yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çocuk Haklari Günü
#1
[Resim: post58951227031112.jpg]

Çocuk Haklari Günü (20 Kasim)

" Herhangi bir ailede, bir çocugun digerinden daha fazla dikkat gerektirdigi durumlar mutlaka olacaktir.

Bu çocugun gereksinimlerine yanit verilmesi, diger çocuklarin daha az sevildikleri anlamina gelmez.

Olup biten, belirli bir anda, belirli bir çocugun gereksinimlerinin daha öncelikli, daha kritik özellikler tasimasidir. Her ana-baba bunun dogru oldugunu bilir ve her çocuk belirli belirsiz de olsa bu durumun farkina varir.

Aile için geçerli olan, uluslararasi topluluklar için de geçerlidir. Dünyadaki her kiz ve erkek çocugun, egitim hakkindan yararlanabilmesi için bizim elimizden gelen her seyi yapmamizi bekleme hakki vardir. Ne var ki, birçok ülke söz konusu oldugunda, is egitime geldiginde kiz çocuklar en dezavantajli konumdadirlar.

Bu yilin Dünya Çocuklarinin Durumu’nda da belirtildigi gibi, milyonlarca kiz çocuk hiç okula gitmemistir, bundan daha fazla kiz çocuk egitimini tamamlamamistir ve sayisiz kiz çocuk da haklari olan kaliteli egitimi alamamistir. Bu durumdaki milyonlarca kiz çocuk toplumlarimizin kiyisina kösesine itilmektedir; yasamlari olmasi gerekenden daha sagliksiz, becerileri daha az, yasamlarinda pek az seçenek bulunan ve gelecege iliskin umutlari hayli zayif çocuklardir bunlar. Büyüyüp kadinlik dönemine geldiklerinde, içinde bulunduklari toplumlarin siyasal, sosyal ve ekonomik kalkinma çabalarina katilma açisindan hazirliksiz durumdadirlar. Bu durumdaki kadinlarin ve elbette çocuklarinin karsilastiklari yoksulluk, HIV/AIDS, siddet ve istismar riskleri de daha yüksektir.

Oysa, bir kiz çocugu egitmek, ailenin bütününü egitmek demektir. Bir kez daha burada da, aileler için geçerli olan toplumlar için ve tabii ki ülkeler için de geçerlidir. Bugüne dek yapilan pek çok arastirma, kalkinma için kiz çocuklarin egitiminden daha etkili baska bir araç olmadigini göstermistir. Baska hiçbir politikanin, ekonomik üretkenligi artirma, bebek ve anne ölümlerini azaltma, beslenme düzeyini gelistirme ve HIV/AIDS’in yayginlasmasini önleme dahil saglik kosullarini iyilestirme gücü egitiminki kadar fazla degildir. Gene baska hiçbir politika, bir sonraki kusagin egitim sansini bu ölçüde artiramaz.

21. yüzyilda daha iyi bir dünya için dünya ülkelerinin üzerinde anlasmaya vardiklari Binyil Kalkinma Hedeflerinden (BKH) ikisi, kiz ve erkek çocuklarin egitimi üzerinde odaklanmistir. Bunlar salt birtakim hedeflerden ibaret degildir; bu hedeflere ulasmada ne kadar basarili oldugumuz, diger bütün hedeflere ulasabilme yetenegimiz açisindan yasamsal önem tasimaktadir. Uluslararasi ailemiz, ancak bu hedefleri yasama geçirerek daha güçlü, daha saglikli, daha esitlikçi ve daha müreffeh olabilir.

[Resim: dunyacocukhaklari3.jpg]

Dünya Çocuk Haklari Bildirisi

Her çocuk bu bildiride belirtilen haklardan yararlanmalidir. Hiç bir çocuk irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayri tutulamaz.
Her çocuk korunacak ve özel bakim görecektir. Çocugun iyi kosullar altinda, zihnen, bedenen gelismesi saglanacaktir. Buna iliskin düzenlemeler yasalarla güvence altina alinacaktir. Bu amaçla hazirlanacak yasalarda çocuk yararina olacak durumlar göz önünde tutulacaktir.
Her çocuk dogdugu andan baslayarak isme ve yurttasliga hak kazanmalidir.
Çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalidir. Saglikli büyüyüp gelismesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
Sakat çocuklar için özel bakim ve egitim uygulanmalidir.
Çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
Ilkokul egitimi parasiz ve zorunlu olarak çocuga saglanmalidir. Çocuklar genel bilgilerini arttiracak, yeteneklerini gelistirecek toplumsal sorumluluklar yüklenecek biçimde egitilmelidir. Çocugun egitiminden sorumlu kisiler egitime, ögretime ayri bir özen göstermelidir. Çocuk; bir tür egitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarina sahip olmalidir. Yöneticiler çocuklara bunlari saglamalidir.
Sosyal yardim ve korunma konusunda çocuk ilk düsünülen olmalidir.
Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalidir. Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alim satim konusu olmamalidir.
Çocuk irk, din ve insanlar arasindaki ayrilik yaratan baskilardan titizlikle korunmalidir.
Cevapla
#2
genis bir bilgilendirme olmus eline saglik canim simdiden çocuk haklari günün kutlu olsun ebrucum Biggrin
Cevapla
#3
Bilgi Için Tesekkürler Onay

Hyun Bin :j

Cevapla
#4
Ebru'cum tanitimin için tesekkürler. Onay


Cevapla
#5
konu için tesekkürler.güzel bir paylasim olmus
Cevapla
#6
konu gerçekten güzel olmus paylasimlar için tesekkürler
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi