yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jowangshin (조왕신)
#1
Jowangshin (조왕신)
Ateş Tanrıçası



Jowangshin (Hangul, 조왕신) ateş tanrıçasıdır ve Kore Şamanizminin kalbidir. Ocak tanrıçası olarak, ona adanmış ritüeller genelde ev hanımları tarafından yapılır. Her ne kadar artık tapınılmasa da en ünlü Kore tanrılarından biri olmaya devam etmektedir.

Tarihi
Jowangshin’a bin yıl boyunca Kore insanları tarafından tapılmıştır. Örneğin, Çinli Sanguo Zhi’nin bir tarih kitabında bir mutfak tanrısının kayıtları vardır.

''Orada pek çok farklı ritüele onlar (Modern Güney Kore'de Samhan Konfederasyonu'nun insanları) sahiptirler ama onlar batı kollarında tüm mutfak tanrılarına ibadet ederler.''

Ritüel
Jowangshin ocak üzerinde bir kil sunak içinde tutulan suyu ile somutlaştırılır. Ev kadını her sabah erken uyanır ve hazne içinde yakındaki bir kuyudan taze su döker. Şans diler ve daha sonra diz çöker. Jowangshin ritüeli özellikle güney Kore'de geliştirilmiştir. Ayrıca, Jowangshin Tteok (pirinç keki) ve meyve ile onurlandırılır.

Beş Tabu
Jowangshin’in ev içerisindeki olayları etkilediğine inanılırdı. Bu yüzden cennete gitmek için ev hanımlarının beş kurala uyması gerektiğine inanılır.

1. Sofrada küfür etmemek.
2. Ocağın, sofranın üzerine oturmamak.
3. Ocakta, sofrada ayaklarını koymamak.
4. Mutfağını temiz tutmak.
5. Diğer tanrılara da ibadet etmek.

Mitoloji
Jowangshin kökeni Munjeon Bonpuli, Jeju Adası bir efsanesi görünür. Bu arada, Jowangshin beş tabusuna onur duymayanlar için intikamcı olabilir.

Cennet elçisi Okhwang Chasa, görkemli ve korkutucu zırhından dolayı Hwanguyangssi evine giremez. Ama Jowangshin bu engeli nasıl aşacağını ona gösterir. Çözüm, güneş doğarken ailesini ziyaret için dağa gittiğinde Hwanguyangssi ele geçirmektir. Jowangshinin bunu yapma nedeni Hwanguyangssi’nin mutfağa çamurlu ayakkabılarını atması ve ona ihanet etmesidir.

Başka bir rivayette üç ölüm tanrısı, Gangrim Doryeong, Hae Wonmaek, ve Yi Deokchun, Jowangshine'ye onlar kötü Samajangja'yı yer altına gönderme teşebbüsündey iken yardımcı olmaktadırlar. Tanrıça ölüm tanrılarına Samajangja'nın ziyaretçi yerlerinde uyuduğunu veya Haenglangchae'nin ölümü engellediğini söyler. Burada, o yedi hazineden yapılmış bir taç giyen kocakarı olarak görünür. Bu ihanetin nedeni Samajangja’nın her sabah ve akşam ocağa ayaklarını koyması, ve mutfak çevresinde bıçak fırlatmasıdır.

Bunun yanında yardımsever bir tanrıça da olabilir. Chasa Bonpuli'da kahramanın (daha sonra ölüm tanrısı olacak) eşi Gangrim Doryeong'un mecaresi için hazırlıklarda Jowang'a pirinç keki veya tteok sunmaktadır. Gangrim Doryeong yeraltı dünyasına batıya gittiğinde, kambur bir kocakarı görür. Gangrim Doryeong yaşlı kadını takip eder ama bir türlü yakalayamaz. Gangrim Doryeong yorgunluktan bayılmak üzereyken kocakarı bir ağacın altına oturur.

Gangrim Doryeong onun tteokunu dışarı çıkarttığı zaman kocakarı da onun tteokunu dışarı çıkarttı, hangisinin Gangrim Doryeong'un tteoku ile aynı olduğunu bakıldı ve test edildi. Kocakarının çok geçmeden Jowangshin olduğu açıklığa kavuştu ve şimdiye kadar Gangrim Doryeong'a rehberlik ettiği anlaşıldı. Aynı zamanda Jowangshin o yoldan 78 yola kılavuzluk etti ve yer altına kılavuzluk edeceğini söyledi. Jowangshin buna ek olarak Gangrim Doryeong'a şahsen kızgın olmasına rağmen eşinden dolayı ona yardım ettiğini belirtti.

Diğer Adları
Joshin (Kitchen goddess, 조신, 竈王神)
Jowanggaxi (Woman who is the king of the kitchen, 조왕각시, 竈王각시)
Jowangdaeshin (Great goddess and king of the kitchen, 조왕대신, 竈王大神)
Buttumakshin (Goddess of the hearth, 부뚜막신, 부뚜막神)

Çeviri: TaeKey, dalnim

Kaynak
Cevapla
#2
Engish

Jowangshin (in Hangul, 조왕신, in hanja, 竈王神) is the goddess of fire and the hearth in Korean shamanism. As the goddess of the hearth, the rituals dedicated to her were generally kept alive by housewives. She is no longer the subject of worship, but still remains one of the most famous Korean deities.

History
It is regarded that Jowangshin was worshipped by the Korean people for millennia, since the Proto Three Kingdoms era. For example, in the Sanguo Zhi, a history book of China, there are records of a kitchen god.

"There are many different rituals that they (the people of the Samhan Confederacy, in modern South Korea) hold, but all worship a kitchen god in their western wings."

Ritual
Jowangshin was regarded to embody a bowl of water held on a clay altar above the hearth.The housewife awoke early every morning and poured fresh water from a nearby well into the bowl, then knelt before it, wishing for luck. The ritual of Jowangshin was especially well developed in southern Korea. Also, every festival Jowangshin was honored with Tteok (rice cake) and fruits.

Five Taboos
Because Jowangshin was believed to write down the happenings within the house and broadcast them to heaven, housewives had to follow five rules:

1. Do not curse while in the hearth.
2. Do not sit on the hearth.
3. Do not place your feet on the hearth.
4. Maintain the cleanliness of the kitchen.
5. You may worship other deities in the kitchen

In Mythology
The origin of Jowangshin appears in the Munjeon Bonpuli, a myth of Jeju Island.

Meanwhile, Jowangshin can be vengeful against those who do not honor the five taboos. In the Seongjugut, the envoy of heaven, Okhwang Chasa, cannot enter the house of Hwanguyangssi because of the glorious and intimidating armor of Hwanguyangssi. However, the Jowangshin reveals how to get past this obstacle. The solution is to capture Hwanguyangssi at sunrise, when he undresses and climbs a nearby mountain to visit his parents. The reason for Jowangshin betraying her master is because Hwanguyangssi throws his muddy shoes in the kitchen, and his wife Makmak Buin puts knives above the hearth.

The same aspect is shown in the Jangja Puli. There, the three death gods, Gangrim Doryeong, Hae Wonmaek, and Yi Deokchun, are aided by Jowangshin as they attempt to send the evil Samajangja to the underworld. In here, she appears as a crone wearing a crown made of seven treasures. The goddess tells the death gods that Samajangja is sleeping in the visitors' quarters, or Haenglangchae, to avoid death. The reason for this betrayal is because Samajangja places his feet on the hearth every morning and evening and throws knives around the kitchen.

However, Jowangshin can be a benevolent deity. In the Chasa Bonpuli, the hero(who later becomes a death god)'s wife serves rice cake, or tteok, to Jowang in preparations for Gangrim Doryeong's quest.

When Gangrim Doryeong goes west to the underworld, he finds a crone who has a bent back. No matter how much Gangrim Doryeong ran, he could never catch up. When Gangrim Doryeong nearly fainted of fatigue, the crone sat under a tree.

When Gangrim Doryeong took out his Tteok, the crone took out her tteok, which looked and tasted the same as Gangrim Doryeong's tteok. The crone then revealed that she was Jowangshin, and that she had guided Gangrim Doryeong so far. She also said that there were 78 trails leading from 'that' trail, and that one would lead to the underworld. Jowangshin additionally mentioned that her help was because of Gangrim Doryeong's wife, even though Jowangshin was personally angry at Gangrim Doryeong(who practically lived with prostitutes and lived on makgeolli, or rice wine).

Other Names
Joshin (Kitchen goddess, 조신, 竈王神)
Jowanggaxi (Woman who is the king of the kitchen, 조왕각시, 竈王각시)
Jowangdaeshin (Great goddess and king of the kitchen, 조왕대신, 竈王大神)
Buttumakshin (Goddess of the hearth, 부뚜막신, 부뚜막神)


Source
Cevapla
#3
Teşekkürler. Smile
Cevapla
#4
Teşekkürler Mehtap. Smile
[Resim: LE7aRG.gif]
Cevapla
#5
Jowangshin (조왕신)
Mehtap OCAK

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi