yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı
#1
Erciyes Üniversitesi,
Edebiyat Fakültesi,
Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı


Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı resmi olarak 1998 yılında kurulmuş ve 2003–2004 eğitim-öğretim yılında 30 kontenjanla ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. İlk mezunlarını ise Haziran 2007’de vermiştir. Su anda toplam 110 öğrenci okumakta olup bu güne kadar dört sene içinde 98 mezun vermiştir. Mezunların %90’i Kore’ye gitme fırsatı elde etmiştir ve halen 8 mezun Kore’de yüksek lisans yapmaktadır. Ayrıca 2010 yılında Erciyes Üniversitesi’nde açılmış olan yüksek lisans programına 4 öğrencimiz devam etmektedir.

Kore Dili ve Edebiyatı’nda bir doçent doktor, bir yardımcı doçent doktor ve iki araştırma görevlisi olmak üzere toplam dört öğretim elemanı bulunmaktadır. Ayrıca bir Kore uyruklu konuk Prof. Dr. bir de Kore uyruklu öğretim görevlisi bölümümüzde sözleşmeli olarak çalışmaktadır. Öğretim elemanlarımızdan biri yüksek lisans ve doktorasını Kore Seul Üniversitesinde tamamla mistir. Diğer bir öğretim elemanımız doktorasını Korea Üniversitesinde bitirmiştir. Koreli konuk Prof. Dr. hocamız Kore Vakfı(Korea Foundation) tarafından görevlendirilmektedir.

Bölüm eleman ve öğrencilerinin yararlanabilecekleri 4500 kitaplık büyük ve gittikçe de büyümekte olan bir kütüphane bulunmaktadır. Kore ile alakalı videokaset, VCD ve DVD benzeri birçok kaynakta yine bu kütüphanede yer almaktadır. Ayrıca Kibar Eğitim ve Sosyal Yârdim Vakfı tarafından bölümümüze bağışlanan 30 kişilik bilgisayar laboratuvarı sayesinde bölüm öğrencileri kendilerini daha da geliştirebilmelerinin yanında Kore film ve dizilerini izleyerek Kore sineması ve televizyonculuğu hakkında da fikir sahibi olmaktadırlar. Ayrıca bölümümüzde Kore enstrümanları ve geleneksel kıyafetler etkinliklerimizde kullanılmakta, Kore kültürünün tanıtımı için isteyen kişilere ödünç verilmektedir.

Kore Dili ve Edebiyatı kurulduğu yıldan itibaren Kore Vakfı tarafından gerek öğretim elemanı, gerekse öğretim gereçleri açısından destek almaktadır. Erciyes Üniversitesi, Kore Dili ve Edebiyatı aracılığıyla Kore’deki Ulusal Chungnam, Kyonggi, Mogwon, Yocu, Hallym, Ulusal Seul, Soongshil, Aju ve Kyunghee Üniversiteleri ile işbirliği protokolleri imzalayarak kardeş üniversite olmuştur. Bugüne kadar Kore Üniversiteleri ile yapılan işbirliği protokolleri sayesinde toplamda yaklaşık 60 öğrencimiz değişim öğrencisi olarak Kore’de eğitim almışlardır. Mezunlarımızdan da toplam 30 kişi değişik programlarla Kore’de dillerini geliştirme imkânı bulmuşlardır.

Kore Dili ve Edebiyatı’nın en büyük özelliği ise ‘Geleneksel Kore Kültür Günleri’dir. Kore Kültür Kulübü ve bölümümüzün ortaklaşa düzenlediği bu etkinlik çerçevesinde bölüm, üniversite öğrencilerine ve Kayseri halkına Kore kültürünü tanıtıp, yapılan gösterilerle de izleyenlere keyifli bir zaman geçirtmektedir. Bu etkinlikte Taekwondo, samulnori(Kore’nin dünya çapındaki vurmalı çalgılar gösterisi), tiyatro, sogo dansı, maske dansı, ganggang sulle(Kore halk dansı), halk şarkıları ve şiirler sahneye konulmaktadır. Ayrıca bu etkinliğin en önemli özelliklerinde biri de Kore Gazilerinin de bu etkinlikte yer almasıdır. Ve bu etkinlikte sahneye konulan gösterilere ise Kore Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sağlanan profesyonel bir sanatçı eşliğinde hazırlanılır. Şimdiye kadar üç kez Kore Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Kore Klasik Sanatlar Enstitüsü’nden gelen profesyonel sanatçılar bölüm öğrencilerimize Kore gösteri sanatlarını öğretmiştir, bu sayede tüm üniversite ve Kayseri halkı Kore kültürünü daha yakından tanıma fırsatı elde etmiştir.

