25-05-2016, Saat: 15:49
Mulhoe / 물회
Spicy Raw Fish Soup
Baharatlı Çiğ Balık Çorbası
![[Resim: o72l2b.jpg]](http://i.hizliresim.com/o72l2b.jpg)
Malzemeler (4 Kişilik)
- 1 kilo taze balık (veya dondurulmuş sashimi sınıfı balık)
- Acı biber salçası
- Acı pul biber
- Şeker
- Tuz
- Sirke
- Soğan
- Sarımsak
- Marul
- Domates
- Yeşil biber
- Susam
- Susam yağı
- Su
- İnce noodle
Yapılışı
1) 1 kilo taze balık, ¼ inç genişliğinde ve 2½ inç uzunluğundaki (yaklaşık 0.5 cm genişliğinde ve 6 cm uzunluğunda) şeritler halinde dilimlenir ve buzdolabında muhafaza edilir.
2) Büyük bir tencereye 10 bardak su konur. Kaynama doktasında ısıtılır.
3) Su 15-20 dakika sonra kaynağında 200 gramlık ince erişte (somyeon) eklenir. Birbirlerine yapışmalarını önlemek için tahta bir kaşık ile karıştırılır.
4) Kapağı kapalı olarak birkaç dakika pişirilir.
5) Ufak bir parça tadılır. Noodle çok sert olmamalıdır, aynı zamanda çok fazla yumuşak da olmamalıdır.
6) Noodle'ın pişmesi tamamlandığında, doğuyuncaya dek birkaç defa soğuk suda yıkanır. Süzülür ve bir kenara alınır.
Soğuk çorba suyunun hazırlanması:
1) 4-5 diş kıyılmış sarımsak, kasenin ¼'i kadar acı biber salçası, 2 yemek kaşığı acı pul biber, 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı tuz, bardağın ¼'i kadar sirke, 2 yemek kaşığı susam yağı ve 2 yemek kaşığı susam bir kap içerisinde birleştirilir. Bir kaşık ile karıştırılır.
2) Yarım kase kadar soğan ve bir kasenin ¼'i kadar havuç, dilimlenir. 1 adet domates dilimlenir, 3-4 adet yeşil biber ve 2 kase kadar marul doğranır ve soğuk çorba suyuna ilave edilir.
3) 2 bardak buzlu soğuk su ilave edilir. Bir kenara aldıktan sonra iyice karıştırılır.
4) Balık dilimleri ilave edilir ve iyice karıştırılır.
5) Pişmiş noodle ile servis edilir.
|| English ||
Ingredients (for 4 servings)
- 1 pound of fresh fish (or frozen sashimi grade fish)
- hot pepper paste
- hot pepper flakes
- sugar
- salt
- vinegar
- onion
- garlic
- lettuce
- tomato
- green chili peppers
- roasted sesame seeds
- sesame oil
- water
- thin noodles
Directions
1) Slice 1 pound of fresh fish into thin strips ¼ inch wide and 2½ inch long (about 0.5 cm wide and 6 cm long) and keep it in the refrigerator.
2)Put 10 cups of water into a large pot. Bring to a boil over high heat.
3) When the water boils 15-20 minutes later, add 200 grams of thin noodles (somyeon). Stir with a wooden spoon to prevent the noodles from sticking to each other.
4) Cook the noodles with the lid closed for a few minutes.
5) Taste a sample. The noodle shouldn’t have anything hard inside, but it shouldn’t be mushy.
6) When the noodles are finished, drain and rinse them in cold water a couple of times until they’re cold and a little chewy. Drain them and set aside.
Make the cold broth:
1) In a bowl, mix 4-5 cloves minced garlic, ¼ cup hot pepper paste, 2 tbs hot pepper flakes, 2 tbs sugar, 1 tbs kosher salt, ¼ cup vinegar, 2 tbs sesame oil, and 2 tbs roasted sesame seeds powder. Mix with a spoon.
2) Thinly slice ½ cup’s worth of onion and ¼ cup’s worth of carrot. Slice 1 tomato, chop 3-4 green chili peppers and 2 cups’ worth of chopped lettuce, and add to the broth.
3) Add 2 cups of ice cold water. Mix well then set aside.
4) Add fish strips to the broth and mix well.
5) Serve with the cooked noodles.
Kaynak / Source
Spicy Raw Fish Soup
Baharatlı Çiğ Balık Çorbası
![[Resim: o72l2b.jpg]](http://i.hizliresim.com/o72l2b.jpg)
Malzemeler (4 Kişilik)
- 1 kilo taze balık (veya dondurulmuş sashimi sınıfı balık)
- Acı biber salçası
- Acı pul biber
- Şeker
- Tuz
- Sirke
- Soğan
- Sarımsak
- Marul
- Domates
- Yeşil biber
- Susam
- Susam yağı
- Su
- İnce noodle
Yapılışı
1) 1 kilo taze balık, ¼ inç genişliğinde ve 2½ inç uzunluğundaki (yaklaşık 0.5 cm genişliğinde ve 6 cm uzunluğunda) şeritler halinde dilimlenir ve buzdolabında muhafaza edilir.
2) Büyük bir tencereye 10 bardak su konur. Kaynama doktasında ısıtılır.
3) Su 15-20 dakika sonra kaynağında 200 gramlık ince erişte (somyeon) eklenir. Birbirlerine yapışmalarını önlemek için tahta bir kaşık ile karıştırılır.
4) Kapağı kapalı olarak birkaç dakika pişirilir.
5) Ufak bir parça tadılır. Noodle çok sert olmamalıdır, aynı zamanda çok fazla yumuşak da olmamalıdır.
6) Noodle'ın pişmesi tamamlandığında, doğuyuncaya dek birkaç defa soğuk suda yıkanır. Süzülür ve bir kenara alınır.
Soğuk çorba suyunun hazırlanması:
1) 4-5 diş kıyılmış sarımsak, kasenin ¼'i kadar acı biber salçası, 2 yemek kaşığı acı pul biber, 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı tuz, bardağın ¼'i kadar sirke, 2 yemek kaşığı susam yağı ve 2 yemek kaşığı susam bir kap içerisinde birleştirilir. Bir kaşık ile karıştırılır.
2) Yarım kase kadar soğan ve bir kasenin ¼'i kadar havuç, dilimlenir. 1 adet domates dilimlenir, 3-4 adet yeşil biber ve 2 kase kadar marul doğranır ve soğuk çorba suyuna ilave edilir.
3) 2 bardak buzlu soğuk su ilave edilir. Bir kenara aldıktan sonra iyice karıştırılır.
4) Balık dilimleri ilave edilir ve iyice karıştırılır.
5) Pişmiş noodle ile servis edilir.
|| English ||
Ingredients (for 4 servings)
- 1 pound of fresh fish (or frozen sashimi grade fish)
- hot pepper paste
- hot pepper flakes
- sugar
- salt
- vinegar
- onion
- garlic
- lettuce
- tomato
- green chili peppers
- roasted sesame seeds
- sesame oil
- water
- thin noodles
Directions
1) Slice 1 pound of fresh fish into thin strips ¼ inch wide and 2½ inch long (about 0.5 cm wide and 6 cm long) and keep it in the refrigerator.
2)Put 10 cups of water into a large pot. Bring to a boil over high heat.
3) When the water boils 15-20 minutes later, add 200 grams of thin noodles (somyeon). Stir with a wooden spoon to prevent the noodles from sticking to each other.
4) Cook the noodles with the lid closed for a few minutes.
5) Taste a sample. The noodle shouldn’t have anything hard inside, but it shouldn’t be mushy.
6) When the noodles are finished, drain and rinse them in cold water a couple of times until they’re cold and a little chewy. Drain them and set aside.
Make the cold broth:
1) In a bowl, mix 4-5 cloves minced garlic, ¼ cup hot pepper paste, 2 tbs hot pepper flakes, 2 tbs sugar, 1 tbs kosher salt, ¼ cup vinegar, 2 tbs sesame oil, and 2 tbs roasted sesame seeds powder. Mix with a spoon.
2) Thinly slice ½ cup’s worth of onion and ¼ cup’s worth of carrot. Slice 1 tomato, chop 3-4 green chili peppers and 2 cups’ worth of chopped lettuce, and add to the broth.
3) Add 2 cups of ice cold water. Mix well then set aside.
4) Add fish strips to the broth and mix well.
5) Serve with the cooked noodles.
Kaynak / Source