13-01-2016, Saat: 16:44
Sujeonggwa / 수정과
![[Resim: BDrnAv.jpg]](http://i.hizliresim.com/BDrnAv.jpg)
Sujeongwa, Kore'nin geleneksel bir meyve suyudur. Koyu kırmızımsı renkte, kurutulmuş Japon hurması, tarçın, zencefilden yapılır ve çoğu zaman çam fıstığı ile süslenir. Bu meyve suyu öncelikle, hafifçe kaynayan tarçın ve zencefilin demlenmesiyle yapılır. Daha sonra katı maddeler, arındırılması için, çıkarılır ve kalan sıvı, içerisine kahverengi şeker ya da bal ilave edildikten sonra tekrar kaynatılır. Demlenip tamamen soğuduktan sonra ıslanıp yumuşayan -kurutulmuş- hurmalar dilimler halinde kesilerek icerisine atılır. Meyve, geniş ölçüde demlendikten sonra , bulanık olan sıvı, berrak bir görünüm kazanabilir. Bu sebeple genellikle servis edilmeden birkaç saat önce yapılır.
Sujeonggwa, şekerli tadı sebebiyle çoğu zaman -silkhye gibi- bir tatlı olarak ve soğuk servis edilir. Ayrıca büyük ölçüde konserve şeklinde de mevcuttur
Tarihi
Sujeonggwa'nın ilk anılışı, heykel Hong Seok Mo (홍석모) 'nun bir mevsimlik yöresel kitabı olan Dongguksesigi (동국세시기, 東國歲時記) 'de bahsetmesine, 1849 yılına tarihlenir. Sujeonggwa'nın kitapta bahsedilen tarifi, kurutulmuş hurmaların, zencefil ve çam fıstıkları ile demlenmesi şeklindedir.
Sujeonggwa'nın, Guryeo Dönemi'nde Yeni Yıl günü saray kadınları tarafından hazırlandığı bilinmektedir. Onlar daha sonradan zencefili haşlayıp ve içerisine hurma ekleyip demlemişler. Literatürde geçen eski adı, şeker kaplı hurmaların beyaz görünümünden dolayı, "beyaz sütlü içecek" anlamına gelen, baekjo (백제호) idi.
|| English ||
Sujeonggwa is a Korean traditional fruit punch. Dark reddish brown in color, it is made from dried persimmons, cinnamon, ginger and is often garnished with pine nuts. The punch is made by brewing first the cinnamon and ginger at a slow boil. The solids are then removed for clarification and the remaining liquid is boiled again after adding either honey or brown sugar. The dried persimmons are cut into portions and are added to soak and soften after the brew has completely cooled. This is usually done several hours before serving, as extensive soaking of the fruit may thicken the clear liquid to a murky appearance.
Sujeonggwa is served cold and commonly as a dessert, much like sikhye, due to its sweet taste. It is also widely available in canned form
History
The earliest mention of sujeonggwa dates back to 1849 in the book Dongguksesigi (동국세시기, 東國歲時記), a book of seasonal customs written by scholar Hong Seok Mo (홍석모). The sujeonggwa recipe mentioned in the book is a dried persimmon brew with added ginger and pine nuts.
Sujeonggwa is known to have been prepared in the Goryeo era by palace women on New Year’s Day. Then they were boiling ginger and adding persimmons to the brew. Its former name was baekjeho (백제호), literally meaning "white milky beverage", and was named after the white appearance of sugar-coated persimmons.
Kaynak / Source
![[Resim: BDrnAv.jpg]](http://i.hizliresim.com/BDrnAv.jpg)
Sujeongwa, Kore'nin geleneksel bir meyve suyudur. Koyu kırmızımsı renkte, kurutulmuş Japon hurması, tarçın, zencefilden yapılır ve çoğu zaman çam fıstığı ile süslenir. Bu meyve suyu öncelikle, hafifçe kaynayan tarçın ve zencefilin demlenmesiyle yapılır. Daha sonra katı maddeler, arındırılması için, çıkarılır ve kalan sıvı, içerisine kahverengi şeker ya da bal ilave edildikten sonra tekrar kaynatılır. Demlenip tamamen soğuduktan sonra ıslanıp yumuşayan -kurutulmuş- hurmalar dilimler halinde kesilerek icerisine atılır. Meyve, geniş ölçüde demlendikten sonra , bulanık olan sıvı, berrak bir görünüm kazanabilir. Bu sebeple genellikle servis edilmeden birkaç saat önce yapılır.
Sujeonggwa, şekerli tadı sebebiyle çoğu zaman -silkhye gibi- bir tatlı olarak ve soğuk servis edilir. Ayrıca büyük ölçüde konserve şeklinde de mevcuttur
Tarihi
Sujeonggwa'nın ilk anılışı, heykel Hong Seok Mo (홍석모) 'nun bir mevsimlik yöresel kitabı olan Dongguksesigi (동국세시기, 東國歲時記) 'de bahsetmesine, 1849 yılına tarihlenir. Sujeonggwa'nın kitapta bahsedilen tarifi, kurutulmuş hurmaların, zencefil ve çam fıstıkları ile demlenmesi şeklindedir.
Sujeonggwa'nın, Guryeo Dönemi'nde Yeni Yıl günü saray kadınları tarafından hazırlandığı bilinmektedir. Onlar daha sonradan zencefili haşlayıp ve içerisine hurma ekleyip demlemişler. Literatürde geçen eski adı, şeker kaplı hurmaların beyaz görünümünden dolayı, "beyaz sütlü içecek" anlamına gelen, baekjo (백제호) idi.
|| English ||
Sujeonggwa is a Korean traditional fruit punch. Dark reddish brown in color, it is made from dried persimmons, cinnamon, ginger and is often garnished with pine nuts. The punch is made by brewing first the cinnamon and ginger at a slow boil. The solids are then removed for clarification and the remaining liquid is boiled again after adding either honey or brown sugar. The dried persimmons are cut into portions and are added to soak and soften after the brew has completely cooled. This is usually done several hours before serving, as extensive soaking of the fruit may thicken the clear liquid to a murky appearance.
Sujeonggwa is served cold and commonly as a dessert, much like sikhye, due to its sweet taste. It is also widely available in canned form
History
The earliest mention of sujeonggwa dates back to 1849 in the book Dongguksesigi (동국세시기, 東國歲時記), a book of seasonal customs written by scholar Hong Seok Mo (홍석모). The sujeonggwa recipe mentioned in the book is a dried persimmon brew with added ginger and pine nuts.
Sujeonggwa is known to have been prepared in the Goryeo era by palace women on New Year’s Day. Then they were boiling ginger and adding persimmons to the brew. Its former name was baekjeho (백제호), literally meaning "white milky beverage", and was named after the white appearance of sugar-coated persimmons.
Kaynak / Source