yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
The Ingredients of Korean Food
#1
The Ingredients of Korean Food/Kore Gıdalarındaki Besin Maddeleri

1) Tahıllar
Hemen hemen her yemeğe eşlik eden yan yemekler ile kullanılan Kore'deki baş tahıl lapalar, pirinç kekleri ve tatlılar. Buğday unu, erişte yapımında kullanılan ve ziyafetlerde servis edilen bir tür tahıldır. Bibimbab tarzı yemekler ve buğday ile işlenmiş çeşitli gıdalarda için arpa kullanılır. Karabuğday unu eriştesi, köfte, jöle ve çerezler için deb kullanılır. Tilki kuyruğu darısı, Çin darısı,Afrika darısı da pirinç, kek ve kurabiye gibi besinlerin pişiriminde kullanılmaktadır.

[Resim: iQ4DUTql.jpg]

2) Fasulye
Özellikle soya fasulyesi, kırmızı fasulye, maş fasulyesi ve bezelye de, Kore mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Pirinç keki, buharda pişen yiyecek veya lapalar için, banchan ve Bibimbab’da kullanılmak üzere filizlenmiş ve aynı zamanda soya sosu ve soya salçası gibi fermente gıdalar için katkı maddesi olarak da fasülye kullanılır.

3) Patates
Patates ve tatlı pirinç birbiyle ve kek,kızarmış yiyecekle de kullanılabilmektedir. Ayrıca, nişasta, un ve diğer işlenmiş ürünler için de kullanılır.

4) Sebze
Mevsim boyunca yetiştirilen çeşitli sebzeler vardır. Bunlar çorba maddeleri olarak kullanılır. Yada Kimchi; salata, namul (yabani yeşillikler) ve vitamin, mineral ve lif açısından önemli bir kaynak olan turşu sebzeden oluşur.


5) Mantar
Kore'de en yenilebilir mantarlar çam mantarı, kahverengi meşe mantarı, istiridye mantarı, taş mantar ve kabarıklık kar mantarıdır. Kahverengi meşe mantarının iyi bir lezzet var ve sık sık, buğulanmış tavada kızarmış veya tavada yemeklerle, ağır ateşte kullanılmaktadır. Taş mantar ise sık sık garnitür olarak kullanılır.

6) Balık ve istiridye
Kore üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan, çeşitli balık ve istiridyeler yemeklerde kullanılır. Çipura, yassı balık, sarı corvina'nın ve uskumru gibi kırmızı etli balıkların yanı sıra abalon, midye, kalamar, kısa boyunlu istiridye, istiridye, mavi yengeç gibi beyaz etili balıklar da vardır. Bunlar, soya sosu birkaç dakikada pişirilmiş iç harç, kızarmış ızgara, buğulama ve çorbalarlada pişirilebilir.

7) Yosun
Kahverengi deniz yosunu, tot (kahverengimsi yosun) ve deniz marulu gibi çeşitli yosunlar çorba, kızarmış gıdalar ve salatalarda kullanılır. Yosun kalorisi düşük, mineraller açısından zengin ve kayda değer bir sağlık besindir.

8) Et
Kore'de ızgara ve kızarmış etlerin yanı sıra kuş ve hayvanların kurutulmuş et gibi çeşitli et yemekleri geliştirilmiştir. Sığır kendi yaş, cinsiyet, fiziksel egzersiz, kesme miktarı ve fermantasyon derecesine göre farklı dokular ve tatlar alabilir. Belirli bir tarifi için uygun et seçilmelidir. Bonfile ve sığır filetosu ızgara ve kızartma için iyidir. Döş, incik, kıkırdak, kuyruk ve kısa kaburga çorba ve salata soslarında en iyisidir. Üst incik ve kaburga buharlama ve salata sosları için iyidir.Üst kısım et kurutulmuş veya soya sosuyla kızarmış, işlenmemiş(ham) hizmet vermek için en iyi kesim üründür. Domuz genellikle, domuz eti kesimine göre farklı yağ dağılımları vardır, ve ızgara için kullanılır. Et yağsız olduğu için tavuk ızgara, genellikle, kızartma, buğulaması ve çorbası kullanılır.

9) Yumurta
Tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası genellikle tavada kızartılmış veya buğulama olarakbulunmaktadır. Ayrıca, kızartmadan önce balık ya da sebzede kaplama için kullanılmaktadır. Bunlar sarı ve beyaz yumurta garnitür içi için kızarmış da olabilir.

10) Meyveler
Elma, armut, şeftali ve çilek gibi taze meyveler şarap veya sirkeye batırılmış olabilir. Hurma ve iğde de kurutulabilir. Kestane, ceviz ,fındık, çam fıstığı gibi sert kabuklu besinler gingkoes çerez ve Gangjeong için garnitür olarak kullanılır. Buğulanmış besinler, gujeolpan, sinseollo ve çaydır.



BAHARAT

[Resim: WU0os7hl.jpg]

Baharatlar tat,lezzet geliştirmek ve gıdaların saklama ömrünü uzatmak içindir. Çince "藥 念Yangnyeom (baharat)dır.Kelimenin tam anlamıyla, bu " aklınızda bulunduracağınız tıbbi ilaçlar " anlamına gelir. Kore gıdalarının lezzeti yoğun baharat seçimi ve miktarına bağlıdır.
Tuz için fermante deniz ürünleri, soya sosu, soya salçası ve çeşitli baharatlar vardır; şeker için, tatlılık amacıyla yapiskan nişasta şurubu ve bal; ekşilik için sirkekırmızı biber, kırmızı biber salçası ve acı baharat için karabiber, susam tuzu, susam yağı, yeşil soğan, zencefil ve ilave lezzetler vardır.,

1) Tuz
T uz, tuzlu gıda tatlarının temel kaynağıdır.Bu kristaller ölçülerine uygun horyeom, jaeyeom ve sofra tuzu olarak sınıflandırılır. Horyeom; Kimchi, fasulye sosu ya da fasulye ezmesi ve Marine balık yapımında kullanılan kaba, köy tuzudur. Jaeyeom "kkotsogeum" (çiçek tuzu) olarak adlandırılan daha ince bir tuzdur. Beyaz ve temiz,baharatlı gıdalarda sıradan bir tuz olarak kullanılmaktadır. Sofra tuzu ise masada yemek çeşnisi olarak kullanılan en iyi tuzdur.

2) Soya sosu
K orece "soya sosu" için uygun kelime "tuzlu" dur. Soya sosu; fermente edilmiş fasulyeden yapılır.Baharat gıdası olarak kullanılmaktadır. Bu tuzluluk, kokulu tat ve renk katar. Soya sosu pişirme yöntemine bağlı olarak farklı kullanılır. Çorba, jjigae (güveç), namul (yabani yeşillikler) gukganjang (konsantre soya sosu,% 24 tuzlu) ile kullanılır. Jinganjang (az tuzlu soya sosu,% 16 tuzluluk), dilimlenmiş,ağır ateşte kaynayan etler için ve salata sosları için iyidir. Soya sosu ya da sirkeli soya sosu kızarmış balık,diğer kızartılmış yiyeceklerle de eşlik edebilir.

3) Soya salçası
Doenjang (soya salçası) kelimenin tam anlamıyla "yoğun macun" anlamına gelir. Bu soya sosu fermente edilmiş katı malzemelerle yapılmış bir soya salçasıdır. Doenjang genellikle tojangguk ya doenjangguk gibi pişirme güveç yemekleriyle kullanılır. Ayrıca Ssam (sarmak için kullanılan marul veya kabak yaprağı) ya da namul ve jangtteok (Doenjang ile yapılmış buğday unu krep) için bir çeşni olarak servis edilir.

4) Kırmızı biber salçası
Kırmızı biber salçası; yemekler, çorbalar, kızartmalar, salatalar, ızgara yemekleri ve namul için kullanılır. Aynı zamanda yan yemekler için kızarmış kırmızı biber salçası sosu yapımında kullanılan ve çiğ balık ya da karışık erişte ile de servis edilir.

5) Yeşil soğan
Yeşil soğan balık ve yağlı gıdaların güçlü kokularını ortadan kaldırır.
Bu eşsiz lezzet ile gıda tadı artırılır. Bunlar ince, orta, büyük boyutta değişir. Büyük yeşil soğan, çeşni için kullanılır. İnce kıyılmış orta boy yeşil soğan, seollongtang, gomtang ve haejangguk gibi çorbalaraeklenir. İnce yeşil soğan, Kimchi’ye eklenir.

6) Sarımsak
Sarımsak "allicin" denilen uçucu bileşiktir,baharatlı bir tat verir ve yağ, balık, sebze gibi güçlü kokuları ortadan kaldırır. Sarımsak ayrıca Kimchi için önemli bir baharattır.Kıyılmış sarımsak çeşnisi kullanılmaktadır. Aynı zamanda bütün diş olarak ilave edilebilir, ancak sarımsak, genellikle lezzet verici ya da süsleme için dilimlenmiş veya parçalanmış olarak kullanılır.

7) Zencefil
Zencefil; balık,domuz eti ve tavuk yağının güçlü kokularını ortadan kaldıran eşsiz bir lezzet,baharatlı bir tad, ve gıda tadı artırıcıdır. Parçalanarak veya baharat için kıyılarak dilimlenir.

8) Öğütülmüş Kırmızı Biber
Öğütülmüş kırmızı biber kurutulmuş kırmızı biberden yapılmıştır. Kalın, orta ve ince büyüklüğüne göre sınıflandırılmış ve çok, orta ve hafif baharatlı olarak acılı sıfatlarıyla sınıflandırılır. İri taneli öğütülmüş kırmızı biber Kimchi yapımında, orta büyüklükte çeşni için aynı zamanda Kimchi’de kullanılır ve ince öğütülmüş kırmızı biber, kırmızı biber salçası veya salata içindir.

9) Öğütülmüş karabiber
Öğütülmüş karabiber keskin tat ve lezzet ile yağ,balık gibi güçlü kokuları ortadan kaldırır ve iştah uyarır. Hafif beyaz biber balık için kullanılır iken daha keskin karabiber et yemekleri için kullanılır. Tüm karabiberler Kore armut turşusu, çorba yapımında kullanılmaktadır.


10) Hardal
Hardal tohumu "mirozinaz" enzimi içerir. Bu yaklaşık 40 ℃ su ile fermente edilmiş benzersiz bir lezzet ve baharatlı tadı üretir. Gyeojachae veya naengchae gibi tuz, şeker,sirke ile hardal sosları salata için kullanılır.

11) Tarçın
Tarçın gıdaların lezzetini artıran eşsiz bir lezzetir. Toz haline getirilmiş tarçın yağlı gıdalardan güçlü kokuları ortadan kaldırır. Tarçın Kore’nin özel kalıplı ve pirinç keki, kurabiyesine bir tat ve renk katar.

12) Yemeklik yağ
Yenilebilir yağın çeşitleri susam yağı, perilla yağı (yabani susam) ve soya yağıdır. Susam yağı ve perilla yağı iştahı artırır, eşsiz bir lezzeti vardır. Yiyeceklere aroma ekler ve et ya da balık ızgara yaparken nem buharlaşmasını engeller.

13) Susam tuzu
Susam tuzu yıkanmış susamdan yapılan ve sotelenmiş yemeklere sıcakken küçük bir miktar eklenerek kullanılan baharattır. Bu işlem aslında tatlı birlezzet üretir. Bu namul ile kullanılan buğulama veya kızarmış yemeklerle servis edilir.

14) Şeker. Nişasta şurubu. Bal. Yapışkan nişasta şurubu
Şeker, nişasta şurubu, bal ve yapkan nişasta şurubu gıdalara eklendiğinde, gıdaya tatlılık ve renk katar. Ayrıca, uzun bir süre için nemli tutarak gıdayı yumuşak ve yapışkan hale getirir. Bu nedenle, yiyecek için kullanılan ve Kore’de Gangjeong, junggwa ve yumilgwa baharat olarak yapımda kullanılır.

15) Sirke
Sirke tanelerini fermente meyveden yapılır. Bu gıdalara ekşilik ekler. Bir baharat olarak, sirke, yemek için açık ve serin bir tat veriri iştahı uyarır ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca balık gibi güçlü kokuları ortadan kaldırır.Balık filetosunu antiseptik bir özelliğe ulaştırır.

6) Çin biberi
Öğütülmüş çin biberi balık, ya da et çorbalarında yağların güçlü kokularını ortadan kaldırır ve aynı zamanda yağları parçalar.

17) Fermente edilmiş deniz tuzu
Fermente edilmiş deniz tuzu ile marine edilir. Proteinin bakımından önemli bir yanı vardır.Bu tuz, tatlı ve tuzlu tatlarda, Kimchi yapmadan veya yemek masası üzerinde bir garnitür olarak servise uyumlu hale getirilmiştir.

Çeviri:^^Büşra

KaynakVisitkorea

*********************************************************************
ENGLISH

The ingredients of Korean Food


1) Grains
Rice is the chief grain in Korea used with almost every meal accompanying side dishes, in porridges, rice cakes and desserts. Wheat flour is used in making noodles and served at feasts. Barley is used for in bibmbab style dishes and in various processed foods with wheat. Buckwheat flour is used for noodles, dumplings, jelly and cookies. Foxtail millet, Chinese millet, and African millet are also used in cooking rice, porridges, cakes and cookies.

[Resim: iQ4DUTql.jpg]

2) Beans
Beans are used extensively in Korean cooking, in particular soybeans, red beans, mung beans and peas. Beans with rice are used to create cakes, steamed food or porridges, sprouted for use in banchan and bibimbab and also as ingredients for fermented foods such as soy sauce and soybean paste.

3) Potatoes
Potatoes and sweet may be substituted rice and are used in cakes and fried food. They are also used to produce starch flour and other processed products.

4) Vegetables
There are various vegetables grown throughout the seasons. They are used as ingredients in soup, Kimchi, salad, namul (wild greens) and pickled vegetables, which are an important source of vitamins, minerals and fiber.

[Resim: cV2iitel.jpg]

5) Mushrooms
Pine mushrooms, brown oak mushrooms, oyster mushrooms, stone mushrooms and snow puff mushrooms are the most edible mushrooms in Korea. Brown oak mushrooms have a good flavor and are often used in braised, steamed, pan-fried and/or stir-fried dishes. Stone mushrooms are often used as garnish.

6) Fish and Clams
Because Korea is surrounded by sea on three sides, various fish and clams are used in cooking. There are white-flesh fish such as sea bream, flatfish, yellow corvina, and red-flesh fish such as mackerel, as well as abalone, mussels, squid, short necked clams, oysters, blue crab among others. They can be braised, simmered in soy sauce, grilled, steamed and cooked in soups.

7) Seaweed
Various seaweeds such as laver, brown seaweed, tot (brown algae), and sea lettuce are used in soups, fried foods, and salads. Seaweed is a notable health food that is rich in minerals and low in calories.

8) Meat
In Korea, various meat dishes have been developed such as grilled and braised meats as well as dried meat from birds and animals. Beef can have different textures and flavors according to its age, sex, amount of physical exercise, cut, and the level of fermentation. The suitable meat should be selected for a particular recipe. Tenderloin and sirloin are good for grilling and frying. Brisket, shank, gristle, tail and chuck short ribs are the best for soups and braising. Top round, shank and ribs are good for steaming and braising. Top round is the best cut for serving raw, dried or braised in soy sauce. Pork is often used for grilling because pork is more tender than beef, and has different fat distributions according to the cut. Chicken is often used in grilling, frying, steaming and soup because the meat is leaner.

9) Eggs
Chicken eggs and quail eggs are often pan-fried or steamed. They are also used for coating fish or vegetables before frying. They may be fried for yellow and white egg garnishes.

10) Fruits
Fresh fruits such as apples, pears, peaches and strawberries may be soaked in wine or vinegar. Persimmons and jujubes may be dried rather than soaked. Hard shell nuts such as chestnuts, walnuts, gingkoes and pine nuts are used as garnish for gangjeong cookies, steamed foods, gujeolpan, sinseollo and tea.


Seasoning


Seasonings enhance taste and flavor, and extend the storage life of foods. Yangnyeom (seasoning) is “藥念, yak-nyeom” in Chinese. Literally, it means “Keep in mind to be medicine.” The flavor of Korean food very much depends upon the selection and quantity of seasonings. There are various seasonings, such as salt, salt-fermented seafood, soy sauce, and soybean paste for saltiness; sugar, glutinous starch syrup and honey for sweetness; vinegar for sourness; ground red pepper, red pepper paste, and black pepper for spiciness; and sesame salt, sesame oil, green onion, ginger, and mustard for additional flavor and color.

1) Salt
Salt is the basic source of salty taste in food. It is classified as horyeom, jaeyeom, and table salt according to the size of the crystals. Horyeom is coarse bay salt used in making Kimchi, bean sauce or bean paste and marinated fish. Jaeyeom is a finer salt called “kkotsogeum” (flower salt). It is white and clean, and used as an ordinary salt for seasoning food. Table salt is the finest salt used for seasoning food at the table.

2) Soy sauce
The word for “soy sauce” in Korean means “salty.” Soy sauce is made of fermented beans. It is used for seasoning food. It adds saltiness, a savory taste and coloring. Soy sauce is used differently depending on the cooking method. Soup, jjigae (stew) and namul (wild greens) are seasoned with gukganjang (concentrated soy sauce, 24% salinity). Jinganjang (less salty soy sauce, 16% salinity) is good for braising, slicing and simmering food and also for meats. Seasoned soy sauce or vinegar soy sauce may accompany fried fish and other fried food.

3) Soybean paste
Doenjang (soybean paste) literally means “thick paste.” It is a soybean paste made of the fermented solid ingreㅌdients of soy sauce. Doenjang is usually used in cooking stews such as tojangguk or doenjangguk. It is also served as a condiment for ssam (lettuce or pumpkin leaves used as wraps), or for namul and jangtteok (wheat flour pancakes with doenjang).

4) Red pepper paste
Red pepper paste is used for stews, soups, fried food, salads, grilled food and namul. It is also used in making fried red pepper paste sauce for side dishes, and served with raw fish or mixed noodles.

5) Green onion
Green onions eliminate strong odors from fish and fatty foods. It enhances the taste of food with its unique flavor. They range in size from large to medium to thin. Large green onions are used for seasoning. Finely chopped medium green onions are added to soups such as seollongtang, gomtang and haejangguk. Thin green onions are added to Kimchi.

6) Garlic
The volatile compound called “allicin” in garlic gives it its spicy taste, and eliminates the strong odors from fat, fish and vegetables. Garlic is also an important seasoning for Kimchi. Minced garlic is used for seasoning. Garlic is usually sliced or shred for flavoring or garnishing, although it may also be added as whole cloves.

7) Ginger
Ginger has a unique flavor and spicy taste which eliminates the strong odors from fish and the fat in pork and chicken, and enhances the taste of food. It is minced, sliced, shred or juiced for seasoning.

8) Ground red pepper
Ground red pepper is made of dried red pepper. It is classified by size as coarse, medium and fine, and classified by spiciness as very spicy, medium and mild. Coarse ground red pepper is used for making Kimchi, the medium size is also used for Kimchi or seasoning, and fine ground red pepper is for red pepper paste or salad.

9) Ground black pepper
Ground black pepper eliminates the strong odors from fat and fish with its pungent taste and flavor, and it stimulates the appetite. The more pungent black pepper is used for meat dishes while the milder white pepper is used for fish. Whole peppercorns are used in making Korean pear pickles, broths and thick soups.


10) Mustard
The mustard seeds in mustard contain the “myrosinase” enzyme. It produces a unique flavor and spicy taste when it is fermented with water at about 40℃. A mustard sauce with salt, sugar and vinegar is used to dress salads such as gyeojachae or naengchae.

11) Cinnamon
Cinnamon has a unique flavor that enhances the flavor of food. Powdered cinnamon eliminates the strong odors from fatty food. Cinnamon provides a special flavor and color in cinnamon punch, rice cakes and Korean cookies.

12) Edible oil
Varieties of edible oil include sesame oil, perilla (wild sesame) oil and soybean oil. Sesame oil and perilla oil have a unique flavor that stimulates the appetite. They add a nutty aroma to food and prevent moisture evaporation when grilling meat or fish.

13) Sesame salt
Sesame salt is made by washing sesame seeds and stir-frying and grinding them with a small amount of salt while hot. This process produces a sweet taste and flavor. It is used to season namul and steamed or braised food.

14) Sugar. Starch syrup. Honey. Glutinous starch syrup
When sugar, starch syrup, honey and glutinous starch syrup are added to the food, they provide sweetness and color to the food. They also make the food soft and glutinous by keeping it moist for a long time. Therefore, they are used for seasoning food, and used in making Korean cookies, such as gangjeong, junggwa, and yumilgwa.

15) Vinegar
Vinegar is made by fermenting grains or fruit. It adds tartness to food. As a seasoning, vinegar gives a clear and cool taste to the food, stimulates the appetite and helps digestion. It also eliminates the strong odors from fish, makes fish fillets firmer, and acts as an antiseptic.

16) Chinese pepper
Ground Chinese pepper eliminates the strong odors from the fish and fats in fish or meat soups, and it also breaks down the fats.

17) Salt-fermented seafood
Salt-fermented seafood has been marinated with salt and fermented. It is an important side dish since it has a lot of protein. It is harmonized with salty, sweet and savory flavors when making Kimchi or served as a side dish on the dining table.

Translate:^^Büşra

Source:Visitkorea
~B~
Cevapla
#2
[Resim: gbcW5hZl.jpg]
[Resim: 4lOsqpql.jpg]
[Resim: aADBGLnl.jpg]
[Resim: kW7klWZl.jpg]
[Resim: 9JtbGWIl.jpg]
~B~
Cevapla
#3
The Ingredients of Korean Food
Çeviri / Translate: Büşra YILDIZ

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...1/?fref=ts
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi