yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Haegeum / Stringed Instrument (해금)
#1
Haegeum / Stringed Instrument (해금)

[Resim: 5YpgVR.jpg]

Haegeum, kemana benzeyen geleneksel Kore yaylı enstrümanıdır. Halk arasında kkangkkangi olarak bilinmektedir. Çubuk gibi bir boyundan, içi boş ahşap bir gövdeden ve iki adet ipek yaydan oluşmaktadır ve çalan kişinin dizleri üzerinde konumlandırılarak bir yay ile çalınmaktadır.

Haegeum, Kore müziğinde en çok kullanılan enstrümanlarından birisidir. Madangnori’nin (sıradan halkın müziği) yanı sıra saray müziğinde de kullanılmıştır. Haegeum'un ifade aralığı sadece iki yayı olmasına rağmen kederli ve üzgün bir mizahı çağrıştırmaktadır. Haegum 8 malzemenin kullanılması ile yapılmaktadır: Altın, taş, iplik, bambu, kabak, toprak, deri ve ahşap; bu yüzden Paleum (sekiz ses) olarak adlandırılmaktadır.

Sohaegeum, yalnızca Kuzey Kore’de kullanılan modern bir keman gibidir.

Tarihi

Haegeum’ın ilk olarak Kore’de ortaya çıkışına dair kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Çeşitli kaynaklara göre haegeuma referans olarak Goryeo Hanedanlığı zamanında yapılan hanlimbyeolgok’lar (kraliyet bilim adamlarının kafiyesiz söz ve şarkıları) gösterilmektedir; bu yüzden haegeumın o zamandan beri en az bir kere çalındığı anlaşılmaktadır.

Joseon Hanedanlığı’nda haegeum, kraliyet ile ilgili törenlerde, geçit törenlerinde, festivallerde ve hyanggak gibi (Kore müziği) çeşitli müziklerde kullanılmıştır.

Joseon Hanedanlığı’ndan beri haegeum çalınış şekli, önemli ölçüde değiştirilmiştir. Geçmişte müzisyenler parmakları ile yayları çalmışlardır. Haegeum’ın akustik marifetini geliştirmek için 1960’tan beri çeşitli değişiklikler getirilmiştir. 1965 yılında Park Hun-bong ve Kim Bun-gi, düşük melodili Haegeum geliştirmişlerdir; 1967’de ise Kim Gisu küçük bir Haegeum yapmıştır.

Kaynak
Cevapla
#2
<English>

Haegeum / Stringed Instrument (해금)

[Resim: 5YpgVR.jpg]

The haegeum is a traditional Korean string instrument, resembling a fiddle. It is popularly known as kkangkkangi.It has a rodlike neck, a hollow wooden soundbox, and two silk strings, and is held vertically on the knee of the performer and played with a bow.

The haegeum is one of the most widely used instruments in Korean music. The haegeum is used in court music as well as madangnori (ordinary people's music). The haegeum's range of expression is various despite having only two strings, with sounds ranging from sorrowful and sad to humorous. The haegeum is made using eight materials: gold, rock, thread, bamboo, gourd, soil, leather, and wood, and so it is called paleum (eight sounds).

The sohaegeum (소해금) is a modernized fiddle with four strings, used only in North Korea.

History

There are not any exact records about the era when the haegeum was first introduced in Korea. According to several sources, references to the haegeum can be found in hanlimbyeolgok (the unrhymed verse and songs of the royal scholars) made in the Goryeo dynasty, so it can be inferred that the haegeum has been played at least since that time.

In the Joseon Dynasty, the haegeum was used in various kinds of music: that of royal ancestral rites, parades, festivals, and hyangak (Korean music).

The way in which the haegeum is played changed dramatically since the Joseon Dynasty. In the past, musicians had plucked the string as they were tuned, but since that time they've begun pulling the string while they play it to express sound in many ways.

To improve the acoustic ability of the haegeum, various modifications have been introduced since the 1960s. In 1965, Park Hun-bong and Kim Bun-gi developed a low-tune Haegeum, and in 1967 Kim Gisu made a small haegeum.

Source
Cevapla
#3
Dong Yi'nin Orijinal Soundtrack'ı bununla çalınıyor, harika bir müzik aleti. Piyanodan sonra en sevdiğim ses diyebilirim.^^ Ellerine sağlık ablam. Smile
Kim Woo Bin♥
T.O.P♥
종현아 1990∞
Cevapla
#4
Ben bunu öğrenmek istiyorum ama ya.. cry

Konu için teşekkürler Esra. Opucuk
Cevapla
#5
Bazı tarihi dizlerde gördüm. Müziğe karşı başka bir sevgim var benim. Bu müzik aletinin de sesini çok beğeniyorum. Bilmiş
Teşekkürler Esra abla. Çok güzel konu olmuş. Zahmetine değmiş. Opucuk
Cevapla
#6
Esra, sunum için teşekkür ederiz...Onay

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld
Cevapla
#7
Teşekkür ederiz. Smile

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi