yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gochujang Hobahk Jjigae (고추장 호박찌게)
#1
Gochujang Hobahk Jjigae (고추장 호박찌게)

[Resim: y4mr.jpg]

Malzemeler:
1 adet büyük kurutulmuş ançüez sapı (국멸치 Guk Myeolchi)
6 bardak su (pirinçleri suda yıkamak için)
5-6 adet orta boy kurutulmuş mantar
1 büyük sarı soğan
1 büyük veya 2 küçük kore veya italyan kabağı
7 adet dilimlenmiş sert tofu (isteğe göre)
2 yeşil soğan
1 ölçü mantar suyu
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet doğranmış sarımsak
2 çay kaşığı gochujang
1/8 çay kaşığı sarımsak tozu
2 çay kaşığı gook kanjang

English:

Ingredients:

1 C dried big anchovies for stock (국멸치 Guk Myeolchi)
6 C water (or water used to rinse the rice)
5 -6 dried Shitake mushrooms
1 large yellow onion
1 large or 2 small Korean or Italian zucchini
7 oz sliced firm tofu(optional)
2 green onions
1 C mushroom water (that comes from soaking the dried shitake)
1 1/2 tsp salt
2 tsp chopped garlic
2 T gochujang
2 tsp chosun or gook kanjang(조선 간장)
1/8 tsp garlic powder (optional)

 Vi Ar Van !!


Cevapla
#2
Hazırlanışı:

1)Kurutulmuş mantarları 30 dakika veya daha fazla sapları yumuşayana kadar suda bekletin. Eğer 30 dakika zamanınız yoksa ılık veya sıcak suda tamamen batırdığınızdan emin olarak bekletin. Sıcak suda yumuşayana kadar mantarları tutun isterseniz üzerine sert bir kase koyarak işlemi hızlandırın. (Alttaki resim de gördüğünüz gibi )

[Resim: nz66.jpg]

[Resim: dz64.jpg]

2)Bir tencereye kurutulmuş ançüez 6 su bardağı soğuk su ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp açmayın.20 dakika süreyle suda tutun.

[Resim: vpl7.jpg]

3)Ançüez kaynayan su da pişerken sebzeleri kesin. Kabak aşçılarca hızlı ve yumuşak pişen bir sebze olduğunu bilindiği için büyük parçalar halinde kesin. Mantarların suyunu sıkıp kökünü ayırarak dilimleyin. Soğanları doğrayın.

[Resim: mnx6.jpg]

[Resim: ehvh.jpg]

4)Ocağın altını orta ısı da açın ve içine kesilmiş soğan ve mantarları ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika pişirmeye bırakın.

5)Kabak, tofu, doğranmış sarımsak, sarımsak tozu, gook kanjang ve sadece 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Orta ısı da ki ateşi yükselterek, kapağını kapatın 10 dakika kadar pişmeye bırakın.

[Resim: nlyd.jpg]

10 dakika sonra jjiagenin tadına bakabilirsiniz. Lezzet olarak tam hazır olmayabilir ama tuz ayarını yapabilirsiniz. Kullandığınız tuza bağlı olarak tuz eklemeniz gerekebilir.

6) Düşük ısıyı daha da azaltarak bir 5-10 dakika daha pişirin. Ve şimdi yemeğe hazır. Jjigae hakkın da komik bir şey ertesi gün daha lezzetli olmasıdır.

İpuçları;
Kaliteli bir ançüez ve kurutulmuş mantar seçimi yemeğin sunumun da ve tadın da büyük bir farklılık yapar.


 Vi Ar Van !!


Cevapla
#3
English

1) Soak the dried shitake mushrooms in cold water for 30 min or more until the stems are fully soft. If you don’t have the 3o min, you can speed things up by soaking the shitake in warm or hot water while making sure they are all fully immersed. Soaking in hot water can take away the taste of the mushrooms but since we are using the mushroom water also, it’s OK. You can do this by pressing the mushrooms down with a heavy bowl – see the bottom right picture.

[Resim: nz66.jpg]

[Resim: dz64.jpg]

2) Make the dried anchovy stock by adding about 1 cup of dried anchovies into a pot and add 6 C of cold water (6 cups). DO NOT cover the pot when making the stock. Covering the pot will trap the fishy smell and you will end up with the fishy smell infused into your stock. Heat and keep it simmering for 20 minutes.

[Resim: vpl7.jpg]

3) While the anchovy stock is simmering, cut your vegetables. Zucchini cooks quickly and gets really soft so cut them in larger chunks. When the mushrooms are fully re-hydrated, take them out of the water, squeeze slightly, cut off the stem and slice off the cap part. Slice your onions.

[Resim: mnx6.jpg]

[Resim: ehvh.jpg]+

4) Turn up the heat to medium and add the cut onions and mushrooms. Cover and let it cook for 10 minutes.

5) Add zucchini, tofu, chopped garlic, garlic powder, gook kanjang and just 1 tsp of salt. Raise the heat to medium high, cover and let it cook for another 10 minutes or so. Left is a picture of my chopped garlic from the freezer. These two squares equal about 2 tsp of chopped garlic. And the bottom picture is my jjigae boiling with all the added vegetables.

[Resim: nlyd.jpg]

After 10 minutes, taste the jjigae. The full flavor may not yet be there but try to taste the saltiness. Depending on the kind of salt you use, you may need to add more.

6) Lower the heat to low and let it simmer for another 5 to 10 minutes. It’s now ready to eat. The funny thing about jjigae is that it actually tastes better the next day.

Tips

Using good quality dried anchovies and shitake mushrooms really makes a big difference in the final outcome.

Kralgul Afiyet Olsun Kralgul

 Vi Ar Van !!


Cevapla
#4
emeğine sağlık, teşekkürler Onay Biggrin
P ♦ A ♦ R ♦ K J ♦ U ♦ N ♦ G M ♦ I ♦ N
[Resim: 7m7voP.gif]

www
Cevapla
#5
Tanıtım için teşekkürler. Smile
~~ Hayat ya bir gözü pek maceradır ya da hiçbir şeydir ~~
Cevapla
#6
Çok değişik bir çorbaya benziyor, tanıtım için teşekkürler... Smile
Carpe Diem!
www
Cevapla
#7
Paylaşım için teşekkürler. ^^
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi