28-09-2009, Saat: 20:47
![[Resim: 2i71pw0.jpg]](http://i33.tinypic.com/2i71pw0.jpg)
Kalp hastaliklari, her yil milyonlarca kisinin ölümüne yol açan bir numarali hastalik... Dünyada her yil 17.5 milyon kisi kalp hastaliklari nedeniyle yasamini yitiriyor. Bu ölümlerin %80'i düsük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor. Basta yetiskinler olmak üzere her yasta insani tehdit eden kalp hastaliklarina dikkat çekmek amaciyla Eylül ayinin son pazar günü Dünya Kalp Günü olarak 100'ün üzerinde ülkede kutlaniyor.
2000 yilindan bu yana kutlanan Dünya Kalp Günü'nde kalp hastaliklari ve kalp krizinin nedenlerine dikkat çekilerek, çocukluktan itibaren hangi önlemlerin alinacagi konusunda toplumun bilinçlendirilmesine çalisiliyor. Tüm dünyada saglikli yasama yönelik faaliyetlerin tesvik edildigi aktivitelerle kutlanan Dünya Kalp Günü'nde, her yil hastalikla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekiliyor.
Türkiye'de yaklasik 3 milyon koroner kalp hastasi var
Türkiye'de her 7 kisiden 1'i kalp krizi riskiyle karsi karsiya. Türkiye'deki toplam koroner kalp hastasi sayisi 2.8 milyon ve her yil 170 bin kisi koroner kalp hastaligi nedeniyle hayatini kaybediyor. Türkiye'deki ölümlerin % 43'ü koroner kalp hastaligina bagli olarak gerçeklesiyor. Uzmanlar saglikli ve mutlu yasamak için öncelikle dogru beslenmek gerektigine dikkat çekiyorlar.
Kalp hastaliklari yalnizca yetiskinleri degil çocuklari da tehdit ediyor. Bugün dünyada 155 milyon çocuk obezite sorunu yasiyor. Çocuklarin bu sorunu asabilmeleri, saglikli beslenmeleri ve gelecekte kalp hastaliklarina yakalanmamalari için en önemli rol ailelerine düsüyor.
ÖNERILER
Daha az hayvansal (doymus) yag tüketin, etten görebildiginiz yaglari ve tavugun derisini ayirin.
Daha az hazir bisküvi, pastane ürünü, kek, seker, sekerli ya da fazla tuzlu yiyecek, abur cubur tüketin.
Yagsiz veya yarim yagli süt, az yagli yogurt ve az yagli peynir gibi, düsük yag içeren günlük ürünleri tercih edin.
Haftada en az bir kez yagli balik, bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketin (mercimek ve fasulye gibi).
Makarna, pirinç, ekmek, bugday, patates ve misir gevreginden olusan nisastali yiyecekleri, düzenli olarak tüketin.
Günde en az 1.5 litre sivi (su, meyve suyu, süt) almayi hedefleyin.
Yemek pisirirken veya sofrada yemege eklediginiz tuz miktarini azaltin.