yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jeju Special Self-Governing Province (제주특별자치도 / Jeju-do)
#13
Jeju Mutfağı / Cuisine


Jeju Adası, Kore yarımadasından izole edilmiş en güneydeki ve en büyük adadır. Tatlı su eksikliği nedeniyle adada çeltik tarımı ve tarımın en önemli içeriğinden buğday, darı ve çiftlik darısı gibi tahılların yetiştiriciliği ile çok küçük ölçekte yapılmaktadır. Bu nedenle geleneksel Jeju yemeği, genellikle ana yemek olarak buharda pişirilen birden fazla tahıldan oluşan japgokbaptan, yemek olarak jaban adı verilen kurutulmuş balıktan ve doenjang (soya salçası) ile yapılan bir çorbadan meydana gelmektedir. Jeju yemekleri, genelde basit malzemelerle yapılır ve tatları genelde tuzludur. Hae adı verilen çiğ deniz ürünü, yemeklerin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Sıcak havalar, diğer eyaletlerde olduğu gibi Jeju mutfağını da etkilemektedir. Kimchinin yalnızca az bir miktarı Jeju halkı tarafından salamura edilmektedir. Jeju mutfağını temsil eden ana yemekler, balık, deniz ürünleri, deniz yosunu ya da mantar ile yapılan lapadan oluşmaktadır. Deniz kulağı ile yapılan jeonbokjuk, kırmızı kiremit balığı ile yapılan okdomjuk, bangge adı verilen küçük yengeçler ile yapılan gingijuk, wakame ile yapılan maeyeoksae juk ve shiitake ile yapılan chogijuk, Jeju mutfağında yer almaktadır.

Gamgyul, Jeju Adası’nda toplanan Çin portakalına ya da mandalinaya benzeyen bir portakal türüdür. Siyah domuz da adada lezzetli bir yiyecektir. Siyah domuz, sıkı eti nedeniyle ünlüdür. Et besleyicidir; ama domuzun eşsiz kokusu yoktur.

<English>

Jeju Island is the southernmost and largest island isolated from the Korean peninsula. Due to its lack of fresh water, paddy farming is only done on a small scale on the island, with the cultivation of cereal crops such as millet, barnyard millet, buckwheat, and barley being the main feature of agriculture. Therefore, the traditional Jeju meal generally consists of japgokbap which is a bowl of steamed multiple grains as a main dish, with various salted dried fish called jaban[disambiguation needed] as banchan (side dishes), and a soup based on doenjang (soybean paste) such as baechuguk made with Napa cabbage, kongnipguk made with soybean leaves, or muguk made with daikon. Jeju dishes are made with simple ingredients, and the taste is generally salty. Raw seafood called hae is commonly consumed as a part of the meal. The warm weather affects Jeju cuisine in that gimjang, preparing kimchi in late autumn for winter consumption, is not necessary to Jeju, as it is in the other provinces. Only a small amount of kimchi is pickled by Jeju locals. Representative main dishes in Jeju cuisine are porridge made with fish, seafood, seaweeds, or mushrooms. Examples include jeonbokjuk made with abalone, okdomjuk made with Red tilefish, gejuk made with crabs, gingijuk made with small crabs called bangge (Helice tridens), maeyeoksae juk made with young wakame, and chogijuk made with shiitake.

Gamgyul is a type of orange similar to the Mandarin orange or tangerine, commonly harvested in Jeju island. Black pig is a delicacy on the island as well. Black pigs are famous for their black hair and their meat for its chewy texture. The meat is nutritious but does not have the unique smell of pork. Black pigs other notable features are their long faces, narrow snouts and small ears that stand up.

Kaynak / Source

Cevapla


Bu Konudaki Yorumlar
RE: Jeju Special Self-Governing Province (제주특별자치도 / Jeju-do) - Yazar: esra_kjm - 11-07-2013, Saat: 2:11



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Koreafans Hakkında

Lorem ipsum

              Quick Links

              User Links

              Advertise