13-09-2013, Saat: 13:07
(Son Düzenleme: 13-09-2013, Saat: 13:15, Düzenleyen: Bigbangthebest.)
Jeungpyeon
Pirinç Şaraplı Kek
Jeungpyeon, sütlü pirinç şarabı ile pirinç tozunun yoğrulmasıyla yapılan, hünnap ile süslenen, kestane, çam fıstığı ve taş mantarları ve daha sonra bir kek kalıbı içinde buharda pişirilen pirinç keki türüdür. Jeungpyeon şarap ile mayalandığından yaz için iyi bir pirinç kekidir ve kolay bozulmaz. Benzersiz bir şarap aromasına, hafif ekşi tada ve yumuşak bir dokuya sahiptir.
![[Resim: tjd77Ef.jpg]](http://i.imgur.com/tjd77Ef.jpg)
Malzemeler
- 250 g yapışkan olmayan pirinç tozu
3 g (¼ yemek kaşığı) tuz
- 50 g (¼ su bardağı) sütlü pirinç şarabı
- 100 g (½ su bardağı) ılık su (40 ℃)
- 5 g taze maya
- 40 g (¼ su bardağı) şeker
- 2 ㎏ (10 su bardağı) buharlı suda pişirilen pirinç şarabı keki
- garnitür
8 g (2 adet) hünnap
1g taş mantarları
1.7 g (½ çay kaşığı) çam fıstığı
1 g kabak çekirdeği
- sarı renklendirici
7.5 g (½ yemek kaşığı) su
2 g (1 adet) pembe renkli gardenya
7.5 g (½ yemek kaşığı) su
3 g çilek tozu
- 13 g (1 yemek kaşığı) yemeklik yağ
Hazırlanışı
1. Pirinç tozunun üzerine ince gözenekli elek sayesinde iki kez tuz serpin. Sütlü pirinç şarabı, ılık su, yaş maya ve pirinç tozu için şeker ekleyin. İyice ahşap kepçe ile karıştırın. Bir kaba yerleştirin, poly-vinyl film, elektrikli termo-zemin ve kalın battaniye ile kaplayın. 40~45 ℃ içerisinde ki sıcaklıkta koruyun.
![[Resim: EGfiYia.jpg]](http://i.imgur.com/EGfiYia.jpg)
2. Mayalanması için 2 saat bekleyin. Hamur kabardığı zaman, şiddetle karıştırın ve havayı dışarı çekin. 1 saat daha mayalanması için tekrar bekleyin (470 g).
![[Resim: mrTwEMA.jpg]](http://i.imgur.com/mrTwEMA.jpg)
3. Islak pamuklu bezler ile hünnapı silin, eti çiçek şekline dönüştürmek için daire şeklinde kesin. 1 saat boyunca taş mantarını su içinde bekletin, ovuşturarak yıkayın, pamuklu bezler ile suyla silin, yukarıya yuvarlayın ve 0.1 cm kalınlığı halinde parçalayın.
4. Çam fıstıklarının üst kısmını çıkarın, yemişleri kuru pamuklu bezler ile silin. Denk yapmak için çam fıstığını uzunlamasına ikiye bölün. Kuru pamuklu bezler ile kabak çekirdeklerini silin.
5. Gardenya'yı ikiye bölün, sarı renk için 1 saat suya batırın. Pembe renk için çilek tozunu suda çözün.
Tarifi
1. 2. defa mayalanması tamamlandığında, hamuru 3 parçaya bölün. Beyaz için bir bölümünü bırakın ve hamurun bir bölümünde 1.5 g sarı renkte ki gardenya suyu, diğer bölümünde ise 2 g pembe çilek suyu bulunsun.
![[Resim: D2N7S1B.jpg]](http://i.imgur.com/D2N7S1B.jpg)
2. Hamuru kek kalıbının içine koyun. Hünnap, mantar, çam fıstığı ve kabak çekirdeği (18 adet) ile süsleyin.
![[Resim: r0IKw0q.jpg]](http://i.imgur.com/r0IKw0q.jpg)
3. 9 dakika süreyle ısınınca buharlı tencereye su dökün. Buhar çıkardığı zaman, ısıyı kapatın ve tencereye kek kalıbını koyun. 3. defa mayalanması için orada 10 dakika bekleyin (su sıcaklığı 83 ℃).
4. Hamur tekrar şiştiği zaman, 20 dakika yüksek ateşte bir başka 10 dakika da kısık ateşte buharla çalıştırın.
5. Buharı dışarı verdiği zaman, keki çıkarın ve yemeklik yağ ile kaplayın.
![[Resim: FaqBXM4.jpg]](http://i.imgur.com/FaqBXM4.jpg)
Çeviren: Bigbangthebest
Kaynak
Pirinç Şaraplı Kek
Jeungpyeon, sütlü pirinç şarabı ile pirinç tozunun yoğrulmasıyla yapılan, hünnap ile süslenen, kestane, çam fıstığı ve taş mantarları ve daha sonra bir kek kalıbı içinde buharda pişirilen pirinç keki türüdür. Jeungpyeon şarap ile mayalandığından yaz için iyi bir pirinç kekidir ve kolay bozulmaz. Benzersiz bir şarap aromasına, hafif ekşi tada ve yumuşak bir dokuya sahiptir.
![[Resim: tjd77Ef.jpg]](http://i.imgur.com/tjd77Ef.jpg)
Malzemeler
- 250 g yapışkan olmayan pirinç tozu
3 g (¼ yemek kaşığı) tuz
- 50 g (¼ su bardağı) sütlü pirinç şarabı
- 100 g (½ su bardağı) ılık su (40 ℃)
- 5 g taze maya
- 40 g (¼ su bardağı) şeker
- 2 ㎏ (10 su bardağı) buharlı suda pişirilen pirinç şarabı keki
- garnitür
8 g (2 adet) hünnap
1g taş mantarları
1.7 g (½ çay kaşığı) çam fıstığı
1 g kabak çekirdeği
- sarı renklendirici
7.5 g (½ yemek kaşığı) su
2 g (1 adet) pembe renkli gardenya
7.5 g (½ yemek kaşığı) su
3 g çilek tozu
- 13 g (1 yemek kaşığı) yemeklik yağ
Hazırlanışı
1. Pirinç tozunun üzerine ince gözenekli elek sayesinde iki kez tuz serpin. Sütlü pirinç şarabı, ılık su, yaş maya ve pirinç tozu için şeker ekleyin. İyice ahşap kepçe ile karıştırın. Bir kaba yerleştirin, poly-vinyl film, elektrikli termo-zemin ve kalın battaniye ile kaplayın. 40~45 ℃ içerisinde ki sıcaklıkta koruyun.
![[Resim: EGfiYia.jpg]](http://i.imgur.com/EGfiYia.jpg)
2. Mayalanması için 2 saat bekleyin. Hamur kabardığı zaman, şiddetle karıştırın ve havayı dışarı çekin. 1 saat daha mayalanması için tekrar bekleyin (470 g).
![[Resim: mrTwEMA.jpg]](http://i.imgur.com/mrTwEMA.jpg)
3. Islak pamuklu bezler ile hünnapı silin, eti çiçek şekline dönüştürmek için daire şeklinde kesin. 1 saat boyunca taş mantarını su içinde bekletin, ovuşturarak yıkayın, pamuklu bezler ile suyla silin, yukarıya yuvarlayın ve 0.1 cm kalınlığı halinde parçalayın.
4. Çam fıstıklarının üst kısmını çıkarın, yemişleri kuru pamuklu bezler ile silin. Denk yapmak için çam fıstığını uzunlamasına ikiye bölün. Kuru pamuklu bezler ile kabak çekirdeklerini silin.
5. Gardenya'yı ikiye bölün, sarı renk için 1 saat suya batırın. Pembe renk için çilek tozunu suda çözün.
Tarifi
1. 2. defa mayalanması tamamlandığında, hamuru 3 parçaya bölün. Beyaz için bir bölümünü bırakın ve hamurun bir bölümünde 1.5 g sarı renkte ki gardenya suyu, diğer bölümünde ise 2 g pembe çilek suyu bulunsun.
![[Resim: D2N7S1B.jpg]](http://i.imgur.com/D2N7S1B.jpg)
2. Hamuru kek kalıbının içine koyun. Hünnap, mantar, çam fıstığı ve kabak çekirdeği (18 adet) ile süsleyin.
![[Resim: r0IKw0q.jpg]](http://i.imgur.com/r0IKw0q.jpg)
3. 9 dakika süreyle ısınınca buharlı tencereye su dökün. Buhar çıkardığı zaman, ısıyı kapatın ve tencereye kek kalıbını koyun. 3. defa mayalanması için orada 10 dakika bekleyin (su sıcaklığı 83 ℃).
4. Hamur tekrar şiştiği zaman, 20 dakika yüksek ateşte bir başka 10 dakika da kısık ateşte buharla çalıştırın.
5. Buharı dışarı verdiği zaman, keki çıkarın ve yemeklik yağ ile kaplayın.
![[Resim: FaqBXM4.jpg]](http://i.imgur.com/FaqBXM4.jpg)
Çeviren: Bigbangthebest
Kaynak