Saewoo Bokumbop / 세우붂음밥
![[Resim: saewoobokumbap.jpg]](http://img14.imageshack.us/img14/2041/saewoobokumbap.jpg)
Saewoo Bokumbop, Kore / Çin restoranlarında yaygın olarak kullanılan kızarmış karidesli sevilen bir pirinç yemeğidir. Bu restoranda veya evde öğle veya akşam yemeği sırasında oldukça kolay hazırlanan yaygın bir yemektir; ama yine de yapılan bir yemektir. Hazırlanması/pişirilmesi ve karidesin yanı sıra dahil edilebilen malzemelerin çok çeşitli birleşimleri olan oldukça kolay bir yemektir. Genellikle, küçük boyutlu karideslerin haşlanmış pirinç karışımıyla birlikte doğranmış soğanlar ve yeşil bezelyelerle çırpılmış yumurta ve kıyılmış yeşil soğanla karıştırılarak sotelenir.
Restoranlarda, Saewoo Bokumbop genellikle, tipik olarak champong veya yumurta damlası bulunan miso tipi çorbalarla servis edilir.
Tarif Malzemeleri (2 kişilik):
-2 fincan pişmiş pirinç
-20-25 küçük karides, soyulmuş ve damarsız
-1/4 soğan
-1/2 fincan pişmiş yeşil bezelye (dondurulmuş bezelye mükemmel şekilde kullanılabilir)
-2 kök yeşil soğan
-1-2 yumurta, çırpılmış
-2-3 yemek kaşığı bitkisel yağ veya tereyağı
-3-4 yemek kaşığı soya sosu
-1 tatlı kaşığı susam yağı
-Çeşni için tuz ve karabiber
Pişirme Talimatları:
1. Pirinci pirinç fırını ya da tencerede doğrudan pişirin.
2. Yeşil soğanları, soğanları ve sarımsakları küp küp doğrayın ve kıyın.
3. Kızartma tavasında tereyağı veya bitkisel yağda soğanı ve dondurulmuş bezelyeyi (önceden mikrodalgada çözdürülen) soteleyin. Kenara koyun.
4. Karidesleri tereyağı veya bitkisel yağda sarımsakla birlikte soteleyin. Kızardığı zaman, sebze karışımını ekleyin ve ek olarak 1-2 dakika kadar pişirin.
5. Pişmiş pirinç karışımını ekleyin.
6. Başka bir küçük kızartma tavasında 1-2 yumurtayı çırpın ve onu da karışıma ekleyin.
7. Tat vermesi için tuz ve biber ekleyin.
8. Soya sosunu (miktarı tercihe bağlıdır), tat veren tuz ve karabibere ekleyin.
9. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın ve ek bir dakika daha kaynatın.
10. Tabakta servis edin ve tadını çıkarın.
Çeviri: S.T.
English
Saewoo Bokumbop is a popular shrimp fried rice dish that widely available in Korean/Chinese restaurants everywhere. It’s a common restaurant or home prepared dish during lunch or dinner that is quite simple but yet a fulfilling meal. It’s a fairly easy dish to prepare/cook and there are various combinations of ingredients that can be included along with shrimp. Usually, small-sized shrimps are sautéed along with chopped onions and green peas in a mixture of steamed rice, mixed with scrambled eggs and chopped green onions.
At restaurants, saewoo bokumbop is usually served with miso-typed soups, typically champong or egg-drop based soups.
Recipe Ingredients (Yield: 2 servings):
-2 cup cooked rice
-20-25 small shrimp, peeled and de-veined
-1/4 onion
-1/2 cup cooked green peas (frozen peas work perfectly)
-2 roots green onion
-1-2 egg(s), scrambled
-2-3 tbsp vegetable oil or butter
-3-4 tbsp soy sauce
-1 tsp sesame oil
-Salt and black pepper to taste
Cooking Directions:
1. Cook rice as directed in a rice cooker or in a pot.
2. Dice and mince green onions, onions, and garlic.
3. In a frying pan, sauté onion and frozen peas (defrost in microwave first) in butter or vegetable oil. Set aside.
4. Sauté shrimps with garlic in butter or vegetable oil. When lightly brown, add vegetable mixture and cook for additional 1-2 minutes.
5. Add cooked rice to mixture.
6. In another small frying pan, scramble 1-2 egg(s) and add to mixture as well.
7. Add salt and pepper to meet taste.
8. Add soy sauce (amount dependent on preference), salt and black pepper to meet taste.
9. Mix all ingredients well and simmer for an additional minute.
10. Serve on plate and enjoy.
Kaynak/Source