yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Durumagi / 두루마기
#1
Durumagi / 두루마기

[Resim: 10e62159_orginal.jpg]

Durumagi, Kore geleneksel kıyafetlerinden po veya hanbok gibi soğuğa karşı korunmak için giyilen bir çeşit kabandır. Genellikle jeogori (ceket) ve baji (pantolon) ile giyilen giysinin en üstteki katmandır. Durumagi "her yeri kapalı" anlamına gelir ve aynı zamanda jumagui (주막 의, 周 莫 衣), juchaui (주차 의, 周 遮 衣) veya juui (주의, 周 衣) olarak da bilinir. Durumagi sadece soğuktan korunmak amaçlı değil aynı zamanda törensel amaçlıda kullanılır.


Tarihi

Geçmişte Goryeo döneminde Moğol etkisinden dolayı görünüşü değişikliklere uğramış olsa da durumaginin kökleri en az Goguryeo dönemine uzanır. Yeni oluşturulan [hanbok | goreum] sadece bel kemeri değiştirildi, geleneksel ponun kısa boyu ve geniş kolları uzatıldı ve Moğolların xurumakci tarzı ceketinin daraltılmış şeklinin adına durumagi denildi.

Joseon Hanedanlığı döneminde durumagi, halk tarafından açık havada giyilen palto olarak kullanılırken asil sınıf insanları sabahlık olarak kullanmışlardır. 1884 Yılında Kral Gojong reform yasaları ile tüm sosyal sınıfları için giyimin birleşmesi yürürlüğe girmiştir.Ancak, durumaginin resmi kıyafet olduğunu ilan eden yasa bir direnişle karşılaştı ve 1894 Gabo Reformuna kadar sadece on yıl yürürlükte kaldı.

Türleri ve Özellikleri

Durumagi yapımında farklı dokuma ve kumaşlar kullanılmıştır:Kış için patiska, yün, pamuk, çeşitli ipekler ve rami; yaz için ince rami ve ipek tül; ilkbahar ve sonbahar için patiska.

Çeşitli türleri hotedan durumagi (홑단 두루마기, tek kat), gyup durumagi (겹 두루마기, çift katmanlı), som durumagi (솜 두루마기, pamuk) ve Kkachi durumagi (까치 두루마기, saksağan) veya obangjang durumagi (오방 장 두루마기, beş renkli) çocuklar için içermektedir.

Mavi durumagi kadın tarafından giyilir, beyaz durumagi erkek tarafından giyilirdi.


Modern Kullanımı

'Durumagi', resmi günlerde hala geleneksel kıyafetlerin önemli bir parçası olarak kabul edilir, ancak çeşitli renk ve desenleri kullanılmaktadır.Renkli durumagiler Busan 2005 APEC Zirvesi'nde dünya liderlerine hediye olarak verildi.

English

Durumagi is a variety of po, or overcoat in hanbok, the Korean traditional garment. It is usually the topmost layer of clothing that is worn over jeogori (jacket) and baji (pants). Durumagi means "closed all around", and is also known as jumagui (주막의, 周莫衣), juchaui (주차의, 周遮衣) or juui ( 주의, 周衣). Durumagi is worn not only to fend off the cold, but also for ceremonial purposes.

History

The origin of durumagi traces back to at least the Goguryeo period, although Mongolian influence during the Goryeo period caused changes in its appearance. Not only was the waist belt changed into a [hanbok|goreum], the traditional po's short length and wide sleeves were lengthened and narrowed to the style of the Mongolian coat xurumakci, of which the name durumagi is said to be derived.
During the Joseon Dynasty, the durumagi was less worn as an overcoat but more of a housecoat for the noble class, whereas it was worn outdoors by the commoners. In 1884, King Gojong promulgated the unification of clothing for all social classes through reform laws. However, this law was met with much resistance and it was only until ten years later, after the Gabo Reform of 1894, that the durumagi became common as formal attire.


Types And Characteristics

Different fabrics and materials are used in making durumagi: calico, wool, cotton, and various silks for winter; ramie, fine ramie and silk gauze for summer; various silks and calico for spring and autumn. White, grey and navy blue are commonly used.
Various types include hotedan durumagi (홑단 두루마기, single layer), gyup durumagi (겹두루마기, double layer), som durumagi (솜두루마기, cotton), and kkachi durumagi (까치두루마기, magpie) or obangjang durumagi (오방장 두루마기, five colors) for children.

Blue durumagi worn by female model, white durumagi worn by male model.


Modern Use

The 'durumagi' is still considered an important part of traditional attire for formal occasions, but a variety of colors and designs are being used. Colorful durumagis were given as gifts to the world leaders of the 2005 APEC Summit in Busan.

Kaynak/Source

Çeviri: KHJ-Kolik
Cevapla
#2
[Resim: 10e65781_orginal.jpg]
Cevapla
#3
[Resim: 10e66187_orginal.jpg]
Cevapla
#4
Teşekkürler paylaşım için. ^_^
~~ Hayat ya bir gözü pek maceradır ya da hiçbir şeydir ~~
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. Smile

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi