03-10-2010, Saat: 0:03
(Son Düzenleme: 06-08-2012, Saat: 8:15, Düzenleyen: 2DoNGHae94.)
Hampyeong MudSauna Village Oriental Melon(Hampyeong MudSauna Village Oriental Melon)
![[Resim: hanpungmelon.gif]](http://img695.imageshack.us/img695/6683/hanpungmelon.gif)
Giris
Doğulu kavun maviyle çevrili bir bölge olan Hampyeong'da zengin killi ve kumlu balçıkta (lös) yetiştirilir, böylece bol miktarda germanyum içerir.
Kavunun etli kısmı tatlı kokusuyla sert ve gevrektir.
Tibbi etkileri
Doğulu kavun içerisinde E vitamini ve kalsiyum içerir. Aynı zamanda idrar yapmayı kolaylaştıran hatırı sayılır miktarda su içerir.
Bu meyve balgam söktürmede, felci tedavi ettirmede, sarılıkta, kabızlıkta...v.s. etkilidir. Aynı zamanda kanseri yok edici madde bulunur.
Yazın insanlar çok fazla terlediğinde, bu meyve susuzluğu gidermede iyidir.
Kökeni
Doğulu kavununun (Korece'de "chamoe") isminin anlamına bakarsak, "oe" salatalık manasına gelir ve "cham" yüksek kaliteli demektir.
Bu meyvenin yabani türü Hindistan'da ekilirdi ve yetiştirilme hikayesi oldukça uzundur. Milattan önce Hindistan'da ve Çin'de Doğulu kavun yetiştirilirdi ve
bugünkü yetiştirme tarzı MS 5.yy'da ortaya çıktı. Kore'de bu meyvenin Üç Krallık Dönemi'nde Çin'den alındığına inanılır.
Fazla miktarda Doğulu kavun Birleşik Shinla hanedanlığında eski kitaplara kaydedilmiştir.
Choseon hanedanlığında Hyangyakgugeupbang, Choseon gwanyeokeo, Jibongyuseol, Sanrimgyeongje, Gosashinseo, Jeongmongryuoe ve birçok başka başka kitap Doğulu kavunu tarif etmiştir.
Doğulu kavunun lezzeti ve kalitesi hava koşullarına karşı çok hassastır; geleneksel chamoe genetik olarak karakteristik özelliğini en iyi Kore hava ve doğal koşullarında gösterir.
12.yy'da sanatın ulaştığı son noktayı gösteren Cheongjagwahyeong vazosu sözü geçen gerçeği doğrular. 1957'de Japonya'dan ithal edilen Euncheon chamoe daha tatlı olmasından dolayı Kore geleneksel
kavunlardan daha popülerdi şimdiye dek...Artık chamoe kültürünün büyük bir kısmı Kore'de yer almaktadır.
En iyi chamoeyi seçmek için
1.Şekli uygun olmalı ve türünün orjinal şekliyle uyum göstermeli.
2.Rengi türünün orjinal rengiyle aynı olmalı. Parlak olanını seçin.
3.Sapı pörsümüş olmamalı; olgun olanını seçin.
4.Kabuğu ince ve eti yoğun olmalı.
5.En güzel kokulu olanını seçin.
Çeviri: gülnus
~Kaynak~
-----------------------------
English
Introduction
The Oriental melon produced in Hampyeong in the blue belt area is cultivated in rich loess; thus, it contains abundant germanium. Its sarcocarp is firm and crispy with sweet fragrance.
Medical effect
The Oriental melon contains Vitamin E and calcium in quantity. Also, it contains considerable amounts of water, which stimulates urination.
This fruit is effective to discharge phlegm, cure palsy, jaundice, constipation etc. It also has anti-cancer materials.
In summer when people sweat a lot, this fruit is good for quenching the thirst.
Origin
If investigating the name of the Oriental melon (in Korean, "chamoe"), "oe" means cucumber and "cham" means high quality.
This fruit was cultivated from wild species in India, and its cultivation history is quite long.
In India and China, the Oriental melon was cultivated before Christ, and the current breeding appeared in the 5th century AD.
In Korea, this fruit is believed to have been adopted from China in the Three States period.
The content of the Oriental melon was recorded in old books in Unified Shinla dynasty.
In Choseon dynasty, Hyangyakgugeupbang, Choseon gwanyeokeo, Jibongyuseol, Sanrimgyeongje, Gosashinseo, Jeongmongryuoe and many
other books described the Oriental melon.
The taste and quality of Oriental melons are very sensitive to weather conditions; the conventional chamoe is genetically adapted to
perform its characteristic best in Korean weather and natural conditions.
The 12th century Cheongjagwahyeong vase, National Treasure No. 94, which showed the highest reach of art, verifies the above fact.
Euncheon chamoe, imported from Japan in 1957, was more popular than Korean conventional ones
because of its higher sweetness. Until now, it covers most chamoe culture in Korea.
To choose best chamoe
1. Its shape should be consistent, and follow the variety's original shape.
2. Its color should be same as the original color of the variety. Choose a lustrous one.
3. The stalk should not be withered; choose a properly ripened one.
4. The peel should be thin and the flesh should be dense.
5. Choose one with excellent fragrance.
~Source~
Even if we're torn apart til we're ragged
That time, that place, this bond won't disappear
![[Resim: wAkkRn.gif]](http://imageshack.com/a/img633/9452/wAkkRn.gif)
You are my little apple
Like the most beautiful cloud in the sky![[Resim: w9uKaP.png]](http://imageshack.com/a/img631/9283/w9uKaP.png)
That time, that place, this bond won't disappear
![[Resim: wAkkRn.gif]](http://imageshack.com/a/img633/9452/wAkkRn.gif)
You are my little apple
Like the most beautiful cloud in the sky
![[Resim: w9uKaP.png]](http://imageshack.com/a/img631/9283/w9uKaP.png)