29-05-2013, Saat: 3:11
(Son Düzenleme: 29-05-2013, Saat: 3:24, Düzenleyen: Ayşegül Sarı.)
Jaeyook (Kimchi) Bokkeum / 제육 (김치) 볶음
![[Resim: img3480x.jpg]](http://img163.imageshack.us/img163/3326/img3480x.jpg)
Hakkında
Jayook Bokum, Jaeyook Kimchi Bokum olarakda bilinir. Kimchi ve kırmızı acı biber salçası (gochujang) ile tavada kızartılan marine edilmiş domuz filetodan oluşan bu yemek lezzetli bir Kore yemeğidir. Jaeyook Bokum yaparken, gochujang bu yemek için aromasını ve baharat seviyesini belirleyen en önemli temel sostur. Kişinin zevkine bağlı olarak, sos karışımına daha az kırmızı biber tozu ve gochujang katılarak ve biraz daha soya sosu eklenilerek baharatlılık yumuşatılabilir.
Jayook Bokum, Samgyupsal'da olduğu gibi ince dilimlenmiş domuz karın şeritleri ile hazırlanabilir. Tofu genellikle bu yemeğin yanında bulunan harika bir ektir ama bazen baharatlılığa iltifat için bir kase haşlanmış beyaz pirinç ile yenir. Domuz eti ilk olarak yüksek ısıda orta derecede pişirilir ve gochujang, kimchi, soğan, havuç, taze soğan ve isteğe bağlı olarak diğer sebzeler ile tavada kızartılır.
Bazıları domuz etinin çıtır çıtır olması için etin tüm malzemelerle birlikte tavada pişirilmeden önce domuz pastırması gibi olmasını tercih eder. Jayook Bokum soju içerken meze olarak, aynı zamanda diğer birçok yan yemek ve pirinç ile birlikte doyurucu ve harika bir yemek olarak popülerdir.
Malzemeler (Sos)
1-4 yemek kaşığı gochujang
1-4 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı sarımsak (kıyılmış)
1 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı zencefil suyu (veya tozu)
3 yemek kaşığı şeker
Tat için öğütülmüş karabiber
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
1 paket tofu (isteğe bağlı)
Malzemeler:
20 oz. domuz fileto yada karın
½ -1 fincan kimchi, lokma boyutunda
1 soğan
2 sap taze soğan
½ havuç
1 dolmalık biber (isteğe bağlı)
2 jalapeño biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1)Bir kaba, baharatlılık düzeyi isteğinize bağlı olarak 1-4 yemek kaşığı gochujang ekleyin. 1-4 yemek kaşığı soya sosu ile fark olmaksızın tamamlayın. Örneğin; hafif bir tat tercih ederseniz, 2 yemek kaşığı gochujang ve 2 yemek kaşığı soya sosu ekleyin ama toplam kombinasyon 4 yemek kaşığından fazla olmamalıdır.
2)Susam yağı, kıyılmış sarımsak, zencefil suyu yada tozu, şeker ve bir tutam öğütülmüş karabiber ekleyin.
3)Eğer isterseniz, baharatlı yapmak için 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber ekleyin.
4)Bütün malzemeleri iyice karıştırın ve daha sonra kullanmak üzere bir kenara koyun.
5)Domuz fileto için, bir et yumuşatıcı kullanın ve et çok ince olana kadar hafifçe dövün. İstenilen halde kesilir, daha sonra lokma büyüklüğünde parçalara kesilir. Domuz karın için, parçaların boyutunu lokma halinde ince şeritler kesin.
6)Daha önce hazırladığınız kase içindeki sosa donuz etini ekleyin ve eti iyice marine edin. Etin marine olması için en uygun zaman 30 dakikadır. Sebzeleri hazırlamak için bir kenara koyun.
7)İnce şeritler halinde soğanı ve havuçları kesin, yeşil soğanı ise çaprazlama kesin. Dolmalık biber ve jalapeños isteğe bağlıdır.
8)Büyük bir tavada, orta-yüksek ateşte 4-5 dakika domuz etini kızartın.
9)Karışımın içine sebzeler ile birlikte kimchi ekleyin. Domuz eti pişene kadar iyice pişirilir.
10)Tofu hazırlamak için, tencerede su kaynatın ve 3-5 dakika için sıcak suya bütün tofu bloğunu ekleyin. Soğuk su ile durulayın ve blokları lokma boyutunda, daha küçük olarak kesin.
11)Tabağın etrafını garnitür olarak tofu ile tabağın ortasına domuz eti ve kimchi kızartması yerleştirin.
Çeviri: Ayşegül Sarı
![[Resim: img3480x.jpg]](http://img163.imageshack.us/img163/3326/img3480x.jpg)
Hakkında
Jayook Bokum, Jaeyook Kimchi Bokum olarakda bilinir. Kimchi ve kırmızı acı biber salçası (gochujang) ile tavada kızartılan marine edilmiş domuz filetodan oluşan bu yemek lezzetli bir Kore yemeğidir. Jaeyook Bokum yaparken, gochujang bu yemek için aromasını ve baharat seviyesini belirleyen en önemli temel sostur. Kişinin zevkine bağlı olarak, sos karışımına daha az kırmızı biber tozu ve gochujang katılarak ve biraz daha soya sosu eklenilerek baharatlılık yumuşatılabilir.
Jayook Bokum, Samgyupsal'da olduğu gibi ince dilimlenmiş domuz karın şeritleri ile hazırlanabilir. Tofu genellikle bu yemeğin yanında bulunan harika bir ektir ama bazen baharatlılığa iltifat için bir kase haşlanmış beyaz pirinç ile yenir. Domuz eti ilk olarak yüksek ısıda orta derecede pişirilir ve gochujang, kimchi, soğan, havuç, taze soğan ve isteğe bağlı olarak diğer sebzeler ile tavada kızartılır.
Bazıları domuz etinin çıtır çıtır olması için etin tüm malzemelerle birlikte tavada pişirilmeden önce domuz pastırması gibi olmasını tercih eder. Jayook Bokum soju içerken meze olarak, aynı zamanda diğer birçok yan yemek ve pirinç ile birlikte doyurucu ve harika bir yemek olarak popülerdir.
Malzemeler (Sos)
1-4 yemek kaşığı gochujang
1-4 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı sarımsak (kıyılmış)
1 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı zencefil suyu (veya tozu)
3 yemek kaşığı şeker
Tat için öğütülmüş karabiber
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
1 paket tofu (isteğe bağlı)
Malzemeler:
20 oz. domuz fileto yada karın
½ -1 fincan kimchi, lokma boyutunda
1 soğan
2 sap taze soğan
½ havuç
1 dolmalık biber (isteğe bağlı)
2 jalapeño biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1)Bir kaba, baharatlılık düzeyi isteğinize bağlı olarak 1-4 yemek kaşığı gochujang ekleyin. 1-4 yemek kaşığı soya sosu ile fark olmaksızın tamamlayın. Örneğin; hafif bir tat tercih ederseniz, 2 yemek kaşığı gochujang ve 2 yemek kaşığı soya sosu ekleyin ama toplam kombinasyon 4 yemek kaşığından fazla olmamalıdır.
2)Susam yağı, kıyılmış sarımsak, zencefil suyu yada tozu, şeker ve bir tutam öğütülmüş karabiber ekleyin.
3)Eğer isterseniz, baharatlı yapmak için 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber ekleyin.
4)Bütün malzemeleri iyice karıştırın ve daha sonra kullanmak üzere bir kenara koyun.
5)Domuz fileto için, bir et yumuşatıcı kullanın ve et çok ince olana kadar hafifçe dövün. İstenilen halde kesilir, daha sonra lokma büyüklüğünde parçalara kesilir. Domuz karın için, parçaların boyutunu lokma halinde ince şeritler kesin.
6)Daha önce hazırladığınız kase içindeki sosa donuz etini ekleyin ve eti iyice marine edin. Etin marine olması için en uygun zaman 30 dakikadır. Sebzeleri hazırlamak için bir kenara koyun.
7)İnce şeritler halinde soğanı ve havuçları kesin, yeşil soğanı ise çaprazlama kesin. Dolmalık biber ve jalapeños isteğe bağlıdır.
8)Büyük bir tavada, orta-yüksek ateşte 4-5 dakika domuz etini kızartın.
9)Karışımın içine sebzeler ile birlikte kimchi ekleyin. Domuz eti pişene kadar iyice pişirilir.
10)Tofu hazırlamak için, tencerede su kaynatın ve 3-5 dakika için sıcak suya bütün tofu bloğunu ekleyin. Soğuk su ile durulayın ve blokları lokma boyutunda, daha küçük olarak kesin.
11)Tabağın etrafını garnitür olarak tofu ile tabağın ortasına domuz eti ve kimchi kızartması yerleştirin.
Çeviri: Ayşegül Sarı