16-05-2011, Saat: 17:04
(Son Düzenleme: 01-08-2012, Saat: 15:09, Düzenleyen: madamagafya.)
Jeonnam Jang Heung Penshell Village's Penshells
Midyeler okyanusun 20-50 m derinliklerindeki çamurlarda yaşıyor,
Batı ve Güney sahili yakınında Deungnyangman ve Yeojaman, Boryeong ve Seocheon çoğunlukla bulunur.
Bu midyeler kan temizleme ve yüksek protein etkisi içerirler, bu nedenle doğum sonrası bayanlar için idealdir. Bu geleneksel araç 'Kijogae' olarak adlandırılır, çünkü tahil kabuklarını ayırmak için kullanılan bir anahtardır.
Midyelerin özel tadı Glutamik asid ve inosinic asid'ten geliyor ve besin kalitesi ısıtıldığında kaybolur, bu yüzden çiğ yemek daha iyidir.
Meze için adduktor kas ahtapotlar ile birlikte harikadirlar.
Çorba ve pirinç suyu ile haşlanmasının tadı harikadir, çünkü midyeler pirinç suyu ile mükemmel uyumludur.
Eğer midyelerin gerçek tadını arzu ederseniz Jangheung Köyü'nü ziyaret etmelisiniz. Kabuklu deniz ürünleri besleyici çamur düzlüğünde yetişiyor. Ayrıca taze ve tatlı bir lezzete sahip.
Midyelerin yetiştirmesi zordur, istiridye yetiştirmek için su altı 7~8 m içerde dikilir. Normalde, bu yetiştirme 5 yıl sonra ürün olarak satılabilir. Midye Festivali'nin olduğu 250 evli Jumun Köyü, deniz kabukları yetiştirmekte ve 100 evden fazla gelir sağlamaktadır.
Sumun plaji limanında şu anda, 36 geminin midye yakalamasına izin verilmektedir. Balıkçılar her sabah saat 6-dan saat 3-4'e kadar balık avlar ve deniz kabuğu yakalarlar.
Deniz kabuk gıdası Sumun plaji Limanı yakınlarında bulunan her lokantada satılmaktadır. Ekim için en uygun yer denizin gel-git olan % 50-80 kumlu kısmıdır.
Kijogae Köyü'nün deniz kenari yüksek miktarda deniz kabuğu yetiştirir, çünkü deniz kabuğu yetiştiriciliği için çok uygun koşulları barındırmaktadır. Yıllık, 200ha / 6000 ton kabuk yetiştiriliyor.
Çeviri: jang gume + ..::TuBiS::.. ( Tesekkürler yardimlarin için)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
English
Pen shell lives in 20~50m deep mud of the ocean, found mostly near the south seashore of Deungnyangman and Yeojaman, the west seashore of Boryeong and Seocheon.
Pen shells contain high protein and effective in clearing blood, so it is great for women who is in the middle of postpartum care. Pen shells are named 'Kijogae' because it looks like a traditional tool, a key which was used to separate the husks of grains. Its size is as large as a hand of an adult, and its adductor muscle is much bigger than other seashells. Also, it was loved by its great taste for a long time.
The special taste of pen shells comes from glutamic acid and inocinic acid, and it is best to eat it raw because the nutritive quality is lost when heated.
The adductor muscle of pen shells is great for appetizers along with octopuses.
Soup boiled with pen shells and rice tastes great, because pen shells perfectly harmonize with rice soup. You have to visit Jangheung if you desire to enjoy the true taste of pen shells. First, the size of adductor muscles is much bigger than any pen shells found in other places. That's because the shellfishes were grown in a nutritious mudflat. Also, it is tender and has a sweet flavor. It is much tenderer compared to the shellfishes grown in west seashore, where it has too much sand.
It is difficult to cultivate pen shells. Breeding clams have to be planted inside the mud 7~8m underwater. Normally, it can be sold as products after 5 years of cultivation. 250 households of Jumun-ri where the Pen Shell Festival is held are cultivating pen shells, and about 100 households have high income.
Currently in the port of Sumun, 36 ships are permitted to catch pen shells. They starts fishing at 6 am every morning until 3~4 pm and catches thousands of pen shells.
Pen shell food is sold in every restaurants located near Sumun Port.
Because pen shells have weak adhesive power, it has to be planted for cultivation. The best place for cultivation is near the ebb tide with 50 - 80% of sand.
The seashore of Kijogae Village cultivates large amount of pen shells because it has the appropriate conditions for pen shell cultivation. Annually, 200ha/6,000ton of pen shells are cultivated.
JeonNam Jang Heung Pen Shell Village
~~Source-Kaynak~~