12-02-2016, Saat: 22:15
Gosari Namul
![[Resim: knNG7A.jpg]](http://i.hizliresim.com/knNG7A.jpg)
Gosari Namul, Kore'de en çok sevilen garnitürlerden biridir. Ayrıca bibimbap yapımında da kullanılmaktadır. Ceviz tadındaki lezzeti ve susam yağı aroması, Gosari'nin gerçek tadını ortaya çıkarmaktadır.
Gosari Namul bir sebze yemeği olmasına rağmen, fazla ağır olmaksızın besleyici hissettirmektedir ve birçok yararlı besin maddesi içermektedir.
Vejetaryenler ve sağlıklı beslenenler içn harikadır!
Hazırlık Süresi: 5 dakika
Pasif Süre: 480 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Toplam Süre: 515 dakika
4 Kişilik
Malzemeler
-2 parça Fernbrake veya eğreltiotu, Gosari (kurutulmuş)
-2 adet yeşil soğan
-1 tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak
-1 yemek kaşığı susam yağı
-2 yemek kaşığı çorba için soya sosu (Gukganjang)
-2 yemek kaşığı su
-Bir tutam karabiber
-1 tatlı kaşığı susam
-Bir tutam tuz (haşlama için)
Not: -Çorba için soya sosu (Gook Ganjang) kullanımı en iyisidir fakat mevcut değilse normal soya sosu da kullanılabilmektedir.
-Eğer 2 yemek kaşığı soya sosu (70g kurutulmuş gosari için), yeterince tuzlu olmazsa, tatlandırmak için normal soya sosu yerine tuz kullanılabilir.
Yapılışı
Kurutulmuş gosari, en az 3 saat suda ıslatılır (gece boyunca beklemesi idealdir). Soğuk su ile iyice yıkanır.
Gosari, yumuşayıncaya kadar bir tutam tuz ile haşlanır (ne kadar süre ıslatıldığına bağlı olarak 10-30 dakika kaynar suda). Fazla pişmemesine dikkat edilir!
Soğuk su içerisinde iki defa iyice yıkanır.
El aracılığıyla fazla suyu sıkılır. Lapa gibi olmaması için fazla sıkılmamalıdır. Kabaca ,3-4 inç, parçalar halinde kesilir.
Soyulan ve yıkanan sarımsak kıyılır. Yeşil soğan yıkanır ve doğranır.
Bir tavaya 1 yemek kaşığı susam yağı gezdirilir.
Eğreltiotu, 1 yemek kaşığı sarımsak ile orta ateşte 3-5 dakika sotelenir.
2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı çorba için soya sosu (Gook Gan Jiang) ve doğranmış yeşil soğan (garnitür için biraz ayırın) ilave edilerek, 5 dakika boyunca, yumuşayıncaya dek sotelenir. *Eğer yapışmaya başlarsa biraz daha su ilave edilir. *Pişirme süresi gosarinin ne kadar ıslatılmış olduğuna göre değişebilmektedir.
Isı kapatılır. Bir tutam karabiber ve yarım tatlı kaşığı susam eklenerek karıştırılır.
Servis tabağına alınır ve ayrılan yeşil soğan ve biraz daha susam ile süslenir. Pilav veya diğer yan yemekler ile servis edilebilir.
|| English ||
Gosari Namul is one of the most widely loved namuls (Korean vegetable side dishes) in Korea. It's also frequently used in making bibimbap.
The nutty flavor and aroma of sesame oil really brings out the earthy taste of Gosari. Although Gosari Namul is a vegetable dish, it feels pretty substantial without being too heavy, and contains many beneficial nutrients. It's great for vegetarians and healthy eaters!
Read more about Gosari here.
Prep Time: 5 min
Inactive Time: 480 min
Cooking Time: 30 min
Total Time: 515 min
Ingredients
2 oz Fernbrake or Bracken, Gosari (dried)
2 Green Onion
1 tsp Garlic (minced)
1 tbs Sesame Oil
2 tbs Soy Sauce for Soup (Gukganjang)
2 tbs Water
pinch Black Pepper
1 tsp Sesame Seeds
pinch Salt (for blanching)
Tips: -It's best to use Soy Sauce for Soup (Gook Ganjang) but if you don't have it, use regular soy sauce.
-If 2 tbs of regular sauce (for 70g of dried gosari) doesn't make it salty enough, use salt to season it instead of adding more regular soy sauce.
Instructions
Soak dried gosari in water for at least 3 hours (overnight is ideal). Rinse throughly with cold water. See tips above for pre-blanched gosari.
Blanch gosari with a pinch of salt until soft (10-30 min in boiling water depending on how long you soaked it). Be careful not to overcook though.
Rinse thoroughly twice in cold water
Squeeze out water with your hands. Don’t squeeze too hard though since it can become mushy. Cut into roughly 3 to 4 inch pieces (or 6-8 cm).
Peel, wash and mince garlic. Wash and chop green onions.
Coat a pan with 1tbs of sesame oil.
Sauté bracken with 1 tsp minced garlic for 3-5 min on medium heat.
Add 2 tbs water, 2 tbs soy sauce for soup (Gook Gan Jang) and chopped green onions (leave a little bit for garnish) and sauté for another 5 min or until softened. *If it starts to stick to the bottom, add a bit more water. *Cooking time may vary depending on how the gosari was dried and how long it was soaked in water.
Turn off the heat. Add a pinch of black pepper and ½ tsp ground sesame seeds and mix them in.
Serve on a plate. Garnish with a little bit of chopped green onions and sesame seeds if you can. Enjoy it with rice and other side dishes.
Kaynak / Source
![[Resim: knNG7A.jpg]](http://i.hizliresim.com/knNG7A.jpg)
Gosari Namul, Kore'de en çok sevilen garnitürlerden biridir. Ayrıca bibimbap yapımında da kullanılmaktadır. Ceviz tadındaki lezzeti ve susam yağı aroması, Gosari'nin gerçek tadını ortaya çıkarmaktadır.
Gosari Namul bir sebze yemeği olmasına rağmen, fazla ağır olmaksızın besleyici hissettirmektedir ve birçok yararlı besin maddesi içermektedir.
Vejetaryenler ve sağlıklı beslenenler içn harikadır!
Hazırlık Süresi: 5 dakika
Pasif Süre: 480 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Toplam Süre: 515 dakika
4 Kişilik
Malzemeler
-2 parça Fernbrake veya eğreltiotu, Gosari (kurutulmuş)
-2 adet yeşil soğan
-1 tatlı kaşığı kıyılmış sarımsak
-1 yemek kaşığı susam yağı
-2 yemek kaşığı çorba için soya sosu (Gukganjang)
-2 yemek kaşığı su
-Bir tutam karabiber
-1 tatlı kaşığı susam
-Bir tutam tuz (haşlama için)
Not: -Çorba için soya sosu (Gook Ganjang) kullanımı en iyisidir fakat mevcut değilse normal soya sosu da kullanılabilmektedir.
-Eğer 2 yemek kaşığı soya sosu (70g kurutulmuş gosari için), yeterince tuzlu olmazsa, tatlandırmak için normal soya sosu yerine tuz kullanılabilir.
Yapılışı
Kurutulmuş gosari, en az 3 saat suda ıslatılır (gece boyunca beklemesi idealdir). Soğuk su ile iyice yıkanır.
Gosari, yumuşayıncaya kadar bir tutam tuz ile haşlanır (ne kadar süre ıslatıldığına bağlı olarak 10-30 dakika kaynar suda). Fazla pişmemesine dikkat edilir!
Soğuk su içerisinde iki defa iyice yıkanır.
El aracılığıyla fazla suyu sıkılır. Lapa gibi olmaması için fazla sıkılmamalıdır. Kabaca ,3-4 inç, parçalar halinde kesilir.
Soyulan ve yıkanan sarımsak kıyılır. Yeşil soğan yıkanır ve doğranır.
Bir tavaya 1 yemek kaşığı susam yağı gezdirilir.
Eğreltiotu, 1 yemek kaşığı sarımsak ile orta ateşte 3-5 dakika sotelenir.
2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı çorba için soya sosu (Gook Gan Jiang) ve doğranmış yeşil soğan (garnitür için biraz ayırın) ilave edilerek, 5 dakika boyunca, yumuşayıncaya dek sotelenir. *Eğer yapışmaya başlarsa biraz daha su ilave edilir. *Pişirme süresi gosarinin ne kadar ıslatılmış olduğuna göre değişebilmektedir.
Isı kapatılır. Bir tutam karabiber ve yarım tatlı kaşığı susam eklenerek karıştırılır.
Servis tabağına alınır ve ayrılan yeşil soğan ve biraz daha susam ile süslenir. Pilav veya diğer yan yemekler ile servis edilebilir.
|| English ||
Gosari Namul is one of the most widely loved namuls (Korean vegetable side dishes) in Korea. It's also frequently used in making bibimbap.
The nutty flavor and aroma of sesame oil really brings out the earthy taste of Gosari. Although Gosari Namul is a vegetable dish, it feels pretty substantial without being too heavy, and contains many beneficial nutrients. It's great for vegetarians and healthy eaters!
Read more about Gosari here.
Prep Time: 5 min
Inactive Time: 480 min
Cooking Time: 30 min
Total Time: 515 min
Ingredients
2 oz Fernbrake or Bracken, Gosari (dried)
2 Green Onion
1 tsp Garlic (minced)
1 tbs Sesame Oil
2 tbs Soy Sauce for Soup (Gukganjang)
2 tbs Water
pinch Black Pepper
1 tsp Sesame Seeds
pinch Salt (for blanching)
Tips: -It's best to use Soy Sauce for Soup (Gook Ganjang) but if you don't have it, use regular soy sauce.
-If 2 tbs of regular sauce (for 70g of dried gosari) doesn't make it salty enough, use salt to season it instead of adding more regular soy sauce.
Instructions
Soak dried gosari in water for at least 3 hours (overnight is ideal). Rinse throughly with cold water. See tips above for pre-blanched gosari.
Blanch gosari with a pinch of salt until soft (10-30 min in boiling water depending on how long you soaked it). Be careful not to overcook though.
Rinse thoroughly twice in cold water
Squeeze out water with your hands. Don’t squeeze too hard though since it can become mushy. Cut into roughly 3 to 4 inch pieces (or 6-8 cm).
Peel, wash and mince garlic. Wash and chop green onions.
Coat a pan with 1tbs of sesame oil.
Sauté bracken with 1 tsp minced garlic for 3-5 min on medium heat.
Add 2 tbs water, 2 tbs soy sauce for soup (Gook Gan Jang) and chopped green onions (leave a little bit for garnish) and sauté for another 5 min or until softened. *If it starts to stick to the bottom, add a bit more water. *Cooking time may vary depending on how the gosari was dried and how long it was soaked in water.
Turn off the heat. Add a pinch of black pepper and ½ tsp ground sesame seeds and mix them in.
Serve on a plate. Garnish with a little bit of chopped green onions and sesame seeds if you can. Enjoy it with rice and other side dishes.
Kaynak / Source