yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İlk Nükleer Santral İçin G. Kore İle İşbirliği
#1
İlk Nükleer Santral İçin G. Kore İle İşbirliği

Güney Kore ile Türkiye arasında Sinop'ta nükleer santralinin kurulması için anlaşma imzalandı. Enerji Bakanı Yıldız, KEPCO ile nükleer santral yapımı anlaşmasını 3-4 ayda belirli olgunluğa getirmeyi planladıklarını söyledi.

Nükleer anlaşması imzalayan KEPCO, geçtiğimiz ay da Birleşik Arap Emerlikleri'nde açılan 20 milyar dolar değerinde 4 reaktörden oluşacak nükleer santral ihalesini kazanmıştı.


İstanbul - Sinop'ta yapılması öngörülen nükleer santral ile ilgili Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandı.


Enerji Bakanı Taner Yıldız, Güney Koreli KEPCO ile nükleer santral yapımına ilişkin anlaşmayı 3-4 ay içinde belirli olgunluğa getirmeyi planladıklarını söyledi.

Yıldız, Sinop'ta yapılması öngörülen nükleer santral ile ilgili Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptının imza töreninde yaptığını konuşmada, "Sinop'a başka ülkelerden teklif gelmesi halinde bunu da değerlendiririz" şeklinde konuştu.


Bakan Yıldız, Güney Kore'nin nükleer güç santralleri yapımıyla alakalı göstermiş olduğu 40 yıllık performansının örnek bir çalışma olduğunu vurgulayarak, Güney Kore'nin milli nükleer politikalarını önemli bir seviyeye getirdiklerini söyledi.

Yıldız, Güney Kore'nin 20 tane işletmede bulunan 8 tane de inşaat halinde bulunan ve 2020'ye kadar toplam 40'a çıkarmak istedikleri nükleer güç santralleriyle beraber, yüzde 55-57'lik bir enerji portföyünü temin etmek konusunda önemli bir nokta yakaladıklarını kaydetti.

Yıldız, ''Bizim 2020 yılına kadar en az yüzde 10'lar seviyesinde bir nükleer güç santralini yakalamış olmamız lazım. Minimum bu açıdan bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Kore Bilgi Ekonomisi Bakan Yardımcısı Young Hak Kim de, Kore'nin ve Kore’de kamu elektrik üreten kamu şirketi KEPCO Firmasının son 30 senede nükleer santraller konusunda uzmanlaştığını söyledi. Kim, ''Bu törenden sonra Türkiye'de nükleer enerji santrali sisteminin tamamlanması için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyorum'' dedi.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, ''Biz en az 8-10 bin megavatlık bir nükleer güç santralinin Türkiye'de oluşmasını istiyoruz. O açıdan bu hedefimize ulaşmak için hem Akkuyu'nun, hem de Sinop'un eş zamanlı olarak çalışmalarına başlanması ve devam etmesi lazım'' şeklinde konuştu.

Yıldız, ''KEPCO'nun Türkiye'den bir ortağı olacak mı?'' sorusuna da ''Mutlaka olacaktır bunu önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz'' dedi. Bakan Yardımcısı Young Hak Kim de, şu ana kadar Türkiye'de bir ortakları olmadığını söyledi.

TEKNİK ÇALIŞMA YAPILACAK
Anlaşmanın ardından teknik çalışma başlayacak, teknik çalışmaların olumlu sonuçlanması durumunda da iki ülke arasında daha önce Rusya ile olduğu gibi bir hükümetler arası anlaşma imzalanacak.

Sinop'a nükleer reaktör yapımı konusunda geçtiğimiz haftalarda görüşmeler yapan ve Sinop'ta incelemelerde bulunan KEPCO, geçtiğimiz ay da Birleşik Arap Emerlikleri'nde açılan 20 milyar dolar değerinde 4 reaktörden oluşacak nükleer santral ihalesini kazanmıştı.

KEPCO'NUN GÖZDESI TÜRKİYE
Kore'nin en büyüğü KEPCO, Asya’nın da en büyüğü olmayı hedefliyor. KEPCO hedef pazarları arasında yer alan, Karadeniz'deki nükleer santral projesi başta olmak üzere, Türkiye'de ortaklıklara da önem veriyor.

Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama AS, KEPCO ve SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi ortak girişimi de Gürcistan'da santral ihalesi almışlardı.

TETAS tarafından geçen yıl Mart ayında ihaleye çıkarılan ve 24 Eylül 2008 tarihine kadar teklifleri alınan nükleer santral ihalesinde, şartname alan firmalara arasında KEPCO da bulunuyordu. KEPCO Başkanı ve üst yöneticisi Won-Gul Lee, 30 yılda biriktirdikleri nükleer teknoloji deneyimleriyle, bağımsız bir enerji üreticisi olarak, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı projesine katılmak istediklerini ifade etmişti.

Lee, yeni yatırımlarının artık Güney Kore dışına yansıması projeksiyonunda Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu söyledi.

2015 yılında cirolarını yaklaşık 55 milyar dolara çıkaracaklarını anlatan Lee, bunun yüzde 8,3'ünün, yani 4 milyar dolarının yurt dışı operasyonlarında gerçekleşmesini planladıklarını kaydetmişti.

(10.03.2010 / ntvmsnbc)


Haberin Orijinali İçin Tıklayın
•• Green Kamilia Inspirit Light Changjo Perfection ••
Kaliteli Webtoonun adresi Hayalistic
「•♥ KARA ♥ Kamilia ♥•」
www
Cevapla
#2
Türkiye ile Güney Kore arasinda iliskiler saglam adimlarla ilerliyor. Sarhos Haber için tesekkür ederiz Yasemin...Onay
Cevapla
#3
Bilmiyorum bu habere sevinsemmi üzülsem mi? AglaelsallaNükleer santrallerin zararini artik bilmeyen kalmadi saniyorum.O açidan üzülüyorum.Keske Kore'yle daha hayirli bir konuda anlasma imzalasalardi.Haber için tesekkürler canim.Onay
Cevapla
#4
Harika bir haber bu.Happy0064 Çok sevindirici bir gelisme.Onay Tesekkür ederiz Yasemin abla'cigim.AlkisAlkis
''Biri seni severse sen olduğun için seviyordur...
Eğer seni değiştirmek isterse bu aşk değildir, yalnız anlaşmadır...''


Cevapla
#5
Güzel bir haber, geç de olsa ülkemizde de nihayet kurulacak üstelik Güney Kore ile anlasma yapmisiz. Smile Tesekkürler. Smile
Cevapla
#6
Ben çok sevindim Türkiye'nin ilerlemesini istemeyenler görsün bunu insallah daha çok olur.Türkiye ve Kore elele. Atkilic
Cevapla
#7
Sanirim Türkiye-Güney Kore is formunda konusuldu bu konu evet sevindirici bir haber.




Cevapla
#8
Bence de iyi olmus hemde gelisim açisindan artik Türkiye'nin de bir adim atmasi gerekiyordu.
Cevapla
#9
Farkli alanlarda is birligine daha çok sevinirim. Onay Ama nükleer konu da ayni sevinci paylasamiyorum. Sad
Cevapla
#10
Nükleer santrali benim memleketimde yapacaklar. Korelilerle yapilacak bu is birligine malesef pek sevinemedim. Sonuçta bizim yesilimizin sönme tehlikesi var. Dilegim 2. bir Çernobil vakasinin olmamasi.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi