10-11-2011, Saat: 20:58
(Son Düzenleme: 16-01-2016, Saat: 21:16, Düzenleyen: kıday baksı.)
Royal Tombs of the Joseon Dynasty
![[Resim: BDAOrM.jpg]](http://i.hizliresim.com/BDAOrM.jpg)
On sekizden fazla değişik konuma yayılmış olan Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları 40 mezarlıktan oluşan bir koleksiyonu oluşturmaktadır. 1408 den 1966 yılları arasında 500 yy süren mezarlar, atalarının anisini onurlandırmak, kraliyet otoritesini savunup başarılarına saygı göstermek ve atalarının ruhlarını kötülüklerden ve yıkıcılıklardan koruması için inşa edilmiştir.
Genellikle mezarlar için, güneye doğru suya bakan doğal güzellikteki yerler ve mezarları koruması için dağ tepeleri tercih edilmiştir. Mezar höyüklerine ek olarak belirlenmiş yapılar, T seklindeki ahşap bir türbe, dikilitaş için bir baraka, bir kraliyet mutfağı ve bekçilerin konutu, kırmızı uç tarafı sivri bir kapı ve mezar koruyucusunun konutunu da içeren bu mezarların tamamlayıcı bir parçasıdır. Zemin, insan ve hayvan figürleri ile beraber tastan yapılmış eserler ile süslenmiştir. Kore yarımadasının mimarisini 5.000 yıllık geçmişi olan Joseon Mezarları tamamlamaktadır.
Üstün Evrensel Değer
Kısa açıklaması Joseon Hanedanlığı Kraliyet Mezarları, doğal çevresi, atalara ibadet sekli ve onlardan kalma dini törenleri hassas bir şekilde Pungsu ilkelerine göre şekillendirilmiştir. Kraliyet mezarlarının kendine has yapıları, aşamalı sıralanması ve kutsal alanlarıyla Joseon Hanedanlığı tarihi geçmişi ile yankılanmış bir toplumdur.
1. Kriter
Konfüçyüs kültürü içinde, Joseon Kraliyet Mezarları tabiat ile bütünleşmiş ve sonuç olarak farklı ve önemli cenaze töreni geleneği ortaya çıkmıştır. Pungsu ilkelerinin uygulanması ve doğal manzaranın muhafazasına rağmen, kutsal bir yerin unutulmaz örneği dinsel ayinlerin yapılması için inşa edilmişti.
2. Kriter
Joseon Kraliyet Mezarları, Kore ve Doğu Asya mezarları kapsamında mezar höyüklerindeki gelişimin önemli bir aşamasını örnekleyen mimari topluluk ve manzaranın bu tipinin olağanüstü bir örneğidir. Kendi çevresine ve binaların, yapıların ve ilgili öğelerin kendi essiz (ve düzenlenmiş) konumlarına bir tepki olan bu kraliyet mezarları dinsel törenlerin zaman aşımına uğramış sırası aracılığıyla atalara tapınmanın asırlık geleneği ve yasayan uygulamasını apaçık şekilde gösterir ve pekiştirir.
3. Kriter
Joseon Kraliyet Mezarları öngörülen ayinlerin gösterileri sayesinde atalara tapınmanın yasayan geleneğiyle doğrudan ilişkilendirilir. Joseon döneminde, atadan kalma özel ayinler belli aralıklarla düzenlenirdi ve son yüzyılda siyasi karmasa olan dönemler dışında, Kraliyet Ailesi Örgütü ve her bir kraliyet mezarı için tapınan topluluk tarafından yıllık olarak yapılmaktadır.
Bütünlük ve Gerçeklik
Art arda aday gösterilmişliği olan bu alanlar, Joseon kraliyet mezarlarının çevresi, düzenlemesi ve yapısının eksiksiz bir anlayışını taşımaktadır. Birbirinden ayrı alanlar olarak, burada koruma bölgelerini de içine alan arazilerin bir parçasında görülen küçük kuraldışılıklar vardır. Kentsel gelişim bazı yerlerin (Seolleung, Heolleung ve Uireung) manzara çizgisini etkilemiştir, ama bu, kentsel yapının yalnızca bazı mezarların üst kısmına yakin göründüğünü ortaya çıkarmaktadır. Su anda kati yasalar, ara bölgelerin içindeki gelişmenin denetlenmesini sağlamaktadır. Zamanla, bu yerlerin bölümleri onarılmış, yenilenmiş ve yeniden yapılmıştır. Tören ve giriş alanları, yapı malzemesi olarak ahşap kullanılması nedeniyle en çok ve büyük ölçüde görmekteyken, mezar alanları en az müdahaleyi görmüştür. Asil işlev tüm arazileri devam ettirmek ve özellikle de daha az kentleşmiş yerlerdeki kutsal havayı fazlasıyla korumaktadır. Oluşum ve tasarıma ilişkin yalnızca birkaç kapı değiştirilmiştir; tüm Joseon Kraliyet Mezarları özgünlüğüyle öne çıkmaktadır.
Gereksinimlerin yönetimi ve korunması
Geleneksel koruma, varlık ve birleştirilmiş yönetim yapısını da içeren yaygın yasal korumaları, koruma girişimleri ve devam etmekte olan mülkiyet onarımında etkili önlemler uygulamak ve sağlamayı da içeren mülkten mülke uyumu sağlayabilmektedir.
Mezar yeri, özellikle de asillerin mezarları, Kore kültürünü anlamanın temelidir. Adaylık dosyasında ifade edildiği gibi, asillerin mezarları asil ailelerin son dinlenme yerleridir ve aslında mezarlar sadece ailenin statüsünü göstermez, ayni zamana eski tapınak kompleks yapıları da korunmuş olur.
Tarihi Açiklama
Kore Yarımadası’nda bilinen en eski mezar olan Dolmen, Tas Devrinden, Tunç Devrine kadar inşa edildi. Üç krallık dönemi boyunca, inşaat ilkeleri mezarlar için tanımlanmıştı ve Özellikle Silla Krallığı’nda, yerde geniş bir boşluk, tahta ile kaplı, tasla doldurulan ve toprakla örtülen (tepe), Kore’ye özgü mezar sistemi geliştirildi. Silla diğer krallıkları istila ettikten sonar (Çin’in yardımıyla), Birleşik Silla olarak adlandırılan dönem başladı ve dört yandaki tas kaplanlar ve ölünün gömüldüğü tepenin önündeki tas masa ve benzersiz özelliklere sahip tas nesneler gibi, Kore asil mezarlarının essiz karakteristiğinin geliştiği dönem haline geldi.
Goryeo Krallığı boyunca (918-1392), asil mezarları Birleşik Silla ilkelerine göre inşa edilmeye devam edildi, fakat batıdan doğuya akan nehirlerle sıradağların aralarına inşa edildi. Ayrıca mezarlar, dikili ta sütun, tas fener, T seklinde tapınak ve tas kulübe gibi yeni özellikler içermeye başladı. Ek olarak, mezar tepelerinin etrafını tas kaplanlar, aslanlar ve koyunlar sardı.
Joseon hanedanlığı döneminde yapılan binalar, kral ve ailesinin bazı isteklerinin yansımasına rağmen, bir derece uyuma sahiptir, Goryeo Hanedanlığı boyunca inşa edilen asil mezarlarıyla, Joseon Hanedanlığı boyunca inşa edilen asil mezarları karsılaştırılırsa, tepelerde inşa edilmiş ve yüksel orta ve alçak platformlara sahip mezar alanları olarak 3 bölüme ayrıldığı görülür.
Joseon Kral Mezarlarının gelişiminde 5 asama vardır;
- Asama 1: Goryeo Krallığı ilkelerine devam; tas fenerlerin dizaynında ve sekizgen kenarlı tas sütunların kullanımında değişiklikler görülür.
- Asama 2: Joseon ilkelerinin ortaya çıkısı; Joseon Hanedanlığı ülkenin 5 ayin sistemine dayanan yeni bir cenaze sistemi benimsedi.
- Asama 3: Geomancy prensiplerinin vurgulanması; bazı mezarların sadeleştirilmesi, başka bir deyişle, kenarlık bölümlerinin yenilenmesi ve tas odaların sıvalı duvarlarla yenilenmesidir.
- Asama 4: Gerçekliğin ortaya çıkması; artik üretimi devam etmeyen tas asker figürleri ve doğal büyüklüğü küçültülmüş tas figürlerden daha yüksekte yer alan tas bilgin figürleri yer alır.
- Asama 5: Kraldan İmparatora olan isim değişikliğine yansıyan dönüşüm; tas figüre sayısında artış vardır ve dinsel ayinler için kullanılan platformların önünde yeni bir pozisyonda konulur.
Beş gelişim aşamasına ek olarak, taş nesneler, biçimleri ve düzenleri değişmeyen kalıntılara rağmen, özellikle boyut ve şekillerde belli belirsiz değişiklikler geçirmiştir.
Tas nesnelerde 4 asama belirlenmiştir;
- Birinci Asama: 15. yüzyılın basından ortalarına kadar. Örneğin; King Taejo - Geonwolleung (1408), Kral Myeongjong - Gangneung (1567). Karakteristiği: Tepelerde inşa edilen kral mezarları, tas atlar.
- İkinci Asama: 15. yüzyılın sonlarından, 16. yüzyılın sonlarına kadar. Örneğin; Kral Seongjong - Seolleung (1495) ve Kral Myeongjong - Gangneung (1567). Karakteristiği: Tas nesnelerin boyutu büyümüştür.
- Üçüncü Asama: 17. yüzyılın baslarından, 18. yüzyılın başlarına kadar. Örneğin; Kral Seonjo - Mongneung (1630) ve Kral Gyeongjong - Uireung (1724). Karakteristiği: Tas nesneler son yıllardan daha küçük hale geldi.
- Dördüncü Asama:18. Yüzyılın ortalarından, 20. Yüzyılın başlarına kadar. Örneğin; Kral Yeongjo - Wolleung (1776) ve İmparator Sunjong - Yureung (1926). Karakteristiği: İki platform alışılmış ağaçlar yerleştirildi.
Çeviriler 07 semra & puduhepa1307 & S.T.
TÜRKİYE ℂ⋆