11-01-2009, Saat: 0:09
(Son Düzenleme: 09-07-2012, Saat: 15:03, Düzenleyen: masal durgun.)
Sujeo / 수저 (Geleneksel Yemek Seti)
Sujeo Korece kökenli bir kelimedir. Kore yemeklerinin yenmesi için kullanılan kaşık ve çubukların genel adıdır. Sujeon kelimesi sutgarak (숟가락, "kaşık") ve jeotgarak (젓가락, "yemek çubuğu")’nun kısaltılıp birleştirilmesinden oluşur. Sujeo yemek seti, bir çift oval şekilli metal yemek çubuğu ve yine aynı malzemeden yapılmış uzun saplı bir kaşıktan oluşur. Aynı zamanda her ikisi de kullanılabilir. Böylece yemek daha hızlı yenir. Ancak ikisini bir arada kullanmak yeni yeni yayılmaya başlamıştır. Bir elde çubuğun bir elde kaşığın tutulması pek hoş karşılanmaz. Özellikle büyüklerin yanında yemek yerken bir elde kaşığın bir elde de çubukların tutulması görgüsüzlük sayılır. Yemek genellikle sadece çubuklarla yenir.
Yemek çubukları bir masaya koyulabilir ancak asla kaldırılan bir yemeğin içine koyulmaz. Özellikle pirinçle yapılmış yemeklerin içine yemek çubuklarını koymak kötü şans demektir. Buna rağmen kaşık henüz kullanılmadıysa (temiz olması kastediliyor) pirinç yemekleri içine veya çorba kasesi içine bırakılabilir.
Geleneksel Sujeo yemek setleri yıllar boyunca nakışlarla işlenmiştir. Özel günlerde ve düğünlerde hediye olarak verilmiştir. Günümüzde sujeo setleri anı olarak saklanmaktadır.
Çeviri: sunshine
![[Resim: su4yz4.jpg]](http://img129.imageshack.us/img129/3946/su4yz4.jpg)
ENGLISH
Sujeo is the Korean word for the set of eating utensils commonly used to eat Korean food. The word is a contraction of the word sutgarak (숟가락, "spoon") and jeotgarak (젓가락, "chopsticks"). The sujeo set includes a pair of oval-shaped metalchopsticks, and a long handled shallow spoon of the same materials. One may use both at the same time, but this is a recent way to speed eating. It is not considered good etiquette to hold the spoon and the chopstick together in one hand especially while eating with elders. More often food is eaten with chopsticks alone.
Chopsticks may be put down on a table, but never put into food standing up, particularly rice, as this is considered to bring bad luck. The spoon may be laid down on the rice bowl, or soup bowl, if it has not been used.
Cases for sujeo in paper or Korean fabrics were often embroidered with symbols of longevity and given as gifts, particularly at weddings. They are now sold as souvenirs.
(Wikipedia)
Sujeo Korece kökenli bir kelimedir. Kore yemeklerinin yenmesi için kullanılan kaşık ve çubukların genel adıdır. Sujeon kelimesi sutgarak (숟가락, "kaşık") ve jeotgarak (젓가락, "yemek çubuğu")’nun kısaltılıp birleştirilmesinden oluşur. Sujeo yemek seti, bir çift oval şekilli metal yemek çubuğu ve yine aynı malzemeden yapılmış uzun saplı bir kaşıktan oluşur. Aynı zamanda her ikisi de kullanılabilir. Böylece yemek daha hızlı yenir. Ancak ikisini bir arada kullanmak yeni yeni yayılmaya başlamıştır. Bir elde çubuğun bir elde kaşığın tutulması pek hoş karşılanmaz. Özellikle büyüklerin yanında yemek yerken bir elde kaşığın bir elde de çubukların tutulması görgüsüzlük sayılır. Yemek genellikle sadece çubuklarla yenir.
Yemek çubukları bir masaya koyulabilir ancak asla kaldırılan bir yemeğin içine koyulmaz. Özellikle pirinçle yapılmış yemeklerin içine yemek çubuklarını koymak kötü şans demektir. Buna rağmen kaşık henüz kullanılmadıysa (temiz olması kastediliyor) pirinç yemekleri içine veya çorba kasesi içine bırakılabilir.
Geleneksel Sujeo yemek setleri yıllar boyunca nakışlarla işlenmiştir. Özel günlerde ve düğünlerde hediye olarak verilmiştir. Günümüzde sujeo setleri anı olarak saklanmaktadır.
Çeviri: sunshine
![[Resim: su4yz4.jpg]](http://img129.imageshack.us/img129/3946/su4yz4.jpg)
ENGLISH
Sujeo is the Korean word for the set of eating utensils commonly used to eat Korean food. The word is a contraction of the word sutgarak (숟가락, "spoon") and jeotgarak (젓가락, "chopsticks"). The sujeo set includes a pair of oval-shaped metalchopsticks, and a long handled shallow spoon of the same materials. One may use both at the same time, but this is a recent way to speed eating. It is not considered good etiquette to hold the spoon and the chopstick together in one hand especially while eating with elders. More often food is eaten with chopsticks alone.
Chopsticks may be put down on a table, but never put into food standing up, particularly rice, as this is considered to bring bad luck. The spoon may be laid down on the rice bowl, or soup bowl, if it has not been used.
Cases for sujeo in paper or Korean fabrics were often embroidered with symbols of longevity and given as gifts, particularly at weddings. They are now sold as souvenirs.
(Wikipedia)
![[Resim: su1vz0.jpg]](http://img371.imageshack.us/img371/1756/su1vz0.jpg)