yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ganjang-gejang / 간장게장
#1
Ganjang-gejang / 간장게장

Raw Crabs Marinated in Soy Sauce
Soya Sosunda marine Edilmiş Yengeç

[Resim: E8aAOA.png]

Malzemeler

- 2 kilo canlı mavi yengeç (6 veya 7 adet)
- 1 adet ince dilimlenmiş elma
- 1 adet dilimlenmiş orta boy soğan
- 6 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı doğranmış zencefil
- 2-3 adet doğranmış yeşil biber
- 3-4 adet kurutulmuş küçük kırmızı biber
- 5 inç x 8 inç kurutulmuş yosun
- 2 tam, bir yarım bardak soya sosu
- Çeyrek bardak pirinç şurubu
- 6 bardak su

Süslemek için;

- Doğranmış yeşil soğan
- Rendelenmiş kuru kırnızı biber (silgochu) veya doğranmış kırmızı biber
- Susam

Pilav ile servis edilir!

Yapılışı

1) Yengeçler 2 saat dondurulur.
2) Bir tencereye; soya sosu, su, kurutulmuş biber, zencefil, elma, kurutulmuş yosun, soğan, sarımsak ve pirinç şurubu konularak marine oluşturulur. Kapağı kapatılır ve ,kaynayıncaya dek, 20 dakika orta ateşte pişirilir.
3) Isı düşürülür ve bir saat kadar daha kaynama noktasında tutulur.
4) Biraz soğuması beklenir, süzülür ve ardından iyice soğuması beklenir. Bir kenara alınır.
5) Donmuş yengeçler dışarı çıkartılır.Bir yengeç alınır ve kesme tahtasının üzerine konulur. Kaldırılırp döndürülerek apronu (vücudu etrafındaki katlanmış parça) çıkartılır. Ters çevrilir. Tek el ile kabuğu tutulur ve diğer el ile açılarak ayırılır. Bıçkal veya parmaklar kullanılarak solungaçlar çıkarılır. Makas ile kabuk kenarından lifli/kılçıklı maddeler /gözler ve duyargalar) kesilir. Tüm yengeçler bu şekilde temizlenir ve aynı işlemler uygulanır.
6) İyice temizleyebilmek için akan soğuk suyun altında yengeçler fırçalanır. Fakat tomalley (aka "hardal")'ın temizlenmediğinden emin olunmalıdır. Süzülür ve tamamen bir yengeç görünü için vücuda ait olan her kabuk geri konulur.
7) Ağzı geniş bir cam kavanoz veya kap içerisine yengeçler dikine konur.Kavanoz içerisine marine dökülür ve ağır taş gibi birşey ile yengeçler bastırılır/sıkıştırılır, böylece su altında kalacaklar. 24 saat buzdolabında bekletilir.

Nasıl yenir:

1) Pilav ile servis edilir.
2) Bir bıçak veya makas ile lokma büyüklüğündeki parçalar halinde kesilir. Bıçağın arkasıyla hafifçe ezilir, bu; dişe zarar vermeden lezzeti alabilmeyi sağlayacaktır. Kore'de ganjang-gejang'ta insanların dişlerini kırdıklarına dair pek çok hikaye vardır.
3) Doğranmış yeşil soğan, doğranmış kırmızı biber veya silgochu ve susam ile süslenir.
4)Yengecin bacakları, kıskaçları ve vücudu emilir..
5) Kabuk içerisine birkaç kaşık pilav konulur ve burada tomalley, balık yumurtası, marine ile karıştırılır. Bir kaşık ile kabuğun dışından yenilir.
6) Kavrulmuş bir kim (yosun kağıdı) yaprağında marine ile biraz pilav karıştırılır, birraz dilimlenmiş salatalık eklenir (isteğe bağlı) ve yenir.


|| English ||


Ingredients

- 2 pounds live blue crabs (6 or 7 crabs)
- 1 apple, sliced thinly
- 1 medium onion, sliced
- 6 garlic cloves
- 1 tablespoon ginger, chopped
- 2-3 green chili peppers, chopped
- 3-4 small dried red chili peppers
- 5 inch x 8 inch dried kelp
- 2½ cups soy sauce
- ¼ cup rice syrup
- 6 cups water

Garnish:

- chopped green onion
- dried shredded red pepper (silgochu) or chopped red chili pepper
- sesame seeds

Serve with rice.

Directions

1) Freeze crabs for 2 hours to put them to sleep.
2) Create marinade by combining soy sauce, water, dried chili pepper, ginger, apple, dried kelp, onion, garlic, and rice syrup in a heavy pot. Cover and bring it to a boil over medium high heat for 20 minutes, until boiling.
3) Turn down the heat to low and keep boiling the marinade for another hour.
4) Let the marinade cool down a little bit, strain it, and then let it cool down thoroughly. Set aside.
5) Take the crabs out of the freezer. Grab one crab and put on the cutting board belly up. Remove the apron (the piece folded around under the body), by lifting it and twisting it off. Turn it over. Grab the shell with one hand and split it open with your other hand. Remove the gills with a knife or your fingers. Cut off any stringy stuff (eyes & antennae) from the edge of the shell with scissors. Clean all the crabs this way, and keep track of which shell goes with which body.
6) Brush the crabs in cold running water to clean them thoroughly. But be sure not to wash away the tomalley (aka “mustard”). Drain and put each shell back on the body it belongs to, so that it looks a whole crab.
7) Put the crab into a wide mouth glass jar or container, belly up. Pour the marinade into the jar and press the crabs down with something heavy like a rock, so they remain submerged. Refrigerate for 24 hours.

How to eat:

1) Serve with rice.
2) Cut the crab into bite size pieces with a knife or scissors. Crush the hard claw with the back of your knife, which will help you get to the delicious meat without damaging your teeth. There are many stories in Korea of people breaking their teeth or dentures on ganjang-gejang.
3) Garnish with chopped green onion, chopped red chili pepper or silgochu, and sesame seeds.
4) Suck the crab flesh out of the legs, claws, and body.
5) Put a few spoons of rice into the shell, and mix it up with the tomalley, roe and marinade in there. Eat it out of the shell with a spoon.
6) Put some rice mixed with marinade on a sheet of roasted kim (seaweed paper), add some sliced cucumber (optional) and eat.

Kaynak / Source
Cevapla
#2
[Resim: o3DNdb.jpg]

[Resim: pzZN2a.jpg]

[Resim: BPpbGp.jpg]

[Resim: 7g011Y.jpg]
Cevapla
#3
İlginç.! Denemek isterdim. Wink

Paylaşım için teşekkürler. Smile
Cevapla
#4
Ganjang-gejang / 간장게장

Raw Crabs Marinated in Soy Sauce
Soya Sosunda marine Edilmiş Yengeç

Translate: Tuğçe ELİT

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi