yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Heroic Turkish Brigade in Korean War-1 / Kore Savaşının Kahraman Türk Tugayı-1
#1

Kore Savaşının Kahraman Türk Tugayı-1
Heroic Turkish Brigade in Korean War-1


Kore Savaşı, bundan 57 sene önce, 25 Haziran 1950′de Sovyet desteğini arkasına alan Kuzey Kore’nin, 38. paraleli geçerek Güney Kore’yi işgale girişmesiyle başlamıştı. Fakat kısa sürede Amerika önderliğindeki BM ülkelerinin ve Çin’in de içine gireceği büyük bir savaşa dönüşmüştü. BM üyesi olan Türkiye ise yapılan çağrıya en erken şekilde cevap verip, 5,000 kişilik bir tugay ile savaşa katılmıştı.

1953 yılına kadar süren savaş sonunda iki tarafın da hiçbir kazancı olmadı. Kore tam bir yıkıma uğradı. Üç milyon insan hayatini kaybetti. Komünistlerle Bati bloğunun, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki bu ilk bilek güresinden galip çıkmaması, her iki tarafı da konvansiyonel savaş güçlerini daha da artırmaya yöneltti. Bugün 38. paralel savaş başlamadan önceki halini korumaktadır.

Ülkemiz o yıllarda Birleşmiş Milletler’in bir üyesi ve 2. Dünya Savaşı sonrası artan Sovyet baskısından kurtulabilmek için müttefik arayışı içindeydi. NATO’ya savaştan önce başvurmuş olan Türkiye, Kore Savaşı’na bir tugay ile katılarak süreci hızlandırmış ve 1952′de ittifaka girmiştir.

Mehmetçik Kore'ye Giderken:

[Resim: koredizisi1.jpg]

Türkiye’nin gönderdiği tugayın mevcudu; 259 subay, 395 astsubay, 22 askeri/sivil memur, 4414 er ve erbaş olmak üzere toplam 5,090 kişiydi. Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emir ve komutasında başlıcaları Kunuri ve Kumyangjangni muharebeleri olmak üzere birçok savaşta kahramanca çarpışmış, tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Özellikle Kunuri savaşında tugayımız tek başına, Çin ve Kuzey Kore ordularının saldırılarını durdurarak, Amerikan 8. Ordusu ile 9. Kolordusunu çembere alınmaktan ve Amerikan 2. Tümenini mutlak bir imhadan kurtarmıştır.
Savaş sonunda Türk Tugayı, 717 Şehit, 2246 yaralı, 167 kayıp ve 217 savaş esiri olmak üzere 3,349 kayıp vermiştir.

Ben şahsen Kurtuluş Savaşı'ndan sonra girdiğimiz ilk savaş olan ve Yiğit Askerlerimizin kahramanlıklarıyla dolu Kore Savaşı’nın neden popüler medyada hiç yer almadığını anlayamıyorum. Ayni şekilde dünya basınına ve yayınlarına baktığınızda Kore Savaşı’nda Türk isminden neredeyse bahsedilmemeye çalışıldığını görüyorsunuz. Bizim kahramanlarımız gitsin Kore'de en basarili zaferler kazansın, onlar kendini savaş kahramanı olarak göstersin.Şunlara bakin, hem SSCB ile bir ülkeyi bölsünler, hem de kahraman olsunlar. En azından şehitlerimizin adini bizlere unutturmayın. Evet, belki bu bizim savaşımız değildi fakat kahraman askerlerimiz kendisine verilen görevi, beklenenden öte bir başarıyla yerine getirmiştir.

Askerlerimizin Kışlası:

[Resim: koredizisi2.jpg]

Kunuri Savaşları ve Amerikan Ordusunun Kuşatılması (26-30 Kasım 1950)

Birleşmiş Milletler Kuvvetleri 24 Kasım 1950 sabahı, General Douglas MacArthur komutasında, ana hedefi Yalu Nehri (sinir hattı) olmak üzere taarruza geçti. Bu sırada Türk Tugayı, Amerikan 9. Kolordusunun ihtiyat kuvveti olarak Kunuri kentinin 3,5 km güneybatısında konuşlandırılmıştı. BM Kuvvetlerinin saldırıları 25 Kasım gecesine kadar sürmüştü. Bunun yanında 25 Kasım gecesi akınlar halinde başlayan Çin Ordusunun saldırıları, tüm cephede büyük şaşkınlığa ve karmaşaya yol açmıştı.

26 Kasım günü sabah aydınlandığında ise, Çin Ordusunun cephenin merkezinde yer alan 2. Güney Kore Kolordusunu yararak ilerlediği anlaşılmış simdi ise cephenin batı kısmında yer alan Amerikan tümenlerine doğru ilerliyordu. Güney Kore Kolordusunun bölgesinden Tokchon’a doğru ilerleyen Çin kuvvetleri özellikle Amerikan 8. Ordusunu ve doğrudan Amerikan 9. Kolordusunu tehdit etmeye başlamıştı.

Bunun üzerine 9. Kolordu, yedekteki Türk Tugayını doğu ve gerisini tehdit eden kuvvetlere karşı ileri sürdü. Gün batımından hemen sonra, 26 kasımda Tugay, Kunuri-Kaechon-Sinnimni-Wawon-Tokchon doğrultusunda yürüyüşe geçti. Türk Tugayına Tokchon kentini alma görevi verilmişti. Tugay, normal şartlarda yedek birlik olarak kendisine göre oran yapılamayacak bir düşman kuvvetine karşı ve olumsuz şartlar altında savaş alanına doğru yürüyüşe devam etti.

Geceyi Wawon’da geçiren Tugay, 27 Kasım sabahı 05:30’da tekrar yürüyüşüne başladı. Türk Tugayı, Karill Yon Dağı’nın eteklerine ulaşmaya başlamış ve öncü kuvvetleri Tokchon Vadisi’ne sarkmaya başlamış olduğu sırada (14:30), Kolordu’dan “Daha fazla ilerlemeyin, ulaştığınız yerde hemen savunma pozisyonuna geçin” emrini alarak durdu. Tuğgeneral Tahsin YAZICI ise görünüşte pek önemsiz gibi görünen “Eğer Changsangni bölgesindekiler sizin askeriniz değil ise, gözlem uçaklarımız o bölgede kimliği bilinmeyen alay büyüklüğünde bir askeri varlık tespit etmiştir” istihbaratını tehlike olarak algılayarak, Tugaya -Kolordu emrinin aksine-, 15 km geride Wawon’da savunmaya geçmesini emretmişti. General Yazıcı’ nın bu kararı Türk Tugayını neredeyse mutlak bir imhadan kurtarmış ve müttefik kuvvetlerin bozguna uğramasını da engellemiş oldu.

Burada kısaca bir şeyi açıklığa kavuşturmak gerekiyor. O zamanlarda kamuoyumuzda çokça dillendirilen “ABD’li general Tugayımızı yem olarak kullanıp harcadı.” savlarının doğruluk derecesi olduğunu belirtmek zorundayız. Kendi açımızdan baktığımızda, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı’ nın, Tugayın varlığını korumak ve verilen görevlerin başarıyla yerine getirilmesi söz konusu olduğu zaman sorumluluğu üzerine almaktan çekinmediğini görüyoruz. General Yazıcı hiç bir zaman, ABD’li generallerin yaptığı gibi, “Dur-Devam” benzeri kısa ve belirsiz emirler vermemiştir.

Tugayın artçı muhabere gücü olan Takviyeli Kesif Birliği, 27 Kasım gecesi 24:00’de başlayan düşman akınını 28 Kasım sabahına kadar oyalayarak düşmanın Tugaya gece saldırmasını önlemiştir.

28 Kasım sabahı 08:00’de Tugayın asil Wawon muharebesi başlamıştı. Sayıca üstün olan düşmanın gün boyu süren saldırıları sonucu ilk olarak ön hatlar, daha sonra artçı hatlar düşmüştü. Öğle saatlerine doğru, düşmanın yapmaya çalıştığı çevirme harekatları karşı saldırılarımızla püskürtülmüştü. Öğlen saatlerinde ise düşmanın, Tugayın etki sahasının ötesine asker kaydırarak Kunuri-Wawon yolunu kesmeye çalışması üzerine, General Yazıcı Tugayın Sinnimmi bölgesine geri çekilmesi için emir verdi. Bu şekilde anlaşılmıştı ki, Tugayın her iki tarafı da acıktı ve dost kuvvetler bölgeden çekilmişti. Burada, bu noktanın altını çizmek gereklidir.

Kore Savaşı boyunca düşman, her seferinde komsu bölgelerdeki dost kuvvetlerin cephelerini yararak Tugayımızın etrafını sarma şansı bulmuştur. Fakat hiç bir düşman saldırısı Türk Tugayının cephesini yarımada başarılı olamamıştır.

Akşam 18:30’da Tugayın Wawon’dan Sinnimmi bölgesine geri çekilisi başlamıştı. Sinnimmi’ye geri çekilen birlikler aceleyle savunma mevzileri hazırlamışlardı. Saat 24:00’de düşman saldırısı başladı. Müsait pozisyondaki birimler savunmaya devam ederken, Tugayın tutunamayan diğer birlikleri Kunuri’ye doğru çekilmeye başlamışlardı. Tugay Komutası’nın sert ve azimli tutumu sayesinde geri çekilenlerin bir kısmı Sinnimmi’nin batısında durdurularak yeni bir savunma mevzisi oluşturuldu.

29 Kasım sabahı, Sinnimmi’de düşman kuşatmasında altında olan 2. Tabur ve 2. Takimi kurtarmak üzere bir Piyade Takimi tarafından saldırı düzenlendi. Düşman kuşatması yarıldı ve birliklerin Kaechon’a geri çekilmesi sağlandı. Öğleden sonra, düşmanın Kaechon’daki mevziye yönelik saldırılarında, düşman son askerine kadar yok edildi. Buna rağmen düşmanın, Tugayın etki sahasının ötesine doğru arkaya gönderdiği kuvvetler durdurulamamıştı.

Bu durum karşısında, General Yazıcı saat 15:30’da 2. ve 3. Taburlara Kaechon’un batışına çekilme emir verdi. Taburlar Kaechon’dan 2 km bile ilerleyemeden, üç yönden gelen etkili düşman ateşi karşısında küçük gruplara ayrılmak zorunda kaldılar. 29 Kasım gecesine girerken, Hacham-Kunuri yolu tutulmuş ve düşman kuşatması tamamlanmıştı. Saat 17:15’de Kaechon’dan çekilen 1. Tabur, Hacham kuşatmasında çatışmaya girdi. Birlikler dağılmış, irtibat ve idare olmamasına rağmen, genç subaylar komutasındaki küçük gruplar düşman kuşatmasını yarmaya başlamışlardı. Tugay bütün gece süren saldırı ve sızma operasyonlarıyla Hacham kuşatmasından çıkmayı başarmıştı.

30 Kasım 1950’de Tunuri’nin güneyinden Sunchon’a ilerleyen çeşitli gruplar burada yeni bir düşman çemberiyle karşılaştılar. Sunchon Geçidi son iki gündür düşman kontrolünde bulunuyordu. Kuzeyden Amerikan 2. Tümeninin ve güneyden İngiliz Tugayının yaptığı saldırılar da sonuç vermemişti. Kısa bir dinlenmenin ardından, askerlerimiz Sunchon Geçidi’nde mevzilenmiş olan düşmana karşı saldırıya geçtiler. Amerikan askerleri ve tanklarının da katıldığı bu saldırıdan sonra geçit açıldı.

Türk askerinin süngüsü gücünü bir kez daha göstermiş ve 2. Tümenin tastan bir duvarla karşı karşıya kaldığı Sunchon Geçidi’ni açmıştı. Böylece Tugayın Kunuri adi verilen bu muharebeleri başarılı bir şekilde sona ermişti.

Kore’ye geleli henüz bir ay olan Türk Tugayı bu muharebeler ile; 25 Kasım 1950’de çok üstün sayıdaki Çin kuvvetlerinin baskın şeklinde başlayan saldırısından, geri çekilmeye başlayan Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin yan ve gerilerini korumuş, düşmanı oyalayarak bu kuvvetlerin emniyetli bir şekilde geri çekilmeleri için yeterli zamanı (3 gün) kazandırmıştır. Bu suretle BM kuvvetleri emniyetli bir şekilde geri çekilmiş ve Çin Ordusu tarafından kuşatılarak imha olmaları önlenmiştir. Bu arada Türk Tugayı da kendisini çepeçevre kuşatan düşman çemberini yararak, çok zayiat vermesine rağmen imhadan kurtulmayı başarmıştır. Tugay daha ilk muharebesinde savaşın gidişatına etki ederek dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Bu muharebede Tugay’ımızın toplam zayiatı; 767 subay, astsubay ve er’dir. (218 şehit, 455 yaralı ve 94 kayıp)

Kayıplarımız. Sad
[Resim: sehitlik.gif]

Kunuri Savaşlarının Yankıları

“Ateş hattının tam ortasındaki 4,500 asker mucize yaratmasını biliyorlardı. Türklerin fedakarlıkları ilelebet aklımızda kalacaktır.”
Washington Tribune

“Türk Tugayının yürekli muharebeleri tüm Birleşmiş Milletler Kuvvetleri üzerinde olumlu bir etki yarattı.” – Time

“Kore savaşlarının sürprizi Çinliler değil, Türklerdi. Su vakitte Türklerin savaşlarda gösterdiği kahramanlığı anlatmak için bir kelime bulmak imkansız.”
Abent Post

“Türkler Kunuri’de şanlı tarihlerine yakışır bir kahramanlık gösterdiler. Türkler muharebelerde harika savaşarak tüm dünyanın takdirini kazandılar.”
Figaro

“Tarihteki cesaret ve disiplinleriyle bilinen Türkler, Birleşmiş Milletlerin Kore’de giriştiği savaşta bu özelliklerini halen koruduklarını ispat ettiler.”
Burner, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi

“Türklerin, ne kadar sert savaşçılar olduklarını ve cephede muhteşem başarılar elde ettiklerini bilmeyen tek bir kişi bile kalmamıştır.”
Claude Pepper, ABD’li Senatör

“Simdi anlıyorum ki, Türkiye’ye yardım için lehte kullandığım oy, hayatim boyunca kullandığım en münasip oydu. Mertlik, cesaret ve kahramanlık er ya da geç galip gelecek faziletlerdir. Bu durumda, ben Türklerden daha üstün bir millet tanımıyorum.”
Rose, ABD’li Senatör

“Türkler düşmanla uzun süredir çarpışıyor ve ölüyor iken, İngiliz ve Amerikalılar geri çekiliyorlardı. Cephaneleri bitmiş olan Türkler, süngülerini taktılar, düşmana saldırdılar ve göğüs göğüse korkunç bir çarpışma meydana geldi. Türkler çarpışmaya devam ederek ve sırtlarında yaralı arkadaşlarını taşıyarak geri çekilmeyi başardılar. Pyongyang’da basları dimdik olarak resmi geçit yaptılar.”
İngiliz Korgeneral G.G. Martin

“Türk Kuvvetleri girdikleri muharebelerde kendilerinden beklenenin çok üstünde bir basari gösterdiler.”
General Collings – ABD Kara Kuvvetleri Komutanı

“Binlerce Birleşmiş Milletler askerinin mutlak bir kuşatmadan kaçmasını Türk askerlerinin kahramanlığına borçluyuz. Kore’deki Türk askerleri, Türk ulusunun gelenek ve kahramanlık efsanelerine yeni ve unutulmayacak bir onur sayfası eklemişlerdir.”
Emanuel Shinwell - İngiltere Savunma Bakanı

“Kahraman bir ulusun kahraman askerleri, sizler 8. Ordu ile 9. Kolorduyu kuşatmadan ve 2. Tümeni ise yok olmaktan kurtardınız. Bugün buraya sizlere Birleşmiş Milletler Ordusu adına teşekkür etmeye geldim.”
General Walton H. Walker - 8. Ordu Komutanı

“Türkler kahramanların kahramanıdır. Türk Tugayı için imkansız diye bir şey yoktur.”
General Douglas MacArthur – Birleşmiş Milletler Kuvvetleri Başkomutanı


Kaynak/Source
www
Cevapla
#2
Çok tesekkürler. Smile


www
Cevapla
#3
Çok tesekkür ederim. Gerçekten de bu Amerikalilar çok sinir bozucu olabiliyorlar bu konuda. Ama bizim kahramanliklarimizi bilenler bilir. Smile
Cevapla
#4
Bu önemli ve anlamli konu için tesekkürler, Koray. Smile
Cevapla
#5
Türk dogmaktan ve Türk yasamaktan bir kez daha onur duydum. Ne mutlu Türküm diyene. Paylasimin için tesekkürler.
O güzel yüreğinize selam olsun.İyi ki varsınız.
Cevapla
#6
Tesekkür. Bir kez daha onur duydum. Smile
Cevapla
#7
Güzel konuydu, tesekkürler. Smile
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi