Chwinamul / 취나물
![[Resim: L1r58a.jpg]](http://i.hizliresim.com/L1r58a.jpg)
Kore toprağının yaklaşık %70'i dağlardan oluşmaktadır, bu sebeple doğal olarak Kore mutfağında birçok yabani sebze yemeği yer almaktadır. Bu lezzet de, hoş ve besleyici dağ sebzeleri sunan bir salata/garnitürdür.
Kurutulmuş chwinamul çok sert ve katıdır, kökü ince bir iplik gibi görünmektedir. Yarım saat boyunca soğuk suda bekletilerek yumuşatılabilmektedir fakat çoğunlukla bir gecede ıslatılır.
Zaman alıcıdır fakat ilkinde el alışır, kimchi yapımında olduğu gibi çok kolaydır.
Malzemeler
1 paket (100-120 gram) kurutulmuş chwinamul ( kurutulmuş aster scaber ) , soğan, sarımsak, kanola yağı, soya sosu, bal, kavrulmuş susam ve susam yağı
Yapılışı
-Paketten kurutulmuş aster scaber 'i çıkarılır ve soğuk suda yıkanır.
-Bir kaba su ile birikte chwinamul konulur.
-Kapağı kapatlıarak 25-30 dakika boyunca yüksek ateşte kaynatılır.
-Ateşten alınır ve 2 saat bekletilir.
-2 saat sonra yıkanır ve kirli, kumlu sudan arındırmak için soğuk suda 3-4 defa daha durulanır.
-Tencereye tekrar alınır ve chwinamul üzeri 4 veya 5 inç su ile doldurulur.
-1 gece (yaklaşık10-12 saat) ıslatılır. Bu süre içerisinde chwinamul hacmi yaklaşık 5 kap kadar artacaktır.
-Durulanır ve süzülür.
-Yaklaşık 2 santim uzunluğunda lokma büyüklüğünde kesilir.
-1 orta boy soğan dilimlenir ve 4 diş sarımsak kıyılır.
-Isıtılmış bir tavaya 2 yemek kaşığı kanola yağı, dilimlenmiş soğan, sarımsak eklenir ve 30 dakika boyunca karıştırılarak kızartılır.
-Chwinamul, ⅓ bardak soya sosu ve 1 çorba kaşığı bal ilave edilerek 8 dakika daha karıştırmaya devam edilir.
* Not: Bir parça tadın. Hala sert ise, daha fazla su ekleyin ve kapağı kapalı olarak kaynatın.
-Ateşten alınır ve 2 tatı kaşığı susam yağı ve 1 çorba kaşığı kavrulmuş susam eklenir.
-Sil gochu (kurutulmuş rendelenmiş kırmızı biber) ve çam fıstığı ile süslenilebilir.
|| English ||
About 70 percent of Korean land is composed of mountains, so naturally there are many wild vegetable dishes in Korean cuisine. Today I’m introducing one of the most delicious, flavorful, and nutritious mountain vegetable delicacies to you.
Dried chwinamul is very tough and hard, and each stem looks like a thin thread. How can you possibly make it edible? It will never get softer by soaking in cold water for only 30 minutes. You’ll have to soak it overnight!
It takes time, but once you get accustomed to handling this, it’ll be very easy just like kimchi making.
Ingredients
1 package (100-120 grams) of dried chwinamul (dried aster scaber ), onion, garlic, canola oil, soy sauce, honey, roasted sesame seeds, and sesame oil.
Directions
-Take the dried aster scaber out of the package and rinse it in cold water.
-Put it in a large pot. Fill the pot with with water, 3 inches above the chwinamul.
-Bring to a boil with the lid closed over high heat for 25-30 minutes.
-Turn off the heat and let it sit for 2 hours.
-2 hours later, rinse and drain it 3-4 times in cold water to remove dirt and grit.
-Put it back into the large pot and fill with water 4 or 5 inches above the chwinamul.
-Soak it overnight (about 10-12 hours). The volume of chwinamul will increase to about 5 cups
-Rinse and drain.
-Cut it into bite size pieces about 2 inches long.
Slice 1 medium onion (1 cup’s worth) and mince 4 cloves of garlic.
-In a heated pan, add 2 tbs canola oil, sliced onion, garlic, and stir fry for 30 seconds.
-Add the chwinamul, ⅓ cup soy sauce, and 1 tbs honey and keep stirring for 8 minutes.
*tip: Taste a sample. If it is still tough, add more water and simmer longer with the lid closed.
-Turn off the heat and add 2 ts sesame oil and 1 tbs roasted sesame seeds.
-Garnish with silgochu (dried shredded red pepper) or pine nuts.
Kaynak / Source
![[Resim: L1r58a.jpg]](http://i.hizliresim.com/L1r58a.jpg)
Kore toprağının yaklaşık %70'i dağlardan oluşmaktadır, bu sebeple doğal olarak Kore mutfağında birçok yabani sebze yemeği yer almaktadır. Bu lezzet de, hoş ve besleyici dağ sebzeleri sunan bir salata/garnitürdür.
Kurutulmuş chwinamul çok sert ve katıdır, kökü ince bir iplik gibi görünmektedir. Yarım saat boyunca soğuk suda bekletilerek yumuşatılabilmektedir fakat çoğunlukla bir gecede ıslatılır.
Zaman alıcıdır fakat ilkinde el alışır, kimchi yapımında olduğu gibi çok kolaydır.
Malzemeler
1 paket (100-120 gram) kurutulmuş chwinamul ( kurutulmuş aster scaber ) , soğan, sarımsak, kanola yağı, soya sosu, bal, kavrulmuş susam ve susam yağı
Yapılışı
-Paketten kurutulmuş aster scaber 'i çıkarılır ve soğuk suda yıkanır.
-Bir kaba su ile birikte chwinamul konulur.
-Kapağı kapatlıarak 25-30 dakika boyunca yüksek ateşte kaynatılır.
-Ateşten alınır ve 2 saat bekletilir.
-2 saat sonra yıkanır ve kirli, kumlu sudan arındırmak için soğuk suda 3-4 defa daha durulanır.
-Tencereye tekrar alınır ve chwinamul üzeri 4 veya 5 inç su ile doldurulur.
-1 gece (yaklaşık10-12 saat) ıslatılır. Bu süre içerisinde chwinamul hacmi yaklaşık 5 kap kadar artacaktır.
-Durulanır ve süzülür.
-Yaklaşık 2 santim uzunluğunda lokma büyüklüğünde kesilir.
-1 orta boy soğan dilimlenir ve 4 diş sarımsak kıyılır.
-Isıtılmış bir tavaya 2 yemek kaşığı kanola yağı, dilimlenmiş soğan, sarımsak eklenir ve 30 dakika boyunca karıştırılarak kızartılır.
-Chwinamul, ⅓ bardak soya sosu ve 1 çorba kaşığı bal ilave edilerek 8 dakika daha karıştırmaya devam edilir.
* Not: Bir parça tadın. Hala sert ise, daha fazla su ekleyin ve kapağı kapalı olarak kaynatın.
-Ateşten alınır ve 2 tatı kaşığı susam yağı ve 1 çorba kaşığı kavrulmuş susam eklenir.
-Sil gochu (kurutulmuş rendelenmiş kırmızı biber) ve çam fıstığı ile süslenilebilir.
|| English ||
About 70 percent of Korean land is composed of mountains, so naturally there are many wild vegetable dishes in Korean cuisine. Today I’m introducing one of the most delicious, flavorful, and nutritious mountain vegetable delicacies to you.
Dried chwinamul is very tough and hard, and each stem looks like a thin thread. How can you possibly make it edible? It will never get softer by soaking in cold water for only 30 minutes. You’ll have to soak it overnight!
It takes time, but once you get accustomed to handling this, it’ll be very easy just like kimchi making.
Ingredients
1 package (100-120 grams) of dried chwinamul (dried aster scaber ), onion, garlic, canola oil, soy sauce, honey, roasted sesame seeds, and sesame oil.
Directions
-Take the dried aster scaber out of the package and rinse it in cold water.
-Put it in a large pot. Fill the pot with with water, 3 inches above the chwinamul.
-Bring to a boil with the lid closed over high heat for 25-30 minutes.
-Turn off the heat and let it sit for 2 hours.
-2 hours later, rinse and drain it 3-4 times in cold water to remove dirt and grit.
-Put it back into the large pot and fill with water 4 or 5 inches above the chwinamul.
-Soak it overnight (about 10-12 hours). The volume of chwinamul will increase to about 5 cups
-Rinse and drain.
-Cut it into bite size pieces about 2 inches long.
Slice 1 medium onion (1 cup’s worth) and mince 4 cloves of garlic.
-In a heated pan, add 2 tbs canola oil, sliced onion, garlic, and stir fry for 30 seconds.
-Add the chwinamul, ⅓ cup soy sauce, and 1 tbs honey and keep stirring for 8 minutes.
*tip: Taste a sample. If it is still tough, add more water and simmer longer with the lid closed.
-Turn off the heat and add 2 ts sesame oil and 1 tbs roasted sesame seeds.
-Garnish with silgochu (dried shredded red pepper) or pine nuts.
Kaynak / Source