yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dak Juk / 닭죽
#1
Dak Juk / 닭죽


[Resim: img1744e.jpg]

Dakjuk tavukla yapılan bir Juk (Kore lapası) türüdür. Kore yemekleri genellikle acı olsa da dakjuk değildir, bu nedenle sindirimi kolaydır. Kore'de hastalar ve çocuklar genelde dakjuk yerler. Son günlerde dakjuk yüksek besin değeriyle de popüler hale geldi bu nedenle Kore'deki restoranların çoğu Juk üzerinde uzmanlaşmaya çalışırlar. Dakjuk tarif, tat ve malzeme açsından Batı'nın Tavuk çorbasından oldukça farklıdır.
Temel malzemeleri pirinç, tavuk, sarımsak ve yeşil soğandır.

Malzemeler

- 1 büyük parça derili ve kemikli tavuk gögüs kaburgası
- 12 tane tane karabiber
- 8 - 10 diş sarımsak
- 1 küçük parça soyulmuş ve dilimlenmiş zencefil
- 8-10 cups of water
- 1 ölçü tatlı pirinç (Asya marketlerinde bulabilirsiniz) – Yapışkan Japon pirinci de kullanılabilir.
- 1-2 çay kaşığı tuz (et suyu için)
- Süslemek için doğranmış yeşil soğan
- Üstüne soya sosu ve susam yağı

[Resim: 20090517.jpg]

Yapılışı

1. Diğer işlemleri yaparken pirinci bir kasede soğuk suda bekletin.
2. Büyük bir kapa 8-10 bardak su koyun.
3. Tavuk gögsünü iyice yıkayın. Kaba koyun ve karabiber, sarımsak ve zencefili ekleyin.
4. Orta ateşte 40-45 dk haşlayın.
5. Ocaktan alın ve soğuması için tavuğu çıkarın. Tavuk suyunu süzün ya da içindeki karabiber, sarımsak ve zencefilleri çıkarın.
6. Tavuk eti hala sıcakken iki çatal yardımıyla parçalara ayırın. Deriyi ve kıkırdaklı kısımları atın.
7. 2-3 bardak tavuk suyunu tekrar kaba koyun. Pirinçlerin suyunu süzün ve kapa ekleyin. Yaklaşık bir ölçü parçalanmış tavuk ekleyin ve biraz tuz ekleyin. Tuz yerine soya sosu da ekleyebilirsiniz ancak sos ılık olmalı.
8. 20-25 dakika orta ateşte kapağı yarı kapalı olacak şekilde pişirin ve pirinç tamamen eriyene dek arada bir karıştırın. Suyu çok fazla çekerse, biraz daha tavuk suyu ekleyin.
9. Piştikten sonra çorba kasesine alın, soya sosu, susam yağı ve dilimlenmiş taze soğan serperek süsleyin.

[Resim: img1740y.jpg]

Çeviri: puduhepa1307



English

Dakjuk is a type of Juk (Korean porridge) made with chicken. While Korean food is often spicy, dakjuk is not, so it's easy to digest. Medical patients and children often eat dakjuk in Korea. These days, dakjuk is becoming popular for its high nutritional value so people can try it in many restaurants specializing in juk in Korea. Dakjuk is somewhat different from the chicken soup found in Western countries in recipe, taste and ingredients.
The primary ingredients are rice, chicken, garlic and green onions.


Ingredients

- 1 large rib-in chicken breast with skin and bone (mine was 1.5 lbs)
- dozen or so whole peppercorns
- 8-10 garlic cloves
- 1 thumb-sized nub of peeled ginger, sliced
- 8-10 cups of water
- 1 cup sweet rice (can be found in Asian markets) – regular ol’ sticky Japanese rice works in a pinch
- 1-2 tsp salt, to taste (for broth)
- sliced scallions for garnish
- soy sauce & sesame oil for garnish

[Resim: 20090517.jpg]

Directions

1. Soak rice in a bowl of cold water while you work on the following steps.
2. Fill a large pot with about 8-10 cups of water (halfway up the pot I had).
3. Wash the chicken breast of any blood. Add to pot, along with peppercorns, garlic cloves and ginger slices.
4. Boil on medium high heat for 40-45 minutes
5. Turn off heat. Take out chicken breast to cool. Strain broth through sieve or pluck out the garlic cloves, peppercorns and ginger, into a large bowl.
6. If you’re impatient like me, you can take 2 forks to separate chunks of the still-warm breast meat. Throw out skin and cartilagenous bits.
7. Pour about 3-4 cups of broth back into the pot. Drain the water from the rice and add the rice to the pot. Add about a cup of the shredded chicken and some pinches of salt (you can add soy sauce later), but keep it mild.
8. Cook on medium heat for about 20-25 minutes, keeping the lid partially covered and stirring occasionally as the rice will stick to the bottom. If it starts to look dry, add some more stock.
9. Ladle into soup bowls, garnish with sliced scallions and small drizzles of soy sauce and sesame oil.


[Resim: img1740y.jpg]


Kaynak/Source 1
Kaynak/Source 2


Cevapla
#2
[Resim: 0619id.jpg]
[Resim: 7723596910a8201495d2.jpg]
[Resim: 2128116042389e5c51b0.jpg]
[Resim: 53272987408b8d24a973.jpg]
Cevapla
#3
[Resim: chickenporridge01.jpg]
[Resim: chickenporridge131.jpg]
[Resim: juk1.jpg]
[Resim: juk2.jpg]
[Resim: img47409364681680.jpg]
Cevapla
#4
[Resim: juk3.jpg]
[Resim: snap2012112819h39m52s00.png]
[Resim: snap2012112819h40m10s00.png]
[Resim: snap2012112819h40m27s00.png]
[Resim: snap2012112819h40m46s00.png]
Cevapla
#5
[Resim: flickrcom20120807115722.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143623.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143510.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143540.jpg]
[Resim: flickrcom20120807115850.jpg]
Cevapla
#6
[Resim: flickrcom20120807115450.jpg]
[Resim: snap2012112819h45m00s00.png]
[Resim: snap2012112819h48m00s00.png]
[Resim: 73398611.png]
[Resim: 42086737.png]
Cevapla
#7
[Resim: 66794826.png]
[Resim: 75326074.png]
Cevapla
#8
Bir tanesini aşureye benzettim. Teşekkürler.^^

Cevapla
#9
Konu için teşekkür ederiz...Smile

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld

(28-11-2012, Saat: 21:37)puduhepa1307 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Dak Juk / 닭죽


[Resim: img1744e.jpg]

Dakjuk tavukla yapılan bir Juk (Kore lapası) türüdür. Kore yemekleri genellikle acı olsa da dakjuk değildir, bu nedenle sindirimi kolaydır. Kore'de hastalar ve çocuklar genelde dakjuk yerler. Son günlerde dakjuk yüksek besin değeriyle de popüler hale geldi bu nedenle Kore'deki restoranların çoğu Juk üzerinde uzmanlaşmaya çalışırlar. Dakjuk tarif, tat ve malzeme açsından Batı'nın Tavuk çorbasından oldukça farklıdır.
Temel malzemeleri pirinç, tavuk, sarımsak ve yeşil soğandır.

Malzemeler

- 1 büyük parça derili ve kemikli tavuk gögüs kaburgası
- 12 tane tane karabiber
- 8 - 10 diş sarımsak
- 1 küçük parça soyulmuş ve dilimlenmiş zencefil
- 8-10 cups of water
- 1 ölçü tatlı pirinç (Asya marketlerinde bulabilirsiniz) – Yapışkan Japon pirinci de kullanılabilir.
- 1-2 çay kaşığı tuz (et suyu için)
- Süslemek için doğranmış yeşil soğan
- Üstüne soya sosu ve susam yağı

[Resim: 20090517.jpg]

Yapılışı

1. Diğer işlemleri yaparken pirinci bir kasede soğuk suda bekletin.
2. Büyük bir kapa 8-10 bardak su koyun.
3. Tavuk gögsünü iyice yıkayın. Kaba koyun ve karabiber, sarımsak ve zencefili ekleyin.
4. Orta ateşte 40-45 dk haşlayın.
5. Ocaktan alın ve soğuması için tavuğu çıkarın. Tavuk suyunu süzün ya da içindeki karabiber, sarımsak ve zencefilleri çıkarın.
6. Tavuk eti hala sıcakken iki çatal yardımıyla parçalara ayırın. Deriyi ve kıkırdaklı kısımları atın.
7. 2-3 bardak tavuk suyunu tekrar kaba koyun. Pirinçlerin suyunu süzün ve kapa ekleyin. Yaklaşık bir ölçü parçalanmış tavuk ekleyin ve biraz tuz ekleyin. Tuz yerine soya sosu da ekleyebilirsiniz ancak sos ılık olmalı.
8. 20-25 dakika orta ateşte kapağı yarı kapalı olacak şekilde pişirin ve pirinç tamamen eriyene dek arada bir karıştırın. Suyu çok fazla çekerse, biraz daha tavuk suyu ekleyin.
9. Piştikten sonra çorba kasesine alın, soya sosu, susam yağı ve dilimlenmiş taze soğan serperek süsleyin.

[Resim: img1740y.jpg]

Çeviri: puduhepa1307



English

Dakjuk is a type of Juk (Korean porridge) made with chicken. While Korean food is often spicy, dakjuk is not, so it's easy to digest. Medical patients and children often eat dakjuk in Korea. These days, dakjuk is becoming popular for its high nutritional value so people can try it in many restaurants specializing in juk in Korea. Dakjuk is somewhat different from the chicken soup found in Western countries in recipe, taste and ingredients.
The primary ingredients are rice, chicken, garlic and green onions.


Ingredients

- 1 large rib-in chicken breast with skin and bone (mine was 1.5 lbs)
- dozen or so whole peppercorns
- 8-10 garlic cloves
- 1 thumb-sized nub of peeled ginger, sliced
- 8-10 cups of water
- 1 cup sweet rice (can be found in Asian markets) – regular ol’ sticky Japanese rice works in a pinch
- 1-2 tsp salt, to taste (for broth)
- sliced scallions for garnish
- soy sauce & sesame oil for garnish

[Resim: 20090517.jpg]

Directions

1. Soak rice in a bowl of cold water while you work on the following steps.
2. Fill a large pot with about 8-10 cups of water (halfway up the pot I had).
3. Wash the chicken breast of any blood. Add to pot, along with peppercorns, garlic cloves and ginger slices.
4. Boil on medium high heat for 40-45 minutes
5. Turn off heat. Take out chicken breast to cool. Strain broth through sieve or pluck out the garlic cloves, peppercorns and ginger, into a large bowl.
6. If you’re impatient like me, you can take 2 forks to separate chunks of the still-warm breast meat. Throw out skin and cartilagenous bits.
7. Pour about 3-4 cups of broth back into the pot. Drain the water from the rice and add the rice to the pot. Add about a cup of the shredded chicken and some pinches of salt (you can add soy sauce later), but keep it mild.
8. Cook on medium heat for about 20-25 minutes, keeping the lid partially covered and stirring occasionally as the rice will stick to the bottom. If it starts to look dry, add some more stock.
9. Ladle into soup bowls, garnish with sliced scallions and small drizzles of soy sauce and sesame oil.


[Resim: img1740y.jpg]


Kaynak/Source 1
Kaynak/Source 2





(28-11-2012, Saat: 21:58)puduhepa1307 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
[Resim: flickrcom20120807115722.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143623.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143510.jpg]
[Resim: flickrcom20120910143540.jpg]
[Resim: flickrcom20120807115850.jpg]
Cevapla
#10
Harika görünüyor ^^
WWW
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Koreafans Hakkında

Lorem ipsum

              Quick Links

              User Links

              Advertise