Kalıplaşmışın dışındaki dünya edebiyatına ilgi duyanlar içinde yine bir ayrıcalık Kore Dili ve Edebiyatı’ndadır. Kore ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin başlamasının 50. yılı olan 2007 yılında Kore Edebiyat Çeviri Enstitüsü ile ortaklaşa ilkini düzenlediğimiz ‘1. Kore Modern Edebiyat Yorum Yarışması’ ve ‘Kore Edebiyat Etkinliği’ 2010 yılında dört yaşına basacaktır. Geçtiğimiz dönem 2009 yılında üçüncüsü düzenlenen Kore Edebiyatı Etkinliği ve Eser Yorum Yarışması sayesinde üniversite öğrencileri hem Kore edebiyatının seçkin eserlerini okuma imkânı bulmakta hem de bu eserlerin yazarlarıyla tanışabilmekteler. Türkçe ‘ye çevrilen Kore öykü ya da romanlarını okuyarak yorum yazan fakülte öğrencileri değişik şekillerde ödüllendirilmektedir. İlk yorum yarışmamızın birincisi 13 ülkenin arasında birinci olup Kore’ye gitme sansı elde etmiştir. Kore Edebiyat Çeviri Enstitüsünün desteğiyle düzenlenen yarışma ve etkinlik sayesinde Kayseri’de Kore edebiyatına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu yıl düzenlenen yarışmada yarışmacılar Türkçe ‘ye çevrilen ‘Uzak ve Güzel Mahalle’ adli öykü derlemesi üzerine yorum yapacak, ödül töreni ise Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilecektir.

5 Mayise 2008’de ilki düzenlenen Kore’de Eğitim Fuarı sayesinde bölüm ve üniversite öğrencileri Kore’de burs imkânı bulabildiler. Ayrıca bölümün Kore’deki üniversitelerle olan ilişkileri sonucu birçok öğrencimiz Kore’de dil gelişimi, değişim öğrencisi ve yüksek lisans programlarına katil mistir.

Bölümden mezun olan öğrenciler profesyonel turist rehberi, seyahat acentelerinde yönetici ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmelerinin yani sıra Türkiye’de yatırım yapan Kore firmaları ve THY gibi kuruluşlarda da is imkânları bulabilmektedir. Kore ile Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda hızla gelişmektedir. Kore yatırımları, Türkiye’yi ziyaret eden Koreli turistlerin günbegün artması, iki kültür arasındaki benzerliklerin yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılması sayesinde bölüme olan ilgi giderek artmaktadır.

Ayrıca bölümden mezun öğrencilerin is bulmaları ve eğitimine devam eden öğrencilerin tatillerde staj yapabilmeleri için de gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Her ne kadar bölüm adi Dil ve Edebiyat olsa da Kore her yönüyle çalışılmakta, öğrencilerimize ve Kayseri halkına Kore’yi en iyi şekilde tanıtmak için çaba sarf edilmektedir.

21. yüzyıl birçok bilim adamına göre Asya yüzyılı olacaktır. Bölümümüz de bu konuda Türkiye ile Kore arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapmakta, alanında en iyi olmak için çaba harcamaktadır.

Akademik Kadro

Prof. Dr. Woon Shik CHOI
Yrd. Doç. Dr. S. Göksel TÜRKÖZÜ
Öğr. Gör. Hatice KÖROĞLU
Öğr. Gör. Min Jie YANG
Arş. Gör. Candan Kadriye GİRAY
Arş. Gör. Dursun EŞSİZ
Funda Şahin

Eserler
Uzak ve Güzel Mahalle
Açelya Çiçeği
Değişen Kahramanımız
Korece 1-2-3
Korece Pratik El Kitabi

Etkinlikler
22 Haziran 2009:
Kore Kültür Günü, Mayıs 2009
Samullori Gösterisi
Hanbok(Geleneksel Kıyafet) Defilesi
Yelpaze Dansı

Düzenleme ve Güncelleme: Maria
www
Cevapla
#2
Ayy!
Çok güzel yaa. Biggrin


www
Cevapla
#3
Güzel olmaz mi, Nursena? Keske o ögrencilerin yerinde ben olsaydim.
www
Cevapla
#4
Çok güzel ya. Keske onlarin yerinde olabilseydim. Neyse artik. Smile
Cevapla
#5
Bende bir Kayserili olarak o okulda okumayi çok isterdim. Biggrin
T h e r e ' s n o t o m o r r o w //

Twitter
www
Cevapla
#6
Ay çok güzel ya. Smile Tesekkürler bilgi için.
Cevapla
#7
Ya harika bir sey, eger katsayi farki sorunu olmasa bizlerinde bir sansi olacakti ama maalesef su anki egitim sistemi ile çok zor... Seneye insAllah.
Orada okuyan arkadaslara basarilar, okullarinin kiymetini bilirler insAllah.
"There is no coincidience with destiny.
Before there was destiny, people made it for themselves." Wilson



Cevapla
#8
Sanslilar. Biggrin

┫Kötülükler kara bir çamur gibi bulaşmışsa paçalarına dikkat et insan oğlu; sonun yakın demektir.┣

Cevapla
#9
(24-04-2009, Saat: 14:05)özgü yazdı:

Gerçekten harika ögrencilermis, ablam orada matematik bölümünde ögretmenlik yapiyor. Çok iyi bir matematikleri var diyor, ayrica çok saygililar bir kere gördüm harikalar. Kayseri'de her an bir Koreli ile karsilasabilirsiniz çünkü buraya okumak için gelenlerin sayisi yildan yila artiyor, çekik gözleri çok güzel duruyor karsilasinca çok mutlu oluyor insan. Smile

Cevapla
#10
Paylasim için tesekkürler.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi