yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korean Buddhist Sculpture
#1
Korean Buddhist Sculpture

Kore Budist heykeltıraşlığı Kore sanatının büyük alanlarından biridir. Doğu Asya’daki en güzel ve teknik bakımdan en iyi Budist heykelleri Kore'de üretilmiştir.

Budizm günümüz Hindistan’ında ortaya çıkan bir dindir. Dördüncü yüzyılın sonlarında Çin’den Kore’ye yayılmıştır. Budizm, Kore toplumunda büyük değişiklikler ile karşılaştı. Kore’de sunulan dini vecizelerin karmaşıklığı dini benimseyenlerin okuryazar olmasını, yenilikleri ve deneyimleri öğretme ve ülke dışından okuryazar katip alma ihtiyacını doğurdu. Dini sanatın ifadesi Kore'de Budizm başlamadan önce de az miktarda vardı. Budizm ile tanıştıktan sonra ibadete özgü sanat alanının gelişmesinin yanı sıra karmaşık tapınak mimarisi de gelişmeye başladı.

Muhtemelen ilk Buda resimleri keşişler tarafından Çin’den gönderilmişti ve Kore Budist heykeltıraşlığı ilk örneklerini Hindistan, Orta Asya ve Çin'de geliştirilenlere borçludur. Bu etkilerle beraber farklı bir Kore tarzı ortaya çıkmıştır. Kore Buda’larında genellikle Koreli yüz özellikleri ortaya koyulur, kalıp ve oymacılık tekniği ile yapılırlar ve sadece Budist sanatında önceden geliştirilen bir kaç motif kullanılır. Ayrıca Koreli zanaatçılar geleneksel yerli sanatlarında, kendi tarzlarıyla farklı ülkelerin farklı stillerini kaynaştırmıştır. Kore sanatı Batı yazınında sıklıkla Japon ve Çin sanatında pasif bir köprü olarak yanlış bir şekilde tanımlanmaktadır. Kore sanatının bir alanında kesinlikle böyle olmayan Kore Budist heykelleri bulunmaktadır. Kore üslubu gelişmeler ve formlar büyük ölçüde Kore’nin Budizm’i Japonya’ya yaydığı 6. yüzyılda, Japonya’nın Budist heykeltıraşlığının Asuka, Hakuhō, ve Tenpyo dönemlerinde etkilidir.

Budist heykeltıraşlığı bugün Kore sanatında önemini sürdüren bir daldır.

Çeviri: snow_flower

English:


Korean Buddhist sculpture is one of the major areas of Korean art. Some of the finest and most technically accomplished Buddhist sculpture in East Asia were produced in Korea.

Buddhism, a religion originating in what is now India, was transmitted to Korea via China in the late fourth century. Buddhism introduced major changes in Korean society. The complexity of the religious sutras sent to Korea required the aristocrats who adopted the religion to become literate and required the training and importation of literate scribes. Little evidence of religious art exists in Korea before the introduction of Buddhism. Subsequent to its introduction, the religion inspired the production of devotional art as well as the beginnings of sophisticated temple architecture.

Images of the Buddha were probably first imported by monks sent from China and the Buddhist sculpture of Korea is indebted to prototypes developed in India, Central Asia, and China. From these influences, a distinctive Korean style formed. Korean Buddhas typically exhibit Korean facial characteristics, were made with native casting and carving techniques, and employed only some of the motifs that were developed earlier in Buddhist art. Additionally, Korean artisans fused together different styles from different regions with their own tastes to form a native art tradition. Korean art is too often incorrectly described in Western literature as merely a passive bridge transmitting Chinese art to Japan. One area of Korean art where this is decidedly not the case is in Korean Buddhist sculpture. Korean stylistic developments and forms were greatly influential in the Asuka, Hakuhō, and Tenpyo periods of Japanese Buddhist sculpture when Korea transmitted Buddhism to Japan in the sixth century.

Buddhist sculpture remains an important form of art in Korea today.

Source
Cevapla
#2
Ayşe, senin de belirttiğin gibi günümüzde de Kore sanatında önemini sürdüren ''Kore Budist Heykeltıraşlığı''nı bizlere tanıttığın için teşekkür ederiz...Onay
Cevapla
#3
Tanıtımın için teşekkürler. Özellikle -armed Avalokiteshvara- bunu çok beğendim değişik olmuş. Onay
Cevapla
#4
Heykeller harika. Emeğine sağlık. Onay

Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi