yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hayvanlari Koruma Günü -4 Ekim-
#1
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Canlilar dünyasi ; insanlardan, bitkilerden, ve hayvanlardan olusur. Insanlar eskiden beri hayvanlarla ilgilenmislerdir. Kütüphanelerimizde içi yalniz hayvan resimleriyle dolu ansiklopedilerimiz de vardir. Bu ansiklopedilerde hayvanlarin; özellikleri, beslenmeleri, bakimlari, çogalmalari, hastaliklari ve yararlari anlatilir.
Hayvanlar, duyu ve hareket yetenekleri olan canlilardir. Hayvan dostlari ilk kez Ingiltere'de 1822 yilinda bir araya geldiler. Hayvanlari korumak, insanlarin hayvanlara iyi davranmalarini ve hayvanlarin daha iyi kosullarda beslenme ve korunmalarini saglamak amaciyla Hayvanlari Koruma Birligi'ni kurdular. Yurdumuzda Hayvanlari Koruma Dernegi 1908 yilinda kuruldu. Ayni amaçli dernekler birleserek Hollanda'nin baskenti Lahey'de Dünya Hayvanlari Koruma Federasyonu'nu olusturdular. 1931 yilinda toplanan bu kurulus 4 Ekim'i Hayvanlari Koruma Günü ilan etti.
Ilk çaglarda insanlar, hayvanlardan korkuyorlardi. Hayvanlardan korunmak için evlerini daglarin yamaçlarina, kayaliklara kuruyorlardi. Zamanla insanlar hayvanlara yaklastilar. Insanlar daha ilk çagda kedi, köpek, at, koyun, sigir, keçi gibi hayvanlari evcillestirdiler. Evcillesen hayvanlar, insanlarin yardimcisi oldu. Pek çok kitapta, filmlerde, sahipleri için canini veren hayvan öykülerini okur, izleriz. Hayvanlarin sahiplerine bagliliklari, hayvan sevgisinin dogup büyümesine yardimci oldu. Hayvanlari seven insanlar, hayvan hastaliklarini iyilestirmek için çalistilar. Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmustur. Veterinerler hayvan hastaliklarini belirleyip iyilestiriyorlar. Hayvan hastaliklarina karsi önlem aliniyor. Hayvanlari hastaliklardan korumak için asi yapiliyor.
Baslica besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yag hayvanlardan saglanir. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanlarin derisinden, yün ve tüylerinden yapilir. Insan sagligi için gerekli olan asi ve serumun yapilmasinda da hayvanlardan yararlanilir.
[Resim: s3101j.gif]
[Resim: rbz6o6.jpg]
Kafesteki kanaryanin ötüsünü dinlemek, akvaryumdaki baliklari seyretmek bizi dinlendirir. Çiçekten çiçege, agaçtan agaca dolasan böcekler, bitkilerin çogalma olayina yardimci olur. Çevremizdeki hayvanlardan dogrudan dogruya veya dolayli olarak yararlaniyoruz. Kuskusuz akrep, yilan gibi zararli hayvanlar da vardir. Bu zehirli hayvanlardan kendimizi korumaliyiz.
Hayvanlari sevenler, insanlari daha içten severler. Hayvan dostlari mutlu olmayi sevgide ararlar. Hayvanlari koruyalim. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanlari sevelim. Onlara yardimci olalim. Hayvanlari Koruma Günü'nde ögrendiklerimizi yasam boyu uygulayalim.
HAYVANLARIN KORUNMASI IÇIN NELER YAPALIM
Zor durumda kalmis hayvanlari koruyalim. Onlarin bakimina yardimci olalim.
Bakimini üstlendigimiz hayvanlarin yiyeceklerini, içeceklerini düzenli verelim. Asilarini zamaninda yaptiralim.
Hayvanlara eziyet edilmesi insanlikla bagdasmaz. Öte yandan bu davranis yasalarimiza göre suçtur. Bu suçu isleyenleri uyaralim.
Kuslarin, karincalarin yuvalarini bozmayalim. Yumurtalarini almayalim. Avlanma mevsimi disinda kesinlikle av hayvanlarini avlamayalim.
Hayvanlari korkutmayalim, ürkütmeyelim. Onlara sakadan da olsa eziyet etmeyelim.
Bakamayacagimiz hayvanlari eve almayalim. Biz almazsak belki bakabilecek biri alir.
Yiyecek artiklarimizi, özellikle ekmegi, çöplüge atacagimiza yakinimizda bulunan hayvan besleyicilerine verelim.
Sapanla kus avlamayalim. Avlamak isteyenlere engel olalim.
Cevapla
#2
Bu Önemli Günü Bizimle Paylastigin Için Sagol Onay

Hyun Bin :j

Cevapla
#3
boyle onemli bir konuda bilgi verildigine sevindim tesekkurler paylasim icin
Cevapla
#4
hayvanlara eziyet edilmesine hep karsiyimOfkeliOfkeli


Cevapla
#5
Hayvanlar insanlara yardimci canlilardir onlara zarar verilmesi çok yanlis bir davranis bence Ofkeli
www
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi