History Lives on in Mokpo's Forgotten Districts: A Walk Through the City Tells A Tale of Occupation and Liberation through Buildings that Still Stand Today
Mokpo’nun Unutulan Semtlerinde Yaşayan Tarih: Bugüne Kadar Dayanmış Olan Binalar Arasında Bir Tur Atarak Şehrin İşgal ve Özgürlük Hikayesine Şahitlik Edebilirsiniz
![[Resim: 9aQJpQ.jpg]](https://i.hizliresim.com/9aQJpQ.jpg)
Joseon Hanedanlığı’nın (1392-1910) Japonya’ya gönderdiği iyi niyet elçileri olan Joseon Tongsinsa tarafından kullanılan gemi 26 Ekim’de ilk seferini gerçekleştirdikten 200 yıl sonra yeniden inşa edildi. Aslında 1607-1811 yılları boyunca Japonya ve Kore arasında 12 kez sefer yapmış olan gemi, Mayıs ayından itibaren resmi olarak bir müze olarak kullanılacak.
Kore Kültürel Miras İdaresi (KMİ) yakın zamanda, Kore'nin modern tarihinde önemli rol oynamalarına rağmen tarihi önemi açısından nispeten hala az bilinmekte olan Kore’deki üç yeri seçti. Bu yıldan itibaren 5 yıl boyunca KMİ, “Modern Tarih & Kültürel Restorasyon Bölgesi” adındaki pilot restorasyon projesinin bir parçası olarak bahsi geçen bu üç bölgeye (Kuzey Jeolla’daki Gunsan, Güney Jeolla’daki Mokpo ve Kuzey Gyeongsang’daki Yeongju) yatırım yapacak.
29 Ekim’de Gunsan’la başlayan bu üç ayrı seride Korea JoongAng Daily her kasaba için düzenlenen modern bir tarih turuyla okuyuculara rehberlik edecektir.
![[Resim: lqda0k.jpg]](https://i.hizliresim.com/lqda0k.jpg)
Mokpo, Güney Jeolla. “Mokpo bir liman şehridir.” 1930’ların popüler şarkıcısı Lee Nan-young’un bu şarkısı büyük ihtimalle doğduğu şehri, Mokpo’yu en iyi şekilde tanımlıyor. Kore Yarımadasının güneybatı ucunda yer alan Mokpo, Kore'nin üç liman şehrinden biri olmakla beraber, 1 Ekim 1897’de Kral Gojong’un emriyle bağımsız olarak açılan ilk liman olma özelliğini de taşıyor.
1894 yılındaki Sino-Japonya Savaşı sırasında, Kore ve Japonya bir sonraki yıl Mokpo’daki limanı açmak üzere geçici bir anlaşma yaptılar. Japonya limanın yanında özel bir yerleşim alanı kurmak isterken, Kore de yabancılar tarafından kullanılabilecek bir yerleşim alanı inşa etmek istedi. İki ülke ortak bir payda da buluşamamış ve limanın inşası için yapılacak geçici anlaşma da rafa kaldırılmıştır.
Sonuç olarak o zamanki Joseon hükumeti yabancı etkilerden bağımsız olarak limanı kendileri açmaya karar verdiler Bugün bile Mokpo sakinleri bu bağımsızlıktan ötürü son derece gururlular. Ancak Mokpo’lular yaşadıkları gururun yalnızca Mokpo’nun Kore’deki en önemli üç limandan biri olmasından ötürü değil, aynı zamanda Kore'nin modern tarihine şahitlik ettiren “çatısız bir müze” olmasından ötürü olduğunu da söylüyorlar.
Mokpo belediye başkanı Kim Jong-sik: “Modern Kore'nin şehir yapısı Mokpo’da bozulmamış bir şekilde kalmıştır. Bu modern kültürel miraslardan birkaçının bize Japon koloni dönemiyle alakalı acı geçmişimizi yeniden hatırlattığı doğrudur fakat yine de bunu hatırlamaya devam etmemiz ve tarihimizin saptırılmadan doğru bir şekilde nesilden nesle aktarmamız önemlidir” dedi.
Mokpo Limanı’nın yakınlarındaki Manho-dong ve Yudal-dong bölgeleri kültürel varlık olarak tescillenen tarihi alanlarla doludur. Birçoğu 1920’li ve 1930’lu yıllarda inşa edilen Japon tarzı evlerdir. Bu yüzden KMİ Mokpo’yu üç şehirden (Gunsan ve Yeongju ile birlikte) biri olarak seçmeye karar vermiştir. KMİ buranın nispeten az bilinse de tarih açısından zengin olduğuna inanıyor. Bu üç şehir “Modern Tarih & Kültürel Restorasyon Mekanı” olarak adlandırılmış ve önümüzdeki 5 yıl boyunca KMİ bu şehirlerin muhafaza edilmesi ve restorasyonu için yatırımda bulunacak ve destekleyecektir.
Korea JoongAng Daily limanın yakınlarındaki eski Mokpo şehir merkezini ziyaret ettiğinde bölge zaten birkaç dönüşüm yaşamış. Manho-dong ve Yudal-dong’un sokak kedileri haricinde kimsenin kullanmadığı birçok eski bina boşaltılmış ve yeni iş yerleri olarak restore edilmiştir.
Mokpo şehrinin kültür turu rehberi Jeon Young-ja: “Mokpo gibi modern tarihi böyle bozulmadan kalmış başka bir şehir daha yoktur. Hükumetin sokakları temiz tutma ve bölgeyi yeniden düzenleme konusundaki desteğiyle Mokpo’nun bu kısmı Kore'nin modern tarihini öğrenmek isteyenler için tam bir turist noktası olarak yeniden doğmuştur” diye belirtti.
Mokpo’nun bu bölgesinin 1920’lerin başında hızla gelişmesinin ve Japonya’dan ciddi şekilde etkilenmesinin nedeni, limanın 1897’de açılarak yabancılar için yerleşim alanı -yabancılar için imtiyazlı yerleşim alanı- olarak kullanılmasıdır.
Başlangıçtaki plan birçok ülkenin bu yerleşim alanında konsolosluklarını kurmalarıydı ancak plana uyan tek ülke Japonya'ydı. Nihayet arazi ıslahı çıkarılan bu yerleşim alanı en çok Japonlar tarafından işgal edildi. 10 yıl sonrasında ülke Japon kolonisi altına girdi.
Mokpo’nun eski şehir merkezinde yürüyerek modern tarih turu yapmak harika bir deneyimdir. Tüm binaların içine ve dışına göz gezdirmek yaklaşık 4-5 saatinizi alacaktır.
