yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gujeolpan / 구절판
#1
Gujeolpan / 구절판

[Resim: u32h.jpg]


Gujeolpan / 구절판

Gujeolpan dokuz farklı yiyeceği bir sekizgen şeklindeki dokuz bölmeye ayrılmış ahşap tabakta veya kendinden tabakta içeren ayrıntılı bir Kore yemeği anlamına gelir. Adı üç kelimeden oluşmaktadır: gu (구, "dokuz"), JEOL (절, "bölüm") ve pan (판, "tabak"). Gıdalar, renk ve malzemeler ile ayrılmıştır ve çeşitli namul (terbiyeli yapraklı sebzeler), et, mantar ve deniz ürünlerinden oluşmaktadır. Tepsinin ortasına (밀전병) miljeonbyeong denen buğday unu ile yapılmış küçük jeon (Kore tarzı krep) yığını konur. Aynı zamanda birçok yemeği tek bir seferde sunmaya olanak sağladığı gibi, Gujeolpan dekoratif bir öge olarak da kabul edilir.

Tarihi ve Çekici Estetiği

Gujeolpan tarihi, Joseon Krallığı ile yakından ilgisi olduğu 14. yüzyıl gibi çok eski bir zamana dayanmaktadır. Ahşap ya da plastikten yapılmış sekizgen tabak yan yana sekiz bölmeye ve bir orta bölüme ayrılır; çok az bir çiçeğe benzer. Ayrıntılı oymalar, değerli taş süslemeleri ve dizayn edilmiş resimler içerebilir. Orijinal kraliyet Gujeolpan tabağı kraliyet masasında yer alan eserler olarak müzelerde görülebilir. Gujeolpan en güzel ve renkli olarak, en etkileyici Kore yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Dokuz bölmeye dikkatlice ayrılır ve çeşitli et ve uygun sebzeler ile renkli ve estetik hale getirilir. Söylendiği gibi yazar Pearl S. Buck bile onu övmekten kendini alıkoyamadı. Gujeolpan'ın güzelliği ve renkliliğine hayran oldu ve bunun sonucu olarak, "onu yiyerek güzel bir şeyi yok etmek" istemiyordu bu yüzden yemeyi reddetti.

Tüketimi

Bir zamanlar Kore soyluları kullanıyordu şimdi eski Kore mutfağından özel yemek hazırlayan birçok yerde herkes bunun tadını çıkarabilir (bazı işyerlerinde oldukça pahalı olabilir). Bazen de düğün ziyafetleri için hazırlanır. Merkez bölümü, küçük daireler şeklinde, kağıt inceliğinde buğdaydan yapılmış flatcakes benzeri, tortilla'dan daha küçük ve daha yumuşak olan miljeonbyeong için ayrılmış iken dış bölümlerde havuç, mantar, dana eti, soya filizi, pırasa, turp vb. gibi et ve sebze çeşitleri vardır. Bu ek maddeleri de eşit uzunlukta ve kalınlıkta kesmek gerekir. Bu sekiz bölümde bulunan birbirinden çeşitli eti ve sebzeleri sarmak için kullanılır. Gujeolpan müşterileri sekiz çeşitli bölümden seçer ve alır, bir miljeongbyeong yaprağına onları koyar, sarar ve tümünü yer.



Malzemeler ve Miktarları

• Biftek (100 gr)
• Biftek ve Pyogo Mantar Sos: Soya sosu (25.5g), Şeker (13g), Doğranmış yeşil soğan (10g), Ground pepper (1g), Susam yağı (6g), Doğranmış sarımsak (5g)
• Salatalık (200g)
• Havuç (100g)
• Karides (200g), Tuz (3.5g), Susam yağı (4g)
Pyogo mantarlar (25g)
• Seogi mantarlar (10g)
• 4 Yumurta (220g )
• Kızarmış Unlu Pastalar: Un (100g), 1 su bardağı su(200g), Tuz (2.5g)
• Hardal Sos: Mayalanmış hardal (32.4g), Sirke (45g), Şeker (26g), Tuz (10g ), Et suyu (15g), Yoğunlaştırılmış süt (45g)


Hazırlanışı

• 1. Yağ ve tendon çıkardıktan sonra, kendi dokusuna ters yönde ince sığır etini dilimleyin.
• 2. 30 dk. eti sosla salamura edin.
• 3. Kalın dilimler halinde soğanı kesin.
• 4. Rendelenmiş soğanla marine edilmiş sığır etini bir tavada kızartın. Marul ile servis yapın.

Afiyet olsun!

Çeviri:^saHmatH^

------------------------------------------------------------

English

Gujeolpan refers to either an elaborate Korean dish consisting of nine different foods assorted on a wooden plate with nine divided sections in an octagon shape or the plate itself. The name is composed of three hanja words: gu (구, "nine" ), jeol (절, "section"), and pan (판, "plate") in Korean. Foods are separated by color and ingredients, and comprise various namul (seasoned leaf vegetables), meats, mushrooms, and seafood items. In the center of the tray is a stack of small jeon (Korean style pancakes) made with wheat flour, which are called miljeonbyeong (밀전병). In addition to its use as a food platter used to serve many dishes of food at once, gujeolpan is also considered a decorative item.


History and aesthetic appeal


The history of gujeolpan dates back as early as the 14th century in which it has become closely associated with the Joseon royalty. The octagonal dish itself can be made of wood or plastic and its divided into eight side sections and one center section; slightly resembling a flower. It also can include elaborate carvings, gem encrustations and detailed drawings. Original royal gujeolpan dish platters can be observed in museums as featured artifacts in royal table setting reconstructions. Gujeolpan is considered to be one of the most beautiful and colorful centerpiece Korean dishes. The nine sections are carefully divided and assorted with an appropriate amount of assorted meats and vegetables to make it colorful and aesthetically appealing. It has even been said that author Pearl S. Buck was so amazed by the beauty and colorful appearance of gujeolpan that she could not stop praising it, and as a result, refused to eat it as she did not want to "destroy such a beautiful thing by eating it."


Consumption

What was once available to Korean nobility can now be enjoyed by anyone in many places in Korea that specialize in preparing ancient Korean cuisine (though in some establishments it can be quite expensive). It is also sometimes prepared for wedding banquets. Each of the outer sections has different varieties of meat and vegetables, such as carrots, mushrooms, beef, bean sprouts, leeks, radishes, etc.(which this additional ingredients also need to be cut in equal length and thickness) while the center section is usually reserved for miljeonbyeong, which are small circular, paper-thin wheat flatcakes similar, though smaller and softer than tortillas.These are used to wrap the various meats and vegetables from each of the eight sections. Gujeolpan consumers pick and choose from the various eight sections, put them on a sheet of miljeongbyeong, wrap it and eat it whole.


Ingredients and Amounts

• Beef (100g)
• Beef and Pyogo Mushroom Sauce: Soy sauce (25.5g), Sugar (13g), Chopped green onions (10g), Chopped garlic (5g), Sesame oil (6g), Ground pepper (1g)
• Cucumber (200g)
• Carrot (100g)
• Shrimps (200g), Salt (3.5g), Sesame oil (4g)
Pyogo mushrooms (25g)
• Seogi mushrooms (10g)
• 4 Eggs (220g)
• Grilled Flour Cakes : Flour (100g), Water, 1 cup (200g), Salt (2.5g)
• Mustard Sauce: Fermented mustard (32.4g), Vinegar (45g), Sugar (26g), Salt (10g), Beef stock (Water (15g)), Condensed milk (45g)


How to Prepare

•1. After removing fat and tendon, slice the beef thinly in the opposite direction of its texture.
•2. Marinate the meat with the sauce for 30 minutes.
•3. Cut the onion into thick slices.
•4. Pan-fry the marinated beef with shredded onion. Serve it with lettuce.


Bon appetit!

Kaynak/Source
Cevapla
#2
*Royal Korean Gu Jeol Pan:9 Delicacies for a Harmonious New Year (In Korean+translations)
Cevapla
#3
Gerçekten çok göz alıcı gözüküyor. Smile Farklı lezzetlerin bu şekil de bir arada tutulması hoş bir fikir olmuş. Onay

Bu güzel paylaşım için ve fotoğraflar için teşekkürler. Alkis Emeğinize sağlık. Smile
♫ 이대로 널 보낼수는 없어 그대로 내곁에 있어줘.
이대로 널 보낼수는 없어 내게 한번 더 기회를 줘. ♫


Cevapla
#4
Beatnik arkadaşımın dediği gibi çok göz alıcı. Bulsam hemen alırdım. Oldukça şık. Yemeğin sunumuda öyle. Gerçi alsam annem kahvaltılık olarak kullanırdı o ayrı. Biggrin
[Resim: IsQYg.png]
[Resim: 72FLl.gif]
www
Cevapla
#5
Çok hoşuma gidiyor bunlar...!! Ben de onlardan yemek istiyorum. Dodgy
Paylaşım için teşekkürler. Smile
Where have you been?
Cause I never see you out
Are you hiding from me?
Somewhere in the crowd

Cevapla
#6
Janggeumun Rüyasın da görmüştüm... Janggeum gujeolpani sağlık koşullarına göre yapmıştı çok lezzetli görünüyordu. Smile
Cevapla
#7
Farklı yiyeceklerin bir ara da sunulması bence de güzel bir fikir. Onay Güzel gözüküyor. Smile
Paylaşım için teşekkürler. Alkis
Cevapla
#8
Renk renk, görüntüsü çok hoş. Smile
Cevapla
#9
Ben bu yemeği çok seviyorum, gerçi yemedim ama güzel göründüğü için seviyorum. Biggrin
Konu için teşekkür ederiz. Abaza
[Resim: ZMXZGA.jpg]
Cevapla
#10
Teşekkürler.
Harika gözüküyor. Ben bu güzelliğin görünüşünü izlesem yeter. Smile


Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi