15-12-2007, Saat: 15:54
(Son Düzenleme: 17-08-2013, Saat: 22:47, Düzenleyen: sungkyu_vı.)
Japchae / 잡채
![[Resim: amlq.jpg]](http://img842.imageshack.us/img842/1670/amlq.jpg)
Japchae, çok sevilen bir Kore yemeğidir. Kore yemeklerine yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir.
İçindekiler
Makarna (12 oz), Sığır Eti (4 oz), Mantar(5), Havuç (1), Soğan (1), Yumurta (1), Ispanak (1/3 lbs), Yağ (5 tbs), Soya sosu (2 tbs), Şeker (1 tbs), Tuz, Susam yağı, Susam çekirdeği (tutam), Kıyılmış sarımsak (1 tbs), Doğranmış yeşil soğan(1 tbs), Karabiber (tutam)
Yapılışı
1. 15 dakika mantarları suda bekletin. Saplarını kesin. İnce dilimlere doğrayın.
2. Eti ince dilimlere doğrayın ve mantarlar, soya sosu, şeker, doğranmış sarımsak, susam çekirdeği yağı, doğranmış yeşil soğan ve biberle çeşnilendirin.
3. Havuçları ve soğanları ince dilimlere doğrayın.
4. Ispanağı kaynayan suda iki dakika haşlayın. Akan suda ıspanağı soğutun. Ispanağın suyunu sıkın. Susam çekirdeği yağı ve tuz ekleyin.
5. Bir tutam tuzla yumurtayı pişirin. Yumurtayı ince dilimlere doğrayın.
6. 2-4 dakika makarnaları yumuşayana kadar pişirin. (Eğer makarnalar çok uzunsa ikiye bölebilirsiniz.) Soğuk suyla yıkayın ve süzün.
7. Birazcık yağ ile sığır eti ve mantarları pişirmeye başlayın.
8. Et piştiğinde havuç, soğan, ıspanak, makarna ve karışımı ekleyin.
9. Sebzeler piştiğinde, dilimlenmiş yumurtayı ekleyin. Lezzetlendirmek için tuz ve soya sosu ilave edin.
10. Hepsini birleştirin ve son dokunuş için biraz susam çekirdeği serpin.
ENGLISH
Ingredients
12 oz noodle (Dang Myun), 4 oz beef, 5 shitake mushrooms, 1 carrot, 1 onion, 1 egg, 1/3 lbs spinach, 5 tbs oil, 1 tbs sesame seed oil, 2 tbs soy sauce, Salt & black pepper (pinch), Sesame seed (pinch), 1 tbs minced garlic, 1 tbs chopped green onion
Preparation
1. Soak mushrooms in water for 15 minutes. Cut off stems. Cut mushrooms into thin strips.
2. Cut beef into thin strips and marinate it with the mushrooms in a seasoning of: soy sauce, sugar, minced garlic, sesame seed oil, chopped green onions, and a pinch of ground pepper.
3. Cut carrots and onion into thin strips.
4. Cook spinach in boiling water for about two minutes. Cool spinach in running water. Squeeze the water out of the spinach. Season the spinach slightly with salt and sesame seed oil.
5. Batter and fry the egg in a pan with a pinch of salt. Once cooked and cooled, cut the egg into thin slices.
6. Cook the noodles in boiling water for about 2-4 minutes or until soft. Rinse in cold water and drain.
7. Start cooking the beef and mushrooms with a bit of oil.
8. When beef is cooked add carrot, onion, spinach, and noodles and stir-fry.
9. When vegetables are cooked, add the sliced egg and use salt and soy sauce to season the dish to your taste.
10. Put it all in a dish and sprinkle some sesame seeds for the final touch.
Kaynak / Source
![[Resim: amlq.jpg]](http://img842.imageshack.us/img842/1670/amlq.jpg)
Japchae, çok sevilen bir Kore yemeğidir. Kore yemeklerine yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir.
İçindekiler
Makarna (12 oz), Sığır Eti (4 oz), Mantar(5), Havuç (1), Soğan (1), Yumurta (1), Ispanak (1/3 lbs), Yağ (5 tbs), Soya sosu (2 tbs), Şeker (1 tbs), Tuz, Susam yağı, Susam çekirdeği (tutam), Kıyılmış sarımsak (1 tbs), Doğranmış yeşil soğan(1 tbs), Karabiber (tutam)
Yapılışı
1. 15 dakika mantarları suda bekletin. Saplarını kesin. İnce dilimlere doğrayın.
2. Eti ince dilimlere doğrayın ve mantarlar, soya sosu, şeker, doğranmış sarımsak, susam çekirdeği yağı, doğranmış yeşil soğan ve biberle çeşnilendirin.
3. Havuçları ve soğanları ince dilimlere doğrayın.
4. Ispanağı kaynayan suda iki dakika haşlayın. Akan suda ıspanağı soğutun. Ispanağın suyunu sıkın. Susam çekirdeği yağı ve tuz ekleyin.
5. Bir tutam tuzla yumurtayı pişirin. Yumurtayı ince dilimlere doğrayın.
6. 2-4 dakika makarnaları yumuşayana kadar pişirin. (Eğer makarnalar çok uzunsa ikiye bölebilirsiniz.) Soğuk suyla yıkayın ve süzün.
7. Birazcık yağ ile sığır eti ve mantarları pişirmeye başlayın.
8. Et piştiğinde havuç, soğan, ıspanak, makarna ve karışımı ekleyin.
9. Sebzeler piştiğinde, dilimlenmiş yumurtayı ekleyin. Lezzetlendirmek için tuz ve soya sosu ilave edin.
10. Hepsini birleştirin ve son dokunuş için biraz susam çekirdeği serpin.
ENGLISH
Ingredients
12 oz noodle (Dang Myun), 4 oz beef, 5 shitake mushrooms, 1 carrot, 1 onion, 1 egg, 1/3 lbs spinach, 5 tbs oil, 1 tbs sesame seed oil, 2 tbs soy sauce, Salt & black pepper (pinch), Sesame seed (pinch), 1 tbs minced garlic, 1 tbs chopped green onion
Preparation
1. Soak mushrooms in water for 15 minutes. Cut off stems. Cut mushrooms into thin strips.
2. Cut beef into thin strips and marinate it with the mushrooms in a seasoning of: soy sauce, sugar, minced garlic, sesame seed oil, chopped green onions, and a pinch of ground pepper.
3. Cut carrots and onion into thin strips.
4. Cook spinach in boiling water for about two minutes. Cool spinach in running water. Squeeze the water out of the spinach. Season the spinach slightly with salt and sesame seed oil.
5. Batter and fry the egg in a pan with a pinch of salt. Once cooked and cooled, cut the egg into thin slices.
6. Cook the noodles in boiling water for about 2-4 minutes or until soft. Rinse in cold water and drain.
7. Start cooking the beef and mushrooms with a bit of oil.
8. When beef is cooked add carrot, onion, spinach, and noodles and stir-fry.
9. When vegetables are cooked, add the sliced egg and use salt and soy sauce to season the dish to your taste.
10. Put it all in a dish and sprinkle some sesame seeds for the final touch.
Kaynak / Source