![[Resim: alLOyO.jpg]](https://i.hizliresim.com/alLOyO.jpg)
1. Bu bina 1920 yılında inşa edilerek Doğu Bölgesi Kalkınma Ajansı’nın Mokpo şubesi olarak kullanılırmış. Şimdilerde bina Mokpo’nun Modern Tarih Müzesi (No:2) olarak hizmet veriyor. 2. 1997 yılından beri terk edilmiş olan eski Chosun Refraktör fabrikasının içerisi. Şirket bu büyük alanı çok amaçlı bir tarih ve kültür tesisi olarak kullanmayı planlıyor. 3. Mokpo Limanı yakınlarında Japon tarzı iki katlı bina. Bu bina şu an Art Coop Namusup adındaki bir sanatçı topluluğu tarafından kullanılıyor.
1. Mokpo Kültür Merkezi
(Eski Honam Bankası, Mokpo şubesi)
Tur, Mokpo İstasyonundan yürüyerek 5 dakika uzaklıkta kalan bu eski banka binasıyla başlıyor. (Seoul’den KTX binerek iki buçuk saatte istasyona ulaşılabilir.) Şehrin simgesi olan bina, Japonya'nın hakimiyetiyle mücadele veren Hyeon Jun-ho adındaki zengin bir adam da dahil olmak üzere Honam bölgesinin etkili figürleri tarafından 1929’da inşa edilmiş. Honam şu an Kuzey’in, Güney Jeolla’nın ve Gwangju’nun etrafını saran tarihi bir bölgedir.
Bankanın baş şubesi Gwangju’daydı ve bu bina Mokpo şubesi olarak inşa edilmişti. İki katlı yapı kırmızı tuğlalardan yapılmıştır. Dış cephesi koyu kırmızımsı tuğlalarla inşa edilmiş ve bugün bile iyi bir durumdadır.
Jeon: “Bina Korelilerin Japonya’ya karşı dayanıklılığını sembolize etmektedir. İnşasında yalnızca Kore sermayesi kullanılmıştır. Ayrıca bankanın sadece Koreli çalışanları işe aldığı söyleniyor” diye açıklamada bulundu.
Mokpo’daki tek modern finansal yapıdır ve 29. Numaralı Kültürel Miras olarak tescillenmiştir.
2. Terk Edilmiş: Kim Young Ja Sanat Salonu
(Eski Mokpo Hwashin Alışveriş Merkezi)
Bu turkuaz renkli iki katlı bina, 1931’de Jongno’da açılarak Kore'nin ilk modern alışveriş merkezi olan Hwashin Alışveriş Merkezinin yerel şubesi olarak 1936 yılında inşa edilmiştir. Alışveriş merkezi Japon kolonisi döneminde popüler olan mağazalara akın eden zengin Japonlar ve Joseon hanımefendileri sayesinde iyi iş yapmıştır.
Popülaritesine rağmen alışveriş merkezi 2 yıl sonra kapandı. 1990’lı yıllarda bir süre sanat galerisi olarak kullanıldı, bu da hala binanın üzerinde asılı olan İngilizce levhayı açıklıyor. Eski alışveriş merkezi yıllar önce terk edilmiş olsa da Mokpo’nun bu kısmının yeniden canlandırılacağı haberi yayılınca bina yakın zamanda yeni bir girişimciye satılmıştır.
Mokpo şehir yönetiminden Park Yun-cheol: “Yeni sahibiyle birlikte çalışarak bu binayı tarihi ve kültürel bir tesis olarak kullanmayı planlıyoruz. Bu bina 1930’lu yılların tarzını hala sürdürmekte olan Mokpo’daki en büyük iş hanıdır” diye belirtti.
![[Resim: V90qAV.jpg]](https://i.hizliresim.com/V90qAV.jpg)
Kültürel Miras İdaresi başkanı, Chung Jae-suk
3. Art Coop Namusup
(Eski Dong-A Hanımları Dükkanı)
Bir sonraki durak Hwashin Alışveriş Merkezinin arkasında kalan iki katlı Japon tarzı bir binadır. Burası başka bir alışveriş merkezi benzeri bir yerdir. 1920’li yıllarda evli Joseon kadınları tarafından işletilmiştir. Ev eşyaları satan bu yer ilk olarak Seoul’de açılmış fakat başka şubelerinin açılması da çok uzun sürmemiştir. 17 Kasım 1937’de yayınlanan bir gazete haberinde “Mokpo’nun büyük alışveriş merkezi” olarak tanıtılmıştır.
Burası o dönemler Joseon ev hanımlarına yönelik bir yer olsa da belirgin Japon tasarımını günümüzde de muhafaza ediyor. Bunun sebebi bir Jeoksangaok olmasıdır. Kore, bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra evlerin mülkiyeti Korelilere devredilmiş ve bu evlere de Jeoksangaok adı verilmiştir. Bina dışarıdan küçük görünse de iç yapısı olarak uzun bir salonu ve küçük bir avlusu -tipik Japon tarzı ev- vardır.
Bu bina 3 yıl öncesine kadar terk edilmiş bir haldeymiş. Namusup adındaki bir sanatçı topluluğu bu terk edilmiş evi kiralamaya karar verdiğinde burayı restore ederek atölye ve ofis haline getirmişler.
Namusup sanatçılarından biri: “İlk geldiğimizde burası sokak kedilerinin yuvası gibiydi adeta. Bu terk edilmiş evden çer çöp atmak bile bize 6 milyon wona mal oldu” diye açıklamada bulundu
Şimdi bu bölgenin yakınlarında oturanlar ücretsiz sanat dersleri için burayı ziyaret ediyorlar.
![[Resim: y6E7Py.jpg]](https://i.hizliresim.com/y6E7Py.jpg)
4. 1900 yılında inşa edilen bu Rönesans tarzı kırmızı tuğlalı bina eskiden Mokpo Japon Konsolosluğu olarak kullanılıyormuş. 5. Binanın arkasında Yudal Dağı Hava Saldırısı Sığınağı olarak bilinen ve mağarayı andırmakta olan bir tesis bulunuyor. Japonlar burayı Pasifik Savaşına hazırlanmak için inşa etmişler. 6. Pencerelerin üstünde Yükselen Güneş Bayrağı’na benzeyen bir desen bulunuyor.
4. Shagreen Giyim Mağazası
Bu bina da uzun süredir terk edilmiş olarak bırakılan bir Jeoksangaok’tur. Birkaç hafta önce burada bir giyim mağazası açan Lee Jun-ho’nun söylediğine göre, dağılmış olan evi yenilemek 4 ayını almış.
Lee: “Eskiden Mokpo’da bir tasarımcı olarak çalışıyordum ama emekli olduktan sonra her zaman hayal ettiğim şeyi yapmak istedim. Büyük bir tarihi öneme sahip olduğu için burayı almak istedim. Yapısı ve arka bahçesi Japon geleneğini oldukça yanısıtıyor. Bence bu ev Mokpo’da bahçesi güzel olan birkaç evden sadece biri” dedi.
Lee mahallenin restorasyonuna katkıda bulunmak ve hükumetin bu bölgeyi yeniden canlandırmasına yardımcı olmak istediğini söyledi. Böylelikle ziyaretçiler Mokpo’nun nasıl göründüğünü gelip görebilirler.
Lee: “Müşteriler mağazama geldiklerinde onları kendi isteğimle arka bahçeme davet ediyorum ve onlara kuyuyu gösteriyorum. Yabancılar gerçekten buna bayılıyorlar ve bir sürü resim çekiyorlar” diye ekledi.
5. Chang Seong Jang Misafirhanesi
1928 yılında inşa edilen bu iki katlı bina da geleneksel Japon tarzını sürdürüyor, en azından dışarıdan öyle görünüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında burayı bir misafirhane olarak açan şu anki sahibi Lee Jae-won yapısına dokunmadan binayı değiştirmiştir. Turuncu, mavi, kırmızı ve sarı renklerine boyanan duvarların yanı sıra, eşyaların hepsi lüks ve pahalı bir Avrupa tarzına sahiptir. Bu haliyle Instagram’da kalacak yer arayan birçok genç gezgini kendine çekiyor.
Lee: “Yenileme çalışmalarının maliyeti bu binayı satın aldığım fiyatın iki-üç katı fazlasıydı” dedi.
Lee’nin iki katlı misafirhanesinde 10 oda vardır. Lee’nin söylediğine göre, burası eskiden bir geyşa eviymiş. Binanın bir sürü küçük odasının olmasının yanı sıra, ikinci katta Lee’nin tahminine göre geyşaların dans edip erkeklerin içki içtiği büyük bir salonu anımsatan bir alan bulunuyor.
Lee: “İçerisini tamamen yeniletip burayı motel olarak işletecektim ancak yapıyı gördükten sonra misafirhane olarak işletmek için iyi bir yer olduğuna karar verdim” diye belirtti.
6. Mokpo Modern Tarih Müzesi (No:2)
(Doğu Bölgesi Kalkınma Ajansı eski Mokpo şubesi)
Bu modern bina Japon hükumeti tarafından Kore ekonomisini tekeli altına alıp kendi çıkarları için kullanmak amacıyla inşa edilmiştir. Bu şirketin Mokpo şubesi aslında Naju’daydı fakat 1920 yılında buraya taşınmıştır. Bağımsızlık sonrası, bina 1946-1974 yıllarında yeni kurulan Mokpo Donanması tarafından ve 1974-1989 yıllarında ise Mokpo Kıyı Bölgesi Askeri Savunma Karargahı tarafından kullanılmıştır. Karargahın Yeongam’a taşınmasının ardından 1999 yılına kadar 10 yıl boyunca terk edilmiş bir halde bırakılmış. Sonra Mokpo şehir yönetimi 2006’da binayı yenileyerek Modern Tarih Müzesi olarak kullanmaya karar vermiştir.
Bu müzede Mokpo fotoğrafları sergilenmekle birlikte şehrin tarihi detaylı olarak anlatılıyor. Müze Pazartesi hariç her gün saat 09.00-18.00 arasında açıktır. Biletler 2000 wondur.
7. Chosun Refraktörü’nün kurucusu rahmetli Lee Hun-dong’a ait Japon tarzı bir bahçe. 8. Eski bir geyşa evi olup yenileme yapılarak geçtiğimiz Ağustos ayında açılan Chang Seong Jang Misafirhanesinin ikinci katı. 9. Bu bina 1929 yılında Mokpo’da Japon öğrenciler için ilk kez inşa edilen okul olan Simsang İlkokulunun konferans salonuymuş. Şimdilerde Yudal İlköğretim Okulunun toplantı salonu olarak kullanılıyor.
7. Yudal İlköğretim Okulu
(Eski Simsang İlkokulu)
Yudal Dağı’nın eteklerinde yer alan bu okul 30 Numaralı Kültürel Miras olarak tescillenmiş sıra dışı bir konferans salonuna sahiptir.
Konferans salonu aslında Mokpo’daki Japon çocuklara eğitim vermek amacıyla 1929’da Japonlar tarafından kurulan ilk okuldur. Betondan yapılarak ön ve yan cephesi iki renkli karoyla kaplanmış, ikinci katında ise dar ve kemerli pencereleri vardır. Burası Mokpo’da Japon koloni döneminden beri hala var olan tek ilköğretim okuludur Aynı zamanda o zamanın konferans salonlarının karakteristik özelliklerini sergiliyor.
Bugünlerde bu okul, konferans salonunun yanındaki yeni okulun içerisinde bir cam vitrinin içinde muhafaza edilen 110 yıllık doldurulmuş kaplan ile ünlüdür.
Okulun müdürü Jang Sa-ik’in söylediğine göre, kaplan 1908 yılında Bulgap Dağı yakınlarında bir çiftçi tarafından kapan kurularak yakalanmış.
Haraguchi Shojiro adındaki zengin Japon bir adam kaplanı satın almış, Tokyo’daki Shimtsu Fabrikasında örnek olarak profesyonelce doldurtmuş ve 1909 yılında o zamanlar Japon okulu olan Yudal İlköğretim Okuluna bağışlamış. Kaplan o zamandan bu yana okulda muhafaza edilmektedir ancak bugün bilim insanları yaşından ötürü kaplanın profesyonel bakıma ihtiyacı olduğunu tartışıyorlar.
8. Sungok Anıt Alanı ve Lee Hun-dong Bahçesi
Anıt alanı, Chosun Refraktörü’nün kurucusu rahmetli Lee Hun-dong’a adanmıştır. Kendisi bölgede bolluğu artırmayı başarırken aynı zamanda Sungok Kültürel Vakfını kurarak öğrencilere burs desteği vermiş ve sanatçılara sergi düzenleme fırsatı sağlamıştır.
Anıt alanının arkasında yer alan Lee Hun-dong’un bahçesi ziyaretçilerin ilgisini daha çok çekebilir. Bu bahçeli devasa Japon evi sadece Cumartesileri saat 14.00-16.00 arasında halka açıktır. Chosun Refraktörü’nün ticari tanıtım ekip müdürü Lee Geun-sang’ın yaptığı açıklamaya göre, ev şu an Lee’nin ailesi tarafından tatil evi olarak kullanılıyor ve aile ziyaretçilerin sadece bahçeyi ziyaret etmesine izin veriyor. Ev Japon tarzını iyi muhafaza etmiştir. Ayrıca Lee bu evde koloni döneminde zengin bir ailenin yaşadığını tahmin ediyor.
9. Mokpo Modern Tarih Müzesi (No:1)
(Eski Japon Konsolosluğu)
Manho-dong ve Yudal-dong’a bakan bir tepede yer alan iki katlı kırmızı tuğlalı bir bina Japon tarzını epey yansıtıyor. Pencerelerde binanın eskiden Japon Konsolosluğu olarak kullanıldığını ima eden "Yükselen Güneş Bayrağı" benzeri bir desen bulunuyor.
1900 yılında inşa edilen bina Rönesans tarzına sahiptir. Bağımsızlıktan sonra hükumet ofisi ve belediye binası olarak kullanması gibi başka amaçlar için de hizmet vermiştir. Binanın içerisindeki tavanın ve şöminelerin dekorasyonu ilk inşa edildiği gibi kalmıştır.
Mokpo şehrinin kültür turu rehberi Kim Mun-shim: “Bu bina büyük tarihi ve mimarı değere sahip en önemli modern binalardan biridir” dedi. Müzede Mokpo’nun modern tarihini anlatan eski fotoğraflar ve arşivler sergileniyor. Pazartesi hariç her gün saat 09.00-18.00 arasında açıktır. Biletler 2.000 wondur.
Bu bölgenin diğer bir en önemli noktası, binanın arkasında yer alan hava saldırısı sığınağıdır. Mağarayı anımsatan sığınak, Pasifik Savaşı sırasında insanları hava saldırılarından korumak amacıyla inşa edilmiştir. Japonya uzun bir savaşa hazırlanmak amacıyla yemekhane ve hava filtrasyon binalarıyla birlikte bu büyük ölçekli tesisi inşa etmek için Koreli işçiler kullanmış. Yudal Dağının eteklerindeki bu sığınağa müzenin arka bahçesinden de ulaşılabiliyor. Sığınağın 1944-1945 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Bunlara ek olarak, 85 metre uzunluğundaki sığınağın üç girişi bulunuyor.
10. Eski Chosun Refraktör fabrikası bölgesi
Mokpo Limanının birkaç kilometre doğusunda yer alan bu büyük fabrika uzun zaman önce terk edilmiştir. Fabrika ilk önce 1938 yılında inşa edilmiş. Hala günümüzde de var olan şirket, Lee Hun-dong tarafından kurulmuş ve de Kore’de tuğla benzeri ısı dirençli materyaller üreten ilk şirketlerden biridir. Şirket 70’li yıllarda yetmiş metrelik tünel fırını gibi yeni teknolojileri kullanarak o yıllarda en parlak zamanlarını yaşamıştır.
Şirket büyümeye başladıktan sonra 1997’de 320,248 m2’lik alanı bırakarak Pohang ve Gwangyang’daki daha büyük alanlara taşınmak zorundaydı.
Şirket şu an bu alanı depo olarak kullanıyor fakat burayı ne restore etmiş ne de muhafaza etmiştir. Ziyaretçiler burada 1930’dan 1990’lı yıllara kadar kullanılmış olan teknolojileri görebilirler.
Şirketin çalışanlarından Lee: “Burada tuğlaları pişirebileceğiniz büyük bir fırınımız var. O zamanlarda işçiler tüm işi elleriyle yapıyordu. Doğal olarak, tuğlaları fırınlamak için 90’lı yıllarda kullandığımız bir tünel fırınımız bulunuyor. Eğer doğru düzgün bir restorasyon yaparsak burası müze gibi olacaktır” ifadesinde bulundu.
Şirket bu geniş alanı gelecekte kültürel ve tarihi bir yere dönüştürmeyi ve ayrıca kurucusunun felsefesini takip ederek topluma katkıda bulunmayı planlıyor.
Lee: “Burası insanların gerçekten Kore'nin sanayileşmesiyle alakalı bir şeyler öğrenebileceği iyi bir eğitim merkezi ve bir müze olacak” diye ekledi.
11. Yeniden Yapılan Joseon Tongsinsa Gemisi
26 Ekim’de, yeniden inşa edilmiş olan Joseon Tongsinsa Gemisi Mokpo’ya ilk seferini gerçekleştirmiştir. Joseon Tongsinsa, 1607-1811 yılları arasında gemi aracılığıyla on iki kez Joseon’dan Japonya’ya diplomatik seyahatler yapmış iyi niyet elçilerine verilen addır. 34 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki gemi için zamanının en büyük gemisi olduğu söylenirmiş.
3 yıl boyunca sürdürülen araştırmalar sonucunda, Denizcilik Kültürel Mirası Ulusal Araştırma Enstitüsü 900 adet çam ağacı kullanarak gemiyi tekrar inşa etmeyi başarmıştır.
Enstitüden bir yetkili: “Mümkün olduğunca gerçeğine yakın bir şekilde inşa etmek için çok çalıştık. Ancak hem günümüz denizcilik yönetmeliklerine bağlı kalmak hem de içerisine bir motor eklememiz gerektiği için bazı düzenlemeler yapmak zorundaydık” dedi.
Geminin kapasitesi yaklaşık 72 kişi olarak belirlenmiştir. Ayrıca gemi Mayıs’tan itibaren resmi olarak çalışmaya başlayacaktır.
Enstitüden yetkili birisi: “Hala nasıl kullanabileceğimiz üzerine kafa yoruyoruz” dedi ve geminin görevlerinden birinin müze olarak ziyaretçilerin Joseon Tongsinsa hakkında daha fazla şey öğrenmesini sağlamak üzere şehrin diğer kısımlarına seyahat etmek olduğunu da ekledi.
Kültürel Miras İdaresi’nin müdürü Chung Jae-suk yeni Joseon Tongsinsa Gemisi’nin geçtiğimiz Ekim ayında yapılan açılış töreninde: “Bu yalnızca yeniden yapılmış bir gemi değildir. Bu gemi eski günlerindeki gibi Kore ve Japonya arasında kültürel bir elçi olarak iş görecek” ifadesinde bulundu.
Kaynak
Mokpo’nun Unutulan Semtlerinde Yaşayan Tarih: Bugüne Kadar Dayanmış Olan Binalar Arasında Bir Tur Atarak Şehrin İşgal ve Özgürlük Hikayesine Şahitlik Edebilirsiniz
![[Resim: 9aQJpQ.jpg]](https://i.hizliresim.com/9aQJpQ.jpg)
Joseon Hanedanlığı’nın (1392-1910) Japonya’ya gönderdiği iyi niyet elçileri olan Joseon Tongsinsa tarafından kullanılan gemi 26 Ekim’de ilk seferini gerçekleştirdikten 200 yıl sonra yeniden inşa edildi. Aslında 1607-1811 yılları boyunca Japonya ve Kore arasında 12 kez sefer yapmış olan gemi, Mayıs ayından itibaren resmi olarak bir müze olarak kullanılacak.
Kore Kültürel Miras İdaresi (KMİ) yakın zamanda, Kore'nin modern tarihinde önemli rol oynamalarına rağmen tarihi önemi açısından nispeten hala az bilinmekte olan Kore’deki üç yeri seçti. Bu yıldan itibaren 5 yıl boyunca KMİ, “Modern Tarih & Kültürel Restorasyon Bölgesi” adındaki pilot restorasyon projesinin bir parçası olarak bahsi geçen bu üç bölgeye (Kuzey Jeolla’daki Gunsan, Güney Jeolla’daki Mokpo ve Kuzey Gyeongsang’daki Yeongju) yatırım yapacak.
29 Ekim’de Gunsan’la başlayan bu üç ayrı seride Korea JoongAng Daily her kasaba için düzenlenen modern bir tarih turuyla okuyuculara rehberlik edecektir.
![[Resim: lqda0k.jpg]](https://i.hizliresim.com/lqda0k.jpg)
Mokpo, Güney Jeolla. “Mokpo bir liman şehridir.” 1930’ların popüler şarkıcısı Lee Nan-young’un bu şarkısı büyük ihtimalle doğduğu şehri, Mokpo’yu en iyi şekilde tanımlıyor. Kore Yarımadasının güneybatı ucunda yer alan Mokpo, Kore'nin üç liman şehrinden biri olmakla beraber, 1 Ekim 1897’de Kral Gojong’un emriyle bağımsız olarak açılan ilk liman olma özelliğini de taşıyor.
1894 yılındaki Sino-Japonya Savaşı sırasında, Kore ve Japonya bir sonraki yıl Mokpo’daki limanı açmak üzere geçici bir anlaşma yaptılar. Japonya limanın yanında özel bir yerleşim alanı kurmak isterken, Kore de yabancılar tarafından kullanılabilecek bir yerleşim alanı inşa etmek istedi. İki ülke ortak bir payda da buluşamamış ve limanın inşası için yapılacak geçici anlaşma da rafa kaldırılmıştır.
Sonuç olarak o zamanki Joseon hükumeti yabancı etkilerden bağımsız olarak limanı kendileri açmaya karar verdiler Bugün bile Mokpo sakinleri bu bağımsızlıktan ötürü son derece gururlular. Ancak Mokpo’lular yaşadıkları gururun yalnızca Mokpo’nun Kore’deki en önemli üç limandan biri olmasından ötürü değil, aynı zamanda Kore'nin modern tarihine şahitlik ettiren “çatısız bir müze” olmasından ötürü olduğunu da söylüyorlar.
Mokpo belediye başkanı Kim Jong-sik: “Modern Kore'nin şehir yapısı Mokpo’da bozulmamış bir şekilde kalmıştır. Bu modern kültürel miraslardan birkaçının bize Japon koloni dönemiyle alakalı acı geçmişimizi yeniden hatırlattığı doğrudur fakat yine de bunu hatırlamaya devam etmemiz ve tarihimizin saptırılmadan doğru bir şekilde nesilden nesle aktarmamız önemlidir” dedi.
Mokpo Limanı’nın yakınlarındaki Manho-dong ve Yudal-dong bölgeleri kültürel varlık olarak tescillenen tarihi alanlarla doludur. Birçoğu 1920’li ve 1930’lu yıllarda inşa edilen Japon tarzı evlerdir. Bu yüzden KMİ Mokpo’yu üç şehirden (Gunsan ve Yeongju ile birlikte) biri olarak seçmeye karar vermiştir. KMİ buranın nispeten az bilinse de tarih açısından zengin olduğuna inanıyor. Bu üç şehir “Modern Tarih & Kültürel Restorasyon Mekanı” olarak adlandırılmış ve önümüzdeki 5 yıl boyunca KMİ bu şehirlerin muhafaza edilmesi ve restorasyonu için yatırımda bulunacak ve destekleyecektir.
Korea JoongAng Daily limanın yakınlarındaki eski Mokpo şehir merkezini ziyaret ettiğinde bölge zaten birkaç dönüşüm yaşamış. Manho-dong ve Yudal-dong’un sokak kedileri haricinde kimsenin kullanmadığı birçok eski bina boşaltılmış ve yeni iş yerleri olarak restore edilmiştir.
Mokpo şehrinin kültür turu rehberi Jeon Young-ja: “Mokpo gibi modern tarihi böyle bozulmadan kalmış başka bir şehir daha yoktur. Hükumetin sokakları temiz tutma ve bölgeyi yeniden düzenleme konusundaki desteğiyle Mokpo’nun bu kısmı Kore'nin modern tarihini öğrenmek isteyenler için tam bir turist noktası olarak yeniden doğmuştur” diye belirtti.
Mokpo’nun bu bölgesinin 1920’lerin başında hızla gelişmesinin ve Japonya’dan ciddi şekilde etkilenmesinin nedeni, limanın 1897’de açılarak yabancılar için yerleşim alanı -yabancılar için imtiyazlı yerleşim alanı- olarak kullanılmasıdır.
Başlangıçtaki plan birçok ülkenin bu yerleşim alanında konsolosluklarını kurmalarıydı ancak plana uyan tek ülke Japonya'ydı. Nihayet arazi ıslahı çıkarılan bu yerleşim alanı en çok Japonlar tarafından işgal edildi. 10 yıl sonrasında ülke Japon kolonisi altına girdi.
Mokpo’nun eski şehir merkezinde yürüyerek modern tarih turu yapmak harika bir deneyimdir. Tüm binaların içine ve dışına göz gezdirmek yaklaşık 4-5 saatinizi alacaktır.
![[Resim: alLOyO.jpg]](https://i.hizliresim.com/alLOyO.jpg)
1. Bu bina 1920 yılında inşa edilerek Doğu Bölgesi Kalkınma Ajansı’nın Mokpo şubesi olarak kullanılırmış. Şimdilerde bina Mokpo’nun Modern Tarih Müzesi (No:2) olarak hizmet veriyor. 2. 1997 yılından beri terk edilmiş olan eski Chosun Refraktör fabrikasının içerisi. Şirket bu büyük alanı çok amaçlı bir tarih ve kültür tesisi olarak kullanmayı planlıyor. 3. Mokpo Limanı yakınlarında Japon tarzı iki katlı bina. Bu bina şu an Art Coop Namusup adındaki bir sanatçı topluluğu tarafından kullanılıyor.
1. Mokpo Kültür Merkezi
(Eski Honam Bankası, Mokpo şubesi)
Tur, Mokpo İstasyonundan yürüyerek 5 dakika uzaklıkta kalan bu eski banka binasıyla başlıyor. (Seoul’den KTX binerek iki buçuk saatte istasyona ulaşılabilir.) Şehrin simgesi olan bina, Japonya'nın hakimiyetiyle mücadele veren Hyeon Jun-ho adındaki zengin bir adam da dahil olmak üzere Honam bölgesinin etkili figürleri tarafından 1929’da inşa edilmiş. Honam şu an Kuzey’in, Güney Jeolla’nın ve Gwangju’nun etrafını saran tarihi bir bölgedir.
Bankanın baş şubesi Gwangju’daydı ve bu bina Mokpo şubesi olarak inşa edilmişti. İki katlı yapı kırmızı tuğlalardan yapılmıştır. Dış cephesi koyu kırmızımsı tuğlalarla inşa edilmiş ve bugün bile iyi bir durumdadır.
Jeon: “Bina Korelilerin Japonya’ya karşı dayanıklılığını sembolize etmektedir. İnşasında yalnızca Kore sermayesi kullanılmıştır. Ayrıca bankanın sadece Koreli çalışanları işe aldığı söyleniyor” diye açıklamada bulundu.
Mokpo’daki tek modern finansal yapıdır ve 29. Numaralı Kültürel Miras olarak tescillenmiştir.
2. Terk Edilmiş: Kim Young Ja Sanat Salonu
(Eski Mokpo Hwashin Alışveriş Merkezi)
Bu turkuaz renkli iki katlı bina, 1931’de Jongno’da açılarak Kore'nin ilk modern alışveriş merkezi olan Hwashin Alışveriş Merkezinin yerel şubesi olarak 1936 yılında inşa edilmiştir. Alışveriş merkezi Japon kolonisi döneminde popüler olan mağazalara akın eden zengin Japonlar ve Joseon hanımefendileri sayesinde iyi iş yapmıştır.
Popülaritesine rağmen alışveriş merkezi 2 yıl sonra kapandı. 1990’lı yıllarda bir süre sanat galerisi olarak kullanıldı, bu da hala binanın üzerinde asılı olan İngilizce levhayı açıklıyor. Eski alışveriş merkezi yıllar önce terk edilmiş olsa da Mokpo’nun bu kısmının yeniden canlandırılacağı haberi yayılınca bina yakın zamanda yeni bir girişimciye satılmıştır.
Mokpo şehir yönetiminden Park Yun-cheol: “Yeni sahibiyle birlikte çalışarak bu binayı tarihi ve kültürel bir tesis olarak kullanmayı planlıyoruz. Bu bina 1930’lu yılların tarzını hala sürdürmekte olan Mokpo’daki en büyük iş hanıdır” diye belirtti.
![[Resim: V90qAV.jpg]](https://i.hizliresim.com/V90qAV.jpg)
Kültürel Miras İdaresi başkanı, Chung Jae-suk
3. Art Coop Namusup
(Eski Dong-A Hanımları Dükkanı)
Bir sonraki durak Hwashin Alışveriş Merkezinin arkasında kalan iki katlı Japon tarzı bir binadır. Burası başka bir alışveriş merkezi benzeri bir yerdir. 1920’li yıllarda evli Joseon kadınları tarafından işletilmiştir. Ev eşyaları satan bu yer ilk olarak Seoul’de açılmış fakat başka şubelerinin açılması da çok uzun sürmemiştir. 17 Kasım 1937’de yayınlanan bir gazete haberinde “Mokpo’nun büyük alışveriş merkezi” olarak tanıtılmıştır.
Burası o dönemler Joseon ev hanımlarına yönelik bir yer olsa da belirgin Japon tasarımını günümüzde de muhafaza ediyor. Bunun sebebi bir Jeoksangaok olmasıdır. Kore, bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra evlerin mülkiyeti Korelilere devredilmiş ve bu evlere de Jeoksangaok adı verilmiştir. Bina dışarıdan küçük görünse de iç yapısı olarak uzun bir salonu ve küçük bir avlusu -tipik Japon tarzı ev- vardır.
Bu bina 3 yıl öncesine kadar terk edilmiş bir haldeymiş. Namusup adındaki bir sanatçı topluluğu bu terk edilmiş evi kiralamaya karar verdiğinde burayı restore ederek atölye ve ofis haline getirmişler.
Namusup sanatçılarından biri: “İlk geldiğimizde burası sokak kedilerinin yuvası gibiydi adeta. Bu terk edilmiş evden çer çöp atmak bile bize 6 milyon wona mal oldu” diye açıklamada bulundu
Şimdi bu bölgenin yakınlarında oturanlar ücretsiz sanat dersleri için burayı ziyaret ediyorlar.
![[Resim: y6E7Py.jpg]](https://i.hizliresim.com/y6E7Py.jpg)
4. 1900 yılında inşa edilen bu Rönesans tarzı kırmızı tuğlalı bina eskiden Mokpo Japon Konsolosluğu olarak kullanılıyormuş. 5. Binanın arkasında Yudal Dağı Hava Saldırısı Sığınağı olarak bilinen ve mağarayı andırmakta olan bir tesis bulunuyor. Japonlar burayı Pasifik Savaşına hazırlanmak için inşa etmişler. 6. Pencerelerin üstünde Yükselen Güneş Bayrağı’na benzeyen bir desen bulunuyor.
4. Shagreen Giyim Mağazası
Bu bina da uzun süredir terk edilmiş olarak bırakılan bir Jeoksangaok’tur. Birkaç hafta önce burada bir giyim mağazası açan Lee Jun-ho’nun söylediğine göre, dağılmış olan evi yenilemek 4 ayını almış.
Lee: “Eskiden Mokpo’da bir tasarımcı olarak çalışıyordum ama emekli olduktan sonra her zaman hayal ettiğim şeyi yapmak istedim. Büyük bir tarihi öneme sahip olduğu için burayı almak istedim. Yapısı ve arka bahçesi Japon geleneğini oldukça yanısıtıyor. Bence bu ev Mokpo’da bahçesi güzel olan birkaç evden sadece biri” dedi.
Lee mahallenin restorasyonuna katkıda bulunmak ve hükumetin bu bölgeyi yeniden canlandırmasına yardımcı olmak istediğini söyledi. Böylelikle ziyaretçiler Mokpo’nun nasıl göründüğünü gelip görebilirler.
Lee: “Müşteriler mağazama geldiklerinde onları kendi isteğimle arka bahçeme davet ediyorum ve onlara kuyuyu gösteriyorum. Yabancılar gerçekten buna bayılıyorlar ve bir sürü resim çekiyorlar” diye ekledi.
5. Chang Seong Jang Misafirhanesi
1928 yılında inşa edilen bu iki katlı bina da geleneksel Japon tarzını sürdürüyor, en azından dışarıdan öyle görünüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında burayı bir misafirhane olarak açan şu anki sahibi Lee Jae-won yapısına dokunmadan binayı değiştirmiştir. Turuncu, mavi, kırmızı ve sarı renklerine boyanan duvarların yanı sıra, eşyaların hepsi lüks ve pahalı bir Avrupa tarzına sahiptir. Bu haliyle Instagram’da kalacak yer arayan birçok genç gezgini kendine çekiyor.
Lee: “Yenileme çalışmalarının maliyeti bu binayı satın aldığım fiyatın iki-üç katı fazlasıydı” dedi.
Lee’nin iki katlı misafirhanesinde 10 oda vardır. Lee’nin söylediğine göre, burası eskiden bir geyşa eviymiş. Binanın bir sürü küçük odasının olmasının yanı sıra, ikinci katta Lee’nin tahminine göre geyşaların dans edip erkeklerin içki içtiği büyük bir salonu anımsatan bir alan bulunuyor.
Lee: “İçerisini tamamen yeniletip burayı motel olarak işletecektim ancak yapıyı gördükten sonra misafirhane olarak işletmek için iyi bir yer olduğuna karar verdim” diye belirtti.
6. Mokpo Modern Tarih Müzesi (No:2)
(Doğu Bölgesi Kalkınma Ajansı eski Mokpo şubesi)
Bu modern bina Japon hükumeti tarafından Kore ekonomisini tekeli altına alıp kendi çıkarları için kullanmak amacıyla inşa edilmiştir. Bu şirketin Mokpo şubesi aslında Naju’daydı fakat 1920 yılında buraya taşınmıştır. Bağımsızlık sonrası, bina 1946-1974 yıllarında yeni kurulan Mokpo Donanması tarafından ve 1974-1989 yıllarında ise Mokpo Kıyı Bölgesi Askeri Savunma Karargahı tarafından kullanılmıştır. Karargahın Yeongam’a taşınmasının ardından 1999 yılına kadar 10 yıl boyunca terk edilmiş bir halde bırakılmış. Sonra Mokpo şehir yönetimi 2006’da binayı yenileyerek Modern Tarih Müzesi olarak kullanmaya karar vermiştir.
Bu müzede Mokpo fotoğrafları sergilenmekle birlikte şehrin tarihi detaylı olarak anlatılıyor. Müze Pazartesi hariç her gün saat 09.00-18.00 arasında açıktır. Biletler 2000 wondur.
![[Resim: nQR87l.jpg]](https://i.hizliresim.com/nQR87l.jpg)
7. Chosun Refraktörü’nün kurucusu rahmetli Lee Hun-dong’a ait Japon tarzı bir bahçe. 8. Eski bir geyşa evi olup yenileme yapılarak geçtiğimiz Ağustos ayında açılan Chang Seong Jang Misafirhanesinin ikinci katı. 9. Bu bina 1929 yılında Mokpo’da Japon öğrenciler için ilk kez inşa edilen okul olan Simsang İlkokulunun konferans salonuymuş. Şimdilerde Yudal İlköğretim Okulunun toplantı salonu olarak kullanılıyor.
7. Yudal İlköğretim Okulu
(Eski Simsang İlkokulu)
Yudal Dağı’nın eteklerinde yer alan bu okul 30 Numaralı Kültürel Miras olarak tescillenmiş sıra dışı bir konferans salonuna sahiptir.
Konferans salonu aslında Mokpo’daki Japon çocuklara eğitim vermek amacıyla 1929’da Japonlar tarafından kurulan ilk okuldur. Betondan yapılarak ön ve yan cephesi iki renkli karoyla kaplanmış, ikinci katında ise dar ve kemerli pencereleri vardır. Burası Mokpo’da Japon koloni döneminden beri hala var olan tek ilköğretim okuludur Aynı zamanda o zamanın konferans salonlarının karakteristik özelliklerini sergiliyor.
Bugünlerde bu okul, konferans salonunun yanındaki yeni okulun içerisinde bir cam vitrinin içinde muhafaza edilen 110 yıllık doldurulmuş kaplan ile ünlüdür.
Okulun müdürü Jang Sa-ik’in söylediğine göre, kaplan 1908 yılında Bulgap Dağı yakınlarında bir çiftçi tarafından kapan kurularak yakalanmış.
Haraguchi Shojiro adındaki zengin Japon bir adam kaplanı satın almış, Tokyo’daki Shimtsu Fabrikasında örnek olarak profesyonelce doldurtmuş ve 1909 yılında o zamanlar Japon okulu olan Yudal İlköğretim Okuluna bağışlamış. Kaplan o zamandan bu yana okulda muhafaza edilmektedir ancak bugün bilim insanları yaşından ötürü kaplanın profesyonel bakıma ihtiyacı olduğunu tartışıyorlar.
8. Sungok Anıt Alanı ve Lee Hun-dong Bahçesi
Anıt alanı, Chosun Refraktörü’nün kurucusu rahmetli Lee Hun-dong’a adanmıştır. Kendisi bölgede bolluğu artırmayı başarırken aynı zamanda Sungok Kültürel Vakfını kurarak öğrencilere burs desteği vermiş ve sanatçılara sergi düzenleme fırsatı sağlamıştır.
Anıt alanının arkasında yer alan Lee Hun-dong’un bahçesi ziyaretçilerin ilgisini daha çok çekebilir. Bu bahçeli devasa Japon evi sadece Cumartesileri saat 14.00-16.00 arasında halka açıktır. Chosun Refraktörü’nün ticari tanıtım ekip müdürü Lee Geun-sang’ın yaptığı açıklamaya göre, ev şu an Lee’nin ailesi tarafından tatil evi olarak kullanılıyor ve aile ziyaretçilerin sadece bahçeyi ziyaret etmesine izin veriyor. Ev Japon tarzını iyi muhafaza etmiştir. Ayrıca Lee bu evde koloni döneminde zengin bir ailenin yaşadığını tahmin ediyor.
9. Mokpo Modern Tarih Müzesi (No:1)
(Eski Japon Konsolosluğu)
Manho-dong ve Yudal-dong’a bakan bir tepede yer alan iki katlı kırmızı tuğlalı bir bina Japon tarzını epey yansıtıyor. Pencerelerde binanın eskiden Japon Konsolosluğu olarak kullanıldığını ima eden "Yükselen Güneş Bayrağı" benzeri bir desen bulunuyor.
1900 yılında inşa edilen bina Rönesans tarzına sahiptir. Bağımsızlıktan sonra hükumet ofisi ve belediye binası olarak kullanması gibi başka amaçlar için de hizmet vermiştir. Binanın içerisindeki tavanın ve şöminelerin dekorasyonu ilk inşa edildiği gibi kalmıştır.
Mokpo şehrinin kültür turu rehberi Kim Mun-shim: “Bu bina büyük tarihi ve mimarı değere sahip en önemli modern binalardan biridir” dedi. Müzede Mokpo’nun modern tarihini anlatan eski fotoğraflar ve arşivler sergileniyor. Pazartesi hariç her gün saat 09.00-18.00 arasında açıktır. Biletler 2.000 wondur.
Bu bölgenin diğer bir en önemli noktası, binanın arkasında yer alan hava saldırısı sığınağıdır. Mağarayı anımsatan sığınak, Pasifik Savaşı sırasında insanları hava saldırılarından korumak amacıyla inşa edilmiştir. Japonya uzun bir savaşa hazırlanmak amacıyla yemekhane ve hava filtrasyon binalarıyla birlikte bu büyük ölçekli tesisi inşa etmek için Koreli işçiler kullanmış. Yudal Dağının eteklerindeki bu sığınağa müzenin arka bahçesinden de ulaşılabiliyor. Sığınağın 1944-1945 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Bunlara ek olarak, 85 metre uzunluğundaki sığınağın üç girişi bulunuyor.
10. Eski Chosun Refraktör fabrikası bölgesi
Mokpo Limanının birkaç kilometre doğusunda yer alan bu büyük fabrika uzun zaman önce terk edilmiştir. Fabrika ilk önce 1938 yılında inşa edilmiş. Hala günümüzde de var olan şirket, Lee Hun-dong tarafından kurulmuş ve de Kore’de tuğla benzeri ısı dirençli materyaller üreten ilk şirketlerden biridir. Şirket 70’li yıllarda yetmiş metrelik tünel fırını gibi yeni teknolojileri kullanarak o yıllarda en parlak zamanlarını yaşamıştır.
Şirket büyümeye başladıktan sonra 1997’de 320,248 m2’lik alanı bırakarak Pohang ve Gwangyang’daki daha büyük alanlara taşınmak zorundaydı.
Şirket şu an bu alanı depo olarak kullanıyor fakat burayı ne restore etmiş ne de muhafaza etmiştir. Ziyaretçiler burada 1930’dan 1990’lı yıllara kadar kullanılmış olan teknolojileri görebilirler.
Şirketin çalışanlarından Lee: “Burada tuğlaları pişirebileceğiniz büyük bir fırınımız var. O zamanlarda işçiler tüm işi elleriyle yapıyordu. Doğal olarak, tuğlaları fırınlamak için 90’lı yıllarda kullandığımız bir tünel fırınımız bulunuyor. Eğer doğru düzgün bir restorasyon yaparsak burası müze gibi olacaktır” ifadesinde bulundu.
Şirket bu geniş alanı gelecekte kültürel ve tarihi bir yere dönüştürmeyi ve ayrıca kurucusunun felsefesini takip ederek topluma katkıda bulunmayı planlıyor.
Lee: “Burası insanların gerçekten Kore'nin sanayileşmesiyle alakalı bir şeyler öğrenebileceği iyi bir eğitim merkezi ve bir müze olacak” diye ekledi.
11. Yeniden Yapılan Joseon Tongsinsa Gemisi
26 Ekim’de, yeniden inşa edilmiş olan Joseon Tongsinsa Gemisi Mokpo’ya ilk seferini gerçekleştirmiştir. Joseon Tongsinsa, 1607-1811 yılları arasında gemi aracılığıyla on iki kez Joseon’dan Japonya’ya diplomatik seyahatler yapmış iyi niyet elçilerine verilen addır. 34 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki gemi için zamanının en büyük gemisi olduğu söylenirmiş.
3 yıl boyunca sürdürülen araştırmalar sonucunda, Denizcilik Kültürel Mirası Ulusal Araştırma Enstitüsü 900 adet çam ağacı kullanarak gemiyi tekrar inşa etmeyi başarmıştır.
Enstitüden bir yetkili: “Mümkün olduğunca gerçeğine yakın bir şekilde inşa etmek için çok çalıştık. Ancak hem günümüz denizcilik yönetmeliklerine bağlı kalmak hem de içerisine bir motor eklememiz gerektiği için bazı düzenlemeler yapmak zorundaydık” dedi.
Geminin kapasitesi yaklaşık 72 kişi olarak belirlenmiştir. Ayrıca gemi Mayıs’tan itibaren resmi olarak çalışmaya başlayacaktır.
Enstitüden yetkili birisi: “Hala nasıl kullanabileceğimiz üzerine kafa yoruyoruz” dedi ve geminin görevlerinden birinin müze olarak ziyaretçilerin Joseon Tongsinsa hakkında daha fazla şey öğrenmesini sağlamak üzere şehrin diğer kısımlarına seyahat etmek olduğunu da ekledi.
Kültürel Miras İdaresi’nin müdürü Chung Jae-suk yeni Joseon Tongsinsa Gemisi’nin geçtiğimiz Ekim ayında yapılan açılış töreninde: “Bu yalnızca yeniden yapılmış bir gemi değildir. Bu gemi eski günlerindeki gibi Kore ve Japonya arasında kültürel bir elçi olarak iş görecek” ifadesinde bulundu.
Kaynak