31-07-2017, Saat: 1:06
(Son Düzenleme: 03-09-2017, Saat: 19:05, Düzenleyen: misakichan19.)
Creating Futuristic Art With Traditional Sounds: Group of Experimental Artists Collaborate To Build Rare Experience
Geleneksel Seslerle Fütürist Sanat Yapma: Deneysel Sanatçı Grubu Eşi Görülmedik Bir Tecrübe Yaşatmak İçin Bir Araya Geldi
![[Resim: 6XGm7v.jpg]](https://i.hizliresim.com/6XGm7v.jpg)
Bir geomungo çalgıcısı, bir grafik sanatçısı, bir EDM yapımcısı ve bir interaktif dizayner’dan oluşan Muto adındaki grup 2016’da Benos Aires’deki Teatro San Martin’de gösteri yapmıştır. [GÖRSELİK]
Yeowoorak Festivali sekiz yıldır Kore Ulusal Tiyatrosunda sahnelenmektedir. Gugak’ı (Kore geleneksel müziği) modern bir anlayışla sergileyen müzik gruplarının toplandığı festivale geçen yıllarda bir tutam tiyatro, caz ve edebiyat serpilerek eski ve yeni bir araya getirilmiştir. Festival insanların beğenisini kazandığından 2010 yılından beri neredeyse biletlerin tamamı satılmaktadır.
Peki, izleyicilerinin beklentilerini karşılamak için organizatörler bu yıl Yeowoorak Festivalini nasıl hazırladılar?
Bu yılki festivalin sanat yönetmeni Won Il “Kore geleneksel müziğini kendi eşsiz ve orijinal tarzlarıyla nasıl değiştirdiklerini” insanlara gösterecek grupları bir araya getirdiklerini söyledi. bu yılki festival 7 Temmuz’da Seoul’ün merkezinde bulunan Kore Ulusal Tiyatrosunda gerçekleştirilecek.
![[Resim: lWREYJ.jpg]](https://i.hizliresim.com/lWREYJ.jpg)
Grafik sanatçısı Park Hun-gyu soldaki, geomungo çalgıcısı Park Woo-jae Kore Ulusal Tiyatrosu için poz veriyor. Muto adlı grupları 16 Temmuz’da gerçekleşecek olan bu yılki Yeowoorak Festivalinde geleneksel olmayan gugak ve medya sanatını sahneleyecekler. [JEON HO-SUNG]
Yönetmen Won iki hafta içindeki gösterilerden “en devrimsel” olanının 16 Temmuz saat 16.00’da Muto grubu tarafından sergilenecek olan “İki Dağ” adındaki sanat projesi olduğunu söyledi.
Yeowoorak gösteri yapması için genelde müzisyenlerden oluşan grupları davet eder fakat Muto grubunda sadece bir müzisyen bulunmakta- Geonmungo çalgıcısı Park Woo-jae (uzun bir zither çalgı). Grubun diğer üyeleri şu şekildedir; grafik sanatçısı Park Hun-gyu, Ideotape adlı dans grubunun yapımcısı Shin Beom-ho ve interaktif dizayner Hong Chan-hyeok.
Muto’nun nasıl bir müzik sergileyeceğini tahmin etmek kolay değil. Grup söylediğine göre görsel sanatla müziği bir araya getiriyorlarmış, ya da onların tabiriyle “görselik”. Gösterileri hakkında bilgi almak isteyenler; Korea JoongAng Daily’e bağlı the JoongAng Sunday Muto ile bir röportaj yaptı.
Geomungo çalgıcısı Woo-jae “ Yaptığımız şey, geomungo’yu kullanarak lirik elektronik dans müziğini görselleştirmek,” dedi.
Muto grubu geçen Mayıs’ta kurulmuş, grup ne yaptıklarını açıklamakta gerçekten zorlandıklarını söylüyor. Gösterilerini hazırlamaları da aynı şekilde zor oluyormuş- grubun sadece sahneyi hazırlaması üç günlerini alıyor.
![[Resim: gWRXk0.jpg]](https://i.hizliresim.com/gWRXk0.jpg)
[Görselik]
Görsel sahneleme alanında kodamanlardan olan grafik sanatçısı Hun-gyu Big Bang gibi popüler grupların konserlerinde arka fon görsel sahneleri hazırlamaktadır. Daha fazla ticari faaliyetlere karışmak istemediğini söyleyen Hun-gyu, bol para getiren kariyerini bırakıp Muto’ya başlamış.
“Genç grafik sanatçılarına yer açmalıyım,” diyen Hun-gyu ünlü sanatçılar için çalışmayı neden bırakmaya karar verdiğini açıkladı. “20 yıldan fazladır Hongdae’de yaşıyorum birçok müzisyen arkadaşla tanıştım. Sonrasında müzisyenlerle görsel yeteneklerimi birleştirerek bir şey yapma fikri aklıma geldi. Hayal gücüm kamçılandı ve yeni bir şey yapmak için hemen bu grubu kurdum.”
Woo-jae ve Hun-gyu AYAF ‘ta tanıştığını söylüyor. AYAF (Arko Young Art Frontier) genç sanatçıları teşvik etmek ve desteklemek için Arts Council Korea (Arko) tarafından her yıl düzenlenen bir seminerdir. Woo-jae de katılan genç sanatçılardan biriymiş, sahnede grafik resimlerle müziği bir araya getiren misafir konuşmacı Hun-gyu’na nasıl hayran kaldığını anlatıyor. Hun-gyu Woo-jae’nin geomungo çalış tarzının kendisini çok şaşırttığını söyledi.
“[O sıralar] farklı tarzlardan birçok müzisyenle çalışıyordum ancak içlerinde gugak yoktu,” dedi Hun-gyu. “Birden düşüncelerim ve bilincim yön değiştirdi. Tasarım ve sanat eğitimim Batıdan geliyordu ve hep Batılı müzisyenlerle çalışmıştım fakat ben bir Koreliyim ve şu anda Kore’de yaşıyorum. Kore geleneksel müziğine yabancı olmam bana garip hissettirdi, bir gugak müzisyeniyle daha önce hiç çalışmamıştım ve işte o zaman bu grubu kurmaya karar verdim.”
Woo-jae geomungo’yu eşsiz ve geleneksel olmayan bir tarzla çalışı ile bilinen bir sanatçı ve belki de Korelilerden ziyade Avrupalılar tarafından tanınmakta. Kendisi besteleri ve ünlü modern dans koreografı Sidi Larbi Cherkaoui ile yaptığı gösterileri ile Avrupa’da aktifti, Sidi Larbi Cherkaoui ile dünya turuna çıktılar.
“Her zaman yeni ve geleneksel olmayan bir şeyi yapmak ilgimi çekiyordu,” dedi Woo-jae. “yayı farklı şekilde kullanışım aletle öylesine vakit geçirirken ortaya çıktı. Yayla çıkardığım ses çellonunki gibi fakat daha fazla gıcırtı sesleri var. İnsanlar yayı çıkardığım bu “sesten” gerçekten hoşlandıklarını söylüyorlar.
Woo-jae’ye göre geomungo diğer Kore’deki geleneksel aletlerle karşılaştırıldığında modernize edilmemiş ve aslı iyi şekilde korunmuş geleneksel aletlerden.
Woo-jae “İşte bu yüzden yeni sesler bulmak için bu alet üzerinde denemeler yapmak bana ilgi çekici geliyor,” diye ekledi.
“Ben ve EDM yapımcısı Shin Beom-ho ilk defa Woo-jae’nin çalışını duyduğumuzda, bu çıkardığı bu bozuk gıcırtılı sesin çok çekici olduğunu düşünmüştük,” diyor Hyun-gyu.
“Sesi aynı reçinesi olmayan bir yayla çalınan haegeum’ın (geleneksel Kore kemanı) sesi gibi,” diyor gülerek. “Kesinlikle daha önce duymadığınız bir ses. Ve alternatif sanat camiasında iş yapan bizlere verdiği ilham çok büyük. Sınırlarımız yok. Gelecek sefere sanat merkezlerinin dışında tuhaf yerlerde modern dansçılarla çalışabiliriz. Bizim için birçok şey mümkün.”
“İki Dağ” 6 metre uzunluğundaki LED paravanlarında Kore’nin nehir ve dağlarının Muto’nun eşsiz hareketli grafikleriyle birilikte yansıtıldığı yeni sahne gösterisidir.
Shin, Batı sesleri ile geleneksel sesleri harmanlayan EDM klavyesinde elektronik sesler üretirken paravanların arasında oturan Woo-jae uzun zitherinde eşsiz geleneksel sesler çıkarıyor.
Hun-gyu “Grubumuz en çok sahneyi hazırlamakta zorlanıyor,” dedi. “Shin bu geniş parçaları bir devre gibi bağlayan modüler sentenzleyiciyi kullanıyor. Bu alet Woo-jae’nin geomungosunda ürettiği sesleri toplayıp dönüştürüyor. Aynı sırada ben modüle sentezleyiciye gönderilen sinyalleri alıyorum seslerin yapısını çözümleyip görsel sahneler olarak her bir sesin karşılığını ekrana yansıtıyorum. ”
Bu işlemler canlı olarak sahnede yapıldığından sesin ve resimlerin sahnede doğaçlama yapılıyormuş gibi görünebilir ancak grup üç aydır gösteride ne üretileceği üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Gösteri sırasında kullanılacak olan Kore’nin nehir ve dağ görüntülerini çekmek için dronları kullanmışlar.
“Muto grubunun adı ‘geniş manzarayı’ ifade etmektedir. Gördüğünüz üzere ismimizle doğanın izinde gidiyoruz,” dedi Hun-gyu. “Normalde konserlerin estetik yönü oldukça Batılı tarzda olur. Koreliler Batının yüzünü güzellik ölçüsü olarak kabul ettiğinden- kalkık burun, büyük gözleri açık ten gibi- güzel doğa nasıl olur diye konuştuğumuzda Büyük Kanyon gibi görkemli sahneleri düşündük. Söylemek istediğim şey görkem bizi büyülediğinden etrafımızdaki güzelliği fark edemiyoruz. Dronlarla gösteri için çekim yaparken Kore’deki el değmemiş doğanın bolluğunu görünce çok şaşırdık. Rahatladık ve doğaya yeni bir perspektifle bakmaya başladık. Belki de güzellik doğanın içinde fark edemediğimiz şeydir.”
Belki dışarıdan Muto'nun yaptığı şey müzik bestelemek ve bu müziğe uygun görselleri hazırlamak olarak görülebilir. Ancak Muto, faaliyetlerinin temelinde birbirlerinden etkilenmeleri ve ilham almaları olduğunu söylüyor.
“Muto’nun ürettiği müziğe farklı açılardan bakmalısınız” diyor Woo-jae. “Sahnedeki müzisyen, bu durumda bu kişi ben oluyorum, gösterisi sırasında sahnesini süslemesi için görsel sahneleri isteyen kişi değil. Her şey işbirliği çerçevesinde üretiliyor en büyük hedefimiz müziği ve görsel sahneleri en iyi bir şekilde harmanlayıp tek parça bir sanat eseri gibi göstermek.”
Muto’nun ilk çalışmasının adı “GON” dur. Woo-jae eserin yazdığı tek satır beste ile başladığını söylüyor. Daha sonra Shin besteye elektronik sesler eklemeye başlamış ve yepyeni bir ses üretmişler.
Woo-jae “Aynı bir zincir gibi,” dedi. “Biri bir şey başlatıyor daha sonra diğeri üzerine ekliyor ve böyle devam ediyor.”
Yeowoorak seyirciler için bir müzik şöleni iken Muto için yaptıkları işi özgürce sergiledikleri bir platform.
“Daha deneysel hale gelirse başka şeylerde deneyebiliriz,” dedi Hun-gyu. “Aslında Ruichi Sakamoto gibi deneysel müzisyenlerin sahnede yanlarında görsel sanatçıları bulunuyor. biz bu seviyede bir şeyi hedef ediyoruz, her gösterimizde farklı bir tarzı göstermeye çalışıyoruz bizde bir sonraki sefere ne tür bir şey sergileyeceğimizi bilmiyoruz.”
“Yeni bir şeyden etkilenen ve tecrübe etmek isteyenlerin gösterimize gelmesini umuyoruz çünkü ‘İki Dağ’ adlı gösteriden gerçekten keyif alacaklar,” dedi Hun-gyu.
Kaynak
Geleneksel Seslerle Fütürist Sanat Yapma: Deneysel Sanatçı Grubu Eşi Görülmedik Bir Tecrübe Yaşatmak İçin Bir Araya Geldi
![[Resim: 6XGm7v.jpg]](https://i.hizliresim.com/6XGm7v.jpg)
Bir geomungo çalgıcısı, bir grafik sanatçısı, bir EDM yapımcısı ve bir interaktif dizayner’dan oluşan Muto adındaki grup 2016’da Benos Aires’deki Teatro San Martin’de gösteri yapmıştır. [GÖRSELİK]
Yeowoorak Festivali sekiz yıldır Kore Ulusal Tiyatrosunda sahnelenmektedir. Gugak’ı (Kore geleneksel müziği) modern bir anlayışla sergileyen müzik gruplarının toplandığı festivale geçen yıllarda bir tutam tiyatro, caz ve edebiyat serpilerek eski ve yeni bir araya getirilmiştir. Festival insanların beğenisini kazandığından 2010 yılından beri neredeyse biletlerin tamamı satılmaktadır.
Peki, izleyicilerinin beklentilerini karşılamak için organizatörler bu yıl Yeowoorak Festivalini nasıl hazırladılar?
Bu yılki festivalin sanat yönetmeni Won Il “Kore geleneksel müziğini kendi eşsiz ve orijinal tarzlarıyla nasıl değiştirdiklerini” insanlara gösterecek grupları bir araya getirdiklerini söyledi. bu yılki festival 7 Temmuz’da Seoul’ün merkezinde bulunan Kore Ulusal Tiyatrosunda gerçekleştirilecek.
![[Resim: lWREYJ.jpg]](https://i.hizliresim.com/lWREYJ.jpg)
Grafik sanatçısı Park Hun-gyu soldaki, geomungo çalgıcısı Park Woo-jae Kore Ulusal Tiyatrosu için poz veriyor. Muto adlı grupları 16 Temmuz’da gerçekleşecek olan bu yılki Yeowoorak Festivalinde geleneksel olmayan gugak ve medya sanatını sahneleyecekler. [JEON HO-SUNG]
Yönetmen Won iki hafta içindeki gösterilerden “en devrimsel” olanının 16 Temmuz saat 16.00’da Muto grubu tarafından sergilenecek olan “İki Dağ” adındaki sanat projesi olduğunu söyledi.
Yeowoorak gösteri yapması için genelde müzisyenlerden oluşan grupları davet eder fakat Muto grubunda sadece bir müzisyen bulunmakta- Geonmungo çalgıcısı Park Woo-jae (uzun bir zither çalgı). Grubun diğer üyeleri şu şekildedir; grafik sanatçısı Park Hun-gyu, Ideotape adlı dans grubunun yapımcısı Shin Beom-ho ve interaktif dizayner Hong Chan-hyeok.
Muto’nun nasıl bir müzik sergileyeceğini tahmin etmek kolay değil. Grup söylediğine göre görsel sanatla müziği bir araya getiriyorlarmış, ya da onların tabiriyle “görselik”. Gösterileri hakkında bilgi almak isteyenler; Korea JoongAng Daily’e bağlı the JoongAng Sunday Muto ile bir röportaj yaptı.
Geomungo çalgıcısı Woo-jae “ Yaptığımız şey, geomungo’yu kullanarak lirik elektronik dans müziğini görselleştirmek,” dedi.
Muto grubu geçen Mayıs’ta kurulmuş, grup ne yaptıklarını açıklamakta gerçekten zorlandıklarını söylüyor. Gösterilerini hazırlamaları da aynı şekilde zor oluyormuş- grubun sadece sahneyi hazırlaması üç günlerini alıyor.
![[Resim: gWRXk0.jpg]](https://i.hizliresim.com/gWRXk0.jpg)
[Görselik]
Görsel sahneleme alanında kodamanlardan olan grafik sanatçısı Hun-gyu Big Bang gibi popüler grupların konserlerinde arka fon görsel sahneleri hazırlamaktadır. Daha fazla ticari faaliyetlere karışmak istemediğini söyleyen Hun-gyu, bol para getiren kariyerini bırakıp Muto’ya başlamış.
“Genç grafik sanatçılarına yer açmalıyım,” diyen Hun-gyu ünlü sanatçılar için çalışmayı neden bırakmaya karar verdiğini açıkladı. “20 yıldan fazladır Hongdae’de yaşıyorum birçok müzisyen arkadaşla tanıştım. Sonrasında müzisyenlerle görsel yeteneklerimi birleştirerek bir şey yapma fikri aklıma geldi. Hayal gücüm kamçılandı ve yeni bir şey yapmak için hemen bu grubu kurdum.”
Woo-jae ve Hun-gyu AYAF ‘ta tanıştığını söylüyor. AYAF (Arko Young Art Frontier) genç sanatçıları teşvik etmek ve desteklemek için Arts Council Korea (Arko) tarafından her yıl düzenlenen bir seminerdir. Woo-jae de katılan genç sanatçılardan biriymiş, sahnede grafik resimlerle müziği bir araya getiren misafir konuşmacı Hun-gyu’na nasıl hayran kaldığını anlatıyor. Hun-gyu Woo-jae’nin geomungo çalış tarzının kendisini çok şaşırttığını söyledi.
“[O sıralar] farklı tarzlardan birçok müzisyenle çalışıyordum ancak içlerinde gugak yoktu,” dedi Hun-gyu. “Birden düşüncelerim ve bilincim yön değiştirdi. Tasarım ve sanat eğitimim Batıdan geliyordu ve hep Batılı müzisyenlerle çalışmıştım fakat ben bir Koreliyim ve şu anda Kore’de yaşıyorum. Kore geleneksel müziğine yabancı olmam bana garip hissettirdi, bir gugak müzisyeniyle daha önce hiç çalışmamıştım ve işte o zaman bu grubu kurmaya karar verdim.”
Woo-jae geomungo’yu eşsiz ve geleneksel olmayan bir tarzla çalışı ile bilinen bir sanatçı ve belki de Korelilerden ziyade Avrupalılar tarafından tanınmakta. Kendisi besteleri ve ünlü modern dans koreografı Sidi Larbi Cherkaoui ile yaptığı gösterileri ile Avrupa’da aktifti, Sidi Larbi Cherkaoui ile dünya turuna çıktılar.
“Her zaman yeni ve geleneksel olmayan bir şeyi yapmak ilgimi çekiyordu,” dedi Woo-jae. “yayı farklı şekilde kullanışım aletle öylesine vakit geçirirken ortaya çıktı. Yayla çıkardığım ses çellonunki gibi fakat daha fazla gıcırtı sesleri var. İnsanlar yayı çıkardığım bu “sesten” gerçekten hoşlandıklarını söylüyorlar.
Woo-jae’ye göre geomungo diğer Kore’deki geleneksel aletlerle karşılaştırıldığında modernize edilmemiş ve aslı iyi şekilde korunmuş geleneksel aletlerden.
Woo-jae “İşte bu yüzden yeni sesler bulmak için bu alet üzerinde denemeler yapmak bana ilgi çekici geliyor,” diye ekledi.
“Ben ve EDM yapımcısı Shin Beom-ho ilk defa Woo-jae’nin çalışını duyduğumuzda, bu çıkardığı bu bozuk gıcırtılı sesin çok çekici olduğunu düşünmüştük,” diyor Hyun-gyu.
“Sesi aynı reçinesi olmayan bir yayla çalınan haegeum’ın (geleneksel Kore kemanı) sesi gibi,” diyor gülerek. “Kesinlikle daha önce duymadığınız bir ses. Ve alternatif sanat camiasında iş yapan bizlere verdiği ilham çok büyük. Sınırlarımız yok. Gelecek sefere sanat merkezlerinin dışında tuhaf yerlerde modern dansçılarla çalışabiliriz. Bizim için birçok şey mümkün.”
“İki Dağ” 6 metre uzunluğundaki LED paravanlarında Kore’nin nehir ve dağlarının Muto’nun eşsiz hareketli grafikleriyle birilikte yansıtıldığı yeni sahne gösterisidir.
Shin, Batı sesleri ile geleneksel sesleri harmanlayan EDM klavyesinde elektronik sesler üretirken paravanların arasında oturan Woo-jae uzun zitherinde eşsiz geleneksel sesler çıkarıyor.
Hun-gyu “Grubumuz en çok sahneyi hazırlamakta zorlanıyor,” dedi. “Shin bu geniş parçaları bir devre gibi bağlayan modüler sentenzleyiciyi kullanıyor. Bu alet Woo-jae’nin geomungosunda ürettiği sesleri toplayıp dönüştürüyor. Aynı sırada ben modüle sentezleyiciye gönderilen sinyalleri alıyorum seslerin yapısını çözümleyip görsel sahneler olarak her bir sesin karşılığını ekrana yansıtıyorum. ”
Bu işlemler canlı olarak sahnede yapıldığından sesin ve resimlerin sahnede doğaçlama yapılıyormuş gibi görünebilir ancak grup üç aydır gösteride ne üretileceği üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Gösteri sırasında kullanılacak olan Kore’nin nehir ve dağ görüntülerini çekmek için dronları kullanmışlar.
“Muto grubunun adı ‘geniş manzarayı’ ifade etmektedir. Gördüğünüz üzere ismimizle doğanın izinde gidiyoruz,” dedi Hun-gyu. “Normalde konserlerin estetik yönü oldukça Batılı tarzda olur. Koreliler Batının yüzünü güzellik ölçüsü olarak kabul ettiğinden- kalkık burun, büyük gözleri açık ten gibi- güzel doğa nasıl olur diye konuştuğumuzda Büyük Kanyon gibi görkemli sahneleri düşündük. Söylemek istediğim şey görkem bizi büyülediğinden etrafımızdaki güzelliği fark edemiyoruz. Dronlarla gösteri için çekim yaparken Kore’deki el değmemiş doğanın bolluğunu görünce çok şaşırdık. Rahatladık ve doğaya yeni bir perspektifle bakmaya başladık. Belki de güzellik doğanın içinde fark edemediğimiz şeydir.”
Belki dışarıdan Muto'nun yaptığı şey müzik bestelemek ve bu müziğe uygun görselleri hazırlamak olarak görülebilir. Ancak Muto, faaliyetlerinin temelinde birbirlerinden etkilenmeleri ve ilham almaları olduğunu söylüyor.
“Muto’nun ürettiği müziğe farklı açılardan bakmalısınız” diyor Woo-jae. “Sahnedeki müzisyen, bu durumda bu kişi ben oluyorum, gösterisi sırasında sahnesini süslemesi için görsel sahneleri isteyen kişi değil. Her şey işbirliği çerçevesinde üretiliyor en büyük hedefimiz müziği ve görsel sahneleri en iyi bir şekilde harmanlayıp tek parça bir sanat eseri gibi göstermek.”
Muto’nun ilk çalışmasının adı “GON” dur. Woo-jae eserin yazdığı tek satır beste ile başladığını söylüyor. Daha sonra Shin besteye elektronik sesler eklemeye başlamış ve yepyeni bir ses üretmişler.
Woo-jae “Aynı bir zincir gibi,” dedi. “Biri bir şey başlatıyor daha sonra diğeri üzerine ekliyor ve böyle devam ediyor.”
Yeowoorak seyirciler için bir müzik şöleni iken Muto için yaptıkları işi özgürce sergiledikleri bir platform.
“Daha deneysel hale gelirse başka şeylerde deneyebiliriz,” dedi Hun-gyu. “Aslında Ruichi Sakamoto gibi deneysel müzisyenlerin sahnede yanlarında görsel sanatçıları bulunuyor. biz bu seviyede bir şeyi hedef ediyoruz, her gösterimizde farklı bir tarzı göstermeye çalışıyoruz bizde bir sonraki sefere ne tür bir şey sergileyeceğimizi bilmiyoruz.”
“Yeni bir şeyden etkilenen ve tecrübe etmek isteyenlerin gösterimize gelmesini umuyoruz çünkü ‘İki Dağ’ adlı gösteriden gerçekten keyif alacaklar,” dedi Hun-gyu.
Kaynak