanatçı olan şahsın ailesine haber verilmeksizin yıkıldı. [BUSAN BİENNALE ORGANİZASYON KOMİTESİ]

2011 yılından beri Busan'daki Haeundae Plajı'nda duran ünlü Amerikalı sanatçı Dennis Oppenheim'ın (1938-2011) yapmış olduğu heykel geçtiğimiz ay, sanatseverleri ve eleştirmenleri şok edecek bir şekilde Haeundae Bölge Ofisi tarafından son dönem sanatçının ailesine haber verilmeksizin yıkıldı.

Bölge Ofisi Turizm Tesisleri Yönetim Merkezi ekibi Çarşamba günü, 11-17 Aralık haftasında "Chamber" adlı heykelin tesisat çalışmalarını söktüğünü ve ardından tüm parçaları atığa çıkardığını doğruladı.

Heykel, 2011 yılının başında inşaa edilmişti. Metalik çiçek yaprakları ve her biri 6 metre (19.7 fit) yüksekliğinde yaklaşık 64 metrekarelik bir yüzey alanına sahip olan "Chamber", Oppenheim'ın Ölüm yıldönümü olan 21 Ocak 2011'de yapılmıştı. Oppenheim'ın son çalışması olarak tarihe geçti ve sanatçının aile üyeleri de, çalışmaları görmek için Mart 2011'de Kore'yi ziyaret etmişlerdi.

Haeundae Plajı yakınlarına bir heykel yerleştirme fikri, Haeundae Bölge Bürosu tarafından fotoğraf çekmek için bir yer arayan turistleri kendine çekmek için özel bir yer olarak tasarlandı. İlçe bürosu, sanatçı ve eser seçme sürecini Busan Biennali Organizasyon Komitesine emanet etti ve Busan Biennali Organizasyon Komitesi'ne giriş çağrısı yapıldı. 2010 ylında Busan Biennaline yaışmasına Oppenheim de katıldı.

Busan Biennali'nden Moon Ju-hwa, Çarşamba günü Kore Merkez Günlüğüne verdiği demeçte, "Haeundae Bölgesi, bu fotoğraf alanının gideerlerini ödediği için, çalışma hakkına sahiptir" dedi.

Ayrıca, Biennal yetkililerinin yıkımdan haberdar edilmediğini ve sadece iki gün önce yerel bir Busan Ilbo gazetecisinin bir açıklama talebinde bulunduğu öğrenildiğini belirtti.

"Fakat işin fikri hakları, eserin sökülmesinden haberdar olmayan yakın dönem sanatçının ailesine aittir" dedi.

"İlçe müdürlüğü, işi kaybetmeden önce [proje] nasıl halledeceğimize dair tavsiye veya tartışmalar için bize veya aileye bilgi gelemedi."

Haeundae Bölge Ofisi heykelinin Busan'ın plajlarına son 7 yılda çarpan birden fazla fırtınayla ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi. Ne bölge ofisi ne de Biennal komitesi, yüklemenin tamamlanmasından sonra sorumluluğun kaynağı olarak birbirlerini gerekçe göstererek eserin korunması rolünü üstlenmişlerdi.

İlçe binası, Biennal komitesinin çalışmalarına bakacak kişilerin olması gerektiğini savunurken, Biennale görevlerinin yerine getirildiği anda rollerinin sona erdiğini belirtti.

Haeundae Bölge Ofisi'nden Ham Shim-yeoung, "Biennal komitesinin üyeleri bir yıl önce heykele bakmaya geldiklerinde, heykelin çirkin görünmesine ve bunun yerinden sökülmesine karar verdiklerini söylediler" dedi. "Bunu aileyle tartışmadık, açıkçası bu heykelin sanatsal bir değeri yoktu, bu yüzden onu yerinden kaldırmaya karar verdik" dedi.

Yaklaşan Gangwon Uluslararası Biennalinin sanat eleştirmeni ve sanat yönetmeni Hong Kyoung-han "Bir daha asla olmaması gereken bir şey oldu," dedi. "Bu, tamamen cehaletten kaynaklanıyor. O zamanlar yönetim, sanatçının rızası olmadan Dorasan tren istasyonundaki [Gyeonggi] tiyatro sanatçısının duvar kağıdını yıktığı 2010 olayından daha şok edici bir olay bu, [Bu proje] sanatçı hükümete dava açtı ve bu davayı kazandı. Pekala, uluslararası bir dava ile karşılaşabiliriz " açıklamasını yaptı.

Dorasan İstasyonu duvar resmi davasında Yüksek Mahkeme, hükümetin duvar resimlerinin hak talebi altında olmasına rağmen, bunların yıkılması sanatçının ahlaki haklarını eserlerin yaratıcısı olarak haklarının ihlal edilmiş olduğuna karar vermiştir.

"[Güney Seoul'daki] Posco binasının önünde duran ünlü sanatçı Frank Stella'nın" Amabel "adlı kamusal heykeline gelince, çelik üreticisi bir zamanlar bazı Seoul vatandaşlarının şikayetleri nedeniyle [heykelin çirkin olduğu] kaldırılmıştı. Ancak sanatçının karşıt cevaplarından dolayı çelik üreticisi planından vazgeçti " dedi. "Sanatçılar, eserlerinin taşınması için bile hassastırlar. 'Chamber' Oppenheim'ın ölümünden sonraki önemli bir çalışması, bu yüzden daha da özel bir anlam taşıyor. "

Sanat hukukunda uzmanlığı olan avukat Koo Bon- Jin: "Sanatçının rızası olmaksızın [izinsiz] bir sanatçının eserinin dönüşümü ya da kısmen tahrip edilmesi, kısmen değişen bir sanatın sanatçının felsefesine ve itibarına zarar verebileceği için, ahlaki haklar arasında sanatçının bütünlük haklarına aykırı gelir" diye açıklıyor.

"Busan davasında olduğu gibi tamamen yıkılma gerçekleşince, uzmanların görüşleri karışık bir hal alıyor" diye devam etti. "Yine de, bence bütünlüğün yok edilmiş olması sanatçının haklarını ihlal ediyor. Norveç'tek, kanunlarda, kaçınılmaz koşullar meydana getirdiği için bir sanat eserinin yıkılması gerektiğinde, sanatçı belirli bir süre içinde mutlaka bilgilendirilmelidir. Kore'nin de benzer bir düzenlemeye ihtiyacı var "dedi.

English

[Resim: rOQ0m3.jpg]
This 2011 file photo shows the posthumous sculpture “Chamber” by the renowned American artist Dennis Oppenheim (1938-2011), which stood at Haeundae Beach in Busan. The sculpture was demolished by the Haeundae District Office last month without any notice to the late artist’s family. [BUSAN BIENNALE ORGANIZING COMMITTEE]

Shocking art lovers and critics, a sculpture by renowned American artist Dennis Oppenheim (1938-2011), which had stood on Haeundae Beach in Busan since 2011, was demolished by the Haeundae District Office last month, without any notice to the late artist’s family.

The Tourism Facilities Management Center team of the district office confirmed on Wednesday that it dismantled the sculptural installation work titled “Chamber” during the week of Dec. 11 to 17, after which they discarded all the parts as industrial waste.

The sculpture was installed in early 2011. The “Chamber,” a work comprised of metallic flower petals and leaves each standing 6 meters (19.7 feet) tall on a surface area of about 64 square meters (688.9 square feet), was completed after Oppenheim’s death on Jan. 21, 2011. It has been dubbed Oppenheim’s last piece, and the artist’s family members visited Korea in March 2011 to see the work.

The idea of installing a sculpture near Haeundae Beach was conceived by the Haeundae District Office as a place to attract tourists looking for a spot to take photos. The district office entrusted the process of choosing the artist and the work to the Busan Biennale Organizing Committee, which held an open call for entries. Oppenheim, who had participated in the 2010 Busan Biennale, entered himself into the contest.

“The Haeundae District holds the rights to the work, since it paid for the photo zone [project],” Moon Ju-hwa of the Busan Biennale told the Korea JoongAng Daily on Wednesday.

She further explained that Biennale officials had not been informed of the demolition and they had only found out two days ago, when a reporter from local newspaper Busan Ilbo called them for clarification.

“But the intellectual rights of the work belongs to the family of the late artist, who were not informed of the dismantling of the work,” she said.

“The district office failed to come to us or the family for advice or discussion on how to handle [the situation] before taking the work down.”

The Haeundae District Office said the sculpture had been seriously damaged by multiple storms that had hit the beaches of Busan over the last seven years. Neither the district office nor the Biennale committee took on the role of preserving the work after the installation was complete, citing each other as the source of responsibility.

While the district office argued that the Biennale committee should have been the ones to look after the work, the Biennale stated that their role ended the moment that the work was put in place.

“When the members of the Biennale committee came to look at the sculpture a year ago, they said that the sculpture looked ugly, and alluded that it should be taken down,” said Ham Shim-yeoung of the Haeundae District Office. “Although we didn’t discuss it with the family, it clearly had no artistic value, which is why we decided to take it down.”

“What should never happen, happened, in a word,” said Hong Kyoung-han, art critic and art director of the upcoming Gangwon International Biennale. “It’s the result of total ignorance. It is even more shocking than the 2010 case when the then-administration demolished murals by an artist at the Dorasan railway station [in Gyeonggi] without the consent of the artist. [In that case], the artist sued the government and won the case. Well, we might see an international lawsuit.”

In the case of the Dorasan Station mural, the Supreme Court ruled that, although the government has the ownership of the murals, the demolition of them infringed on the artist’s moral rights as a creator of the works.

“As for the public sculpture ‘Amabel’ by the famous artist Frank Stella standing in front of the Posco building [in southern Seoul], the steelmaker once attempted to relocate it indoors due to complaints by some Seoul citizens [that the sculpture was ugly]. But, at the artist’s opposition, the steelmaker gave up the plan,” Hong said. “Artists are sensitive, even to relocation of their works. ‘Chamber’ is Oppenheim’s posthumous work, so it has even more of a special meaning.”

“The transformation or partial destruction of an artwork [without the consent of the artist] comes under the infringement of the artist’s rights of integrity among the moral rights, as an artwork partly changed can damage the artist’s philosophy and reputation,” explained Koo Bon-jin, a lawyer whose expertise is in art law.

“As for total demolition like the Busan case, experts’ views are mixed,” he continued. “Still, in my opinion, it is infringement on the rights of integrity. In Norway, when an artwork should be demolished for unavoidable conditions, the artist should be informed within a certain period of time. Korea needs to have a similar regulation.”

BY MOON SO-YOUNG AND YOON SO-YEON [[email protected]]

Kaynak / Source
all world BTS

[Resim: Z9N0E0.gif]
Cevapla
#2
Teşekkürler. ^^
[Resim: zpULqK.gif]

Ayenzel
Tumblr
Cevapla
#3
Emeğinize sağlık. Smile
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#4
Trashed Oppenheim Statue Shocks Art world: Busan District Claims Preservation Was Not Their Responsibility
Translated by Arzu Can

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi