18-06-2009, Saat: 16:25
(Son Düzenleme: 12-03-2017, Saat: 23:51, Düzenleyen: kıday baksı.)
Jokbal / 족발 (Chokbal)
Jokbal domuz ayağı, soya sosu ve baharatlar ile pişirilen bir Kore Yemeğidir.
Hazırlanışı
Domuzun ayağının postu yolunduktan sonra güzelce yıkanır. Pirinç şarabı, sarımsak, biber ve birazcık su eklenerek güzelce bir tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içerisine domuz ayakları eklenir. Tekrar kaynatılmaya bırakılır. Uygun kıvama gelene kadar haşlama yapılır. Tüm bu işlemin ardından yavaşça karışımın içerisine şeker ve soya sosu eklenir. Kısa bir süre bunların pişmesi beklenir. Bu işlemin ardından pişmiş ayaklar alınarak ince ince dilimlenir ve servise sunulur.
Jokbal pişirme yönüyle oldukça emek ve zaman isteyen bir yemektir. Bu nedenle halk arasında evlerde sıkça yapılan bir yemek değildir. İnsanlar ihtiyaçlarını Jokbal Shop yani Jokbal Marketi adı verilen ve sırf bu yemeği yapan yerlerden sipariş ederek karşılarlar. Özellikle Jangchungdong eyaleti, Jung-gu ve Seoul bu konuda çok bilinen yerlerdir.
Servis Edilişi
Jokbal genelde ana yemek olarak basit yiyeceklerin yanında servis edilir. Büyük tabaklar üzerinde büyük porsiyonlar halindedir. Genellikle jokbalin ağır etkisinden korunmak için (domuz eti çok yağlıdır) bu yemeği yemeden önce sofraya konmuş olan sebzelerden tüketilir (hazmı kolaylaştırsın diye). İçecek olarak Anju ve benzeri türevdeki içkilerle tüketilebilir.
English
Jokbal is a Korean dish consisting of pigs' feet cooked with soy sauce and spices.
Preparation
The hair is removed from pigs' feet and they are thoroughly washed. Leeks, garlic, ginger, cheongju (rice wine) and water are brought to a boil. The pigs' feet are added, brought back to a boil and then simmered until tender. Then additional water, sugar and soy sauce are poured into the pot and the contents are slowly stirred. Once the jokbal is fully cooked, bones are removed, and the meat is cut into thick slices. It is then served with fermented shrimp sauce called saeujeot (새우젓).
As the preparation of jokbal is quite painstaking and requires a great deal of time, jokbal is usually ordered for delivery or purchased from a jokbal shop. Jangchungdong district, Jung-gu, Seoul is very well known for featuring a large number of such shops
Serving
As jokbal is usually shared with several other diners, it is usually served in large portions on a platter. Due to its unique greasiness and strong flavor, jokbal is eaten like other Korean grilled meats--wrapped in lettuce with other vegetables by hand before it is eaten. As jokbal is considered an anju, it is often eaten with soju as well as other anjus such as bindaetteok.
(Wikipedia)
Jokbal domuz ayağı, soya sosu ve baharatlar ile pişirilen bir Kore Yemeğidir.
Hazırlanışı
Domuzun ayağının postu yolunduktan sonra güzelce yıkanır. Pirinç şarabı, sarımsak, biber ve birazcık su eklenerek güzelce bir tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içerisine domuz ayakları eklenir. Tekrar kaynatılmaya bırakılır. Uygun kıvama gelene kadar haşlama yapılır. Tüm bu işlemin ardından yavaşça karışımın içerisine şeker ve soya sosu eklenir. Kısa bir süre bunların pişmesi beklenir. Bu işlemin ardından pişmiş ayaklar alınarak ince ince dilimlenir ve servise sunulur.
Jokbal pişirme yönüyle oldukça emek ve zaman isteyen bir yemektir. Bu nedenle halk arasında evlerde sıkça yapılan bir yemek değildir. İnsanlar ihtiyaçlarını Jokbal Shop yani Jokbal Marketi adı verilen ve sırf bu yemeği yapan yerlerden sipariş ederek karşılarlar. Özellikle Jangchungdong eyaleti, Jung-gu ve Seoul bu konuda çok bilinen yerlerdir.
Servis Edilişi
Jokbal genelde ana yemek olarak basit yiyeceklerin yanında servis edilir. Büyük tabaklar üzerinde büyük porsiyonlar halindedir. Genellikle jokbalin ağır etkisinden korunmak için (domuz eti çok yağlıdır) bu yemeği yemeden önce sofraya konmuş olan sebzelerden tüketilir (hazmı kolaylaştırsın diye). İçecek olarak Anju ve benzeri türevdeki içkilerle tüketilebilir.
English
Jokbal is a Korean dish consisting of pigs' feet cooked with soy sauce and spices.
Preparation
The hair is removed from pigs' feet and they are thoroughly washed. Leeks, garlic, ginger, cheongju (rice wine) and water are brought to a boil. The pigs' feet are added, brought back to a boil and then simmered until tender. Then additional water, sugar and soy sauce are poured into the pot and the contents are slowly stirred. Once the jokbal is fully cooked, bones are removed, and the meat is cut into thick slices. It is then served with fermented shrimp sauce called saeujeot (새우젓).
As the preparation of jokbal is quite painstaking and requires a great deal of time, jokbal is usually ordered for delivery or purchased from a jokbal shop. Jangchungdong district, Jung-gu, Seoul is very well known for featuring a large number of such shops
Serving
As jokbal is usually shared with several other diners, it is usually served in large portions on a platter. Due to its unique greasiness and strong flavor, jokbal is eaten like other Korean grilled meats--wrapped in lettuce with other vegetables by hand before it is eaten. As jokbal is considered an anju, it is often eaten with soju as well as other anjus such as bindaetteok.
(Wikipedia)