yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korean Royal Court Cuisine
#1
Korean Royal Court Cuisine / Kore Kraliyet Sarayı Mutfağı

M.Ö döneminde “gungjung eumsik” olarak bilinen kraliyet sarayı yemekleri, Kore yarımadasının geçmiş hükümdarlarının zengin doğasını yansıtıyordu. Bu doğa, tarihi Silla krallığına kadar giden; insan yapımı göl ile (Gyeongju da bulunan Anapji Gölü), yapılma amacı yalnızca zengin ziyafetler vermek olan köşkler ve salonlar ile, bahar ile beslenen ve yüzen şarap kaplarından ilham alarak  yazılan şiirler için kullanılan Poseokjeong Köşkü gibi örneklerle kanıtlanmaktadır.

Krallıkların bölgelerinden ve yarımadanın sınır ülkelerinden,  mutfağın bir vitrin oluştururcasına ödünç aldığı bir şeyler vardır. Kraliyet mensuplarına saraydan gönderilen yemekler en iyi kalitede ve tatta olmalıydı. Joseon dönemindeki eski ziyafetlerin kayıtları bulunur ve bu kayıtların çoğunluğu gıdaların geniş bir çeşitlilikte olduğunu yansıtmaktadır. Ama burada sunulan belirli yiyeceklerden bahsetmiyoruz. Kraliyet ailesi için pişirilen yemekler, halkın yediği gibi mevsimine göre yapılmazdı. Bunun yerine, Kraliyet ailesi yemekleri her gün değişirdi. Sekiz ilin her bir valisi, her ay kraliyet sarayına bölgelerinden malzemeler getirirlerdi ve aşçılar geniş bir ürün yelpazesinde  olan bu malzemeleri kraliyet yemekleri yapmak için kullanırlardı.


-Silla Krallığının başkenti Gyeongju'daki Anapji Gölü.-
-Anapji Lake in Gyeongju, the capital of Silla Kingdom.-


English

Collectively known as gungjung eumsik during the pre-modern era, the foods of the royal palace were reflective of the opulent nature of the past rulers of the Korean peninsula. This nature is evidenced in examples as far back as the Silla kingdom, where a man-made lake (Anapji Lake, located in Gyeongju), was created with multiple pavilions and halls for the sole purpose of opulent banquets, and a spring fed channel, Poseokjeong, was created for the singular purpose of setting wine cups afloat while they wrote poems.

Reflecting the regionalism of the kingdoms and bordering countries of the peninsula, the cuisine borrowed portions from each of these areas to exist as a showcase. The royalty would have the finest regional specialties and delicacies sent to them at the palace. Although there are records of banquets predating the Joseon period, the majority of these records mostly reflect the vast variety of foods, but do not mention the specific foods presented. The meals cooked for the royal family did not reflect the seasons, as the commoner's meals would have. Instead, their meals varied significantly day-to-day. Each of the eight provinces was represented each month in the royal palace by ingredients presented by their governors, which gave the cooks a wide assortment of ingredients to use for royal meals.

Translate / Çeviri: chae-kyung
Source / Kaynak
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#2
Gıdalar, Joseon döneminde önemli kabul edildi. Altı Bakanlık (Yukjo, 육조)  içinde oluşturulan resmi pozisyonlar, Kraliyet sarayı tarafından, yiyecek ve içecek tüketimi alımlarıyla ilgili bütün konularda değişikliğe uğradı. Personel Kurulu (Ijo, 이조) kraliyet ailesi için pirinç ulaştırma konusunda özel pozisyonları içeriyordu. Gerçekler Kurulu (Yejo) ata ayinleri için hazırlanan gıdalar, şarap eldesi ve diğer içecekler  ile tıbbi gıdalardan sorumluydu. Sarayda yüzlerce görevli kadın ve kölenin tofu, içki, çay, ve tteok (pirinç keki) yapmak gibi görevleri vardı. Kraliyet sarayındaki aşçı kadınlar, halktan veya aşağı tabakadaki ailelerden olurdu. Bu kadınlar, özel yeteneklerine göre özel gıdalar bürosu (Saenggwa-bang, 생과 방) veya pişirme gıdalar bürosu (Soju-bang, 소주방) olarak ikiye ayrılmışlardı. Bu kadın aşçılar büyük ziyafetler sırasında, saray dışından gelen erkek aşçılardan da gerektiğinde yardım alabiliyorlardı.

Joseon döneminde, kraliyet sarayında her gün beş öğün yemek verilirdi. Bunlar eski kayıtlarda da yer almıştır. Bunlardan üçü normal öğünler olmalı, diğer ikisi de öğleden sonra ve akşam yemeğinden sonra hafif öğünler olmalıydı. İlk yemek mieumsang (미음상), güneş doğarken kral ve kraliçe bitkisel ilaç almadığı günlerde sunulurdu. Pirinç püresinden oluşan yemek (juk, 죽), deniz kulağı (jeonbokjuk), beyaz pirinç (huinjuk), mantar (beoseotjuk),  çam fıstığı (jatjuk) ve susam (kkaejuk).gibi malzemelerle yapılırdı. Yan yemekler ise kimchi, nabak kimchi, istiridye, soya sosu ve diğer öğelerden oluşabilirdi. Ayrıca yulaf lapası, gün boyunca kral ve kraliçeye canlılık vermesi için düşünülürdü.


-Dae Jang Geum tema parkı, Güney Kore kraliyet mutfak modeli.-
-A model of the royal kitchen in the Dae Jang Geum theme park, South Korea.-


English


Food was considered significant in the Joseon period. Official positions were created within the Six Ministries (Yukjo, 육조) that were charged with all matters related to procurement and consumption of food and drink for the royal court. The Board of Personnel (Ijo, 이조) contained positions specific for attaining rice for the royal family. The Board of Rights (Yejo) were responsible for foods prepared for ancestor rites, attaining wines and other beverages, and medicinal foods. There were also hundreds of slaves and women who worked in the palace that had tasks such as making tofu, liquor, tea, and tteok (rice cakes). The women were the cooks to the royal palace and were of commoner or low-born families. These women would be split into specific skill sets or "bureau" such as the bureau of special foods (Saenggwa-bang, 생과방) or the bureau of cooking foods (Soju-bang, 소주방). These female cooks may have been assisted by male cooks from outside the palace during larger banquets when necessary.

Five meals were generally served in the royal palace each day during the Joseon period, and records suggest this pattern had existed from antiquity. Three of these meals would be full meals, while the afternoon and after dinner meals would be lighter. The first meal, mieumsang (미음상), was served at sunrise and was served only on days when the king and queen were not taking herbal medicines. The meal consisted of rice porridge (juk, 죽) made with ingredients such as abalone (jeonbokjuk), white rice (huinjuk), mushrooms (beoseotjuk), pine nuts (jatjuk), and sesame (kkaejuk). The side dishes could consist of kimchi, nabak kimchi, oysters, soy sauce, and other items. The porridge was thought to give vitality to the king and queen throughout the day.

Translate / Çeviri: chae-kyung
Source / Kaynak
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#3
Sura (수라), günün ana yemekleriydi. Kahvaltı,sabah onda, akşam yemekleri ise akşam altı ile yedi arasında servis edilirdi. Üçlü masa seti (surasang, 수라상), genelde iki tür pirinç, iki tür çorba, iki tür güveç (jjigae), bir tabak Jeongol (et ve sebze güveci), üç tür kimchi, üç tür jang (장), ve 12 cheop (12 첩) olarak adlandırılan on iki tane yan yemekten oluşurdu. Yemekler, (수라간) suragan olarak kuruldu. Bir oda yemek almak için kullanılırdı ve kral doğu tarafında, kraliçe batı tarafında otururdu. Her masanın kendi düzeni vardı ve assura sanggung (수라상 궁) olarak bilinen üç saray hizmetçisi kadın hizmet verirdi. Bu kadınlar kase kapaklarını kaldırmalı ve test ettikten sonra zehirli olmadığı anlaşılan yemekleri kral ve kraliçeye sunmalılardı.

Ziyafetler (궁중 연회 음식) Kore Kraliyet Sarayı'nda özel günlerde gerçekleştirildi. Kraliyet ailesi üyelerinin doğum günlerinde, düğünlerde ve Daeborum, Dano, Chuseok ve Dongji gibi ulusal festivaller bu özel günlerden bazılarıydı. Ziyafetlerde yapılan yemekler, kişinin rütbesine göre ayrı masalarda farklılık gösterirdi. Genellikle ziyafet yemekleri on farklı türden oluşuyordu. Ana yemekler mevsimlik gıdalara göre hazırlanırdı. Bu ana yemekler, sinseollo, jeon, hwayang jeok,honghapcho, nengmyun ve mulgimchi idi. Tipik bir ziyafetin en önemli yemeği chogyetang  (sirke ile tavuk suyu) ve Yaksik favori tatlısı olurdu.




English


The sura (수라) were the main meals of the day. Breakfast was served at ten in the morning, and the evening meals were served between six and seven at night. The set of three tables (surasang, 수라상), were usually set with two types of rice, two types of soup, two types of stew (jjigae), one dish of jjim (meat stew), one dish of jeongol (a casserole of meat and vegetables), three types of kimchi, three types of jang (장) and twelve side dishes, called 12 cheop (12첩). The meals were set in the suragan (수라간), a room specifically used for taking meals, with the king seated to the east and the queen to the west. Each had their own set of tables and were attended by three palace servant women known as sura sanggung (수라상궁). These women would remove bowl covers and offer the foods to the king and queen after ensuring the dishes were not poisoned.

Banquets (궁중 연회 음식) were held on special occasions in the Korean Royal Palace. These included birthdays of the royal family members, marriages, and national festivals, including Daeborum, Dano, Chuseok, and Dongji. Banquet food was served on individual tables which varied according to the rank of the person. Usually banquet food consisted of ten different types of dishes. Main dishes were prepared based on the seasonal foods. Main dishes of the banquet included sinseollo, jeon, hwayang jeok, honghapcho', nengmyun and mulgimchi. A typical banquet ingredient was chogyetang (chicken broth with vinegar), which was prepared with five different chickens, five abalones, ten sea cucumbers, twenty eggs, half a bellflower root, mushrooms, two cups of black pepper, two peeled pine nuts, starch, soy sauce and vinegar. Yaksik was a favorite banquet dessert.

Translate / Çeviri: chae-kyung
Source / Kaynak
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#4
[Resim: WXpkGq.jpg]
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#5
[Resim: 3OlLpO.jpg]
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#6
[Resim: RgpkOG.jpg]
EXO
"Love Me Right"
>> Baekhyun <<

♔ hook blade
Cevapla
#7
Tanıtım için teşekkür ederiz.

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld
Cevapla
#8
Teşekkür ederiz.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi