yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doraji-Muchim / 도라지무침
#1
Doraji-Muchim / 도라지무침

Spicy Bellflower Root Side Dish
Baharatlı Çançiçeği Kökü Garnitürü

[Resim: PPXN17.jpg]


Doraji ( İngilizce'de "çan çiçeği", "balon çiçeği" ya da platycodon olarak bilinir), Kore tarlalarında ve dağlarında yabani olarak yetişmektedir. Çan çiçeğinin kökü ginseng köküne benzemektedir ve ginseng gibi güçlü kokusu ile birlikte tadı acıdır. Sadece lezzetli yan yemekler yapmak için değil, ayrıca Kore geleneksel tıbbında ve evde yapılan ilaçlarda kullanılmaktadır.

Bu yemek ister taze ister kurutulmuş doraji köküyle hazırlanabilmektedir. Eğer taze doraji kullanılacaksa, soyulmalı ve uzunlamasına lokma büyüklüğündeki parçalar halinde ince dilimler olarak bölünmelidir. Daha sonra dilimler, birkaç saat tuzlu suda ıslatılır ve suyu süzüldükten sonra el aracılığıyla ovulur ve soğuk suda durulanırlar. Acılıklarını kaybedene dek bu işlem tekrarlanır.

Eğer kurutulmuş doraji kullanılacaksa, doraji garnitürü için bir paket daha pratik olacaktır çünkü yapılması gereken tek şey kökleri suda ıslatmak ve acısını yok etmek için biraz tuzla ovmaktır. Daha sonra baharat sosu ile karıştırılarak kızartılır ya da krep yapılabilirler.

Çan çiçeği ile yapılan en yaygın garnitür, doraji-muchim'dir. Eğer salatalık eklenmek istenilirse, dilimlenerek bir kapta biraz tuz ile karıştırılmalıdır. Daha sonra bir tülbent veya bez yardımıyla kurulanarak baharat sosu ve çan çiçeği köküyle karıştırılır.

Malzemeler (4 Kişilik)

-3 parça kurutulmuş çan çiçeği kökleri (yaklaşık 85 gram)
-Kasenin ¼ kadar salça
-3 yemek kaşığı acı pul biber
-1 yemek kaşığı soya sosu
-2 yemek kaşığı pirinç şurubu veya mısır şurubu
-1 yemek kaşığı şeker
-Yarım tatlı kaşığı tuz
-3 yemek kaşığı beyaz sirke veya elma sirkesi
-2 sap doğranmış yeşil soğan
-2 diş kıyılmış sarımsak
-1 tatlı kaşığı susam
-2 tatlı kaşığı susam yağı

Yapılışı

-Kurutulmuş çançiçeği kökleri, kökler yumuşayıncaya kadar, bir gece boyunca (8-12 saat) soğuk suda ıslatılır.
-Suyu süzüldükten sonra, acılığı gidermek için 1 yemek kaşığı tuz ile ovulur. Durulanır ve süzülür.
-Bir karıştırma kabı içerisinde acı biber salçası, acı pul biber, soya sosu, pirinç şurubu, şeker, tuz, sirke, sarımsak, yeşil soğan ve susam yağı birleştirilir.
-Yumuşamış kurutulmuş çançiçeği kökleri ilave edilir ve tüm malzemeler el ile karıştırılır.
-Susam serpilir ve bir servis tabağına alınır. Pilav ile servis edilir ve kalan garnitür 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.

|| English ||

Doraji (known as “bellflower,” “balloon flower,” or platycodon in English) is grown wild in the mountains and fields of Korea. The root of the bellflower looks similar to ginseng root and tastes bitter with strong ginseng-like smell. It’s not only used to make delicious side dishes but it’s also used in Korean traditional medicine and home remedies.

You can make this dish with either fresh or dried doraji root. If you get fresh doraji, you’ll have to peel it and split it lengthwise into bite sized strips. Then soak the strips in salty water for a couple of hours, drain the water, rub them by hand, and rinse in cold water. Repeat this until they aren’t so bitter anymore.

Dried doraji sold in a package is more convenient for making doraji side dishes because all you need to do is to soak the roots in water and rub them with a little salt to remove the bitterness. Then you can make delicious side dishes by mixing them with seasoning sauce, stir-frying, or making pancakes with them.

The most common side dish made with bellflower roots is doraji-muchim. If you want to add cucumber, slice it and mix with some salt in a small bowl. Then squeeze out the excess water from the cucumber with a cheesecloth and mix with the bellflower root and the seasoning sauce.

Ingredients (4 servings)

-3 ounces of dried bellflower roots (about 85 grams)
-¼ cup hot pepper paste
-3 Tablespoons of hot pepper flakes
-1 Tablespoon of soy sauce
-2 Tablespoons of rice syrup or corn syrup
-1 Tablespoon of sugar
-½ teaspoon of salt
-3 Tablespoons ofn white or apple vinegar
-2 stalks of green onions, chopped
-2 garlic cloves, minced
-1 teaspoon of sesame seeds
-2 teaspoons of sesame oil

Directions

-Soak dried bellflower roots in cold water overnight (for 8 to 12 hours) until the roots are soft.
-Drain and scrub with about 1 Tablespoon of coarse salt to remove the bitterness. Rinse and drain.
-Combine the hot pepper paste, hot pepper flakes, soy sauce, rice syrup, sugar, salt, vinegar, garlic, green onion, and sesame oil in a mixing bowl.
-Add the dried bellflower roots to the paste and mix it all together by hand.
-Sprinkle with sesame seeds and transfer it to a serving plate. Serve with rice, and the leftovers can be stored in the fridge for 3-4 weeks.

Kaynak / Source
Cevapla
#2
Salatalık eklenmiş hali de bu şekildedir.

[Resim: nL1pba.jpg]
Cevapla
#3
Güzele benziyor da malzemeleri bulmak zor olabilir.
Yine de denemek isteyenler için afiyet olsun diyelim şimdiden!

[Resim: orBpyo.jpg]
Cevapla
#4
Teşekkür ederiz, ellerine sağlık. Smile
Cevapla
#5
Doraji-Muchim / 도라지무침
Translate: Tuğçe ELİT

>>> https://www.facebook.com/groups/43660099...1/?fref=ts
Cevapla
#6
Eungene'nin oynadığı eski bir dramadan hatırlıyorum. Balon çiçeği baya bir değerli, izleyenler bilir. Teşekkürler...Smile
Cevapla
#7
Çok güzel görünüyor gerçekten,yemekte nasip olur umarım paylaşım için teşekkürlerBiggrin
[Resim: ZEEa1g.gif]
`·.¸¸.·´´¯`TTTOP`·.¸¸.·´´
ONLY BIGBANG ONLY V.I.P
CHOI SEUNG HYUN | KWON HYUK
Cevapla
#8
Teşekkür ederiz. ^^
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi