15-08-2011, Saat: 11:49
(Son Düzenleme: 24-05-2012, Saat: 12:31, Düzenleyen: BeaSungMi Esma.)
Route 7 Revisited / Yeniden Uğranan 7. Yol
![[Resim: route7revisited.jpg]](http://img688.imageshack.us/img688/1318/route7revisited.jpg)
Yazar: Kim Yeon-su
Yayınevi: Munhakdongne Publishing Corp., 2010
Yeniden Yazılmış Gençliğin Romanı
2005'te I Am a Ghost Writer (Ben Bir Hayalet Yazarım)'ın yayınlanmasından beri neredeyse tamamen olgun bir yazarın duyarlılığını gösteren Kim Yeon-su, ilk romanını 1997'de yazdığı Route 7 (7. Yol)'i 13 yıl sonra yeniden yazmıştır. Bunun Kim'in kendi gençliğini ele aldığı öykülerinden bir demet olduğunu ve açıkçası bu öykülerin 1991 dolaylarındaki Kore toplumunun işleyişi içinde hüzünlü oldukları söylendiğinde, Route 7 romanının bir akım başlattığını söylemek abartı sayılmaz.
Route 7, bölümlü bir yapıda gelişen bir "dönem romanı" olarak ya da hayattan bunaldığını hisseden ve boşluk ile kaybolmuşluk duygularının onları özgür bırakmayan 20'li yaşların sonunun ortalarındaki kahramanların bir öyküsü olarak zihinlerimizde belirlenmiştir. Özünde, bir Beatles plağının üzerine karalanmış bir nottur: " Mayıs 1991, Cheongye Nehri'ni protesto etmek için Jae-hyeon ile çıktıktan sonra, Seo-yeon." Route 7 aynı zamanda 13 yıl önce, o zamanlar 27 yaşındayken asıl Kim Yeon-su'nun kanıtı olarak okunacakmış gibi görünür.
Route 7 Revisited'da ne değişmiştir? Kahramanlar 13 yıl önce oldukları gibi görünürler: Anlatıcı yaşamdan bıkmıştır; Sehee doğduğundan beri yapayalnızdır ve Jae-hyeon'un gücü ilk aşkı Seo-yeon'u unutmaya yetmediğinden dalıp gitmektedir. Ayrıca, Route 7 boyunca olan gezinti değiştirilmemiştir, Jae-hyeon ve anlatıcının karşılaşması için bir fırsat olarak ayarlanmıştır. Birinci şahıslı anlatıcı ve asıl yazar Kim Yeon-su'nun çakıştığı yeni bir son, içtenliğiyle okuyucuyu dolduran bir armağan gibidir. Seo-yeon'un plağa yazdığı notta değişimin en simgesel örneğini bulabilirsiniz. Route 7 Revisited (Yeniden Uğranan 7. Yol)'ın 2010 uyarlamasında, Seo-yeon, Jae-hyeon'a şu iletiyi bırakır: "Colombus'unkinden daha büyük bir keşif, Mayıs 1991... J&S" Bu şekilde, bu yeniden yazılmış romanda yazar "1991"in zaman ve mekanındaki tarihsel bağlamı silip atmak için mümkün olan tüm yollara kalkışır. Route 7 Revisited'da onun üniversiteye devam ettiğini 1990'ların başlarındaki bir anlayışla bizi etkilemek yerine, Kim gençliğin evrensel geçitsizliğini vurgular.
Olgunlaştıktan sonra onun gençliğinden bir öyküyü yeniden gözden geçirmek onun için ne anlama gelmektedir? Belki de bunun, yazarın şimdi yerine getirmesi gereken bir eylem olduğunu anlamamız gerekir; çünkü yakın gelecekte artık o günleri tutkuyla hatırlayamayacaktır. Madem ki Kim bu içerikteki gençlik romanı Route 7 Revisited'ı okurlarına adamaktadır, bu, kendisi için Route 7'nin, gençliğinin inandırıcı bir belgesi olduğunu kabul ettiği anlamına mı gelmektedir?
Çeviri: S.T.
English
Author: Kim Yeon-su
Publishing House: Munhakdongne Publishing Corp., 2010
A Novel of Youth Rewritten
Kim Yeon-su, who has displayed an almost completely mature writer's sensibility since I Am a Ghost Writer was published in 2005, has after 13 years rewritten Route 7, his early novel written in 1997. When one says there is a cluster of Kim’s stories that deals with his youth, and to be precise, that the stories are elegiac in their treatment of Korean society circa 1991, it is no exaggeration to say that the novel Route 7 started off the trend.
Route 7 is fixed in our minds as a "process novel" unfolding in fragmented form, or as the story of characters in their mid to late 20s who feel overwhelmed by life, and cannot free themselves of feelings of emptiness and loss. A note scribbled on a Beatles record is at its core: "May 1991, after coming out with Jae-hyeon to the protests at Cheongye Stream, Seo-yeon." Route 7 has also come to be read as proof of the actual Kim Yeon-su at that time, 13 years ago, when he was 27.
In Route 7 Revisited, what has changed? The characters appear just as they did 13 years prior: the narrator is sick of life; Sehee has been lonely since birth, and Jae-hyeon wanders around, unable to forget Seo-yeon, his first love. The trip along Route 7 is also unaltered, set up as the occasion for Jae-hyeon and the narrator to meet. The new ending, in which the first-person narrator and the real writer Kim Yeon-su overlap, is like a gift that fills the reader with warmth. One finds the most symbolic instance of change in the note that Seo-yeon writes on the LP. In the 2010 version, Route 7 Revisited, Seo-yeon leaves Jae-hyeon this message: "To a discovery greater than that of Columbus, May 1991… J&S." This way, in the rewritten novel, the author attempts by all possible means to erase historical context from the time-space of "1991." In Route 7 Revisited, rather than impressing us with an understanding of the early 1990s as the time he attended university, Kim highlights the universal pathless-ness of youth.
What does it mean for him to revise a story from his youth after he has matured? We should perhaps understand this as an act the author must perform now because in the near future he will no longer remember those days with passion. As Kim offers the sophisticated youth novel Route 7 Revisited to his readers, does it mean he is taking Route 7, the vivid record of his youth, for himself?
Kaynak/Source