15-09-2008, Saat: 18:20
(Son Düzenleme: 18-05-2012, Saat: 12:25, Düzenleyen: crazyfizikci.)
Güney Kore - Türkiye Planlı Kalkınma Deneyimlerinin Karşılaştırılması
Güney Kore - Türkiye Planlı Kalkınma
Dr. Feride Doğaner Gönel
Yıldız Teknik Üniversitesi, IIBF, İktisat Bölümü
Uzun dönemli bir perspektifin öznesi olarak planlama, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasında pek çok ülkenin sanayileşmesinde kullandığı bir politika aracı olmuştur. Ancak, 1960'li ve 1970'li yıllarda yoğun bir şekilde planlı kalkınma çabası içinde olan pek çok gelişmekte olan ülke ile birlikte Türkiye de, 1980'lerin belirsizlikleri karsısında, değişen şartlara ayak uydurmak adına hızla piyasa çözümüne yöneldi. Bu değişim ile birlikte Türkiye, hatalı bir şekilde, kalkınmak devlet anlayışından sadece piyasaları düzenleyici devlet anlayışına geçti ve kalkınma planlarının sadece göstermelik olarak hazırlanması dönemini başlatmış oldu. Bu noktada, kalkınma planları çerçevesinde piyasaların çalıştırılması, genişletilmesi ve geliştirilmesi yerine, ne pahasına olursa olsun piyasalara uyum politikaları hayata geçirilmeye çalışıldı. Sonuçta "plansız" geçen yirmi yılın sonunda Türkiye, "plansızlığın ve sistemsizliğin" sistem haline geldiği bir ülke durumuna geldi.
Bu dönüşümün savunusu yapılırken, başka ülkeler örnek gösterilmiş, özellikle Güney Kore ekonomisinin basarisinin ardında piyasa güçlerinin, başka bir ifadeyle "görünmez el “in olduğu vurgulanarak, Türkiye'nin "Güney Kore Modelini" benimsemesi sağlık verilmişti. Piyasa rasyonalitesine örnek gösterilen Güney Kore ise, ekonomik kalkınmasını planlar çerçevesinde sürdürmeye devam etmiş, dolayısıyla Türkiye sanayileşme sürecinde planlamadan vazgeçerken, Güney Kore ekonomisi radikal değişiklikler yapmak zorunda kaldığında planlamayı bu değişikliklere uyarlamayı tercih etmişti.
Bu çalışmada, Türkiye'nin sanayileşmesinde vazgeçilen planlamanın önemi, Güney Kore ekonomik deneyiminden örnekler verilerek vurgulanmaktadır. Ayni yıllarda planlı döneme geçen Türkiye ve Güney Kore'nin 1980 öncesi ve sonrası planlama faaliyetleri ve meydana gelen değişiklikler değerlendirilerek, Güney Kore'nin piyasa-devlet koordinasyonunu planlama çerçevesinde nasıl hayata geçirdiği, dolayısıyla devletin rolünün, sanıldığının aksine çok daha fazla olduğu gösterilmektedir. Çalışmanın, planlama özelliklerini ve önemini anlatan giriş bölümünün ardından ilk bölümünde, her iki ülkenin beş yıllık kalkınma planları hedef ve performanslarına yer verilmektedir. İkinci bölümde, her iki ülkenin de değişen dünya konjonktürüne uyum sağlamak için planlarda yaptıkları değişikliklerden bahsedilmekte, Türkiye'nin "plansızlığı" seçmesinin rasyonalitesi, Güney
Kore örneği ile sorgulanmaktadır.
Kaynak / Source
Saraydaki Mücevher ~ Yi San ~ Se7en ~ Jumong
Denizler İmparatoru~Queen Seon Duk~Hallyu (Korean Wave) Fan Clubs
Denizler İmparatoru~Queen Seon Duk~Hallyu (Korean Wave) Fan Clubs