yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Relations of South Korea - Central Asia
#1
Relations of South Korea - Central Asia
Güney Kore - Orta Asya İlişkileri


[Resim: c0vz.jpg]

Değerli üyelerimiz,

Özlem TEZER, İnhan KANG ve Özge ÖZPOLAT tarafından hazırlanan Güney Kore - Orta Asya İlişkileri adlı rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

>>> Rapor <<<

>>> İndirme Linki <<<


Özet

Yüzyıllar boyunca Orta Asya, büyük güçlerin ilgi odağı olurken Rusya, Çin, Hint, İran ve Osmanlı gibi büyük imparatorlukları ve medeniyetleri tarafından da her zaman göz önünde bulundurulmuştur. Yakın dönemde Soğuk Savaş döneminde oluşan –mecburî- ilgisizlik, bölgedeki devletlerin bağımsızlıklarını kazanmalarıyla sona ererken bölge yeniden hak ettiği değere ve öneme kavuşmaya başlamıştır. Görünen XXI. yüzyılda da Orta Asya, yalnızca sahip olduğu doğal kaynaklarla değil aynı zamanda Batı ve Doğu arasındaki eksende sahip coğrafî konumu itibariyle de yükselen bir değer olarak büyük güçlerin odağında olmaya devam edecektir.

Elbette Orta Asya yalnızca komşuları tarafından ilgi gösterilen bir bölge değildir. Bölgeyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Çin, Rusya, Japonya, İran, Türkiye ve sahneye yeni dâhil olan Güney Kore yoğun biçimde yakından ilgilenmektedirler. Güney Kore’nin bölgeye olan ilgisi sadece ekonomik de değildir. Aslında bölgede yaşayan ve Sovyet döneminde Orta Asya’nın çeşitli bölgelerine dağılmış olan Koryo-in Saramlar ile de Güney Kore bir ilişki ve işbirliği içerisinde olma çabası görülmektedir.

Güney Kore’nin ilk yatırımları ve temasları bağımsızlık süreci ile başlamış olsa da 1997’de baş gösteren Asya krizi nedeniyle dış yatırımları durma noktasına gelmiştir. 2000’lerin başında ekonomik açıdan ciddi bir toparlanma yaşayan Güney Kore, Orta Asya ile ilişkilerini güçlendirmek ve rakiplerini geçebilmek için aktif bir diplomasi ile girişken bir yardım ve yatırım politikası izlemiştir.
Güney Kore’nin bölgeye olan ilgisi özellikle Orta Doğu’ya olan enerji bağımlılığını azaltma adına ve nükleer enerji konusundaki ihtiyaçlarını sağlamak için atılan adımlarla temellenmiş gibi görünmektedir. Oysa daha geniş bir perspektiften bakıldığında Güney Kore’nin çabası, özellikle de 2009’da “Global Korea” (Küresel Kore) vizyonu ile benimsemiş olduğu Kore kültürünü bir “yumuşak güç” olarak kullandığı küresel bir güç olarak aktif bir dış politika izleme stratejisinin bir parçası olarak da görülmesi gerekmektedir.
Güney Kore, Orta Asya’da önemli bir ekonomik ortak haline gelmiştir. Bunun bir başka nedeni de devlet destekli kalkınma modeli ve bu modelin kalbinde yer alan çok yönlü büyük holdinglerin (chaebol), Orta Asya ülkelerinin kendi kalkınmaları için çizecekleri rotada son derece elverişli bir rol model olarak görülmesidir. Güney Kore diğer yandan bölgedeki ilişkilerinde yayılmacı ve hegemonik hırsları olmayıp ülkelerin içişlerine karışmama konusunda oldukça titiz bir tutum sergilediğinden, Orta Asya devletleri ile Çin ve Rusya’ya nazaran daha kolay ve olumlu ilişkiler geliştirebildiği fark edilebilir. Orta Asya ile ikili ilişkileri yükselen bir ivme izleyen Güney Kore’nin bölgeye olan desteği, dış yatırımları ve teknoloji transferi ile bölgenin modernizasyonu ve teknolojik gelişmesine yaptığı katkı; diğer yandan bu ülkelerdeki demokratikleşme konusunda istekli tarafların Güney Kore’ye sıcak bakışı, taraflar arası ilişkileri derinleştirmektedir.

“Küresel Kore” vizyonu çerçevesinde aslında kucaklayıcı bir Asya perspektifini yakalamaya çalışan ve bütün Asya ülkeleri gibi Orta Asya devletlerinin hemen hepsi ile diplomatik ilişkiler kurmaya çalışan Güney Kore’nin bölgedeki başlıca ortağı Özbekistan olmakla birlikte Kazakistan ile de ikili ilişkiler bağlamında ciddi mesafe kat edilmiştir. Kırgızistan, Türkmenistan ya da Tacikistan’ın gerek politik süreçleri gerekse de ekonomik yapıları itibariyle Güney Kore ile ilişkilerinde Özbekistan ve Kazakistan kadar ciddi bir bütünleşme görülmediyse de, global ölçekteki gelişmelerin de bir neticesi olarak ilerleyen dönemde bu ülkeler için Güney Kore ile ilişkilerin gelişme ihtimalinin olduğunu söylemek mümkündür.
Bölge ile olan ilişkilerinde Güney Kore’yi bekleyen birkaç ciddi handikap mevcuttur. Bunlardan ilki, bölgedeki stratejik çıkarları nedeniyle diğer büyük güçlerle çıkar çatışması yaşama ihtimalidir. Böyle bir senaryoda Güney Kore’nin Rusya ya da Çin ile tam bir rekabeti sağlayabilecek finansal kapasitesi ya da iç talebi mevcut değildir. Diğer yandan bölgedeki politik risklerin ilerleyen dönemde Güney Kore’nin yatırımlarını olumsuz etkilemesi de mümkündür. Hatta Kuzey Kore’nin de dâhil olacağı bir ekonomik bütünleşme söz konusu olursa; böyle bir durumda Kuzey Kore’nin ne denli güvenilir bir ekonomik partner olacağı konusunda Güney Kore açısından ciddi şüpheler de mevcuttur.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Güney Kore’nin Orta Asya ile olan ilişkilerinde derinleşen ve genişleyen bir patikada olduğunu belirtmek gerekir. Uzun vadeli ve stratejik öneme haiz projeler her iki taraf için de karşılıklı bağımlılığın yükseleceğinin işaretidir. İşte bu şartlar altında Güney Kore ve Orta Asya, ekonomik ve diplomatik açıdan yeni bir döneme birlikte girmektedirler. Bu dönemde onların ilişkilerini etkileyecek bir çok faktörün varlığından bahsetmek mümkün ancak kararlı adımlarla her iki tarafın da karlılık içinde olacağı bir süreçle ilişkilerini ilerletebilirler.

<English>

Dear members,

You can reach 'Relations of South Korea - Central Asia', that was prepared by Ozlem TEZER, Inhan KANG and Ozge OZPOLAT, via below link.

>>> Report <<<

>>> Download Link <<<


Summary

For centuries Central Asia has remained within the focus of great powers’ strategic interests since the control of the region meant crucial access into and out of the surrounding empires and civilizations including those of Russian, Chinese, Indian, Persian and the Ottomans. Largely neglected during the Cold War, the region has reemerged in the 21st century as an area of intense interest conflict primarily for its vast natural and mineral resources lying beneath the challenging terrain. Yet one needs to mention the region’s value as a crucial axis geographically connecting East and West is once again drawing acute attraction.

This research examines South Korea’s engagement in Central Asia as a case study of
its broader efforts to establish itself as a more assertive regional and global economic and political player. The study also analyzes the logic driving the Korean engagement within the context of strategic dynamics of the region. Embedding the analysis in the account of the evolving nature of Korean-Central Asian relations over the past two decades, the research locates South Korea’s policy towards the region within its attempts to tackle its energy vulnerability based on its dependence on Middle Eastern hydrocarbon resources. Without the “political baggage” that accompanies the presence of other major players, Korea’s economically driven country-specific strategy is yielding significant results. Last but not least, our piece addresses the implications of growing South Korean influence for its own nation, for the region and its alliance with the global powers while taking the potential conflict scenarios into consideration.

Cevapla
#2
paylaşım için teşekkürler Smile
Cevapla
#3
Özlem TEZER, Inhan KANG ve Özge ÖZPOLAT'a, çalışmalarını bizlerle paylaştıkları için teşekkür ederiz.

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansEvents
Cevapla
#4
Tesekkurler kesinlikle dosyayı indirecegim. Smile
Cevapla
#5
Teşekkürler.Onay
♥ R.I.P KIM JONGHYUN ♥

♥ SS501♥Block B♥EXO♥VIXX
♥ TripleS & BBC & EXO-L & Starlight ♥ A.R.M.Y
♥KHJ ♥ZICO ♥Xiumin ♥LEO ♥Jimin

Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi