Yorumları: 3,864
Konuları: 162
Kayıt Tarihi: 05-12-2008
Teşekkür Puanı:
442
29-10-2011, Saat: 1:42
(Son Düzenleme: 15-01-2015, Saat: 4:36, Düzenleyen: sark_gunesi.)
KORE MÜZİĞİNİN RUHU
![[Resim: 1xGT3I.jpg]](http://imagizer.imageshack.com/img540/4139/1xGT3I.jpg)
Dinlenildiği anda, müziğin sesiyle yüreklerin tutuşmaması neredeyse imkansız gibidir. İşte bu, geleneksel Kore müziğini kavramanın ilk adimidir. Geleneksel Kore müziğinde dinleyiciler, Kore halkının tarihini; bu halkın acı ve hüzün dolu geçmişini kolayca hissedebilirler. Önceki nesillerden günümüze kadar aktarılan bu geleneksel müziklerin çoğunda "ayrılık" teması bulunmaktadır. Koreliler, içinde bulundukları üzüntü ile baş edemedikleri zaman hemen şarkı söylemeye başlarlardı.
Ama, "Kore müziklerinin hepsi hüznü içerir" diyemeyiz elbette. Mesela, kraliyet sarayı müziği, özel törenler için kullanılmaktaydı. Dini tören yahut etkinliklerde de çalınan müzik bu kategoriye girmektedir. Sonuç olarak, resmi müzikler genelde eski kralların başarılarını övme amaçlı yapılmaktaydı. Resmi törenlerde çalınan müziklerde içerikten çok müziğin doğru çalınma şekli önem arz etmekteydi.
Müzik aletlerinin her birinin çalınışı ve gösteriler sembolik anlam taşımaktadır. Mesela, Kore tören müziği türlerinden biri olan Jongmyo Tapınağı tören müziği... Bu, eski krallar anısına dini tören yahut ayinlerde çalınmaktaydı. Ayrıca, UNESCO tarafından dünya manevî miraslarından biri olarak kabul görmüştür.
Resmi müziğin "yöneten kesim"e ait olması gibi "yönetilen kesim"e de ait bir müzik vardı: Halk müziği... Bu türün içinde, UNESCO tarafında dünya manevî miraslarından biri olarak nitelendirilen, bir çeşit Kore geleneksel öyküsel şarkısı olan "PANSORI" bulunmaktadır. Pansori, yetenekli ses sanatçıları ve davul üstatları tarafından seyirciler karşısında çalınıp söylenen bir tür müziktir.
Fakat, kimi zaman "üstat" olmayanlar da bu şarkıları söyleyebilmekteydiler. Pirinç tarlalarında çalışırken; sevdicekleriyle araları bozulduğu zaman yahut hayatlarından bezdiklerinde, her şey üstlerine geliyormuş gibi hissettiklerinde hemen bir türkü (pansori) tuttururlardı. "Halk müziği", isminden de anlaşılacağı gibi "halkın müziği" anlamına gelmektedir. Dolayısıyla halk müziği, çoğunlukla Koreli halk tarafından söylenen geleneksel bir müzik türüdür.
Halk müziği şarkıları, Kore halkının acı - tatlı duygularını içermektedir. En bilindik Kore halk müziği şarkısı, Arirang'dır. Arirang, günümüzde Kore ve Kore kültürünün sembolü olarak kullanılan özel bir şarkının ismidir. Kore'de, birçok Arirang türü vardır; hatta, bölgeden bölgeye bile değişiklilik gösterebilmektedir. Mesela, Jeongseon Arirang'i, Gangwon eyaletindeki en ücra dağların birinde, Jeongseon'da söylenilmektedir. Öte yandan, Jeollanam eyaletinde bulunan adalardan biri olan Jindo, Jindo Arirang'inin ana vatanidir. Nesilden nesile aktarılan geleneksel Arirang şarkılarının sayısı, içerdikleri değişken ritimler de göz önüne alınırsa yüzlercesini bulabilir. Şarkılar, bölgelere göre değişim gösterse de nakarat hep aynıdır: "Arirang, Arirang, Arario." Esas olarak Arirang, bir veda şarkısıdır. Arirang kelimesinin asli "tepe"den gelmektedir. %70'i dağlık olmasının yanı sıra ülkede, dağ eteklerinde yer alan birçok tepeler bulunmaktadır. Kore halkının çoğu, tıpkı bu tepelerin sayısı kadar çok ayrılık yasamıştı. Bu durumdan doğan derin üzüntü, Arirang'in ritmine nakşedilmiş ve her "Arirang" deyiminde Kore halkının döktüğü gözyaşları ve yaşadıkları kötü anılar yansıtılmıştır - yansıtılmaktadır.
Geleneksel Kore müziği, diğer ülkelerdeki müziklerden büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Örneğin; bati müziğinde, bir nota, bir ritme denk gelmektedir. Buna karşın Kore müziği ölçüsünde ise biri, tek nefeste söylenilen bir ifadeye denk gelmektedir. Esasında, Kore müzigindeki ritim süresi bütünlüğü diğer ülkelerden farklıdır. Mesela çok ilginçtir; Kore müziğinde orkestra şefi falan bulunmamaktadır. Bir grupta yer alan her bir müzisyen, kendi enstrümanını kendi demi ve gruptaki diğer müzisyen arkadaşlarının demi ile ahenkli bir şekilde çalmalıdır. Kore müzikal ritminin demi, hareketlerle bütünlük arz etmektedir. Geleneksel Kore müziği, daima dansla ve şarkılar eşliğinde çalınır. Kore müziğinin esas derinliğinde, müzisyenlerin demine (çalışına) odaklanılmalıdır. Bir Kore deyimi olan "deme uygunluk" ifadesi, Kore müziğindeki ritim kavramından gelmektedir.
Kore geleneksel müzik türlerine örnekler: (Dinlemek için üzerlerine tıklayın.)
*"Sujecheon", kraliyet sarayında çalınan bir enstrümantal müzik eseri.
*"Jeonpyehoemun", kraliyet saraylarında düzenlenen etkinlikler sırasında çalınan müzik eseri.
*"Ujosamsudaeyeop", asiller ve soylular tarafından yazılmış sözlü şarkı.
**Genelde eğitim düzeylerinin bir göstergesi olarak soylu hanımlar tarafından ya da bayan göstericiler tarafından çalınan bir "Gayageum" örneği.
Çeviri: sark_gunesi
Kaynak: Visitkorea
Yorumları: 3,864
Konuları: 162
Kayıt Tarihi: 05-12-2008
Teşekkür Puanı:
442
29-10-2011, Saat: 1:42
(Son Düzenleme: 15-01-2015, Saat: 4:36, Düzenleyen: sark_gunesi.)
EMOTION of KOREAN MUSIC
![[Resim: 1xGT3I.jpg]](http://imagizer.imageshack.com/img540/4139/1xGT3I.jpg)
The burning of the heart is implicit in the sound of the voice. This is the first step of being able to understand traditional Korean music. Within traditional Korean music listeners can find the history of the Koreans, a history memorable for its sorrow and pain. Much of the music that has been passed down from previous generations deals with feeling of separation. Koreans sang songs when they could not hold their sadness in.
Of course, not all Korean music is sad. For example, royal court music is a kind of music used for ceremonies or rituals. Music played during religious services or events belongs to this category. Consequently, formal music often focuses on lauding the achievements of past kings. The strict format is more important than the content in the case of music played for official events. The display and playing of every instrument is also symbolic. One typical example of formal Korean music is the Jongmyo Shrine ritual music. It is the music that is played for the ritual services for former kings and has been appointed a world intangible heritage by UNESCO.
If formal music is for the ruling class then 'folk music' is the song of those being ruled. This genre includes "the PANSORI", a traditional Korean narrative song, which has been named a UNESCO world intangible heritage. The pansori is a kind of music presented to audiences by skilled vocal singers and drummers.
But even the unskilled could sing these songs. They sang when they worked in the rice paddy or fields, sang when they went off their lover and sang when their life was troubled and weighing them down. The 'folk song' literally means the song of folklore. Therefore, the folk song is the traditional music sung most frequently by Koreans.
Folk songs contain the bittersweet emotion of Koreans. The quintessential Korean folk song is Arirang. Arirang is the title of a particular song that is now used as a symbol of Korea and Korean culture. There are many variations of Arirang in Korea. Arirang can vary independently depending on the region. The Jeongseon Arirang is found in Jeongseon, a remote mountain of Gangwon-do. Jindo, an island of Jeollanam-do, is home to the Jindo Arirang. The number of traditional Arirangs passed down throughout the nation can be counted in the hundreds if modified rhythms are included. The refrain is the same even though the songs may differ by region: 'Arirang Arirang Arario'. Arirang is in essence a song of farewell. The origin of the word of 'Arirang' is ‘the hill’. With 70% of its land being mountainous, there are also many foothills throughout the country. Most Koreans had partings on a number of such hills. An emotion of deep regret is imbued in the rhythm of Arirang and its very pronunciation--'Arirang’evokes the feeling of the tears shed by Koreans and the remembrance of their sad stories.
Traditional Korean music Is significantly different from that of other places. In Western music for instance, one note equals one beat. In the meter of Korean music, however, is one that phrase gets one breath. Basically, the unit of times for rhythm is different between Korea and other countries. More interestingly, there is no conductor for Korean music. The individual musicians of a group must play his or her instrument in tune with his breath and with the breath of his or her colleague's. The breath of Korean musical rhythm unites with movement. The traditional Korean music is always accompanied by dance and song. For a greater depth of view of Korean music, focus must be given to the breath of the musicians. The Korean expression 'tuning the breath' originates from the concept of rhythm in Korean music.
[Types of Traditional Music and Listening to Sample Music]
* “Sujecheon”, a piece of instrumental music performed at the royal court.
* “Jeonpyehoemun”, a music piece played during events at the royal court.
* “Ujosamsudaeyeop”, songs with lyrics from poetry by noblemen or scholars.
**A performance of the gayageum , a string instrument often played by noble women as a part of their cultural education or by lady entertainers .
Source: Visitkorea
Yorumları: 3,864
Konuları: 162
Kayıt Tarihi: 05-12-2008
Teşekkür Puanı:
442
29-10-2011, Saat: 1:43
(Son Düzenleme: 15-01-2015, Saat: 4:32, Düzenleyen: sark_gunesi.)
Yorumları: 527
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 04-02-2009
Teşekkür Puanı:
66
29-10-2011, Saat: 11:15
(Son Düzenleme: 08-06-2013, Saat: 3:14, Düzenleyen: esra_kjm.)
Sesin sözle sözünde müzikle buluşması Kore müziği ruhu için söylenmeli bence. Her türlü sıkıntılarını müzikle anlatabilmeleri. Güzel simdi daha iyi anladım. Birçok Kore dizisindeki müziklerin neden çok olduğunu hala kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar; ayrıca hiç dikkatimi çekmemişti orkestra şefinin olmayışı paylaşım için teşekkürler.
Yorumları: 3,435
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 01-04-2008
Teşekkür Puanı:
1,349
04-11-2011, Saat: 21:25
(Son Düzenleme: 08-06-2013, Saat: 3:14, Düzenleyen: esra_kjm.)
Paylaşımınız için teşekkür ederim.
O güzel yüreğinize selam olsun.İyi ki varsınız.
Yorumları: 5,709
Konuları: 193
Kayıt Tarihi: 06-11-2010
Teşekkür Puanı:
368
04-11-2011, Saat: 21:31
(Son Düzenleme: 08-06-2013, Saat: 3:15, Düzenleyen: esra_kjm.)
Özellikle Dong Yi dizisindeki geleneksel tarihi müzikleri çok sevmiştim ve bütün verdiğin linkleri dinledim.
Konu için teşekkürler.
Yorumları: 61,731
Konuları: 975
Kayıt Tarihi: 07-01-2011
Teşekkür Puanı:
511
22-08-2012, Saat: 12:16
(Son Düzenleme: 08-06-2013, Saat: 3:15, Düzenleyen: esra_kjm.)
Linklerde ki müziğin biri Dongyi'de ki müziği anımsattı. Çok güzeller. Fotoğraflar, bilgiler ve linkler için çok teşekkürler.
BLACK PINK ♥ TWICE ♥ A PINK ♥ EXID
K-POP
BTOB ♥ EXO ♥ BTS ♥ SUPER JUNIOR ♥ SS501 ♥ HIGHLIGHT ♥ B1A4 ♥ VIXX ♥ JYJ
LEE CHANGSUB
Yorumları: 100
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 05-09-2011
Teşekkür Puanı:
15
09-10-2012, Saat: 19:54
(Son Düzenleme: 08-06-2013, Saat: 3:11, Düzenleyen: esra_kjm.)
Nota bilen var mı Gayageum ile çalınan? Telefondaki gayageum ile deneyeceğim de.
Yorumları: 317
Konuları: 39
Kayıt Tarihi: 24-08-2011
Teşekkür Puanı:
69
Paylaşımlar için teşekkürler
Carpe Diem!
|