14-02-2018, Saat: 21:21
Culinary Delights of Gangwon-do: A Bowl of Nature
Gangwon-do'nun Mutfak Lezzetleri: Bir Kase Doğa
Gangwon-do Eyaletinin doğal ortamı, eyaletin ünlü mutfağının temelini oluşturuyor.
Dağ, deniz ve karayla kutsanmış olan il, eyaletin merkezine doğru ilerleyen, Kore Yarımadası'nın belkemiğini oluşturan Taebaek-sanmaek Dağ Menzili'ne ev sahipliği yapıyor. Gangwon-do Vilayet Hükümeti kısa süre içinde yaklaşmakta olan PyeongChang 2018 Olimpik ve Paralimpik Kış Oyunları'nın şerefine ildeki 30 ünlü yemek listesini yayınladı. Onlar süslü püslü değil, ama eksiksiz ve lezzetli, sevgi dolu ve saf doğal maddelerden yapıldılar.
Eyaleti temsil eden yemekler, sığır etiyle marine edilmiş bulgogi, karabuğday makarna eriştesi, Pyeongchang'tan dondurulup kurutulmuş kömür balığı(hwangtae), Chodang yumuşak tofu, Gangneung'tan bir sıcak tenceredeki deniz mahsullü güveç ve Jeongseon'un kenger, haşlanmış domuz ve çan çiçeği kökü içeren ünlü bibimbap karışık pirincini kapsıyor. Eyaletin lezzetini taşıyan en iyi yemekler, kömür balığı çorbası (hwangtae haejangguk), Chodang yumuşak tofu ve patates hamuru çorbası (gamja ongsimi)'dir.
● Dağlardan: Taebaek-sanmaek Dağ Menzilinin bir ürünü olan dondurularak kurutulmuş kömür balığı (hwangtae)
Pyeongchang'da kaçırmamanız gereken yemeklerden biri kömür balığı çorbası.
Hwangtae, taze yakalanmış ve temizlenmiş kömür balığının, asılı ahşap raflarda defalarca dondurma ve 20 kezden fazla buz çözme tarafından yapılan yerel bir üründür. Taebaek-sanmaek Dağ Menzili'ndeki dağ geçidinde bulunan Daegwallyeong şehri, özellikle bununla ünlüdür. Balığın kabarık dokusu ve zengin tadı artarak mükemmel bir akşamdan kalma tedavisi haline gelir. Ülkedeki kurutulmuş kömür balığının en büyük kaynağı olan Daegwallyeong, her yılki büyük kar yağışı ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık değişimi nedeniyle onu hazırlamak için en iyi doğal koşullara sahiptir.
Pyeongchang'taki restoranların çoğunda çeşitli kömür balığı yemekleri servis edilmektedir. Baharatlı kömür balığı, ızgara kömür balığı, buğulanmış kömür balığı ve hatta kömür balığı çorbası bile var.Bölgedeki dondurulup kurutulmuş hwangtae pollack lokantaları, bu yıl ziyaret etmeleri beklenen Kore Olimpiyatları dışındaki sporcular ve turistler için yeni menü öğeleri geliştirdi. Kurutulmuş kömür balığının lezzetli diliminin yer aldığı mantı, yeni çıtır çıtır kızartılmış kömür balığı pirzolası ve hatta kömür balığı burgeri.
![[Resim: p6WzZJ.jpg]](https://i.hizliresim.com/p6WzZJ.jpg)
Gangwon-do Eyaleti'nin Pyeongchang'daki mönü yemeklerinden biri, bir dizi donma ve çözülme işleminden sonra doğal bir içerik olup hwangtae olarak bilinen kurutulmuş kömür balığıdır. Kurutulmuş kömür balığından yapılan en sevilen yemek kömür balığı çorbası veya hwangtae haejangguk'dur.
● Denizden: Doğu Denizi'nden yumuşak tofu (sundubu)
"Benim restoranım, her türlü süslü yemeği servis eden bir lokanta değil."
Kim Hun-hoi, Gangwon-do bölgesi Gangneung'daki üçüncü nesil aile işi olan Wonjo Chodang Sundubu restoranında çalışmaktadır. Restoranda yerel olarak chodang sundubu olarak bilinen çok çeşitli yumuşak tofu yemekleri sunulmaktadır.
Birçok kişi, bir restoran işletmesinin böyle bir açıklama yapmasını duyunca şaşkına dönebilir. Bununla birlikte, tofu ile ilgili inançları için farklı bir nüansa sahip ve daha da önemlisi ailesinin bugüne kadar restoranının menülerinde bulunan zamana bağlı gelenekleri nasıl uyguladığının ardında bir sır var.
Restoran sahibi, "Bazı tatlar yaratmak için herhangi bir baharat veya kimyasal katkı kullanmıyoruz. Biz sadece soya fasulyenin saf tadını sunuyoruz." dedi.
"Buradaki sır, nesiller boyunca aktarılmış taze soya fasulyesi, deniz suyu ve pişirme becerilerinde yatıyor." dedi.
Bu tür yumuşak tofu (chodang), taneleri sıkarak, soya sütünü kaynatarak ve soya sütünü, Doğu Denizi'nden gelen deniz suyuyla çekirdekleri kavuşturduktan sonra yapılır. Mutlak mükemmellik gibi bir tadı vardır.
Tesis sahibi, "Diğer yemeklerin yanı sıra pirinç ile kapanan tofu, en popüler yemek çeşididir. Güçlü olmayan tadı nedeniyle Koreli olmayanlar da bunu sevebilir." dedi.
Bu yöntemle Tofu yapan Chodang Köyü'nde yaklaşık 20 tofu restoranı vardır. Köy, önümüzdeki Kış Olimpiyat Oyunları sırasında buz sporlarına ev sahipliği yapacak Olimpiyat yeri olan Gangneung Buz Arena'ya yaklaşık 10 dakikalık mesafededir. Olimpiyatın ana şehri olan Pyeongchang'a da 30 dakikadan daha az bir mesafededir.
![[Resim: VrMakP.jpg]](https://i.hizliresim.com/VrMakP.jpg)
Gangneung'da yenmesi gereken yemek öğelerinden biri olan Chodang tofu, yumuşak bir doku ve doğal lezzete sahiptir. Tofu, Doğu Denizi'ndeki deniz suyunun çekirdeklerden sıkılan süt ile karıştırılarak kullanılmasıyla yapılır. Soya sosu ve mükemmel fermente edilmiş kimchi ile birlikte servis edilir.
● Topraktan: Bir kase patatesli hamur çorbası (gamja ongsimi)
Patatesli hamur çorbası (gamja ongsimi), patatesleri ezip bunun top haline getirilmesiyle yapılır. Bu şefin patates tozunu top haline getirmesine imkân verir, böylece erişte elle hazırlanır. Patatesli hamur çorbasının ardındaki hikaye, çağdaş Kore tarihinin en zor savaş sonrası anlarından birini temsil ediyor.
Yemek konusunda uzmanlaşmış yerel bir restoran olan Gangneung Gamja Ongsim'in sahibi Choi Dong Gyu, "Bir zamanlar, Gangwon-do'daki pirinç gerçekten yetersizdi. Bu nedenle patatesleri çiftliklerimizde bol miktarda büyüyen alternatif bir ürün olarak gördük. Sonra ailelerini geçindirmek için yeni bir yemek buldular. Annem, mahalledeki diğer bütün çocukların yaptığı gibi, küçükken patatesli hamur eriştesini yediğimi söyledi." dedi.
Yer sahibi, "Patatesli hamur erişte, kuşkusuz buradaki turistler arasında en popüler yemeklerden biridir. Basit ama doyurucu bir yemektir ve biraz lahana veya kesilmiş turp kimchi ile birleşince daha lezzetli olur." dedi.
![[Resim: VrMaoP.jpg]](https://i.hizliresim.com/VrMaoP.jpg)
Gamja ongsimi, basit ama doyurucu bir yemektir ve biraz lahana veya kesilmiş turp kimchi ile birleşince daha lezzetli olur.
Kaynak
By Kang Gahui ve Yoon Jihye
Fotoğraflar = Jeon Han
Gangwon-do'nun Mutfak Lezzetleri: Bir Kase Doğa
Gangwon-do Eyaletinin doğal ortamı, eyaletin ünlü mutfağının temelini oluşturuyor.
Dağ, deniz ve karayla kutsanmış olan il, eyaletin merkezine doğru ilerleyen, Kore Yarımadası'nın belkemiğini oluşturan Taebaek-sanmaek Dağ Menzili'ne ev sahipliği yapıyor. Gangwon-do Vilayet Hükümeti kısa süre içinde yaklaşmakta olan PyeongChang 2018 Olimpik ve Paralimpik Kış Oyunları'nın şerefine ildeki 30 ünlü yemek listesini yayınladı. Onlar süslü püslü değil, ama eksiksiz ve lezzetli, sevgi dolu ve saf doğal maddelerden yapıldılar.
Eyaleti temsil eden yemekler, sığır etiyle marine edilmiş bulgogi, karabuğday makarna eriştesi, Pyeongchang'tan dondurulup kurutulmuş kömür balığı(hwangtae), Chodang yumuşak tofu, Gangneung'tan bir sıcak tenceredeki deniz mahsullü güveç ve Jeongseon'un kenger, haşlanmış domuz ve çan çiçeği kökü içeren ünlü bibimbap karışık pirincini kapsıyor. Eyaletin lezzetini taşıyan en iyi yemekler, kömür balığı çorbası (hwangtae haejangguk), Chodang yumuşak tofu ve patates hamuru çorbası (gamja ongsimi)'dir.
● Dağlardan: Taebaek-sanmaek Dağ Menzilinin bir ürünü olan dondurularak kurutulmuş kömür balığı (hwangtae)
Pyeongchang'da kaçırmamanız gereken yemeklerden biri kömür balığı çorbası.
Hwangtae, taze yakalanmış ve temizlenmiş kömür balığının, asılı ahşap raflarda defalarca dondurma ve 20 kezden fazla buz çözme tarafından yapılan yerel bir üründür. Taebaek-sanmaek Dağ Menzili'ndeki dağ geçidinde bulunan Daegwallyeong şehri, özellikle bununla ünlüdür. Balığın kabarık dokusu ve zengin tadı artarak mükemmel bir akşamdan kalma tedavisi haline gelir. Ülkedeki kurutulmuş kömür balığının en büyük kaynağı olan Daegwallyeong, her yılki büyük kar yağışı ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık değişimi nedeniyle onu hazırlamak için en iyi doğal koşullara sahiptir.
Pyeongchang'taki restoranların çoğunda çeşitli kömür balığı yemekleri servis edilmektedir. Baharatlı kömür balığı, ızgara kömür balığı, buğulanmış kömür balığı ve hatta kömür balığı çorbası bile var.Bölgedeki dondurulup kurutulmuş hwangtae pollack lokantaları, bu yıl ziyaret etmeleri beklenen Kore Olimpiyatları dışındaki sporcular ve turistler için yeni menü öğeleri geliştirdi. Kurutulmuş kömür balığının lezzetli diliminin yer aldığı mantı, yeni çıtır çıtır kızartılmış kömür balığı pirzolası ve hatta kömür balığı burgeri.
![[Resim: p6WzZJ.jpg]](https://i.hizliresim.com/p6WzZJ.jpg)
Gangwon-do Eyaleti'nin Pyeongchang'daki mönü yemeklerinden biri, bir dizi donma ve çözülme işleminden sonra doğal bir içerik olup hwangtae olarak bilinen kurutulmuş kömür balığıdır. Kurutulmuş kömür balığından yapılan en sevilen yemek kömür balığı çorbası veya hwangtae haejangguk'dur.
● Denizden: Doğu Denizi'nden yumuşak tofu (sundubu)
"Benim restoranım, her türlü süslü yemeği servis eden bir lokanta değil."
Kim Hun-hoi, Gangwon-do bölgesi Gangneung'daki üçüncü nesil aile işi olan Wonjo Chodang Sundubu restoranında çalışmaktadır. Restoranda yerel olarak chodang sundubu olarak bilinen çok çeşitli yumuşak tofu yemekleri sunulmaktadır.
Birçok kişi, bir restoran işletmesinin böyle bir açıklama yapmasını duyunca şaşkına dönebilir. Bununla birlikte, tofu ile ilgili inançları için farklı bir nüansa sahip ve daha da önemlisi ailesinin bugüne kadar restoranının menülerinde bulunan zamana bağlı gelenekleri nasıl uyguladığının ardında bir sır var.
Restoran sahibi, "Bazı tatlar yaratmak için herhangi bir baharat veya kimyasal katkı kullanmıyoruz. Biz sadece soya fasulyenin saf tadını sunuyoruz." dedi.
"Buradaki sır, nesiller boyunca aktarılmış taze soya fasulyesi, deniz suyu ve pişirme becerilerinde yatıyor." dedi.
Bu tür yumuşak tofu (chodang), taneleri sıkarak, soya sütünü kaynatarak ve soya sütünü, Doğu Denizi'nden gelen deniz suyuyla çekirdekleri kavuşturduktan sonra yapılır. Mutlak mükemmellik gibi bir tadı vardır.
Tesis sahibi, "Diğer yemeklerin yanı sıra pirinç ile kapanan tofu, en popüler yemek çeşididir. Güçlü olmayan tadı nedeniyle Koreli olmayanlar da bunu sevebilir." dedi.
Bu yöntemle Tofu yapan Chodang Köyü'nde yaklaşık 20 tofu restoranı vardır. Köy, önümüzdeki Kış Olimpiyat Oyunları sırasında buz sporlarına ev sahipliği yapacak Olimpiyat yeri olan Gangneung Buz Arena'ya yaklaşık 10 dakikalık mesafededir. Olimpiyatın ana şehri olan Pyeongchang'a da 30 dakikadan daha az bir mesafededir.
![[Resim: VrMakP.jpg]](https://i.hizliresim.com/VrMakP.jpg)
Gangneung'da yenmesi gereken yemek öğelerinden biri olan Chodang tofu, yumuşak bir doku ve doğal lezzete sahiptir. Tofu, Doğu Denizi'ndeki deniz suyunun çekirdeklerden sıkılan süt ile karıştırılarak kullanılmasıyla yapılır. Soya sosu ve mükemmel fermente edilmiş kimchi ile birlikte servis edilir.
● Topraktan: Bir kase patatesli hamur çorbası (gamja ongsimi)
Patatesli hamur çorbası (gamja ongsimi), patatesleri ezip bunun top haline getirilmesiyle yapılır. Bu şefin patates tozunu top haline getirmesine imkân verir, böylece erişte elle hazırlanır. Patatesli hamur çorbasının ardındaki hikaye, çağdaş Kore tarihinin en zor savaş sonrası anlarından birini temsil ediyor.
Yemek konusunda uzmanlaşmış yerel bir restoran olan Gangneung Gamja Ongsim'in sahibi Choi Dong Gyu, "Bir zamanlar, Gangwon-do'daki pirinç gerçekten yetersizdi. Bu nedenle patatesleri çiftliklerimizde bol miktarda büyüyen alternatif bir ürün olarak gördük. Sonra ailelerini geçindirmek için yeni bir yemek buldular. Annem, mahalledeki diğer bütün çocukların yaptığı gibi, küçükken patatesli hamur eriştesini yediğimi söyledi." dedi.
Yer sahibi, "Patatesli hamur erişte, kuşkusuz buradaki turistler arasında en popüler yemeklerden biridir. Basit ama doyurucu bir yemektir ve biraz lahana veya kesilmiş turp kimchi ile birleşince daha lezzetli olur." dedi.
![[Resim: VrMaoP.jpg]](https://i.hizliresim.com/VrMaoP.jpg)
Gamja ongsimi, basit ama doyurucu bir yemektir ve biraz lahana veya kesilmiş turp kimchi ile birleşince daha lezzetli olur.
Kaynak
By Kang Gahui ve Yoon Jihye
Fotoğraflar = Jeon Han