Kore Ejderhası Koreli mitolojide bahsedilen ejderhanın aynısıdır. Kore ejderhası, kültürel olarak özeldir
Diğer doğulu ejderhalar gibi, Koreli ejderha da Çinli ejderhadan türemiştir. Oysa Avrupalı mitolojide ejderhaların çoğu ateş ve yok olman anlamı ile ilgilidir. Kore mitolojisinde ejderhalar çoğunlukla, yardımsever yaşamları, sulamayı anlattığı görülür ve tarım için çoğunlukla yağmur bulutlarını getireceklerine inanılırdı.
Bu yüzden, birçok Koreli ejderha nehirlerde, dağların içindeki göllerde, okyanuslarda ve hatta derin gölcükler içinde oturduğu inancı vardır
Ejderhanın simgesi, Kore'de geniş bir şekilde kullanilmistir. Hem Kore mitolojisinde hem de eski Kore sanatında Kore ejderhasına büyük önem ve yer verilmiştir.
Siyasal yönden ise ejderha yağmuru ve tarım imparatorunu temsil eder. Bu yüzden, kralın baslığını kullananlar ejderha süslerini giyenler yasaklanmıştır.
Koreli ejderhayı, diğer kültürlerdeki ejderhalardan ayıran benzersiz karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Batı mitolojisinde ejderhaların çoğu, genellikle ateş ve yok olma gibi ögelerle anlatılırken, Kore mitolojisinde ise ejderhalar (Ad koyulan Yong), yardımseverdir. Koreli ejderhalar su ve tarıma bağlanır, yağmur ve bulutları çekmesi için muskaları vardır. Birçok efsanenin, bu inanılmaz yaşamların çoğunun, nehirler, göller, okyanuslarda oturduğunu hatta dağların içinde havuzlarda yaşamlarını sürdürdüğüne inanılır.
Ejderhanın simgesi Kore mitolojisinde de görünür, ve açık bir şekilde siyasal bir yan anlamla eski Koreli sanatinda da gözükmektedir ve o dönemin imparatorunu temsil eder. Eski bir efsane, ölüm döşeğinde olan imparator olan, Kore'yi korumak için bir ejderhadan doğu denizine dönmeyi dileyen, Büyük Kral Munmu'dan bahseder.
Koreli ejderhanın, kesin özel karakteristikleri vardır. Mesela kanatları yoktur ve uzun bir sakalı vardır. Bir kısmının, pençeleri vardır.
Bütün olaylarda, onlar, sevecen hayvanlar olarak resmedilir. Onlar alışkanlıkla, iyi şansla özdeşleştirilir.Koreli ejderhanın başka bir ünlü türü, Kye ryongdur, birleşik bir hayvandır: "Ejderha" ve "Tavuk"'un bir karışımıdır.
English
Whereas most dragons in European mythology are generally related to the elements of fire and destruction, dragons in Korean mythology are mostly viewed as benevolent beings related to water and agriculture, often considered bringers of rain and clouds. Hence, many Korean dragons are said to have resided in rivers, lakes, oceans, or even deep ponds within mountains.
The symbol of the dragon has been used extensively, both in Korean mythology and ancient Korean art.
Ancient texts sometimes mention sentient speaking dragons, capable of understanding such complex emotions such as devotion, kindness, and gratitude. One particular Korean legend speaks of the great King Munmu, who on his deathbed wished to become a "Dragon of the East Sea in order to protect Korea".
The Korean dragon was said to have certain specific traits, generally like the Chinese dragon, but it developed a longer beard. It is in many ways very similar in appearance to dragons of Chinese and Japanese mythology.
Kaynak / Source