yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samul Nori / 사물놀이
#1

Samul Nori / 사물놀이

[Resim: nr8Mq1.jpg]

Samul nori Kore kökenli vurmalı çalgıların kullanıldığı bir tür geleneksel müziktir. Samul kelimesi "dört nesne" ve nori kelimesi "çalmak" demektir. Samul nori dört geleneksel Kore müzik aletiyle icra edilir:

Kkwaenggwari (küçük bir gong)
Jing (daha büyük bir gong)
Janggu (kum saati biçiminde bir davul)
Buk (bas davula benzeyen büyük bir davul)

Geleneksel Kore müzik aletleri pungmul olarak adlandırılır.

Samul nori'nin kökeni nong-ak (tam anlamıyla çiftçi müziği)'a dayanır. Akrobasi, halk dansı, törenleri kapsayan ve pirinç üreten köylerde iyi hasatları korumak ve kutlamak için geleneksel olarak yapılan bir Kore geleneksel müziğidir. Ayrıca, samul nori müziği utdari pungmul (Güney Kore'nin Gyeonggi-do ve Chungcheong şehirlerinin şaman tören ritmi)dan türemiş olduğu gibi daha çok çağdaş doğaçlama, detaylandırma ve kompozisyonlarla kombinlenmiş Yeongnam halk müzik türleri ve Honam udo gut birleşimidir. Nong-ak geleneksel animatizm ve şamanizm ile doldurulmuştur ama Kore Budizmi'nin de etkilerini gösterir. Nong-ak üflemeli çalgılardan da sık sık faydalanırken, samul nori sadece daha önce belirtilen dört vurmalı çalgıları kullanır.

Dört enstrümanın her biri farklı bir hava durumunu temsil eder: janggu yağmuru, kkwaenggwari gök gürültüsünü, jing rüzgar sesini ve buk bulutları temsil eder. Ying-yang felsefesi bu enstrümanlara da yansıtılmıştır: jing ve kkwaenggwari (metal) göğün sesini temsil ederken buk ve janggu (deri) yeryüzünün sesini temsil eder. Genellikle kapalı alanda icra edilmesine rağmen samul nori doğal çevrede tarımsal toplum kökenli geleneksel bir Kore kültürünü anlatır. Samul nori güç, vugulu ritimler, coşkulu vücut hareketleri ve enerjik ruh ile nitelendirilmiştir.

Samul nori dünya çapındaki bir çok samul nori grupları ve kampları ile uluslararası popülerlik kazandı. Güney Kore'de 1980'lerden beri samul nori ve Bati enstürmanlarıyla kombinlenmiş karma müzik gözle görülür bir oranda artış gösterdi. Samul nori Kore Nanta müzikalinde geniş ölçüde kullanıldı.

En ünlü samul nori grubu müziği çağdaş döneme kırsal halk türünden getirdiğine inanılan SamulNori olarak adlandırılan uluslararası çapta ün kazanmış Güney Koreli bir gruptur. Grup 1978 Şubat ayında janggu çalgıcısı ve eski Namsadang sanatçısı Kim Duk Soo tarafından grubun asıl sanatçıları olan Kim Young Bae (kkwaenggwari), Choi Tae Hyun (jing) ve Lee Jong Dae (buk) ile birlikte kurulmuştur. 1985 yılında Kim Young Bae'nin ölümünün ardından yerine Choi Jong Sil ve buk sanatçısı Lee Jong Dae'nin yerine de Lee Kwang Soo getirildi. Grup Kore'nin bir numaralı gruplarıyla çalıştı, en dikkat çekeniyse 1987 yılında Red Sun caz grubuyla olandı, bir SamulNori / Red Sun CD'si 70,000 kopya sattı. Japon taiko grubu Kodo ile de sahne aldılar (2000 Ağustos ayında Japonya, Sado Adası'nda Uluslararası Sanat Festivali'nde).

Daha geleneksel açık alan performanslarından kapalı alana geçme tercihi hakkında Kim Duk Soo SamulNori'yi kendisinin kurduğunu ifade eder, eski Güney Kore başkanı Park Chung Hee'nin yönetimi boyunca Kore geleneksel müziği öğrenci faaliyetleriyle birleştirilmiştir ve tutuklanabilecekleri için hiç kimse açık alanda müzik aleti çalamamıştır. Bu nedenle Kim Duk Soo türün genellikle konser salonlarında, kapalı alanlarda sunulan bugünkü biçimini geliştirdi.

1993 yılında SamulNori 20 sanatçıya kadar genişlemiştir ve ismi SamulNori Hanullim, Inc. ("Hanullim" "büyük patlama" demektir) olarak değiştirilmiştir.


English

Samul nori is a genre of traditional percussion music originating in Korea. The word samul means "four objects" and nori means "play"; samul nori is performed with four traditional Korean musical instruments:

Kkwaenggwari (a small gong)
Jing (a larger gong)
Janggu (an hourglass-shaped drum)
Buk (a barrel drum similar to the bass drum)

The traditional Korean instruments are called pungmul.

Samul nori has its roots in nong-ak (literally "farmers' music"), a Korean folk genre comprising music, acrobatics, folk dance, and rituals, which was traditionally performed in rice farming villages in order to ensure and to celebrate good harvests. Specifically, samul nori music derives from utdari pungmul (the gut, or shaman ceremony rhythm of the Gyeonggi-do and Chungcheong provinces of South Korea), as well as the genres of Yeongnam folk music and Honam udo gut, combined with more contemporary improvisations, elaborations, and compositions. Such nong-ak is steeped in traditional animism and shamanism, but also shows influences from Korean Buddhism. While nong-ak often features the use of wind instruments, samul nori only features the aforementioned four percussion instruments.

Each of the four instruments represents a different weather condition: the janggu represents rain, the kkwaenggwari thunder, the jing the sounds of the wind, and the buk clouds. The idea of yin and yang is also reflected in these instruments: the buk and janggu (leather) represent the sounds of the earth, while the jing and kkwaenggwari (metal) represent sounds of the heavens. Although generally performed indoors, as a staged genre, samul nori depicts the traditional Korean culture, an agricultural society rooted in the natural environment.[citation needed] Samul nori is characterized by strong, accented rhythms, vibrant body movements, and an energetic spirit.

Samul nori has gained international popularity, with many samul nori bands and camps worldwide. Since the 1980s in South Korea, there has been a marked increase in the amount of fusion music, combining samul nori and Western instruments.[citation needed] Samul nori is also extensively used in the Korean musical Nanta.

The most famous samul nori ensemble is the internationally famous South Korean ensemble called SamulNori, which is credited for bringing the music from a rural folk genre to the contemporary stage. The group was established in February 1978 by janggu player and former Namsadang star performer Kim Duk Soo, with the remaining original performers being Kim Young Bae (kkwaenggwari), Choi Tae Hyun (jing), and Lee Jong Dae (buk). Following Kim Young Bae's death in 1985, he was replaced by Choi Jong Sil, and Lee Kwang Soo replaced Lee Jong Dae on the buk. The group has collaborated and recorded with a number of non-Korean ensembles, most notably in 1987 with the Red Sun jazz band, with one SamulNori/Red Sun CD selling 70,000 copies. They have also performed (in August 2000 at the Earth Celebration International Arts Festival on Sado Island in Japan) with the Japanese taiko group Kodo.

About his choice to move from the more traditional outdoor performances to indoor venues, Kim Duk Soo states that at the time he established SamulNori, during the last years of the administration of former South Korean president Park Chung Hee, Korean traditional music was associated with the student movement, and anyone playing such instruments outdoors could be arrested. Thus, he developed the current version of the genre, which is generally presented indoors, on concert hall stages.

In 1993, SamulNori expanded to include twenty performers, and changed its name to SamulNori Hanullim, Inc. ("Hanullim" meaning "big bang").

Kaynak & Source
Cevapla
#2
Emeğine sağlık. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#3
Teşekkürler. Bugün canlı canlı izledim harikaydı. Alkis
•• Green Kamilia Inspirit Light Changjo Perfection ••
Kaliteli Webtoonun adresi Hayalistic
「•♥ KARA ♥ Kamilia ♥•」
www
Cevapla
#4
Emeğine sağlık, teşekkürler. Smile
Cevapla
#5
Teşekkürler. Ellerinize sağlık. Smile
Cevapla
#6
Teşekkür ederiz. Smile

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi