12-10-2009, Saat: 16:12
(Son Düzenleme: 03-05-2013, Saat: 18:26, Düzenleyen: black pearl.)
Kimchi Odyssey /
김치 견문록
김치 견문록
![[Resim: 897041987x11.jpg]](http://img198.imageshack.us/img198/8679/897041987x11.jpg)
=>Kitabın Yazarları:Kim Man-jo ve Lee Kyou-tae
=>Basım evi ve yılı:Design House,2008
=>Sayfa sayısı:383 syf.
Kimchi, lahana ve ya turp gibi çeşitli sebzelerden yapılan ünlü bir Kore yiyeceğidir.Bu meşhur yiyecek 3000 yıl gibi uzun bir geçmişe sahiptir. İlk zamanlarda Kimchi sadece basit sebzelerden yapılıyor ve tuz ile salamura ediliyordu. Koreliler, kendi ülkelerine özgü baharatlılığıyla markalaştırdıkları bu sebzeye yönelik yiyeceği hemen her gün tüketmektedirler. Buna rağmen Kimchi, artık yalnızca Kore halkına özel bir yiyecek değildir.Her geçen gün,hem yiyecek eleştirmenleri tarafından hem de diğer tüm insanlar tarafından övgü dolu yorumlar almaktadır.Bu zemine karşı,bu kitapta Kimchi’nin tarihi,kültürü,gelenekleri ve ilimi anlatılmaktadır. İnsan dili tuzu, tatlıyı, acıyı,ekşiyi ve baharatlıyı tadabilir.Fakat buna rağmen,kitaba göre,Kore halkı bunların yani sıra başka bir tat olan en ideal şekilde mayalanmış Kimchi tadını alabilmektedirler.Koreli olmayanlar için bunu tarif etmek çok zordur.Bazı Koreliler,Kimchi ile özdeşleşmiş yasam tarzları nedeniyle yabancı bir ülkede yaşamayı oldukça zor bulmaktadır.Hatta,1000 yıl önce,Silla Hanedanlığı krallarından biri, gelinine(esine) düğün hediyesi olarak Kimchi yapımı için içeriğin(malzemenin) önemini gösteren salamura edilmiş karides göndermiştir. Kimchi hakkındaki diğer bir ilginç olay ise istiridyelerle ilgilidir. İstiridye toplayarak hayatini sürdüren Koreli kadınlar, sağlıklı deniz ürünlerini eteklerinin altına saklarlardı. Onların bu utangaç davranışları; istiridyenin erkekler için doğal bir afrodizyak olduğu yönünde ağızdan ağza yayılan söylentilerden kaynaklanmaktaydı.
Bu kitap, bir bakıma Kore’nin geleneklerinin, efsanelerini, tarihini ve kültürünü tanıtarak Kimchi’yi anlatmaktadır. Bu eserin, bebeklikten yetişkinliğe kadar olan yas sürecine nazaran Kimchi’nin yapım aşamaları ile ilgili yaratıcı anlatımı da çok eğlendiricidir.
Çeviri:sark_gunesi
~~English~~
Kimchi Odyssey
Kim Man-jo and Lee Kyou-tae, Design House, 2008
383p
Kimchi is a famous Korean dish made of various vegetables, such as cabbage or radish. This famous food has a long history tracing back 3,000 years. In the earlier period, kimchi was made up of simple vegetables and fermented with salt. Koreans eat this vegetable-oriented dish almost every day, taking kimchi’s trademark spiciness as the taste of the homeland. Kimchi, however, is no longer a special dish for Koreans only. It is getting rave reviews from both food critics and ordinary people around the world. Against this backdrop, this book contains kimchi’s history, culture, customs, and science.
The human tongue can taste salt, sweet, bitter, sour, and spicy. According to this book, however, Koreans can feel another taste – the taste of an optimally fermented kimchi. This is hard to describe for non-Koreans. A number of Koreans find it difficult to live in a foreign country largely because of their lifestyle closely associated with kimchi. What’s interesting is the addition of fermented shrimp into kimchi. Even a thousand years ago, a Silla Dynasty king sent fermented shrimps to his bride as a gift, showing the importance of the ingredient for making kimchi.
Another interesting fact about kimchi involves oysters. Korean women who make a living by collecting oysters used to hide the healthy seafood under their skirts. Their shy behavior came from the widely circulated rumor that oysters are a natural aphrodisiac for men.
This book covers kimchi in a way that introduces Korea’s customs, legends, history, and culture. Its creative description about the kimchi-making process as compared to the aging process from infancy to adulthood, is also highly entertaining.
Kaynak:list.or.kr