05-09-2010, Saat: 15:03
(Son Düzenleme: 16-03-2016, Saat: 17:40, Düzenleyen: kıday baksı.)
Sesame Leaves Pancakes / Kkaenip Jang Ddeok
"Jang", (Korece'de Gan jang) çeşninin, soya sosu gibi bir türüdür, (Korece'de Doen jang) soya fasulyesi veya biber salçası (Korece'de Gochu jang) ile yapılır, bu yüzden "Jang Ddeok" denmektedir. Yani bu yemeğin sosları mevsimlere göre değişebilir, bundan dolayı sosuna göre ismi değişmektedir.
Susam yaprakları kullanılacağı için ismi susam yapraklı krep olacaktır.
Susam yaprakları kullanılacağı için ismi susam yapraklı krep olacaktır.
2 kişilik için malzemeler ,
- 1 Su Bardağı Un
- 3/4 Su Bardağı Su
- 1 Çay kaşığı biber salçası
- 5 Susam yaprağı
- 1/4 Kabak
-1 Yeşilbiber
- 4 Taze Soğan sapı
- 1/4 Soğan
- 3/4 Su Bardağı Su
- 1 Çay kaşığı biber salçası
- 5 Susam yaprağı
- 1/4 Kabak
-1 Yeşilbiber
- 4 Taze Soğan sapı
- 1/4 Soğan
Hazırlık ,
1- Kabakları, soğanı, susam yapraklarını ince dilimleyin ve biberleri çaprazlama dilimleyin.
2- Taze soğanı orto boy halinde kesin.
3- Unu büyük bir kaseye eleyin.
4- Su ekleyin.
5- Biber salçasını ve bütün sebzeleri ekleyin.
2- Taze soğanı orto boy halinde kesin.
3- Unu büyük bir kaseye eleyin.
4- Su ekleyin.
5- Biber salçasını ve bütün sebzeleri ekleyin.
Pişirmesi ,
1-Tavayı ısıtın.
2- Bir çorba kaşığı yağ ekleyin.
3- Bir kaşık dolusu karışımı al ve tavaya koy.
4- Alt tarafı piştiğinde çevir.
5- Her iki tarafı piştiğinde tabağa koy.
6- Çeşitli soslar sürerek de ikram edebilirsiniz.
2- Bir çorba kaşığı yağ ekleyin.
3- Bir kaşık dolusu karışımı al ve tavaya koy.
4- Alt tarafı piştiğinde çevir.
5- Her iki tarafı piştiğinde tabağa koy.
6- Çeşitli soslar sürerek de ikram edebilirsiniz.
Çeviri: Eren -SNSD-
English
“Jang” is a kind of seasoning, like soy sauce (Gan jang in Korean), soy bean paste (Doen jang in Korean), or chilli paste (Gochu jang in Korean). Therefore “Jang Ddeok” means pancakes seasoned with some kind of sauce that I mentioned above. Its name can change depending on what kind of sauce, vegetable and meat you add in it.
Since I add sesame leaves the most, I will name this meal sesame leaves pancakes
Since I add sesame leaves the most, I will name this meal sesame leaves pancakes
Ingredients for 2 people,
1-Flour mix -1 cup
2-Water -3/4 cup
3-Chili paste (Gochujang) -1 tsp
4-5 sesame leaves
5-1/4 a zucchini
6-1 green chili
7-4 stalks of spring onions
8-1/4 an onion
2-Water -3/4 cup
3-Chili paste (Gochujang) -1 tsp
4-5 sesame leaves
5-1/4 a zucchini
6-1 green chili
7-4 stalks of spring onions
8-1/4 an onion
Preparation
1. Thin slice the zucchini, onion, sesame leaves and diagonally slice the chili.
2. Cut the spring onions into medium size pieces.
3. Sieve the flour mix into a big bowl.
4. Add the water. Stir it.
5. Add the chili paste and mix it. Add all the vegetables.
2. Cut the spring onions into medium size pieces.
3. Sieve the flour mix into a big bowl.
4. Add the water. Stir it.
5. Add the chili paste and mix it. Add all the vegetables.
Cooking
1.Pre heat the pan.
2.Put some oil in (about 1 tbsp).
3.Scoop out (one spoonful at a time) the mixed pancake, with a spoon, on to the pan.
4.Turn them over when the bottom part cooks.
5.When both sides cook, serve them on the plate.
6.I usually serve them with a small bowl of soy sauce (mix with one dash of vinegar) for dipping. Or you can make some fancy dipping sauce like I made for squid pancakes.
2.Put some oil in (about 1 tbsp).
3.Scoop out (one spoonful at a time) the mixed pancake, with a spoon, on to the pan.
4.Turn them over when the bottom part cooks.
5.When both sides cook, serve them on the plate.
6.I usually serve them with a small bowl of soy sauce (mix with one dash of vinegar) for dipping. Or you can make some fancy dipping sauce like I made for squid pancakes.