19-09-2014, Saat: 18:27
(Son Düzenleme: 01-09-2019, Saat: 15:13, Düzenleyen: kıday baksı.)
Korean Royal Court Cuisine / Kore Kraliyet Sarayı Mutfağı
M.Ö döneminde “gungjung eumsik” olarak bilinen kraliyet sarayı yemekleri, Kore yarımadasının geçmiş hükümdarlarının zengin doğasını yansıtıyordu. Bu doğa, tarihi Silla krallığına kadar giden; insan yapımı göl ile (Gyeongju da bulunan Anapji Gölü), yapılma amacı yalnızca zengin ziyafetler vermek olan köşkler ve salonlar ile, bahar ile beslenen ve yüzen şarap kaplarından ilham alarak yazılan şiirler için kullanılan Poseokjeong Köşkü gibi örneklerle kanıtlanmaktadır.
Krallıkların bölgelerinden ve yarımadanın sınır ülkelerinden, mutfağın bir vitrin oluştururcasına ödünç aldığı bir şeyler vardır. Kraliyet mensuplarına saraydan gönderilen yemekler en iyi kalitede ve tatta olmalıydı. Joseon dönemindeki eski ziyafetlerin kayıtları bulunur ve bu kayıtların çoğunluğu gıdaların geniş bir çeşitlilikte olduğunu yansıtmaktadır. Ama burada sunulan belirli yiyeceklerden bahsetmiyoruz. Kraliyet ailesi için pişirilen yemekler, halkın yediği gibi mevsimine göre yapılmazdı. Bunun yerine, Kraliyet ailesi yemekleri her gün değişirdi. Sekiz ilin her bir valisi, her ay kraliyet sarayına bölgelerinden malzemeler getirirlerdi ve aşçılar geniş bir ürün yelpazesinde olan bu malzemeleri kraliyet yemekleri yapmak için kullanırlardı.
-Silla Krallığının başkenti Gyeongju'daki Anapji Gölü.-
-Anapji Lake in Gyeongju, the capital of Silla Kingdom.-
English
Collectively known as gungjung eumsik during the pre-modern era, the foods of the royal palace were reflective of the opulent nature of the past rulers of the Korean peninsula. This nature is evidenced in examples as far back as the Silla kingdom, where a man-made lake (Anapji Lake, located in Gyeongju), was created with multiple pavilions and halls for the sole purpose of opulent banquets, and a spring fed channel, Poseokjeong, was created for the singular purpose of setting wine cups afloat while they wrote poems.
Reflecting the regionalism of the kingdoms and bordering countries of the peninsula, the cuisine borrowed portions from each of these areas to exist as a showcase. The royalty would have the finest regional specialties and delicacies sent to them at the palace. Although there are records of banquets predating the Joseon period, the majority of these records mostly reflect the vast variety of foods, but do not mention the specific foods presented. The meals cooked for the royal family did not reflect the seasons, as the commoner's meals would have. Instead, their meals varied significantly day-to-day. Each of the eight provinces was represented each month in the royal palace by ingredients presented by their governors, which gave the cooks a wide assortment of ingredients to use for royal meals.
Translate / Çeviri: chae-kyung
Source / Kaynak
M.Ö döneminde “gungjung eumsik” olarak bilinen kraliyet sarayı yemekleri, Kore yarımadasının geçmiş hükümdarlarının zengin doğasını yansıtıyordu. Bu doğa, tarihi Silla krallığına kadar giden; insan yapımı göl ile (Gyeongju da bulunan Anapji Gölü), yapılma amacı yalnızca zengin ziyafetler vermek olan köşkler ve salonlar ile, bahar ile beslenen ve yüzen şarap kaplarından ilham alarak yazılan şiirler için kullanılan Poseokjeong Köşkü gibi örneklerle kanıtlanmaktadır.
Krallıkların bölgelerinden ve yarımadanın sınır ülkelerinden, mutfağın bir vitrin oluştururcasına ödünç aldığı bir şeyler vardır. Kraliyet mensuplarına saraydan gönderilen yemekler en iyi kalitede ve tatta olmalıydı. Joseon dönemindeki eski ziyafetlerin kayıtları bulunur ve bu kayıtların çoğunluğu gıdaların geniş bir çeşitlilikte olduğunu yansıtmaktadır. Ama burada sunulan belirli yiyeceklerden bahsetmiyoruz. Kraliyet ailesi için pişirilen yemekler, halkın yediği gibi mevsimine göre yapılmazdı. Bunun yerine, Kraliyet ailesi yemekleri her gün değişirdi. Sekiz ilin her bir valisi, her ay kraliyet sarayına bölgelerinden malzemeler getirirlerdi ve aşçılar geniş bir ürün yelpazesinde olan bu malzemeleri kraliyet yemekleri yapmak için kullanırlardı.
-Silla Krallığının başkenti Gyeongju'daki Anapji Gölü.-
-Anapji Lake in Gyeongju, the capital of Silla Kingdom.-
English
Collectively known as gungjung eumsik during the pre-modern era, the foods of the royal palace were reflective of the opulent nature of the past rulers of the Korean peninsula. This nature is evidenced in examples as far back as the Silla kingdom, where a man-made lake (Anapji Lake, located in Gyeongju), was created with multiple pavilions and halls for the sole purpose of opulent banquets, and a spring fed channel, Poseokjeong, was created for the singular purpose of setting wine cups afloat while they wrote poems.
Reflecting the regionalism of the kingdoms and bordering countries of the peninsula, the cuisine borrowed portions from each of these areas to exist as a showcase. The royalty would have the finest regional specialties and delicacies sent to them at the palace. Although there are records of banquets predating the Joseon period, the majority of these records mostly reflect the vast variety of foods, but do not mention the specific foods presented. The meals cooked for the royal family did not reflect the seasons, as the commoner's meals would have. Instead, their meals varied significantly day-to-day. Each of the eight provinces was represented each month in the royal palace by ingredients presented by their governors, which gave the cooks a wide assortment of ingredients to use for royal meals.
Translate / Çeviri: chae-kyung
Source / Kaynak
EXO ♥
"Love Me Right"
>> Baekhyun ♥ <<
♔ hook blade
"Love Me Right"
>> Baekhyun ♥ <<
♔ hook blade