yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korea’s Traditional Villages Look to the Future
#1
Korea’s Traditional Villages Look to the Future

Kore'nin Geleneksel Köyleri Geleceğe Bakıyor

[Resim: ab9d4376_orginal.jpg]

Bir köy halkı köylerini ziyaret eden turistler için yapılacakları her zaman liste halinde bulundurur.

Sonuçta, bu ülkenin insanları yıllar, hatta yüzyıllar önce yaşamış olsalar bile siz onların nasıl göründüğünü, eski evlerini, eski kıyafetlerini görmek ve geleneksel yemekleri tatmak gibi deneyimler yaşayabilirsiniz.

Halk köylerinde Kore versiyonu hanoklar (geleneksel evler) genellikle bir küme şeklinde bulunur. İşte, halk köylerine hanok köyleri veya tam tersi de denmesinin nedeni budur.

Kore'de en popüler hanok köylerinden biri kuşkusuz Kore'nin güneybatı bölgesinde bulunan Kuzey Jeolla Eyaleti Jeonju şehrindeki Jeonju Hanok Köyü'dür. Köyün yıllık ziyaretçi sayısı 2013 yılında beş milyon civarındaydı ve önümüzdeki yıllarda 10 milyon olması düşünülüyor.

Ancak son aylarda, popüler yer "kimlik krizi" gibi manşetlerde görünüyor.

[Resim: ab9d7429_orginal.jpg]

Yaklaşık 18 yemek satıcısı, ya da sokak yemeği gibi son derece popüler olan et şiş ızgara türlerine kısmen koku, duman, kalabalık ve kısmen de "geleneksel gıda" olmadığı gerekçesiyle yapılan şikayetler halk köyünün onuruna zarar verdi.

Bu Jeonju şehir hükümetinin bile sitedeki satıcıları yasaklamayı düşünmesine yol açtı. Aylar süren görüşmeler, bazı satıcıların kalmasına izin veren Jeonju Şehir hükümetin kararı ve sağlık hizmetlerini geliştireceklerine dair satıcıların vaadiyle geçen ay sona erdi.

Hükümetten gelen resmi rakamlara göre hanok köylerinin 170 civarında muhtemel olduğu söylense de, Kore'de bununla ilgili başka güvenilir kaynak yok. Bu köylerin bazıları Jeonju Hanok Köyü gibi ticari bir tema parkı olmayı tercih ederken, Kuzey Gyeongsang Gyeongju'daki Yangdong Halk Köyü gibi diğerleri de mümkün olduğunca sessiz kalarak gelenekselliğini korumaya çalışır. Ama en iyi yaklaşım hangisidir?

[Resim: ab9d5012_orginal.jpg]

Tartışmanın Başlangıcı

Son zamanlarda, Jeonju Hanok Köyü genellikle benzersiz ve lezzetli gıdalar tecrübe edebileceğiniz, yüzlerce güzel hanok görebileceğiniz bir yer olarak TV'de yer aldı.

Gıdalar şiş ahtapot, kızarmış Kalamar, dondurma ve macaron tatlısı arasında değişiyor.

Hanok köyünde artık bilinen bu gıdalardan bir tat almak için uzun süre bekleyen insanları anlamak oldukça kolaydır. Bu gıdaların ne Koreli ne de geleneksel ve milliyeti ve kökenleri genellikle belirsizdir.

59 yaşındaki Lee Mi Yeong, "Tteok [pirinç keki], bukkumi [geleneksel krep] ya da
jeon [geleneksel gözleme başka bir türü] satıcılarından daha fazla görmek istiyorum. Bu şekilde hanok köyünün daha iyi bir yer olacağını düşünüyorum." diyor.

[Resim: ab9d6798_orginal.jpg]

53 yaşındaki Oh Jeong Geun, 10 yılı aşkın bir zamandır hanok köylerinde pazarlamacı olarak çalıştığını söyleyerek, "Hanok köyleri bu günlerde anlaşılması güç bir şekilde büyük gıda kortuna dönüşüyor." dedi. Köylerde satılması öngörülen gıdaların yavaş yavaş yerini geleneksel yaşam fikrine aykırı olan fast food yiyeceklerine bıraktığını sözlerine ekledi.

Gıda tezgahlarının yanı sıra, selfie çubukları ve plastik oyuncaklarda dahil Çin yapımı ürünleri satan birçok dükkan vardır.

2010 yılında Jeonju Hanok Köyü'nde restoran sayısı sadece 36 idi. Ama 2014 yılında bu rakam 64'ü buldu. Ve her türlü ticari işletmelerin sayısı 2001 yılında yaklaşık 100 iken bu yıl 400'e yükseldi.

Ayrıca değişiklikleri destekleyen göstergeler köye gelen ziyaretçi sayısını artırmıştır. 2010 yılında 3,5 milyon olan ziyaretçi sayısı geçen yıl 592 milyona yükselmiştir.

Sakin Kent Emelleri

Jeonju Hanok Köyü 2010 yılında Cittaslow International tarafından bir Sakin Şehir olarak tayin edildikten sonra şehir düzenlemelerini revize etti. Cittaslow, sakin yaşamın bir parçası olarak 1999 yılında İtalya'da kuruldu. Kore'de, yakalandıkları yaşamın hızını yavaşlatmak isteyen birçok Koreli şehir bu harekete katıldı.

[Resim: ab9d5413_orginal.jpg]

Bununla birlikte Jeongju hükümeti gıda satıcılarını kapatma kararı almıştı. Jeonju hükümetinden resmi bir yetkili o dönemde Kore basınına verdiği demeçte, "Onları kapı dışarı etmemiz kaçınılmazdır. Aynı zamanda kasım ayında Cittaslow Uluslararası hareketinin Sakin Şehir tanımını yeniden almak zorundayız." demişti.

Ama şişlenmiş gıda satıcıları bir ittifak kurdu ve şehir hükümetinin "geleneksel olmayan fast food," ürünlerini kısıtlamak için macaron dondurma ve hindistan cevizi suyu gibi diğer yiyecek çeşitlerinin de gitmesi gerektiğini söyleyerek bu planı geri püskürttüler.

Eylül ayı sonlarında, Jeonju hükümeti sağlık hizmetlerini artırmak için anlaştıklarını ve satıcıları kapatmama kararı aldıklarını açıkladı. Ama yetkililer köyde yeni satıcılara izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

KHJ-Kolik

A visit to a folk village is almost always on tourists’ lists of things to do.

After all, that’s where you can get a glimpse of how the country’s people lived decades or centuries before, see old houses, try on ancient outfits and taste traditional foods.

Korean versions of folk villages are usually in the form of a cluster of hanok (traditional houses). That’s why in a lot of cases, folk villages are also called hanok villages and vice versa.

One of the most popular hanok villages in Korea is undoubtedly the Jeonju Hanok Village in Jeonju, North Jeolla, in Korea’s southwestern region. The number of annual visitors to the village broke the five million mark in 2013 and is slated to hit 10 million in coming years.

But in recent months, the popular destination has made headlines for what appears to be an “identity crisis.”

About 18 vendors of satay, or grilled meat skewers that are highly popular as street food, have brought complaints, partly for all the smell, smoke and crowds they cause and partly for not being “traditional food” and damaging the dignity of the folk village.

This led the Jeonju city government to even consider banning the vendors from the site. The months-long controversy somewhat ended last month with the Jeonju city government’s decision to let the vendors stay and the vendors’ promise to improve sanitation.

There is no official figure from the government or any other credible source for how many hanok villages there are in Korea, although some say it’s likely around 170. Some of these villages have opted to go commercial and become a theme park, like the Jeonju Hanok Village, while others try to keep things as traditional and quiet as possible, like the Yangdong Folk Village in Gyeongju, North Gyeongsang. But which is the best approach?

Beginnings of Controversy

Recently, the Jeonju Hanok Village has often been featured on TV as a place where you can experience unique and tasty foods, rather than as a place to see hundreds of beautiful hanok.

The foods range from skewered octopus and fried squid to macaron ice cream and churros.

It’s easy to see people forming long, snaking lines as they wait to get a taste of these foods for which the hanok village is now known. These foods are neither Korean nor traditional, and their nationalities and origins are often obscure.

“I think I’d like to see more sellers of tteok [rice cake], bukkumi [traditional pancakes] or jeon [another type of traditional pancake],” Lee Mi-yeong, 59, says. “I think they go better with the hanok village.”

Oh Jeong-geun, 53, who worked as a marketer for hanok villages for more than 10 years, also said, “Hanok villages these days are turning into big food courts whose identity is obscure,” adding that foods sold there are more often than not fast food that goes against the whole idea of a slow, traditional lifestyle that villages often envision.

Besides the food stalls, there are also many shops selling Chinese-made goods, including selfie sticks and plastic toys.

The number of eateries in the Jeonju Hanok Village in 2010 was just 36. But the figure shot up to 64 in 2014. And the number of all types of commercial entities rose from around 100 in 2001 to 400 this year.

At the same time, the number of visitors to the village has been rising, an indication that people favor the changes. The number of visitors in 2010 was 3.5 million, but the figure increased to 5.92 million last year.

Slow City Ambitions

The city revised the regulations after the Jeonju Hanok Village was designated as a Slow City by Cittaslow International in 2010. Cittaslow was founded in Italy in 1999 as part of the slow movement. As slowing down the pace of life caught on in Korea, several Korean cities joined the movement.

Nonetheless, the Jeonju government in June was leaning toward closing down the satay vendors. “Kicking them out is inevitable,” an official in the Jeonju government told the Korean media at the time, “as we also have to get re-recognition as a Slow City from Cittaslow International in November.”

But the vendors of skewered food formed an alliance and fought back, saying that if the city government is going to restrict “non-traditional fast food,” other eateries like macaron ice cream and coconut juice should also go.

In late September, the Jeonju government announced that it decided not to close down the vendors as they agreed to improve sanitation. But officials added that they won’t allow new satay vendors in the village.

Koreajoongangdaily
Cevapla
#2
Korea’s Traditional Villages Look to the Future
Koreajoongangdaily

Çeviri / Translate: Yasemin CEBECİ

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...1/?fref=ts
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi